Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 4. szám, 2008. január 25

Arcok

ifj. Balogh Ferenc
Viszlát

A tavalyi Microsoft Keynote záróakkordjaként a computervilág legmeghatározóbb alakja, Bill Gates a Guns N’ Roses-os Slashsel lépett színpadra, hogy megnevettesse a piacvezető számítástechnikai cég alkalmazottait. A szakavatottak már ekkor tudni vélték, hogy a Microsoft elnöke nemcsak azért lazul, hogy „jófejségi indexét” emelje, hanem mert visszavonulását tervezi.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Nem meccs a népszavazás
A kormányváltás és Orbán Viktor presztízse nincs ok-okozati összefüggésben

A Fidesz minden demokratikus eszközt bevet az idő előtti hatalomváltásért, ám a kormánybuktatás kulcsa a koalíciós pártok kezében van - mondja a Heteknek adott interjúban Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.


Hazafi Zsolt
Csillaghullás Gyurcsány környezetében

A legbefolyásosabb és legközelebbi munkatársának kezét engedte el Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azáltal, hogy családi okokra hivatkozva hagyta lemondani kabinetfőnökét, Gál J. Zoltánt. Időközben kiderült, hogy a miniszterelnök korábbi felfedezettje, Szetey Gábor személyügyi államtitkár is távozik csapatából. Kormányzati körökben nem tartják kizártnak, hogy a távozások folytatódnak.


Hazafi Zsolt
Lesz-e visszavágó?
A nép nevében buktatna kormányt a Fidesz

Bár ma még Tarlós István volt óbudai polgármester, Demszky Gábor megszorongatója a Fidesz első számú népszavazási „ütőembere”, de az ellenzéki pártban többen tartanak attól, hogy kénytelen lesz Orbán Viktor is kőkeményen beszállni a kampányba. Ez pedig a 2006-os Orbán-Gyurcsány „meccs” visszavágóját jelentené - amitől egyébként nemcsak a Fideszben, hanem az MSZP-ben is félnek.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Fabini Piroska
Kölcsönös félelem igazgat
Terhességi genetikai vizsgálatok

A terhesség alatti genetikai vizsgálatok célja az, hogy kiderüljön: egészséges-e a baba? A tapasztalatok szerint a magzat életét veszélyeztető „szúrópróbát” a kórházak többnyire kötelező jelleggel végeztetik el egyes kismamákon. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy az intézmények ezekért a vizsgálatokért busás fejpénzt kapnak. Ezzel szemben a helyzet az, hogy sokkal inkább a későbbi pereket akarják kivédeni, miközben a szülőtársadalom nem is nagyon tiltakozik a vizsgálatok ellen, mert retteg a rendellenességektől. Habár semmilyen vizsgálat nem kötelező, a tapasztalatok szerint sokszor még a huszonéves kismamák is ragaszkodnak az elvégzésükhöz.


Fókusz

Szobota Zoltán
Mindent tudni akarnak az emberről
Interjú Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztossal

A nemrég leköszönt ombudsman szerint a technikai vívmányaival gyűjtött adatok miatt annyira átláthatóvá vált az állampolgár, hogy magánszférája szinte már csak nyomokban létezik. A megfigyeltség érzése pedig az őszinte kommunikációt ölheti ki a társadalomból. Éppen ezért, ha rajta múlna, a modern kor kihívásaihoz igazítaná a személyes adattal való visszaélés törvényi tényállását is.


Háttér

Kovács Klára
Zuhanórepülés
Elkerülhető-e a világgazdasági válság?

Idegesség, kapkodás és pánik jellemezte az elmúlt napok tőzsdei eseményeit. A „színtiszta pániktól” a „második világháború óta legsúlyosabb pénzügyi válságig” terjedően kommentárok láttak napvilágot világméretű tőzsdekrachhal kapcsolatban. A lapunknak nyilatkozó gazdaságkutató szerint nem történik más, mint megérkezett a soron következő recesszió.


Széchey Noémi
Elegendő egy szem homok is?

A pénzügyi válság azonban az egész világgazdaságot súlyosan érintheti. Jean-Claude Juncker, az Eurogroupe elnöke szerint „a helyzet fokozatosan tovább romlik. Az utóbbi hónapokban kizártuk az amerikai gazdasági recesszió lehetőségét, azonban ma már ezt nem mondhatjuk el”. Juncker ugyanakkor figyelmeztetett arra, „ha az amerikai recesszió mégis bekövetkezne, akkor az nem marad hatástalan az euróövezet növekedésére nézve”.


Hajdú Sándor
Akciók Ruandától Székelyföldig

„Nagyot változott a világ, még a kiegyensúlyozott jóléti nyugati államoknak is egyre nehezebb szociális kihívásokkal kell szembenézniük” - nyilatkozta a Heteknek Kovács Sándor, a Hites Adakozók Hálózatának (HAH) vezetője, akivel az adakozásról és a hazai társadalom szociális szerkezetéről beszélgettünk. A Hit Gyülekezete karitatív szervezete több mint tízéves fennállása óta 1 milliárd forintot meghaladó értékű segélyt osztott ki a rászorulóknak itthon és külföldön egyaránt.


Szlazsánszky Ferenc
A nagy fogás

A pártállam egyik szupertitkos szervezetének tevékenységére derít fényt az a 8000 oldalnyi levéltári anyag, amely nemrégiben került elő. A Koordinációs Bizottság 1957 és 1988 között működött. Tevékenysége röviden összefoglalva az igazságszolgáltatás kézi vezérlése. Dokumentumrészletek és beszélgetés a „felfedezővel”, Révész Béla kutatóval.


Hit és értékek

Pátkai Mihály
Tömeggyilkosból igehirdető
Villamosszék vár a bűnbánó tábornokra

Joshua Milton Blayee egykori rettegett libériai hadúr önszántából tért vissza hazájába, hogy a háborús bűnöket vizsgáló Igazság és Megbékélés Bizottsága előtt vallomást tegyen. A gyermekként fausti alkut kötő Blayee valamikor tömeges emberáldozatokat végző varázsló hírében állt - ám egy napon váratlanul látomása volt Jézus Krisztusról. Libériában halálbüntetés vár a húszezer ember haláláért felelős volt tábornokra.


Lukács András
A Microsoft figyel téged
A legfrissebb hírek a Nagy Testvérről

A The Times szerint a Microsoft egy olyan „munkaerőfigyelő” rendszert szabadalmaztatott, amely egy munkahelyen nemcsak az elhangzott összes szót, meglátogatott weboldalt elemezné, hanem a dolgozók arckifejezését, testhőmérsékletét, vérnyomását, pulzusszámát - ez utóbbiakat rádióhullámokon továbbítva a rendszert működtető számítógépnek. Ebből adódóan a munkaadó szinte mindent tudna az alkalmazottjáról. Az elmúlt években egyébként ugrásszerűen megugrott azoknak a technikai megoldásoknak a használata, melyek az emberek privát életéről adnak információkat egy külső szervezetnek.


Grüll Tibor
Az Újszövetség keletkezése
Hogyan állt össze a Szentírás?

A héber Biblia (vagyis az Ószövetség) lejegyzői valamennyien Isten prófétáiként, mennyei felhatalmazásuk tudatában és az abból fakadó teljes szellemi tekintéllyel léptek fel szóban és írásban, ezért is nevezték a zsidók a prófétákat a szellem embereinek. De mit is jelent a próféta kifejezés?


Interjú

Tihanyi Péter
Pokol a Blahán

Belehalt koponyasérüléseibe az a középiskolás (M. Roland, 18 éves), akit osztálytársa (Rajmund, 17 éves) a tanítás után megvert a Blaha melletti utcában.


Külföld

Eperjesi Ildikó
Merre tart Szerbia?
Választások Koszovó árnyékában

Pár nappal az után, hogy az Oroszországot Belgrád mentorának tekintő radikális nacionalista jelölt megnyerte a szerbiai elnökválasztás első fordulóját, a szerbek már meg is egyeztek Moszkvával arról, hogy gyakorlatilag orosz kézbe kerül a szerb energiaipar.


Hechs László
Anarchia Gázában
Felrobbantották az egyiptomi határfalat

Több tízezer palesztin kelt át szabadon a Gázai övezet és Egyiptom közötti határon, miután fegyveresek felrobbantották a határfal egy részét. A palesztin terrorszervezetek számára eddig a határ alatt ásott csempészalagutakon érkezett az utánpótlás Egyiptomból, most azonban minden akadály nélkül szállíthatják a fegyvereket és robbanóanyagokat a Gázai övezetbe. Izrael lezárta az övezetet, miután Gázából közel 250 rakétatámadás érte az ország déli részét.


Németh Csillag
A demokrácia ereje
A szoros versenyben a hitelesség és nem a politológia dönt

Az elemzők többsége a demokrácia győzelmeként értékeli az amerikai elnökjelöltségért zajló szoros küzdelmet. A politológusok elméletei sorra dőlnek meg, miközben a jelöltek felismerték: a küzdelmet nem a hangzatosabb ígéretekkel, hanem a választók bizalmának elnyerésével lehet megnyerni. Az indulóknak keményen meg kell dolgozniuk államról államra járva a szavazatokért: ki kell állniuk a nem mindig megértő hallgatóság elé, és vállalni kell a legélesebb kérdéseket és bírálatokat is. Mindezt hónapokon keresztül úgy, hogy a győzteseknek a novemberi elnökválasztás előtt még egyszer végig kell járniuk a maratoni kampánykörutat.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Moszkvai atomfenyegetés
Nukleáris konfliktusra készül Oroszország és a Nyugat

Január 19-én ijesztő szenzációt kürtöltek világgá a hírügynökségek: „Oroszország szuverenitása védelmében kész atomfegyvert alkalmazni.” Előbújt a palackból a hidegháború szelleme, és Oroszország újra a „gonosz hatalom” színeit kezdte magára ölteni. A fenyegető bejelentés két hónappal az elnökválasztás előtt alkalmas a nemzeti büszkeség felkeltésére, emellett eltereli a figyelmet az orosz hadsereg elavult fegyverzetéről - írja szentpétervári tudósítónk.


Online

Hol vannak a Kínai olimpikonok?

Az illetékesek szerint kiválóan halad a pekingi olimpia szervezése: a helyszínek gőzerővel épülnek, a nyitó- és záróünnepségeket már javában szervezik, a költségvetés is kedvezően alakul, csupán egyetlen dologról nem esik szó, a sportolókról.


Mi okozta Heath Ledger halálát?

A boncolás eredménye nem egyértelmű, és még 10-14 napig is eltarthat, mire kiderül, hogy mi okozta a kedden New York-i otthonában elhunyt ausztrál színész, Heath Ledger halálát - közölte a kórboncnok szóvivője kedden.


Szorulnak a bankok, ha ellenkeznek Chávezzel

Hugo Chávez venezuelai elnök megfenyegette azokat a hazai bankokat, amelyek nem tesznek eleget bizonyos - államilag előírt - hitelezési követelményeknek, nevezetesen, hogy hitelezési politikájukban bizonyos gazdasági ágakat, elsősorban a mezőgazdaságot részesítsék előnyben.


Megtarthatja nyereményét a bankrabló

Mégis megtarthatja egymillió dolláros (170 millió forintos) lottónyereményét az a bankrabló, akinek bűnügye okán nem is volt joga lottózni, így aztán nyerni sem. Az 55 éves illetőt fegyvertelen bankrablási kísérletért ítélték öt év felfüggesztett börtönre, mellékbüntetésül pedig eltiltották mindennemű szerencsejátéktól, egyebek közt lottószelvény vásárlásától.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Mark Baker


George W. Bushról készít filmet oliver Stone

A film Bush életéről és elnökségéről fog szólni. A tervek szerint a gyártás már áprilisban elkezdődhet, a film pedig már a novemberi elnökválasztás vagy az új elnök 2009 januári beiktatásának idejére elkészülhet. Oliver Stone közölte, nem akar Bush-ellenes propagandafilmet készíteni.


Népbetegség lett a netes zaklatás

2007 júliusában 29 ezer szexuális tévelygőt töröltek a MySpace-ről. Októberben egy 13 éves kislányt kergetett öngyilkosságba szomszédja, aki 16 éves fiúnak adta ki magát az interneten. Egyre gyakoribb jelenség az úgynevezett cyberstalking, a vágy tárgyának követése, róla minden információ begyűjtése.


Ismét fődíjat kapott a 16 éves filmes

Komáromban Cinematőrök II. címmel újra amatőrfilm-fesztivált rendeztek a Jókai Moziban, a Magyar kultúra napja tiszteletére. Sok értékes alkotás közül a 16 éves Nagy Kálmán Ösvény című filmjére szavaztak a legtöbben.


100 éves 220 kilós halat fogtak

Hihetetlen zsákmánnyal büszkélkedhet két brit horgász, akik egy csaknem háromméteres tokhalat fogtak ki a kanadai Fraser-folyóból.


iPhone mint lehallgató készülék

Kemény év vár az iPhone-ra: a SANS Institute az idei év negyedik legnagyobb várható veszélyének tartja az Apple telefonjára írt vírusokat, a hálón már feltűnt az első letölthető iPhone-trójai, de a legrosszabb mégis az a videó, amelyben pár perc leforgása alatt gyártanak lehallgatókészüléket az Apple kultusztelefonjából.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Alvászavart okozhat a mobil

Alvászavarokat okozhat a mobilhasználat - derítették ki svéd és amerikai kutatók egy mobiltársaságok által szponzorált tanulmányban. A svéd Karolinska Intézet és az amerikai Wayne Állami Egyetem tudósai 71 ember viselkedését tanulmányozták a 18-45 éves korosztályból.


40 Milliós szerződést bukott beckham

David Beckhamnél nem sok nagyobb reklámértékkel bíró sportoló van napjainkban, de a sztár mohóságát már néha a cégek is túlzónak tartják. Nem hosszabbította meg 40 millió fontos - mintegy 13 milliárd forintos - szerződését David Beckhammel a Gillette cég, miután a Los Angeles Galaxy jobbszélsője túlzott követelésekkel állt elő.


A töltött káposzta is elviheti a jogsit

Vasárnap óta hatályos az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében a szonda elszíneződésekor a vezető jogosítványát a helyszínen be kell vonni a rendőrnek.


Mégis léteztek marslakók?

A döbbenetes fotó a Gusev-kráter pereméről valószínűleg az elmúlt egy évben készülhetett, ám a Spirit olyan mennyiségű felvételt továbbít a földre, hogy csak most dolgozták fel.


Sport

Sebestyén István
Kinek kell a Fradi?

Egyelőre nem tudni, hogy az angol Sheffield Unitedet is tulajdonló Kevin McCabe érdekeltsége újra versenybe száll-e a Fradi ingatlanegyüttesére kiírt legújabb pályázaton. A társaság korábbi, igencsak komoly ajánlatát múlt héten eredménytelennek minősítette az újabb tenderrel most a csorbát köszörülni igyekvő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.


Szabadidő

M.R.
Kutyaütő macskafogó

A világhálón az a hír járja, hogy egyes Macskafogó-fanok azt üzenték Ternovszky Béla rendezőnek, hogy jobb, ha nem lép ki az utcára, mert nagyon megverik. Nyilván ők is látták a kultikus első rész Macskafogó 2 - A sátán macskája című folytatását, amely szerintük vért kíván.


Dittel Szilvia, Pécsi Tibor
Csillagtúra a 437 ezer nyomában

Érdekli-e a diákokat a holokauszt témája? Vagy csupán fanatikus tanárok erőltetik a témát? Ezek a kérdések hosszú ideje foglalkoztatják a Holokauszt Emlékközpontban dolgozó tanárokat, próbaképpen több olyan tematikus tábort is szerveztek a nyári szünetben, amellyel a fiatalok érdeklődését tesztelték. Évek óta tartó munka eredményeként született meg az az egyhetes program, amely a nemzetközi figyelem középpontjába is bekerült, és idén is folytatódna.


Tartalom

Tartalom
XII. évfolyam 4. szám - 2008. január 25.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Papp Levente, Brüsszel
Hadiállapot és virágzó gazdaság

„Izrael gazdasága a világrekordot elérő katonai kiadások ellenére is virágzik. A palesztinok számára folyósított segélyek elosztása körüli káosz azonban egyre nagyobb” - állította megkeresésünkre Brüsszelben Dr. Avraham Sela professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>