Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Favoritok és meglepetések
Fordulatos előválasztási kampány

Mindkét oldalon kiélezett a verseny az amerikai elnökjelöltek között. Az első két forduló után a demokratáknál Hillary Clinton és Barack Obama párviadala egyelőre döntetlenre áll, míg a republikánusok között a politikusként és katonaként egyaránt veteránnak számító John McCain és a baptista lelkészből lett arkansasi kormányzó, Mike Huckabee lapzártánkig egy-egy államban szerzett győzelmet. Mellettük Mitt Romney - és esetleg az eddig kiábrándítóan szereplő volt New York-i polgármester, Rudy Guiliani - szólhat még bele a versenybe.

A legnagyobb meglepetés eddig az ismeretlenségből néhány hét alatt üstökösként feltűnt Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó, aki novemberben még a hatodik-hetedik helyen állt a felmérések szerint. Ehhez képes magabiztosan megnyerte az iowai előválasztást és harmadik lett New Hampshire-ben is. Huckabee azt állítja, hogy ő az egyedüli republikánus, aki felveheti a versenyt Bill és Hillary Clinton elképesztően hatékony politikai gépezetével, mivelhogy Arkansas államban két ízben is szerzett ezzel kapcsolatosan tapasztalatot. A „vidékies” nevű Huckabee sikeressége mögött egyesek a kisemberhez való közelségét, valamint „egyedi” stílusát és frappáns, könnyen megjegyezhető „egymondatosait” látják, mások ugyanakkor éppen emiatt nem tartják alkalmasnak az elnöki posztra, mondván, hogy a volt kormányzó például nem rendelkezik a pozícióhoz szükséges külpolitikai tapasztalatokkal.

Mike Huckabee november végén váratlanul tűnt fel az elnökjelöltek esélyeit latolgató közvélemény-kutatások élvonalában. Ennek okát többen a konzervatív szavazóknál tapasztalható népszerűségének tulajdonítják, valamint annak a ténynek, hogy a közelmúltban az amerikai köztudatban háttérbe szorultak az iszlám terrorizmus veszélye miatti aggodalmak, illetve az iraki háború kérdése, így olyan jelöltek is előtérbe tudtak kerülni, akik nem fektettek túl nagy hangsúlyt a nemzetbiztonság kérdésére. A szeptember 11-ei merényletek idején tanúsított helytállásával kampányoló Rudy Giuliani mára ki is került az elnökjelöltségre esélyesek sorából.
Az ötvenkét éves egykori baptista lelkész olyan fekete szavazókat is a maga oldalára tud állítani, akiknek eredetileg a másik esélyes demokrata jelölt, Barack Obama felé húzott a szíve. Mint elmondta, Arkansasban a kormányzó-választáson az afroamerikai közösség közel fele őt támogatta.
A volt kormányzó klasszikus republikánus eszméket képvisel: célja például, hogy az iskolák elismerjék, hogy az evolúciótól eltérő nézetek is léteznek, valamint teljes mértékben ellenzi a melegházasságokat. A republikánus jelöltnek sikerült áthidalni azt a problémáját is, hogy nem rendelkezett egy nagyszabású kampányhoz szükséges pénzzel. Ügyesen túljárt a vetélytársain úgy, hogy a maga oldalára állította a hitalapú otthonioktatás-mozgalmat, a fegyverlobbit és több evangéliumi keresztény csoportot, minden kiadás nélkül. Sikeres fogásnak bizonyult például a népszerű színésznek, Chuck Norrisnak a szerepvállalása a kampányban. A YouTube-on látható közös reklámjukban Huckabee a keményöklű szerepeiről ismert Norrisra utalva felteszi a kérdést: „Azt kérdezik, mi a tervem az államhatár biztosítására? Két szó: Chuck Norris” - hangzik el válaszként.
Huckabee egyébként „nagy fogyásáról” is ismert Amerikában. Az egykori ételfüggő lelkész-politikus több mint 50 kilót adott le, mely után maratoni futáson is elindult, és az egészséges életmód szószólója lett államában. Huckabee azt sem titkolja, hogy hite meghatározó szerepet játszik az életében. Közismert továbbá „elszólásairól” is, nemrégiben például Mitt Romneytól kellett bocsánatot kérnie, azért a kérdéséért, hogy „A mormonok nem abban hisznek, hogy Jézus és az ördög testvérek?”
Huckabee eddig nem sokat foglalkozott külpolitikai kérdésekkel. Bírálja Bush külpolitikáját, mivel szerinte az elnök hibát követett el azzal, hogy nem hallgatott azokra a katonai vezetőkre, akik arra sürgették, hogy több csapatot küldjön Irak biztonságának helyreállításához. Az amerikai kormány pakisztáni politikáját egyenesen „pazarlásnak” titulálta, és arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok most sokkal sebezhetőbbé vált más országok ellenségeskedésével szemben. (Ugyanakkor Benazir Butthó meggyilkolása kapcsán elszólta magát, mert úgy vélte, hogy még érvényben van a rendkívüli állapot Pakisztánban, holott azt több héttel korábban feloldották.) A külpolitikai tapasztalatlansággal vádolt jelölt szerint több humanitáriánus segítséget kellene nyújtani a muszlim világ számára, hogy javítsanak az életkörülményeiken, mert így azok kevésbé lennének befogadók a terroristák iránt. Huckabee elmondta, hogy több csapatot állomásoztatna Irakban egészen addig, amíg az ország stabillá és biztonságossá válik, továbbá sokkal „rugalmasabb” hozzáállást képzelne el Iránnal szemben.


Demokrata és republikánus esélyek Grafika: Szabados Attila