Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Párbajok
Szuperkeddi elődöntők: Clinton–Obama és McCain–Romney

John McCain győzelmével zárult a floridai republikánus előválasztás, mely-nek során a vietnami veterán kemény küzdelemben aratott győzelmet Mitt Romneyval szemben. Rudy Giuliani kiváró taktikája nem hozta meg számára a várt eredményt. A volt New York-i polgármester csak a harmadik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy búcsút mondhat elnöki ambícióinak.


Mitt Romney és John McCain

Szintén kiszáll a versenyből John Edwards demokrata jelölt is, akinek egyetlen államban sem sikerült eddig nyernie. Ez azt jelenti, hogy két-két szereplősre szűkült mindkét oldalon a verseny. Míg a republikánusoknál John McCain riválisa Mitt Romney maradt, a demokrata oldalon Hillary Clinton és Barack Obama között dől el a jelöltség sorsa.
A floridai forduló az elnökségi kampány egy szakaszának lezárulását jelenti, ugyanis innentől kezdve nem lesz egy-egy államban külön előválasztás, hanem egyszerre több államban fognak az urnákhoz járulni. A szavazást megelőzően kemény kampány zajlott McCain és Romney között. Az előrejelzések rendkívül szoros eredményt jósoltak. Romney 30 millió dollárt költött floridai tévés reklámokra, ötször annyit, mint McCain stábja. Az arizonai szenátor mégis 5 százalékkal nyert a volt massachusettsi kormányzó előtt. McCain floridai előretöréséhez hozzájárult az állam kormányzójának, Charlie Cristnek és Mel Martinez szenátornak az aktív szerepvállalása a kampányban. Az arizonai szenátor megköszönte Florida republikánusainak, hogy egy volt floridai lakost segítettek győzelemhez. A közvélemény-kutatások alapján a szavazók döntésében a gazdaság játszott meghatározó szerepet, és a választók több mint fele konzervatívnak vallotta magát.


Rudy Giuliani az elnökségért folyó kampányban mindent egy lapra tett fel: a kisebb államokat kihagyva Floridától várta, hogy ugródeszka lesz számára a szuperkedd előtt. Taktikája csődöt mondott, mivel a harmadik helyen végzett, Romney mögött jócskán lemaradva, a szavazatok 15 százalékát tudta csupán megszerezni, és ezzel alig előzte meg a negyedik Mike Huckabee-t. A floridai kudarc után Giuliani várhatóan visszalép McCain javára. Erre utal az a tény is, hogy az egykori New York-i polgármester múlt időben beszélt kampányáról orlandói támogatói előtt. Mint fogalmazott, büszke arra, hogy pozitív kampányt folytatott, mely felemelő volt. Giulianit egyébként az elnökségi küzdelem előtt McCain barátjaként és politikai szövetségeseként tartották számon.
A nagy visszatérőnek számító McCain eredménye mindenképpen figyelemreméltó. A hetvenegy éves jelöltet tavaly nyáron „eltemették”, mivel nem sikerült megfelelő pénzt gyűjtenie kampányához, és népszerűsége is jelentősen lecsökkent. Ám McCain minden erejét összeszedve visszaküzdötte magát az élbolyba.
Politikai elemzők szerint McCain floridai győzelme azért is létfontosságú, mert ezzel tudta bizonyítani, hogy sikerült megszereznie a republikánus párt bázisának támogatását. A konzervatívok bizalmának elnyerése előnyt jelenthet számára a február 5-ei szuperkedd előtt, mivel egyre inkább úgy tűnik, kétszemélyessé vált a republikánus jelölésért folyó küzdelem. A floridait megelőző utolsó négy republikánus előválasztáson ugyanis McCain és Romney osztozott az első helyeken. Az arizonai szenátor Dél-Karolinában és New Hampshire-ben nyert, Romney pedig Michiganben és Nevadában futott be elsőként. Romneyt sokan vallása miatt nem tartják megfelelő jelöltnek, ugyanakkor a mormon politikus kimeríthetetlennek látszó anyagi forrással rendelkezik a kampány hátralévő részéhez is, mely semmiképpen sem elhanyagolható tény.
A demokratáknál a floridai előválasztás tét nélküli volt, mivel a párt kizárta az állam küldöttjeit a jelöltállító kongresszusról, ezért a demokrata jelöltek ígéretet tettek arra, hogy nem szállnak versenybe az államban. Ennek ellenére a floridai megmérettetés Hillary Clinton könnyű győzelmét eredményezte. Míg a republikánusoknál a február 5-ei szuperkedden (amikor egyszerre 22 államban tartanak előválasztást) eldőlhet, ki lesz a párt elnökjelöltje, a demokratáknál az elemzők hosszú kampányra számítanak. Kérdés, hogyan értékelik a választók azt, ha egy magabiztos republikánus jelölttel szemben esetleg hónapokon keresztül Hillary Clinton és Barack Obama indulatoktól sem mentes politikai párbaját kell végignézniük.