Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Szűcs Gergely
Oknyomozás a köbön

A Fidesz szavazatvásárlással vádolja az MSZP-t, az MSZP manipulációval vádolja a Fideszt a nyírségi romavoksok kapcsán. Durvul a népszavazási kampány.

Újabb „oknyomozó” riportot közölt a Hír Tv Célpont című műsora, mellyel azt kívánták bizonyítani, hogy a szocialisták pénzért akarják megvásárolni a nyírségi roma választók szavazatait. Részlet a Balogh Lajos, nyírlugosi roma önkormányzati képviselővel történt beszélgetésből:

„- Mennyire gondoltatok, mégis mennyiből tudod megoldani?
- Hát, nem tudom, mennyi van rá adva?
- Nincs meg az előzőnek az összeírása, mennyit kaptatok előzőleg a választásnál, mennyit kaptatok?
- Hát, először kaptunk hetvenet, utána harmincat még, amikor kijöttél, amikor főztünk.”

A hívó fél Tóth Viktor néven mutatkozott be, és mint kiderült, több környékbeli roma vezetőt is felkeresett az utóbbi napokban. Tóth Viktor Veres János pénzügyminiszter - egyben a térség országgyűlési képviselője - kampányfőnöke, így amennyiben a felvétel valódi lenne, rendkívül kényelmetlen helyzetbe hozhatná Verest.
Miután azonban a valódi Tóth Viktor - értesülve róla, hogy ismeretlenek visszaélnek a nevével - bejelentést tett a rendőrségen, a Hír Tv riportere is jelentkezett ugyanott, és elmondta, ő telefonálgatott Tóth nevében. Magyarázatként hozzátette, mindez oknyomozói munkásságának a része.
Szabó Zoltán szocialista képviselő ugyanakkor azt állítja, a fenti párbeszédben nem csupán a Hír Tv-s munkatárs játszott szerepet, hanem a hívott fél - Balogh Lajos, a Fidesz szövetséges Lungo Drom helyi képviselője - is tudta, hogy nem Tóth Viktorral beszél. Sőt, Szabó szerint Balogh egy előre egyeztetett szöveget válaszolt a kérdésekre: „Hamis bizonyítékot próbáltak gyártani, de lebuktak” - vélekedett Szabó a Klub Rádió műsorában. (Megkeresésünkre Balogh Lajos nemes egyszerűséggel lecsapta a telefont.) Hamis bizonyíték gyártására pedig azért volt szükség, mert a történtek előtt néhány nappal Tóth Viktort akarták álneves telefonbeszélgetéssel lebuktatni. Mint kiderült, Tejfel József, a Lungo Drom nyírbogáti képviselője hívta fel „Tóth József nyírmihálydi képviselőként” Veres kampányfőnökét, hogy terhelő mondatokat provokáljon ki belőle a népszavazással kapcsolatban. Miután a jellegzetes hangú Tejfel lebukott, s így az akció kudarcot vallott, a Hír Tv kénytelen volt újabb bizonyíték után nézni - ám az ezúttal sem sikerült.