Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 7. szám, 2008. február 15

Arcok

Göndör Ottó
Pálfordulat a rockpapánál

Alice Cooper, az úgynevezett sokk-rock műfaj megalapítója immáron a hatodik x-ébe lépett. Cooper negyven éven keresztül sikeresen lovagolta meg a különböző zenei divathullámokat, huszonöt albuma közül minden évtizedre jutott egy-egy, amely az eladási listák élén landolt. A sokk-rocker, aki külsejével, horror show-ival harminc éven át borzolta a közvéleményt, rajongói legnagyobb meglepetésére a The Last Temptation (Az utolsó kísértés) albumával egész eddigi pályafutását egy huszárvágással felülbírálta.


Belföld

Hazafi Zsolt
Újra vége egy korszaknak
Mit barkácsolnak a kormányban?

Draskovics Tibor felfelé buktatásával Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag elismerte, hogy az általa 2006-ban megálmodott államreform megdőlt, és kénytelen kiegyezni a párt meghatározó politikusaival. Noha az állandó személycserék azt sugallják a kívülállóknak, hogy a MSZP vezetői inkább magukkal, illetve egymás pozíciójával foglalkoznak, mintsem a társadalom gondjaival, a változások mégis erős üzenetet hordoznak „befelé”. De csakis befelé, ahol a miniszterelnök alaposan rászorul az erősítésre.


Szlazsánszky Ferenc
Megint elkezdődött a jövő
Impressziók egy Orbán-beszéd kapcsán

„Jobbra mutattam, te nagyokos” - méltatlankodik a SYMA csarnok oldalánál álldogáló munkás, mikor instrukciói ellenére balra indul el a főbejáratot kereső fotós. „Az ilyenek miatt tart itt az ország” - jegyzi meg nem túl barátságosan, pedig nincs igaza. A csapatba verődött újságírókat rövid időn belül harmadszor irányítják rossz felé a rendezők. Negyedik próbálkozásra aztán sikerül bejutni.


Vígh Gábor, Mester Ivett
Csintalan: ez emberéletet fog követelni
Terrornak minősítik a politikusok elleni támadást

Közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport, valamint a rendőri szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok részvételével operatív felderítőcsoport alakult annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban több politikust támadás vagy fenyegetés ért. Két szocialista képviselő mellett a szabályt erősítő kivételt, a most már jobboldali kötődésű Csintalan Sándort kérdeztük az őket ért támadásokról.


Piros Péter
Márciustól fejetlen a köztévé
Kinek az érdekeit szolgálja ez a helyzet?

Nem lesz elnöke márciustól a Magyar Televíziónak, mivel az elnök megválasztására kiírt pályázat kedden eredménytelennek bizonyult. A voksoláson a jogosult tízből csak két szabad demokrata kuratóriumi tag szavazott. Kormányoldal és ellenzék is egyetért abban, hogy elvileg nincs miért aggódni.


Hajdú Sándor, Piros Péter
Soha nem derül ki, hogy csaltak-e az SZDSZ-ben?
Fodor állítólag örül, hogy nem ő az elnök

Nem rázta meg az SZDSZ-t, hogy egyik tagjuk, aki ráadásul indult az országgyűlési választáson, azt állítja, hogy csalással lett Kóka János a párt elnöke. Még az elnök riválisa, Fodor Gábor sem akar vizsgálatot. Nem csoda, mivel úgy tudni: örül annak, hogy nem neki kell vezetnie a pártot.


Életmód

Kőszegi Anita Anette
Visszavonult az elegancia mestere

Itt a korai tavasz, ám nemcsak emiatt pezsdült fel a divatvilág: a 20. századi neves divattervezők közül nemrég a 75 éves Valentino búcsúzott el a párizsi haute couture divathét záróeseményén, melyet sorrendben a new york-i és londoni bemutatók követtek. Úgy tűnik, a tavasz fuvallata nemcsak a szűk plénumot vette kegyeibe, hanem hozzánk is elért, és az utóbbi napokban még a mi borongó telünket is térdre késztette.


Ízelítő a tavaszi trendekből

Mintha Tahitin lennénk: hatalmas, vibráló virágminták és tündérmotívumok a pillekönnyű anyagokon. Tengerészcsíkos pillanatok: a sötétkék és fehér klasszikus kombinációja visszatér, képviselve az örökéletű matrózstílust.


Fókusz

Bagyarik Cecília
Csavarhúzó a betegben
Műhibák valódi felelősök nélkül

Csavarhúzódarabot felejtettek a Szegedi Klinika egyik betegében. Miközben az illetékesre várakoztunk, a félretett telefonkagylón keresztül jól hallatszott, amint az egyik egészségügyi dolgozó jóízűen nevet a történteken.


Sz. F., H. Zs.
Zárt világ
Interjú Ábrahám László orvosi műhibákra specializálódott ügyvéddel

- Sokan el sem hinnék, milyen sok hasonló hiba történik az egészségügyi gyakorlatban. Az, hogy most egy csavarhúzódarab törött le, csak a jéghegy csúcsa. Hagytak már beteg szervezetében a 40-szer 40 centiméteres törlőkendőtől kezdve eltört dréncsődarabig szinte mindent.


Háttér

Csizmadia Ervin
Időzített botrányok
A dramaturgia ismert, de a valóság nem

Néhány nappal ezelőtt, egészen pontosan pár nappal a tb-törvény parlamenti újraszavazása előtt az egyik televízióban elváltoztatott hangú fantomemberek arról nyilatkoztak, hogy immáron egy évvel ezelőtt csalás történt az SZDSZ elnökválasztó küldöttgyűlésén, hiszen néhány nem hivatalos küldött úgy szavazott, mintha küldött lett volna, s ezzel Kóka Jánost segítették az elnöki székbe.


Sebestyén István
Fényképezőgéppel a fronton
Interjú Gárdi Balázzsal, aki első díjat nyert a World Press Photo pályázaton

„Meg akarom mutatni, mennyivel jobb sorsra érdemes Afganisztán és az ott élő emberek” - mondja Gárdi Balázs fotóriporter. A fiatalember haditudósítóként tavaly több hónapon keresztül kísért bevetésről bevetésre amerikai katonákat a tálibok elleni harcok legvéresebb helyszínén.


Hit és értékek

Hechs László
Iszlám jog vagy európai értékek?
A canterburyi érsek bevezetné a sariát Angliában

Rowan Williams, a canterburyi érsek kijelentette: meg kell adni a lehetőséget a muszlimoknak, hogy családi és pénzügyeikben választhassanak az iszlám és a brit jog között. A Királyi Legfelsőbb Bíróságon tartott előadása szerint a pénzügyekben (az iszlám tiltja a kamat kikötését) és a családi állapottal kapcsolatos perekben akár a sariabíróságok is ítélkezhetnének. Szerinte ebbe „konstruktívan, de bele kell törődni”. Az anglikán egyház feje ezzel a kijelentésével darázsfészekbe nyúlt.


Malajzia: kettős jogrend
Vallásszabadság kontra saria

A malajziai törvények szerint maláj állampolgárnak lenni azt jelenti, hogy az illető a maláj népcsoporthoz tartozik és iszlám vallású. Az etnikai és a vallási identitás ilyen módon elválaszthatatlan fogalmak a maláj jogrendben. S bár a 25 milliós délkelet-ázsiai ország lakosságának negyedét más vallású és nemzetiségű csoportok (pl. indiaiak, kínaiak, vietnámiak, nepáliak) alkotják, a maláj születésű állampolgárok szélsőséges tortúrának teszik ki magukat, ha megpróbálják elhagyni az iszlám hitet, és más vallásra akarnak áttérni.


Grüll Tibor
Az Újszövetség történeti bizonyítékai

„A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága és a nem látott dolgokról való meggyőződés” - szól Pál apostol definíciója a hitről (Zsid 11:1). Ezek szerint jogosan feltehető az a kérdés, hogy vajon mit lehet megtudni Krisztusról, a Megváltóról, a Történelem Uráról, magából a történelemből, amely mégiscsak a „látható dolgok” világához tartozik.


Pátkai Mihály
Meghalt a Beatles-guru
Maharisi tanította meg meditálni a nyugatot

91 éves korában elhunyt Maharisi Mahes jógi, aki a hatvanas években széles körben megismertette a hinduizmust a nyugati társadalmakkal. Maharisinek olyan vonzereje volt, hogy miután a sikerei tetőpontján lévő Beatles tagjai részt vettek egy szemináriumán, lemondták koncertkörútjukat, és családjukkal együtt követték őt Indiába. A New Age mozgalom apostolának tartott guru később világbéke-mozgalmat indított el, amelynek vagyona mára eléri a 300 millió dollárt.


Interjú

Tihanyi Péter
Roma késelt gárdistát?
Nagykanizsán néhány nappal ezelőtt a tizennégy éves H. Attila életveszélyesen hasba szúrta a húszéves H. Ádámot

- Nem, egy közeli faluban. Fél hatkor beértünk a busszal, bementünk a plázába, körülnéztünk ismerősök után, de nem volt senki. Na jól van. Fölmentünk a nagy buszmegállóba, de ott sem volt senki, aztán visszamentünk, akkor már ott voltak egy páran, és megbeszéltük, hogy el kéne menni az egyik kocsmába inni, de ott is ittunk egy kicsit.


Külföld

Széchey Noémi, Korvin Tibor
Bin Laden tanítómestere volt

Autóba rejtett bomba végzett Emád Mugnijéval, a Hezbollah terrorszervezet második emberével (képünkön) kedd éjszaka Damaszkusz egyik lakókörzetében. A Hezbollah Izraelt teszi felelőssé a robbantásért, míg a zsidó állam tagadja, hogy ő állna a terrorista likvidálása mögött. Mugnije Oszama bin Laden után az elmúlt 25 év legkeresettebb terroristája volt. Szíriai források szerint a Hamasz terrorszervezet vezetőjével és az iráni külügyminiszterrel találkozott volna Bejrútban. Izrael a legkeresettebb terroristaként tartotta számon Mugnijét, Hasszan Naszrallah Hezbollah-vezetőt is megelőzve. A kilencvenes években a Moszad többször próbálta likvidálni Dél-Bejrútban, ám eredménytelenül. Az egyik kísérlet során a testvérét sikerült likvidálni, és az izraeliek azt remélték, hogy a temetésen részt vesz, ahol újra célponttá válhatott volna, ám a szertartáson nem jelent meg. Mugnijét sejtik több terrortámadás és repülőgép-eltérítés mögött, többek között őt teszik felelőssé három izraeli katona 2000-es elrablásáért, valamint Edlad Regev és Ehud Goldwasser katonák 2006 nyarán történt elrablásáért is - ami a második libanoni háború kirobbanásához vezetett.


Németh Csillag
Rakétaeső és tiltakozás
Mobil mendékhelyeket telepítenek a Gáza közelében fekvő izraeli városokba

Illegalitásba vonultak a Hamasz vezetői, miután Izrael bejelentette, hogy a terrorszervezetet teszi felelőssé a gázai rakétatámadások miatt. Előzőleg egyetlen nap alatt 40 rakéta csapódott be Izrael délkeleti részén, Szderót városában. Az egyik lövedék egy utcán sétáló családot talált el, akiknek nem volt idejük fedezékbe húzódni a rakéták elől. Két gyermek megsebesült, közülük egy nyolcéves kisfiúnak amputálni kellett az egyik lábát. A támadás után több száz szderóti tüntető vonult Jeruzsálembe, hogy azt követeljék, a kormány tegyen valamit a védelmük érdekében.


Magyar segély terrorárváknak

50 ezer dollár (9,1 millió forint) adomány gyűlt össze azon a budapesti rendezvényen, amelyet a Hit Csarnokban tartottak izraeli előadóművészek részvételével. A Hit Gyülekezete a hívek által felajánlott teljes összeget a Vision for Israel nevű jeruzsálemi karitatív missziónak utalja át.


Morvay Péter
Élő emlékeztető volt
Elhunyt Tom Lantos

Választott amerikai - mondta ma-gáról Tom Lantos magyar születésű amerikai kongresszusi képviselő, aki néhány nappal a 80. születésnapja előtt hunyt el az Egyesült Államokban. Lantos 1981 óta befolyásos képviselő volt, élete utolsó évében a kongresszus külügyi bizottságát vezette. Ő volt az egyetlen holokauszt-túlélő az Egyesült Államok képviselőházában. Idén januárban jelentette be, hogy betegsége miatt visszavonul.


Kulcsár István
Búcsú helyett székfoglaló
Putyin tizenkét éves tervet hirdetett utolsó beszédében

A szovjet gazdasági tervek általában öt évre szóltak. Oroszországban most egy tizenkét évre szóló merész gazdasági-szociális tervet hirdettek meg, méghozzá - látszólag paradox módon - a távozó államfő ismertette azt. Figyelembe véve azonban az elmúlt nyolc esztendő imponáló eredményeit, továbbá azt, hogy Putyin csak az elnöki tisztségből távozik, de továbbra is Oroszország tényleges vezetője marad, mindez már nem is tűnik olyan különösnek.


Korvin Tibor
Mire jó a NATO?
Ellentétek Európa és Amerika között

A hétvégén Münchenben rendezték meg a 44. nemzetközi biztonságpolitikai fórumot, melyet a „hadügyek Davosaként” is emlegetnek. A rendezvényen a fő téma Afganisztán, illetve a NATO jövője volt. Az amerikai védelmi miniszter szerint a szövetségben nincs helye olyan államoknak, akik nem akarnak harcolni.


Online

Nem a miniszterelnök felelt a kérdésekre

Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel (képünkön) folytatott beszélgetést közölt nemrég a Jutarnji list című horvát lap, ám utóbb kiderült, egy névtelen zágrábi férfival készült az interjú.


Betiltották a vörös rózsát

Betiltotta a vörös rózsák árusítását Szaúd-Arábiában a vallási rendőrség Valentin-nap előestéjén. A razziák nemcsak a virágüzletekre terjednek ki, hanem az ajándékboltokra is, azokban szintén tilos - a szerelmet jelképező - vörös színű portékát árulni a szerelmesek napja miatt.


A mentőket ugratni nem kifizetődő

Eljárás indult azzal a férfival szemben, aki valótlan bejelentéssel riasztotta a mentőket egy állítólagos gázoláshoz Pécsett.


Tornádó után árvízveszély

Múlt héten 59 ember vesztette életét az Amerika déli részén végigsöprő, halálos kimenetelű tornádóban.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Sz. Béla


Finito

A forgatókönyvírók sztrájkja valószínűleg véget ért. A szakszervezet vezetői egy hároméves szerződést ajánlottak, és arra kérték a tagokat, hogy adják ahhoz beleegyezésüket.


Vásároljon New Yorkban euróval

A New York-i kereskedők egy része kedvező árfolyamon eurót is elfogad az egyre gyengülő amerikai dollár helyett.


1400 Traffipax bevetés előtt

Jövőre a jelenlegi 130 helyett körülbelül 1400 sebességmérő eszköz állhat készenlétben az utakon a gyorshajtó autósok lefényképezésére - tudta meg a hvg.hu Óberling József ezredestől, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Autópálya-felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztályának vezetőjétől.


Tiltakozik a teen mania

A hétvégén több száz keresztény tinédzser lepte el a New York-i Times Square-t. Azért gyűltek össze, hogy demonstráljanak a tömegkultúra ellen, amely szerintük az ő generációjukat akarja elpusztítani.


Óvodákban csap le a gyümölcskommandó

Pintér István, az Észak-magyarországi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója közölte: a februári hatósági ellenőrzést kibővítik, felmérik, hogy megfelelő-e a kicsik étrendjének zöldség-, gyümölcsválasztéka, illetve változatossága, s tükrözi-e a korszerű táplálkozási törekvéseket.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Gyereke hívott rendőrt az erőszakos apához

Egy 12 éves lány kihívta a rendőröket, miután apja rendszeresen bántalmazta élettársát.


225 milliót nyert pókeren

Hobbijából gazdagodott meg az a fiatal kanadai fiú, aki a közelmúltban győztesként került ki az európai pókerbajnokság döntőjéből.


Kocsmában felejtette laptopját

Titkos információkat - katonák és családtagjaik nevét, fegyverraktárak helyét - tartalmazó hordozható számítógépre bukkant az egyik brit bulvárlap, a Sun olvasója egy sörözőben.


Elhunyt a Cápa-filmek sztárja

Elhunyt Roy Scheider (képünkön, szemüvegben) amerikai filmszínész, a Cápa-filmek rendőrfőnökének megformálója. A 75 éves sztár halálhírét az Arkansasi Egyetemi Kórház jelentette be.


Sport

Németh Szilárd
Megmenekült a Fradi
Hogyan kelt el a legnagyobb magyar sportklub?

Érvényes és eredményes - erre a két szóra vártak a ferencvárosi szurkolók ezrei országszerte. A ferencvárosi ingatlanra kiírt tender hatodszorra sikerrel zárult, így többmilliárdos beruházás veszi kezdetét. Ha minden a tervek szerint alakul, a Ferencváros lehet Magyarország legirigyeltebb klubja.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Zágrábi hétvége

Az alacsonyabb költségvetésű tavaszi kirándulásokhoz kiváló célállomás Zágráb és környéke, ahol rengeteg program várja a turistákat, akik a kultúrsokkot megelőzendő jobb, ha bekészítik a túrabakancsukat is. Természeti szépségeit tekintve ugyanis az ország kontinentális része vetekszik a tengerparti övezettel.


Fausto s a legjobb magyar étterem
Az elégedett vendégért

2005 után másodszorra is az olasz konyha leghitelesebb hazai képviselője, a Fausto‘s kapta meg a Dining Guide étteremkalauz elismerését. Cavicchiolo Giorgio, az étterem séfje a siker receptjéről vallott a Heteknek.


Üzlet

Major Nóra
Nem csak hazabeszélnek
Elnökjelöltek gazdasági programjai

Recesszió, adók, szabad kereskedelem, egészségügy, energiafogyasztás, veteránok. A 2008-as amerikai elnökválasztás főbb, gazdaságot érintő témái. A még versenyben lévő jelöltek - John McCain, Barack Obama, Hillary Clinton és Mike Huckabee - igyekeznek is minél markánsabb állításokat megfogalmazni ezekben a kérdésekben. Azt pedig - ha szinte közhely is - ne feledjük: ezek a kijelentések nemcsak 301 millió amerikainak szólnak, hanem közvetve az egész világnak.


Márványi Péter
Kijózanodás Romániában

Szokatlan, hogy egy új EU-tagállam miniszterelnöke alig egy évvel a belépés után dühösen elutasítja Brüsszel intelmeit. Ez is mutatja, nem fenékig tejfel az élet Romániában az egyéves uniós csatlakozás után.