Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 9. szám, 2008. február 29

Arcok

Kiss Tünde
Chris Rea
Egy szenvedélyes úriember

Éppen két éve vettünk búcsút Chris Reától. Akkor úgy tűnt, betegsége nem engedi vissza többé a koncertek világába. Sokak örömére a zenész nem tartotta meg fogadalmát, és most The Fabulous Hofner Blue Notes című turnéja keretében egy új formáció kíséri Budapestre. A közönség is őt kíséri: odaadó figyelemmel - immár harminc éve.


Belföld

Szobota Zoltán
Dacpolitika foglya Sólyom
Parlament kontra államfő

Lapzártánkat követően látja vendégül a parlamenti frakciók vezetőit Sólyom László, miután a hét elején újabb két ombudsmanjelöltjére mondott nemet az országgyűlés. A jelek szerint a köztársasági elnök nem fogja tudni megtörni azt az íratlan szabályon alapuló tradíciót, amelynek értelmében pártok közötti alku eredményeként születik konszenzus a jelöltek személyéről. Lapunk nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a következő jelölés előtt az államfő „rászánja magát az egyeztetésre”.


Szlazsánszky Ferenc, Szűcs Gergely
Oknyomozás a köbön

A Fidesz szavazatvásárlással vádolja az MSZP-t, az MSZP manipulációval vádolja a Fideszt a nyírségi romavoksok kapcsán. Durvul a népszavazási kampány.


Hazafi Zsolt
Sógor, koma, jó barát
Kis százalék, sok pénz: kétmilliárd forint tanácsadásért

Kellemetlen helyzetbe hozta a kormánypárti politikai elitet Gulya András, a MÁV Cargo privatizációjában kétmilliárd forint sikerdíjat elérő Geuronet Bt. egyik tulajdonosa. A parlamentben és különféle fogadásokon jól forgolódó lobbista ugyanis az iwiw közösségi portálon gyakorlatilag a fél kormányt bejelölte ismerősének. Ausztriában óriási botrány van kibontakozóban a cége miatt.


Hetek-összeállítás
Gyurcsány adócsökkentést ígér

Tavaszra parlament elé vihető törvényjavaslatot kell készíteni ahhoz, hogy az adóváltoztatások 2009-ben bevezethetők legyenek. Három lehetséges, 2009-ben megvalósítható adóváltoztatási koncepciót vázolt fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Szubotics Mariann
2008 a vizek éve
Növekvő belföldi turizmus

A belföldi turizmus ösztönzése céljából a Magyar Turizmus Zrt. minden évben egy-egy kiemelkedő tematika köré szervezi kedvcsináló kampányait: az idei év a Vizek éve lesz. Ennek keretében tavasszal és ősszel az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére, nyáron pedig hazánk élővizeinek megismertetésére kerül a hangsúly. Minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik majd be, és várja szállásdíjkedvezményekkel a vendégeket. Az extrém sportoktól a csendes biciklitúrákig széles a kínálat.


Élményözön Kaposvárott

A hazai turizmus legnagyobb információs szervezete a Tourinform-hálózat: 150 irodáját tavaly 2,6 millió turista kereste fel országszerte. 2007-ben első ízben ítélték oda a Magyar Turizmus Zrt. rangos elismerését, az Év Tourinform-irodája díjat, amelyet a kaposvári önkormányzat nyert el. A belföldi és helyi turizmusban rejlő lehetőségekről Máyerné Bocska Ágnes, a kaposvári Tourinform vezetője beszélt lapunknak.


Fókusz

Hetek-összeállítás: Szlazsánszky Ferenc, Makki Marie-Rose, Szobota Zoltán
Pokoli hálóban
A helyzet rossz, és enyhén rosszabbodik

A cannabisszármazékok fogyasztása tekintetében Magyarország az európai mezőny alsó harmadában, az egyéb tiltott drogokat tekintve viszont a középmezőnyben áll. Az egyik kereskedelmi csatorna teletextjének használtautó-eladási oldalán keresztül rendeltek drogot a fogyasztók a közelmúltban elítélt dílerektől. A kilenc elítélt főleg ecstasyval kereskedett, de speedet és kokaint is lehetett tőlük vásárolni. A minimális rendelési tétel ecstasy tablettánál ezer darab, speednél pedig 100 gramm volt. A hirdetésekre rejtjelezést találtak ki: az autó gyártási évének utolsó két számjegye azt jelezte, hány 1000 darab ecstasyra van szüksége a vásárlónak, a speedet 10 dekánként a kocsi futott kilométereinek számában mérték. A kokain grammokban megrendelt mennyiségét az autó havi törlesztő részletének első két számjegye jelezte. A dílerek 2005 januárja és júniusa között mintegy 57 000 ecstasy tablettát, 2 kiló speedet és 220 gramm kokaint adtak el. A drogok feketepiaci összértéke nagyjából 15 millió forint.


Sok milliárd dolláros üzlet


Háttér

Bagyarik Cecília
A BKV esete a titokzatos Paraméterkönyvvel
Úgy fejlesztenek, hogy tíz százalékkal csökkentenének

Szokatlan egyetértésben lépett fel minden érintett: a kerületi polgármesterek, a dolgozók és az utasok a BKV hálózatátalakítási tervei ellen. Ha elfogadnák a munkaanyagot, akkor a kisebb fejlesztések mellett közel tíz százalékos teljesítménycsökkenésre kerülne sor hálózatfejlesztés címen a közlekedési vállalatnál. A tervezet kapcsán a BKV az előnyöket hangsúlyozza, az ellenzők pedig a tömegközlekedés szétveréséről beszélnek.


S. L.
Átalakítják Budapest legrondább metrómegállóját

Budapesten hamarosan átalakítják a Köki - Kőbánya-Kispest metróvégállomás - környékét, és a régi, ’80-as években épült, elavult épületkomplexumot egy teljesen újjal cserélik fel.


Mester Ivett
Mit old meg a népszavazás?
Távolodó álláspontok tandíjügyben

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?” - teszi fel a kérdést a Fidesz a nemzetközi nőnap másnapján. A plakáterdő azt sugallja, hogy ha a jövőt szeretnénk elindítani, „igent” kell mondanunk, ha pedig a józan ész nevében döntünk, a válaszunknak „nem”-nek kell lennie.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A tízparancsolat
Miért élsz?

Folytatva a , újra emlékeztetni szeretnék arra, hogy a két kőtábla közül az elsőn az ember Istennel való kapcsolatát szabályozó parancsolatok vannak, míg a másodikon az embernek a másik emberhez való viszonyára vonatkozóak. Ma az első kőtábla első, legfontosabb útmutatásával foglalkozunk.


Busa Viola
Újjáélesztenék Babilont
A Kelet turisztikai fővárosa lehet az ősi város

Az iraki kulturális minisztérium és az UNESCO újjáépítené Babilont. Az ősi város helyén virágzó kulturális, turista- és kereskedelmi központ létesül majd, bevásárlóközpontokkal, hotelekkel, vidámparkkal. Babilon rekonstrukcióját még Szaddám Huszein kezdte el 1985-ben. A volt iraki diktátor több mint 500 millió dollárt költött a város helyreállítására. Az új terv megvalósításához a szándék és a pénz már megvan, csak a béke hiányzik - igaz, az nagyon.


Németh Csillag
A választás szabadsága
Az amerikaiak többsége felnőttként dönt a hitéről

Az amerikai elnökválasztás kapcsán sokan felhívták a figyelmet arra, hogy milyen politikai előnyökkel jár egy társadalom számára az, ha már az előzetes kampányban több tízmillió ember véleményt nyilvánít. A szabad választás tradíciója azonban Amerikában nem korlátozódik csupán a politikai életre. Egy friss tanulmány szerint ugyanezek a dinamikus elvek érvényesülnek a vallásgyakorlásban is. Az amerikaiak közel fele - függetlenül a szülei vallásától - felnőttkorában dönti el, hogy akar-e valamelyik felekezethez csatlakozni, és ha igen, melyikhez.


Szobota Zoltán
Európában a vallás inkább röghöz köt
– mondja Tamás Pál szociológus, egyetemi tanár

- Egyelőre nincsenek ilyenek, és ennek egyik oka az, hogy Európában, így nálunk sem jellemzőek azok az amerikai típusú „vándorlások”, amelyek néhány év alatt átrendezik egy ország vallási térképét. Az amerikai egyházak zöme Európában nem tömegegyház, ezért nem is tudna olyan szabadpiaci jellegű mozgás kialakulni közöttük, mint a tengerentúlon. És ismereteim szerint az Egyesült Államokban is elsősorban a fekete közösségekben, valamint az ázsiai bevándorlók között gyakori, hogy korábbi vallásukat feladva csatlakoznak valamelyik főáramú amerikai egyházhoz. Sok fekete közéleti vezető önéletrajzában látjuk, hogy pályája egy bizonyos szakaszában iszlámhívő volt. És az, hogy ez már csak múlt idő, arrafelé senkit nem ejt zavarba.


Interjú

Tihanyi Péter
Haraszt yuml
Ember az embertelenségben. Száműzetéstől a Kossuth-díjig. Haraszt yuml István szobrász


Külföld

Pátkai Mihály
Irán nem tágít, dúsít

Két év diplomáciai huzavona után az Egyesült Államok és más vezető nagyhatalmak a héten ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megvitassák Irán nukleáris programját. Amerika mellett Anglia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország részvételével zajlanak a tárgyalások. Az európai országok képviselői a Washington által favorizált újabb gazdasági szankciókkal szemben állítólag javaslatot tesznek majd gazdaságserkentő intézkedésekre is, ha cserébe Teherán felfüggeszti az urándúsítást.


Eperjesi Ildikó
Ideje, hogy Európa felébredjen

Irán térdre kényszeríti a nagyhatalmakat, és folytatja atomprogramját - jelentette ki az iráni elnök egy nagygyűlésen a perzsa ország déli részén. Ahmadinezsád újabb kirohanást intézett Izrael ellen. Most „mocskos kis baktériumnak” nevezte a zsidó államot, amelyet szerinte vadállatként rászabadítottak a közel-keleti térségre.


Sebestyén István, Törteli Tibor
Kapcsolat nem volt, csak gyűlölet
A Balkán lett az ütközőzóna Oroszország és Amerika között

Belgrádban súlyos sérelemként és egyben jogellenes lépésként élik meg Koszovó függetlenségének kikiáltását és annak nyugati elismerését, ugyanakkor nem tapasztalható háborús hangulat. Szerbiai elemzők szerint a legnagyobb veszélyt a radikálisok előretörése jelenti, akik a „szerb bölcső” elvesztése miatt nemcsak az Európai Unióval, hanem az egész világgal is készek összeveszni.


Hechs László
Koszovó és a palesztin kérdés

Koszovó amerikaiak által támogatott egyoldalú függetlenségi nyilatkozata súlyos jogi problémák forrása lehet. A palesztinok ugyanis Izrael beleegyezése nélkül is kikiálthatják a függetlenségüket.


Online

George Washington hajfürtje

Tizenhétezer dollárért, azaz hárommillió forintért cserélt gazdát az Amerikai Egyesült Államok első elnöke, George Washington (1732-1797) egy hajfürtje.


MEgbocsátott a lábtörő bekknek

Megbocsátott „mészárosának” Eduardo da Silva, az Arsenal horvát labdarúgója, akinek szombaton a Birmingham elleni bajnoki mérkőzésen tört el több helyen a lába Martin Taylor belépője nyomán.


Kiosztották az OSCAR-díjakat

Az idei Oscar-díjak nagy részét az esélyesek kapták. A Coen fivérek alkotásukért (Nem vénnek való vidék) négy aranyszobrocskát vihettek haza.


Növények Noé bárkája

A Földön termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját őrzik Norvégiában, a sark-körön túl létrehozott földrengés- és atombiztos ítéletnapi tárolóban. Február 26-án nyitott a világvégebiztos növénytár.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Greg Baker


NO smoking

A jövőben tovább szigorodik a dohányzási tilalom, így akár a közterület-felügyelők is büntethetik a törvényszegőket.


Egyetem az iPODON

Nem kell szakkönyvek utolsó példányaiért küzdeniük, fénymásolószalonok hosszú soraiba beállniuk az amerikai diákoknak. Tanulmányaik elvégzését olyan kényelmes egyetemi adattárak teszik könnyebbé, amelyek a magyar hallgatók számára is elérhetőek.


Adócsalással vádolják Ornella Mutit

1,3 millió euró adóhátralékot akarnak behajtani Ornella Muti olasz színésznőn. Azzal gyanúsítják ugyanis, hogy egy egyszerű trükkel - névleges lakhelyváltoztatással - ki akart bújni olaszországi adói egy részének megfizetése alól.


Megkönnyebbülést hoz a virtuális halál

Finn kutatók szerint a lövöldözős játékokban az ember megkönynyebbülésként éli meg a halált, és a durva akció folyamatos ismétlődése sem teszi érzéketlenné a játékost az erőszakra.


Az inkvizíció hétköznapi titkai

tíz évvel azután, hogy a Vatikán hivatalosan megnyitotta az inkvizíció archívumait, azzal a céllal nyílt kiállítás Rómában, hogy felfedje a 12. században a katolikus egyház által az „eretnekség” ellen létrehozott rettegett intézmény néhány titkát.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Az autó, aminek csodájára járnak az emberek

Aki manapság az USA-ban arra adja a fejét, hogy beszerez egy kétüléses Smart miniautót, amelyet ott csak mostanában kezdtek el árulni, az készüljön fel arra, hogy egyelőre nem fog vele gyorsan eljutni az úti céljához.


Elaludtak a pilóták

A közlekedési hatóságok vizsgálják, vajon valóban szunyókált-e annak a repülőgépnek a két pilótája, amely mintegy 24 kilométerrel túlrepült a célállomáson.


Hitler aranya után kutatnak Szászországban

Hosszas engedélyeztetési procedúra után kedden kezdték meg azokat a próbafúrásokat, amelyek célja a második világháború idején állítólag a Német Érchegység mélyén elrejtett náci kincsek felderítése.


Megnyirbált diszkréció

A brit adóhivatal is vásárolt liechtensteini banktitkokat adócsalással gyanúsított gazdag britekről.


Sport

Morvay Szilárd
Reményteli korosztály
Magyar futballsikerek külföldön

Reménykeltő változások történtek a magyar labdarúgó-válogatott keretben: míg a csapat négy-öt évvel ezelőtt, néhány kivételtől eltekintve idősödő játékosokból állt, akik itthon vagy Németországban futballoztak, a mai válogatott kerethez fiatal focisták tartoznak, akiknek több mint 95 százaléka külföldön rúgja a bőrt. A jelen legjobbjai főleg az angol másodosztályban, Németországban vagy Hollandiában alkotnak hétről hétre kiválót. A jövő még biztatóbb lehet, hiszen utánpótlásszinten igazi sztárcsapatokban fedezhetünk fel magyar neveket.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Az olajpolgár nyomorúsága

A Vérző olaj egyedülálló film. Kemény és kegyetlen, de amit bemutat, az elrettentő és hiteles. Amerikai filmben ritka az olyan életút részletezése, ahol nincs hit, elfogy a reménység, és a szeretet - vagy valami olyasféle - csak nyomokban lelhető fel. Itt még az „end” se „happy”, hanem pecsétje egy lélek elveszésének. Ám ha nem könnyű sztorit sejtve tévedünk be rá, még kaphatunk is tőle: hogyan ne éljünk, mivé ne váljunk.


Üzlet

Munkatársunktól
Sávváltás
Szabadjára engedett forint

Tökéletes időzítés - így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez.


Papp Levente, Brüsszel
Botránylavina
Nemzetközi adóbotrány Liechtensteinből

Miért fizetett a német titkosszolgálat 5 millió eurót lopott banki adatokért? Miért csal adót valaki, ha havi félmillió eurót messze meghaladó legális jövedelme van? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel Németország sorozatban már harmadik, egész országot megrázó gazdasági botránya.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>