Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 3. szám, 2008. január 18

Arcok

Munkatársunktól
Az őrült spanyol

Kilencven éve született Lütyő felügyelő, azaz Louis Germain de Funès de Galarza. Spanyol nemesi család sarja volt, pályáját gyémántcsiszolóként kezdte, majd számos munkahelyéről kollégái nevettetései miatt volt kénytelen távozni. Első filmszerepére negyvenkét éves koráig kellett várnia, addig is bárzongoristaként dolgozott Párizsban. Jóval később, pályája csúcsán úgy nyilatkozott: „Sokáig vártam, hogy a piramis csúcsára fölülhessek, de most, hogy a tetején ülök, meg kell mondjam, nem túl jó itt, mert a piramis vége hegyes és szúr.”


Belföld

Hazafi Zsolt
Nem tudom, hogy ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni

Bár a balliberális közírók többsége védelmébe veszi Gyurcsány őszödi beszédét, addig Kis János filozófus szerint az elmúlt másfél év bizonyítja, hogy mekkora hibát követett el akkor a miniszterelnök. Az SZDSZ alapítója a Heteknek adott interjújában úgy vélte: a baloldal népszerűségvesztése úgy biztosan nem fordítható vissza, ha a koalíció eltáncol meghirdetett reformpolitikájától. Az egyetértés hiánya nehezen viselhető politikai légkört teremt, de nemcsak ez a baj vele. Ilyen körülmények közt nem várható, hogy a politikai intézkedések által érintett csoportok az elvárt módon reagálnak. Ha az ellenzék váltig hajtogatja, hogy hiába reformálja meg a kormány az egészségügyet, minden reform vissza lesz csinálva, akkor nehéz komoly befektetőket találni, akik beszállnának az üzletbe. Olyanokat talán igen, akik gyors haszonban reménykednek, és elfutnak a pénzzel, ha jön a kormányváltás, de hosszú távra gondolkodó tulajdonosokat aligha.


H. Zs.
A nemek harca
Új stílussal készül a népszavazásra az MSZP

Megpróbál csodát tenni az MSZP: úgy váltanának „békés és szerethető” hangnemre, hogy közben a Fidesz népszavazási hadjáratának össztüze alatt állnak. Arra senki nem tudja a választ, hogy mi lesz, ha nem sikerül a mutatvány. A nyárra összehívott úgynevezett értékelő kongresszus ugyanis könynyen átalakulhat tisztújító gyűléssé, ami akár Gyurcsány Ferenc politikai pályafutásának végét is jelentheti. Pont úgy, ahogy a Fidesz akarja.


Életmód

Verebély Cosima
Nem vált be Jamie Oliver reformmenzája

Nagy-Britanniában a kormány javaslatára az iskolák a jövőben értesítenék a szülőket, amennyiben a gyermekük túlsúlyos. Az iskolásokat 5 és 10 éves korban mérik, és eddig kizárólag csak a szülő kérésére küldték el a kapott adatokat, de mostantól ez automatikussá válna.


Ipolyi-Topál Gitta
Jó üzlet a homeopátia

Egyre népszerűbb az alternatív gyógyászat. Sokan, akik nem találnak gyógyulást a rendkívül tudományos, ám annál személytelenebb és klórszagúbb egészségügy útvesztőiben, a természetgyógyászatban keresik a megoldást. Az alternatív gyógyászat mindössze kétszáz éves, ámde közkedvelt ágazata a homeopátia. A népszerűség oka, hogy a magyar lakosság egészségügyi kulturáltságának hiánya lehetővé teszi a tökéletesen tudománytalan módszer virágzását.


Fókusz

Makki Marie-Rose, Szobota Zoltán, Mester Ivett
Zsenge brutalitás
Kinek kellene segíteni az agresszív diákokon?

Miután a Vas utcai iskolából hazafelé tartó fiú belehalt a diáktársa által okozott sérülésekbe, valamint sikeresen kitoloncoltuk hazánkból a Blaha Lujza téri 12 éves késelőt, az érintett szervek újra aktuálisnak érzik, hogy végre lépések szülessenek a fiatalkori agresszió kezelésére. Természetesen mindenki mást tart felelősnek az iskolák falain belül és kívül is folyamatosan durvuló erőszakos cselekményekért, és sajnos abban sincs egyetértés, hogy a speciális nevelési módszerek alkalmasabbak a probléma megoldására vagy a büntetőjog szigorítása.


Bagyarik Cecília
Családi drámák áldozatai
Egyre több gyerek kerül az utcára

Családon belüli erőszak, másság, alkoholizmus, prostitúció, gyerekkereskedelem, eltűnt családtagok felkutatása, és ennek kapcsán mindaz, ami a mai magyar társadalomban és személyes életünkben előfordulhat, megjelenik a köztévé Csellengők című műsorában. Incze Zsuzsa szerkesztő, műsorvezető eddig sikeresen kerülte ki a bulvármédia csapdáit, és 14 éve mutatja be úgy a szükségben levők sorsát, hogy azzal ne okozzon további sérüléseket. Munkáját számtalan díjjal jutalmazták.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Az ügynökvadászat veszélyei
Az Ungváry-Kolláth asszó

Börtönbe vonul Ungváry Krisztián történész, ha a bíróság elmarasztalja Kolláth György alkotmányjogásszal szemben, akiről több ízben is kijelentette, hogy akadályozza a pártállam titkosszolgálati múltjának feltárását. Kolláth szerint Ungváry a történészszakma Anettkája. Ungváry szerint Kolláthot súlyosabb felelősség terheli, mint a kényszer hatására ténykedő egykori ügynököket.


Lukács Ibolya Anna
Vérvádper Strasbourgban
Pert vesztett Ausztria, mert nem védte meg az újságíró becsületét

Az Európai Emberi Jogi Bíróság (EEB) 5000 euró kártérítés és 10 ezer euró perköltség megfizetésére kötelezte Ausztriát Karl Pfeifer osztrák antifasiszta újságíró - lapunk munkatársa - ügyében, aki hosszú évekig tartó pereskedés után fordult a nemzetközi bírósághoz. A strasbourgi ítélet nagy feltűnést keltett, mivel elmarasztalta az osztrák bíróságokat, amelyek az újságíró elleni antiszemita rágalmazást szabad véleménynyilvánításnak minősítették.


Szegő Péter
Legendák kontra tények Izraelről

Több változatban kering az interneten, s most már egy magyar videómegosztó honlapon is elérhető Tények Izraelről címmel egy nyolcperces, angol nyelvű összeállítás. Végignéztem. A film nemcsak tele van - mind a szöveget, mind a képeket tekintve - hazugságokkal, torzításokkal, elfogultságokkal, de egyenesen ezekre épül. Az anyag úgy, ahogy van, tömény antiszemitizmus.


Hajdú Sándor
Vadvilág
Hegyen-völgyön cimborák

„Géza, rád húz a kópé” - szól a figyelmeztetés, és Géza bácsi nem teketóriázik: gyorsan dupláz, a fácánkakas pedig mint nehéz kő zuhan az erdőbe. Elveszni azonban nem fog, Fickó, a szálkás szőrű magyar vizsla feszülten figyeli a holt kakas röptét, majd még szinte a levegőben kapja el a zsákmányt. Körülöttünk durrognak a lapátcsövűek, és néha egy bock is beledörren a fácánvadászatba, hullik a sörét, mint az ónos eső, amitől az arcunkra fagy a mosoly. Vésztőn vagyunk, a vadászkastély körül hajtanak éppen a társaság helybéli tagjai. A körnek vége, a vadászmester számolja a terítéket, majd a fiatalabbaknak a társaság elnöke, Tibi újrázást rendel, mondván, kell még néhány fácán a terítékre, hogy mindenkinek meglegyen a része. A vadászat folytatódik, míg mi az elnökkel beszélgetünk a vadászat bizonytalan jelenéről és jövőjéről.


Kolláth György: Ungváry a történész- szakma Anettkája
Tovább a cikkhez >>>

Ungváry Krisztián: Kolláth rosszabb, mint egy ügynök
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Kaká kitart egyháza mellett
Adományai és hite miatt támadják Brazíliában a világsztárt

A hitét a sportpályán és azon kívül is nyíltan vállaló labdarúgó (Kaká, a hit hőse. Hetek, 2007. december 7.) legutóbb szilveszterkor járt a Sao Paoló-i gyülekezetben, amelynek évek óta tagja. Magával vitte a frissen elnyert Aranylabdát, amelyet a közösség templomában közszemlére is bocsátott. (Egy másik jelképes ajándékot, a közismert „Jézushoz tartozom” feliratú Milan-mezt Luis Ignacio Lula brazil köztársasági elnöknek ajándékozta.)


Grüll Tibor
Az Ószövetség keletkezése
Hogyan állt össze a Szentírás?

2008 a Biblia éve. Az eseményhez kapcsolódóan számos konferenciát, előadássorozatot tartanak Magyarországon is, amelyek a Szentírás népszerűsítését és megismertetését igyekeznek elősegíteni. Ehhez a célhoz kapcsolódóan lapunk sorozatot indít, amelyben a Biblia kialakulásával, az Ó- illetve Újszövetség történeti hitelességével illetve a Szentírás nyelveivel kapcsolatos legfrissebb kutatásokról is beszámolunk. A sorozat első része a Biblia keletkezésével foglalkozik.


Külföld

Eperjesi Ildikó
Álompozíció
EU-elnöknek készül Tony Blair

Még életbe sem lépett az Európai Unió új alkotmányos szerződése, máris megindult a harc az új posztokért. A „legzsírosabb” állásnak az EU elnöki széke ígérkezik, de sokak számára vonzó lehet a külügyminiszteri tisztség is. Tony Blair francia támogatással szeretné elnyerni az első számú pozíciót.


Hechs László
Imázsépítés
Bush az örökségét építi a Közel-Keleten

Mire e sorok megjelennek, Bush közel-keleti körútja is történelemmé válik. A kérdés azonban megmarad: mi késztette az elnököt hivatali ideje utolsó évében arra, hogy meglátogassa a térség számára fontos szunnita arab országait és Izraelt? Meg kívánta erősíteni az annapoliszi békekonferencia eredményeit? Jelezni akarta, hogy rajta tartja a szemét és a figyelmét Izraelen és a palesztinokon? El akarta hárítani a múlt hónapban közzétett amerikai hírszerzési becslés negatív következményeit, és szorosabbra kívánta fűzni a szunnita arab országok Irán- és Szíria-ellenes koalícióját? A mérleg aligha vonható meg azonnal. Csak becsülni lehet, hogy az elnöki körút változtat-e egyáltalán a térség országainak eddigi magatartásán. Mi lesz az örökség, amelyet az amerikai elnök utódjára hagy?


Pátkai Mihály
Irán: a gordiuszi csomó
Mit lehet kezdeni Teheránnal?

Mialatt odahaza már az utódlásáért folytatott küzdelem áll a szavazók figyelmének középpontjában, az „elfelejtett elnök”, George W. Bush ambíciózus közel-keleti körútra vállalkozott. Egyik fő célja a a Washingtonnal konfrontáló Irán megfékezése volt.


Széchey Noémi
Felségsértések
Botránykönyvek a spanyol királyról és a francia elnöki családról

Egy új botránykönyv, amely Don Juanként mutatja be János Károlyt, és több köztársaságpárti tüntetés arra utal, hogy Fülöp trónörökös királyként már nem lesz olyan érinthetetlen a nyilvánosság előtt, mint apja volt évtizedeken át. Franciaországban épp ellenkezőleg: a média kedvenc témája az elnök viharos magánélete, amely az elmúlt napokban újabb fejezetekkel gazdagodott.


Lukács András, Párizs
Terrorista célpont az Eiffel-torony

Egyre növekvő terrorfenyegetettséggel számolnak a francia titkosszolgálatok a közeljövőben. Célpont lehet Franciaország egyik szimbóluma is. Január 10-én hajnalban portugál polgári repülésirányítók riasztották a francia kémelhárítást, mivel egy olyan rádióadást fogtak el, amelyben az Eiffel-torony elleni támadásra buzdítottak.


Online

A tiltakozók elérték, amit akartak

XVI. Benedek pápa lemondta a neves római La Sapienza Egyetemre csütörtökre tervezett látogatását az előre bejelentett diáktüntetések miatt.


Milliárdokat nyert, mégis dolgozik

Tavaly augusztusban nyakába zúdult a szerencse a 24 éves Cristian Constantinnak, aki megnyerte a román hatos lottó történetének legnagyobb nyereményét.


Ujjlenyomat kell a vízumhoz

Nagy-Britannia most már minden olyan beutazótól ujjlenyomatot vesz, akikre vízumkötelezettség érvényes, közölte hétfőn a brit bevándorlásügyi államminiszter.


Sportbizniszben terjeszkedne hazánk

Az már szinte biztos, hogy a Dakar két év múlva Budapestről indulhat el. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) képviselői nem csak a Dakarról tárgyaltak a világ egyik legnagyobb sportszervező cégének számító ASO vezetőivel.


Üresen kongott az oscar előszobája

A 65. Golden Globe-on elmaradt a sztárparádé, a vörös szőnyeg és a pezsgős vacsora.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Anupam Nath


Milliós prémium a takarítónőnek is

Vlagyimir Gruzgyev, a Szegymoj Kontinyent (Hetedik kontinens) elnevezésű orosz áruházlánc egyik alapítója saját magánvagyonából 20 millió dollárnyi prémiumot fizet ki azoknak az alkalmazottaknak (mintegy 900 embernek), akik legalább hét éve dolgoznak ott.


Szávay kiesett

A pályafutása során először a Grand Slam-kiemelt Szávay Ágnes óriási csatában, a döntő szettben 7:5-re kikapott az orosz Makarovától az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában.


100 éve indult

Az 1908. január 1. és 1941. augusztus 1. között megjelenő Nyugat fémjelezte a magyar művelődéstörténet egyik legjelentősebb időszakát . A folyóirat főszerkesztője a költő, kritikus Ignotus volt.


Kivonul a Soros alapítvány

Az 1984-ben létrejött Magyar Soros Alapítvány - az alapító Soros György eredeti szándékával összhangban - beszüntette tevékenységét. Nagy Boldizsár, az alapítvány kuratóriumának volt tagja tájékoztatása szerint a kurátorok az óév végén lemondtak funkcióikról.


GYőzike a leghiteltelenebb sztár

A magyarok senki mást nem tartanak olyan hiteltelennek, mint a politikusokat, és olyan hitelesnek, mint a médiaszereplőket. A kormányfőt körülbelül annyira tartják megbízhatónak, mint Gáspár Győzikét - derül ki a TNS Hungary által készített kutatásból.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A síbalesetek elszenvedői töltik meg a kórházakat

Nagy-Britanniában egyre többen érdeklődnek a síelés iránt, ezzel együtt a kórházakban is egyre nagyobb számban jelennek meg az utazásról hazatérők, általában térdproblémával.


Influenza támadhatta meg a diákokat

Úgy tűnik, hogy nem étel okozta a VI., a VII., és a XV. kerület egyes oktatási intézményeiben tanuló gyerekek megbetegedéseit - közölte hétfőn az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH).


Ötven évre a börtönben felejtették

Ötven év vizsgálati fogság után kiengedtek a börtönből egy Sri Lanka-i férfit. A rácsok mögött megőszült áldozat, aki egy apró faluból származik, állítólag azért nem protestált, mert nem ismeri a törvényt.


Mátyás-templom cserepei díszcsomagolásban

Emléktárgyként, díszcsomagolásban árulja a Mátyás-templom lecserélt tetőcserepeit a budavári Nagyboldogasszony főplébánia - közölte a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese.


Sport

Gazsó József
A jövő hírnökei napjainkban
Tizenévesek uralják a futballt

Az ezredfordulót követően egyre lejjebb kerül a korhatár a labdarúgás világában. A szakértők nemrég még azt vallották, hogy a fiatal focisták szervezete nem bírja el azt a terhelést, ami az európai élcsapatoknál elvárás. Mégis egyre több, tinédzser éveiben járó sztárjátékos tűnik fel a nemzetközi porondon.


Szabadidő

RECEPT: Nyírségi gombócleves

Hozzávalók: 40 dkg borjúcomb (vagy sovány sertéshús), 8 dkg vaj, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1-1 darabka zeller és karalábé, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg karfiol, 10 dkg gomba, 1 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, só, fél citrom leve. A gombóchoz: 15 dkg burgonya, 4 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió.


A MEDICIEK FÉNYKORA
Élet és művészet a reneszánsz Firenzében 2008. január 24. – május 18.

A reneszánsz korának Firenzéjéről ad átfogó képet a Szépművészeti Múzeumban a január 24-étől látható nagyszabású kiállítás. A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című tárlat mintegy 60 olasz gyűjteményből kölcsönzött csaknem 200 műtárgy segítségével ad áttekintést a korszakról.


Tartalom

Tartalom
XII. évfolyam 3. szám - 2008. január 18.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Kemény világ a potyázóknak

Az idén tovább folytatódik a gazdaság kifehérítésének irányába tett erőfeszítés. Január 1-jétől Apeh-vizsgálatot hoz magára az a személy, illetve vállalkozó, aki nem rendezte az egészségügyi járulékfizetési kötelezettségét.


Munkatársunktól
Több gyes

Az idén több mint 420 milliárd forinttal több jut a családok támogatására, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy 495 milliárd forintról 536 milliárdra nő a támogatások összege, ez infláció feletti növekedést jelent.


Major Nóra
Öröm és üröm
Euró Máltán és Cipruson is

2008. január 1-je „történelmi nap” volt Cipruson és Máltán: az idei évtől hivatalos fizetőeszközük az euró. Mérsékeltebb volt a lelkesedés azonban Szlovéniában. Az egységes pénznemet - a 2004-ben csatlakozók közül elsőként - bevezető állam egyéves eurótapasztalatainak értékelésével kezdte az új évet. A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint talán itthon is jobb volna mihamarább „túlesni” az euró-bevezetésen, mert akkor végre abbamaradna a politikai ciklusok vezérelte „húzd meg, ereszd meg” típusú gazdaságirányítás. Az euróövezetben ugyanis „nincs helye a lazaságnak”.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>