Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 5. szám, 2008. február 01

Arcok

Zsurkán Mariann
A küldött
Martin Luther King a legnépszerűbb amerikai

Martin Luther King januári születésnapján az amerikai üzletek bezárnak, megélénkül a karitatív tevékenység, hogy ily módon is emléket állítsanak a fekete polgárjogi harcosnak. A faji megkülönböztetés minden formáját elítélő patrióta az amerikaiak többsége szerint a 20. század legnagyobb amerikai személyisége. Jézus Krisztus után a második legnagyobb hős az amerikaiak szemében, megelőzve John F. Kennedyt és Teréz anyát.


Belföld

Varga P. Miklós, Hajdú Sándor
Legyen vagy ne legyen pénzeső az agráriumban?
A Fidesz szerint Blairnek puncsolt Gyurcsány

A magyar gazdák végre pénzesőre számíthatnak az unióból, mivel a területi alapú támogatási rendszerből kifolyólag a következő években elérhetjük a régi tagállamok támogatási szintjét. A problémát éppen az jelenti, hogy Gyurcsány Davosban azt magyarázta, hogy ez a rendszer nem jó így. Aztán kozmetikázták a kijelentését, de az ellenzék - kampány lévén - nekiesett a kormányfőnek. Bennünket pedig az érdekelt, hogy ki is jár jól valójában.


Hajdú Sándor
Jobbra húz a néplélek
Időközi választásokon rendre tarol az ellenzék

Tavaly egész évben 113 esetben, idén március végéig pedig már 36 településen kell majd az urnákhoz járulniuk a választóknak. Az okok, amiért szavazni kell, sokfélék, az elhalálozástól az összeférhetetlenségig minden indok megjelenik, de az elmúlt időszakban egyre többet szerepel a képviselő-testületek önfeloszlatása.


Szlazsánszky Ferenc
Pákó büszke Hitlerre
Íme az ügyeletes médiasztár

„Én nagyon-nagyon büszke vagyok a Hitlerre, mert legalább ő elmondja az őszinteséget, elmondja az igazságot.” A fenti idézet Fekete Pákótól, a hazánkban élő, nigériai származású előadótól származik. Mind a szociológia, mind a pszichológia ismeri azt az ellentmondásos jelenséget, amikor egy zsidó antiszemitává vagy egy fekete bőrű ember rasszistává válik. Arra azonban egyelőre nincs tudományos magyarázat, hogy a saját bevallása szerint „magyar kultúrát csináló” Fekete Pákó miként válhatott a hazai média egyik kulcsszereplőjévé.


Sebestyén István
Korrupt ezredesek
Megédesített börtönévek

Két éven keresztül semmiféle következménye nem volt annak, hogy hét magas rangú büntetés-végrehajtási tiszt - illetve négy civil - ellen korrupció gyanújával nyomoztak, miután az elítélteknek pénzért különféle kedvezményeket biztosítottak. Tavaly augusztusban már a vádirat is elkészült, ám a tisztek vagy nyugdíjba mentek, vagy tovább dolgoztak eredeti beosztásukban. Lapunknak nyilatkozó egykori elítéltek szerint az ügy nem meglepő: a rácsok mögött mindent el lehet intézni, csak pénz kell hozzá.


Szobota Zoltán
Áldozatból gyanúsított
Meglepő fordulat a Zsanett-ügyben

Röviddel azután, hogy a Fővárosi Főügyészség tavaly év végén megszüntette a nyomozást az állítólag rendőrök által megerőszakolt 21 éves E. Zsanett ügyében, és idén januárban még ügyvédje panaszait is elutasította, újabb nyomozás indult, ám ezúttal az ügyészség szerint hamisan vádaskodó ellen.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Bagyarik Cecília
A túlhajszoltság ára
Krónikus fáradtság

Állandó fáradtság, bizonytalan eredetű fájdalmak, memória- és koncentrációzavar. Olyan mértékű kimerültség, amilyet már nem lehet egy hétvége alatt kipihenni, sőt, a regeneráció sehogy nem jön össze. A krónikusfáradtság-szindróma okát egyelőre még keresik az orvosok. Abban mindenki egyetért, hogy a probléma orvoslására nem létezik csodatabletta, hanem életmódváltásra van szükség: alapvető fontosságú a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása, valamint a rendszeres testmozgás.


Fókusz

Szobota Zoltán, Vígh Gábor
Autósüldözés
Pénzbehajtás vagy közúti népnevelés

Úgy tűnik, a kormány tényleg komolyan gondolja, hogy megrendszabályozza a hazai autóstársadalmat. Az Új rend és szabadság elnevezésű programjában gyakorlatilag minden közlekedési aktusra jut valamilyen fenyíték vagy annak szigorodása, a kegyelemdöfést azonban az önkormányzatoknak és a közútkezelőknek engedi át, amikor májustól számukra is lehetővé teszi a sebességmérést.


Makki Marie-Rose
Rettegnek a drogtól a fiatalok
Mégis tarol a szer

Az elmúlt évtizedben világszerte emelkedett a drogfogyasztók száma. Magyarországon az utóbbi években stagnál a helyzet, mivel fiatal honfitársaink jobban kedvelik az önpusztítás hagyományos módjait. Drogfogyasztás terén ugyan európai viszonylatban az alsó középmezőnyhöz tartozunk, ám a mértéktelen alkoholfogyasztás, dohányzás, gyógyszerezés terén élen járunk. A szakemberek szerint hiába papolunk a drogveszélyről, ha közben tocsogunk az alkoholban és a dohányfüstben, az ellátórendszerünk fejletlen, és még mindig a büntetőjogi eszközök mindenhatóságában bízunk.


Háttér

Somorjai László
Magyar volt az amerikai?
Véget ért Fischer pályafutása

Bobby Fischernek lejárt az órája. A minden idők legnagyobb sakkvilágbajnokaként emlegetett zseni 1972-es fényes győzelmének városában, Reykjavíkban fejezte be 64 éves földi pályafutását. A hetvenes években oly népszerűvé lett sztár - aki antiszemita és gyűlölködő kijelentéseivel is egyre hírhedtebbé tette magát a világon - 1992-től földönfutóként élte életét: az elől az ország elől menekült, amelynek oly nagy dicsőséget szerzett korábban. A Kelet és a Nyugat közötti ideológiai háború egyik emblematikus alakjává lett világbajnok története több magyar vonatkozással is rendelkezik.


Konkolyi Katalin
Cári idők nosztalgiája
Avagy lehet-e újra monarchia Oroszországban

A monarchia kérdése nem először merül fel Oroszországban - még ha nem is fő politikai témaként. Jelenlegi aktualitását az adja, hogy pár hónappal ezelőtt Jekatyerinburg környékén rábukkantak két tetemre, melyekről azóta bebizonyosodni látszik, hogy a bolsevikok által kivégzett cári család eddig hiányzó két tagjáról van szó.


Kulcsár István
Háború takaréklángon

Amióta véget ért a második csecsen háború, a külföld ritkán értesül arról, hogy kisebb, elszigetelt fegyveres összecsapások azóta is folyamatosan történnek az Oroszországhoz tartozó autonómiában. Az utóbbi hónapokban különösen a többi, muzulmánok lakta észak-kaukázusi köztársaságban - elsősorban Ingusföldön és Dagesztánban - lángolt fel az ellenállás. Alig múlik el nap anélkül, hogy az orosz újságok és hírügynökségek ne számolnának be lövöldözésekről, robbantásoktól, terror- és megtorló akciókról.


Piros Péter
Kátyúviadal
Nagy Bandó harca a közútkezelővel

„A minap Kerecsendről hajtottam Eger felé, kátyúk tucatjait kerülgetve, és azt mormogtam: ha ezen az úton haladtak volna Szulejmán hadai, sose jutottak volna Dobó váráig. Nem is értem, hogy a környékbeliek miért nem lázadnak az út minősége miatt” - meséli Nagy Bandó András író-humorista, aki saját pénzéből újíttatott volna fel egy állami tulajdonú, Pécs és Orfű közötti útszakaszt, de a Magyar Közút Kht. megtagadta az engedélyt.


Izing Antal
A magyar egészségügy
Bicskén a rockerek dobták össze a téli gumit a mentősöknek

„Fogadják tőlünk ezt a kis segítséget” - mondta Vörös József, a bicskei motorosok egyik meghatározó arca az Ady utcai mentőállomás udvarán, mikor átadta a mentősöknek szánt ajándékot. Adományuknak köszönhetően ugyanis a két mentőautóval dolgozó állomás második gépjárművére is került téli gumi. Az előzőt az önkormányzat fizette.


Rokob Tibor
Egy parti sakk a Keletiben
Ha ügyes vagy, kereshetsz

„Jöjjön, mester, ne csak a táblát nézze, játsszunk egy partit! Annyi ideje mindenkinek van! Ne féljen, a vonat megvárja! Egy kis gondolkodás mindenkinek jót tesz! Figyelje meg, még az út is rövidebbnek tűnik majd, ha esetleg maga nyeri a játszmát!” Természetesen nem mindenkihez jutnak el a Keleti pályaudvar állandó sakkozóinak kifogyhatatlan érvei, de akik óvatlanul közelebb húzódnak a csaták helyszínéhez és a kelleténél tovább szemlélik a csarnok végébe érkező sínpárok ütközőinél kialakuló játszmákat, azok néhány percen belül gyakran már maguk is sakkfigurákkal a kezükben találják magukat.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A Biblia nyelvei
Zsidónak zsidóul, görögnek görögül

Szorgos fordítók az elmúlt századokban a világ szinte valamennyi nyelvére lefordították már a Bibliát, így mi sem természetesebb, hogy azt magyarul is olvashatjuk. Nem árt tudnunk azonban, hogy az ószövetségi Szentírás eredetileg héberül és arámiul, az Újszövetség pedig görögül íródott, így ha egy-egy igevers pontos jelentésére vagyunk kíváncsiak, ezekben a nyelvekben kell kutakodnunk utána.


Hetek-összeállítás
A mormonok titka
Új elnököt választ a gyorsan növekvő egyház

97 éves korában elhunyt Gordon B. Hinckley, a mormon egyház legnagyobb felekezetének 15. elnöke. Hinckley elnöksége alatt egyháza jelentősen előretört mind a taglétszámot illetően, mind pedig anyagi területen. A mormonok a 2002-es Salt Lake Cityben tartott téli olimpia után idén újra a figyelem középpontjába kerültek, mivel a republikánus párt egyik elnökjelöltje, Mitt Romney szintén az egyház tagja. Romney fiatalon Franciaországban volt mormon misszionárius, később pedig püspöki tisztséget is betöltött az egyházban.


Külföld

Németh Csillag
Párbajok
Szuperkeddi elődöntők: Clinton–Obama és McCain–Romney

John McCain győzelmével zárult a floridai republikánus előválasztás, mely-nek során a vietnami veterán kemény küzdelemben aratott győzelmet Mitt Romneyval szemben. Rudy Giuliani kiváró taktikája nem hozta meg számára a várt eredményt. A volt New York-i polgármester csak a harmadik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy búcsút mondhat elnöki ambícióinak. A floridai forduló az elnökségi kampány egy szakaszának lezárulását jelenti, ugyanis innentől kezdve nem lesz egy-egy államban külön előválasztás, hanem egyszerre több államban fognak az urnákhoz járulni. A szavazást megelőzően kemény kampány zajlott McCain és Romney között. Az előrejelzések rendkívül szoros eredményt jósoltak. Romney 30 millió dollárt költött floridai tévés reklámokra, ötször annyit, mint McCain stábja. Az arizonai szenátor mégis 5 százalékkal nyert a volt massachusettsi kormányzó előtt. McCain floridai előretöréséhez hozzájárult az állam kormányzójának, Charlie Cristnek és Mel Martinez szenátornak az aktív szerepvállalása a kampányban. Az arizonai szenátor megköszönte Florida republikánusainak, hogy egy volt floridai lakost segítettek győzelemhez. A közvélemény-kutatások alapján a szavazók döntésében a gazdaság játszott meghatározó szerepet, és a választók több mint fele konzervatívnak vallotta magát.


Hetek-összeállítás
Szélsőjobb unió Európában
Az iszlám és a bevándorlók ellen

Az Európai Unió négy államának szélsőjobboldali politikusai a héten bejelentették, hogy tervbe vették egy páneurópai, úgynevezett „hazafias” párt megalakítását - közölte a BBC brit hírügynökség. A radikális mozgalmak közös nevezője az európai iszlám térhódítás és a „túlzott” bevándorlás elleni tiltakozás.


Széchey Noémi
Terrorveszély Európában
Uniós vízummal utaznak az al-Kaida fiatal harcosai

Iszlám szélsőségesekből álló terrorista csoportot leplezett le a múlt héten Barcelonában a spanyol rendőrség - egy héttel az után, hogy Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Franco Frattini, az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa is arról beszéltek: egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Európa olyan terrorista cselekmények célpontjává váljon, amelyeket immár „hazai” szélsőségesek követnek el.


Online

Pedofilokat leplezett le 13 éves lánynak adva ki magát

Jim Murray-t, a 69 éves, Missouri állambeli nyugdíjas rendőrfőnököt egy 13 éves kislány ügye buzdította arra, hogy nyomozni kezdjen. A lányt elrabolta, majd meggyilkolta valaki, akit online ismert meg.


Nekik semmi sem drága

Úgy tűnik, a legdrágább elnökválasztás zajlik az Egyesült Államokban. Az előrejelzések szerint a jelöltek által erre fordított összegek elérhetik az 1 milliárd dollárt (173 milliárd forint) is.


Ukrán rendőrbábák

Három ukrán rendőr segített a világra egy kislányt a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza egyik forgalmas utcáján. A járőröző rendőrök segélykiáltásokra figyeltek fel, s amikor a helyszínre érkeztek, egy vajúdó asszonyra leltek, aki a járdán fekve sikoltozott.


Az anyatej megóvhat az asztmától?

Francia tudósok azt tapasztalták, hogy az anyatej védelmet nyújt az újszülöttnek az asztma ellen. Erről a Nature Medicine című nagy tekintélyű amerikai internetes orvostudományi havilap legfrissebb számában olvashatunk.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Jacques Brinon


Sztárok miatt adósodnak el

Nagy-Britanniában fenyegető veszélyt jelent a sztárok életvitele a családi kasszára. Felmérések szerint ez a luxusimádat azt eredményezi, hogy minden harmadik embernek üres a bankszámlája a hónap végére.


Műrepülés: veres bronzérme

Bronzérmet szerzett Veres Zoltán az Al Alainban megrendezett Műrepülő Világkupán. Európa-bajnokunk már harmadik alkalommal kapott meghívást az Arab Emirátusokba, ahonnan idén sem tér haza érem nélkül.


Európa második legjobb szállodája

A tekintélyes német Business Traveller szaklap Európa második legjobbjának választotta a budapesti Kempinski Hotel Corvinust. A minden évben, így idén is megrendezett olvasói szavazásban a főként vállalatvezetőként vagy értékesítési szakemberként dolgozó, zömmel 25-49 éves férfiak vettek részt.


Gyémántrablási kisérlet Budapesten

Gyémántot próbált rabolni egy ismeretlen férfi egy fővárosi ékszerüzletből. A férfi délután négy óra körül tért be az egyik Üllői úti ékszerüzletbe a VIII. kerületben.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Peking 2008: átadták a Vízkockát

Pekingben a 2008-as olimpia szervezői bemutatták a nagyközönségnek az idei nyári játékok egyik leglenyűgözőbb építményét, a „Watercube” (vízkocka) fantázianevű, hivatalosan azonban Nemzeti Úszóközpontnak nevezett létesítményt.


Háromból kettő magyar túlsúlyos

Magyarországon az elhízás népbetegség, a dohányzás után a második legjelentősebb megelőzhető halálok, hiszen a felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos, 10-15 százaléka pedig elhízott.


Almát egyél, ne ólmot

Egy friss tanulmány szerint az ólommal való emberi érintkezés az agy idő előtti elöregedését okozza. A kutatás szerint az ólom nem azonnal fejti ki hatását, de az idő múltán az emberi agy működése az öt évvel öregebb állapotának felel meg.


Sikert jósolnak Uri Geller műsorának

A TV2-n tavasszal startoló nagyszabású élő show-műsor, a The Successor előkészületeihez az is hozzátartozott, hogy a Capital Research Közvélemény- és Piackutató Intézet vizsgálta a közönség viszonyát a témához.


Sport

Morvay Péter
Újjáéledő remények a Fradinál

Kevin McCabe, a Sheffield United tulajdonosa ismét harcba száll a Fradi hat plusz két hektáros ingatlanjára kiírt pályázaton. Martin Ross, az angol klub sajtóképviselője lapunknak elmondta: Magyarországon is szeretnék meghonosítani a brit futballfilozófiát, amely világszerte sikeresen működik.


Vízin Balázs
Kovács Ági úszást oktat

Kovács Ági az olimpia közeledtével se bánja, hogy visszavonult, és csak a tribünről kísérheti majd figyelemmel a pekingi medencében zajló versenyeket. Olimpiai bajnokunk augusztusban ott lesz a nyári játékokon, de mint a Heteknek elmondta, szigorúan csak szurkolóként. Ágival abban a kőbányai uszodában beszélgettünk, ahol úszóiskolája működik.


Szabadidő

Szubotics Mariann
A szauna jótékony hatása
A téli sláger

Míg tavaly nyáron mindenkit a légkondicionálókra adott kedvezmények érdekeltek, addig az idei télen a néhány éve még luxuscikknek számító szauna lett a sláger: ma már 150 ezer forintért is hozzájuthatunk az egészségtudatosság egyik mércéjének számító berendezéshez. A szauna regeneráló hatása vitathatatlan: aki egy átdolgozott éjszaka vagy akár csak egy keményebb munkahét után kipróbálja, az teljesen magához tér, mondhatni egy csapásra megszabadul a másnaposság és a kimerültség érzésétől.


Tartalom

Tartalom
XII. évfolyam, 5. szám - 2007. február 1.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Ki fizeti a révészt?
Először 2011-ben lazulhat az adóprés

Elégedettségben fürdőzhet a kormány, miután elfogadta az unió az újragombolt konvergenciaprogramot. Elértük, sőt túl is teljesítettük a vállalt kötelezettségeket, egyetlen év alatt 3,5 százalékkal csökkent az államháztartás hiánya. A siker azonban kétarcú: a 10 millió magyar állampolgárnak fejenként közel 70 ezer forintjába került mindez.


Papp Levente, Brüsszel
EU: Csak így tovább

Az Európai Bizottság alapjában véve pozitívan értékelte a magyar konvergenciaprogramot, mivel sikeresen teljesítettük a vállalt deficitcsökkentést. Az EU méltányolja az eddigi reformlépéseket, de miközben egyik kézzel hátba vereget, a másikkal a további lépéseket sürgeti. A vártnál kedvezőbb eredmények ellenére is még mindig a nagy kockázatot jelentő országok közé sorolják Magyarországot.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>