Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 2. szám, 2008. január 11

Arcok

Major Nóra
Az ember, aki Dr. House-szá változott

Hugh Laurie, azaz ismertebb nevén Dr. House, mára olyan emblematikus figurája lett a tévéképernyőknek, hogy a színész frissen kiadott könyvének címlapjára sem szükséges mást kitennie, csupán az arcképét, hiszen a neve úgyis csak megzavarná az érdeklődőket. Dr. House-t ugyanis mindenki ismeri, de ki a csoda az a Hugh Laurie?


Belföld

Sebestyén István
Ideiglenesen örökre ugrott a kormánynegyed?
" Ilyen fejetlenségre még nem volt példa "

Csillogó-villogó egészet ígértek, negyed sem lett belőle - ezzel a szóviccel fejezték ki egyetértésüket MDF-es politikusok a kormányzati negyed tervének „befagyasztásával”. A modern épületegyüttes a megújuló Magyarországot szimbolizálta volna, ám úgy tűnik, éppen a magyar közigazgatás útvesztőiben futott zátonyra a projekt társadalmi-politikai szkepszis miatt egyébként is léket kapott hajója.


Szobota Zoltán
Nincs megállás
A 4-es metró tragikomédiája

Újabb fejezettel gazdagodott a 4-es metró kálváriája, melynek rövid összefoglalója így hangzik: elképzelhető, hogy nem épül meg a Fővám téri megálló. A beruházó BKV és a kivitelező Hídépítő Zrt. között ugyanis kiújultak a viták azt követően, hogy kiderült: utóbbi csak egyéves csúszással tudja átadni az állomást.


Szlazsánszky Ferenc
Államilag támogatott Wass-kultusz

Rajongói szerint írófejedelem, zseni, a magyarság lelkiismerete volt, kritikusai viszont náci háborús bűnösként és csapnivaló szerzőként értékelik. A száz évvel ezelőtt, 1908. január 8-án született Wass Alberttel kapcsolatban többen mégis azt tartják a legfelháborítóbbnak, hogy a magyar állam az adófizetők pénzéből támogatja     ünneplését.


Munkatársainktól
Kármentésre készülnek a szocik

„Hideg kampány” a kulcskifejezése a népszavazással kapcsolatos szocialista stratégiának, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a Fidesz által kormánybuktatóként definiált voksolás ne legyen túlfűtött. Eközben a jelenleg százezres táborral rendelkező liberálisok a vélhetően öt-hatszázezernyi nemmel voksolóra „hajtanak rá”.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Turai Veronika
Másik Magyarország
Tápiógyörgye, ahol jó élni

Vegyünk egy fiatal, ambiciózus polgármestert, egy mindenre elszánt segítő csapatot, egy 3800 fős falut, majd bolondítsuk meg jó néhány pályázattal, és máris kész az élhető falu, ahonnan nem költöznek el a fiatalok, az idősek sem panaszkodnak, és a középkorúak is helyben vállalnak munkát. A fővárostól 80 kilométerre, Pest és Szolnok megye határán fekvő Tápiógyörgye polgármesterével, Varró Istvánnal beszélgetünk.


Fókusz

Makki Marie-Rose
Az életben maradás törvényei
Fogyatékkal élők Magyarországon

Egy apa kivezette felnőtt, vak fiát a téli erdőbe, és a sorsára hagyta. A megfagyott fiú holttestét egy hónap múlva találták meg. Történt ez Magyarországon 2001 karácsonyán. Azt mondják, egy személy erkölcsi állapotát az tükrözi leginkább, ahogyan a neki kiszolgáltatott emberrel bánik. Ugyanez igaz a társadalom egészére is: látlelet, hogyan viszonyul a gyengékhez, a kisebbségekhez és kiváltképp a teljesen magatehetetlen emberekhez, akik felnőttkorukra - ha egyáltalán megérik - gyakran teljesen magukra maradnak.


Háttér

Kovács Zsolt, Szobota Zoltán
Fantasztikus fanatikus
Ötvenmilliót nyert a berettyóújfalusi portás

A tavalyi év kvízszenzációja a Pókerarc című műsorban a harmincéves berettyóújfalusi biztonsági őr, Szatmári Béla volt, aki ötvenmillió forinttal térhetett haza a megmérettetések után. Sikere mögött - bevallása szerint - a jól átgondolt és végrehajtott tervszerűség és a megingathatatlan magabiztosság áll. - Csak harminc, mert ugye a képernyőn mindig a bruttót látjuk. Először is szüneteltetni fogom a biztonsági őrként való érvényesülésemet, hogy minél magasabb szinten meg tudjak tanulni angolul. Felsősokú nyelvvizsga a célom. Nagy eredményként élem meg, hogy végre a saját tempóm szerint tudok haladni, nem kell másokhoz igazodnom, azt csinálhatom, amit eltervezek a jövőmben. Ja, és mostantól egy kicsit nyugodtabb leszek, ha a gázszámlára gondolok. Nem érzem úgy, hogy változás történt volna az agyamban, nem hülyített meg a pénz, nincs költekezési kényszerem. Nyereményem nyolcvan százalékát be fogom fektetni, kisebbik hányadából pedig éldegélek, és továbbra is tudatosan fejlesztem magamat.


Somorjai László
Örömzenével ébreszt az ATV

„Hideget” és „meleget” is kaphat a tisztelt publikum, ha reggelente rákapcsol az ATV legújabb produkciójára, a Reggeli Jamre.


Vígh Gábor, Mester Ivett, Szobota Zoltán
Luxustelelés titokban
Afrika, Ázsia és Dél-Amerika a legkedveltebb célpontok

Az elmúlt hetekben két rendkívüli körülmény miatt mondtak le tömegesen még tavaly lefoglalt 100 ezer forintos luxusutakat hazánkban. A téli időszakban síelés helyett a forró egzotikumot választó honfitársainkat a Kenyában zajló véres polgárháború, valamint az APEH decemberi vagyongyarapodási vizsgálata térítette jobb belátásra.


Az élő adás hitelessége
Interjú Sárosdy Eszter műsorvezetővel

- Kicsit fáradtan, de nagyon vidáman.


Hit és értékek

Busa Viola
2008 a Biblia éve

2008 a Biblia éve. A magyarországi ökumenikus egyházak kezdeményezésének középpontjában a Szentírásnak és kulturális értékeinek népszerűsítése, valamint hazánk bibliai műveltségének emelése áll. A tiszteletre méltó cél mellől azonban - néhány próbálkozástól eltekintve - ma még hiányoznak a formájukban és feldolgozásmódjukban is korszerű magyar nyelvű Bibliák. Pedig a Szentírás kiadása a világ számos pontján üzletnek sem rossz.


Interjú

Tihanyi Péter
Tapsolnak a fák és szól a gitár
Lakatos Frédi megmenekülése

Odaálltam a peron széléhez. Tudtam, hogy az ördögnek adom a lelkem, ha megölöm magam, de nem bírtam tovább így élni. Ennél a pokol sem lehet rosszabb. Becsuktam a szemem, hogy ne féljek. Gondoltam, a hang alapján meg tudom állapítani, hol a metró, és mielőtt elém ér, ugrok egy hatalmasat. Nagyon fel voltam pörögve, vártam, hogy jöjjön, vágytam, hogy ugorhassak. Már hallatszott a hangja, éreztem a szelét. Ez a huzat elkezdett forgatni körülöttem valamit. Kinyitottam a szemem, egy szórólap feküdt előttem: „Jézus Krisztus szeret téged. Meg akar menteni a haláltól.”


Külföld

Hechs László
A szövetség próbája

George Bush a béke ígéretét hozta magával a Közel-Keletre. Az elnök szerint 2008 a szavak helyett a cselekvés éve lehet a térségben. Az elnök nyolcnapos körútját Izraelben kezdte meg, amelyet az Egyesült Államok szoros szövetségesének nevezett.


Széchey Noémi
Kenyai zavargások
Embervadászat a paradicsomban

Közel kétszázötvenezren menekültek el otthonaikból, és mintegy ötszázan vesztették életüket, miután etnikai villongások törtek ki Kenyában a december 27-én megtartott választások eredményeinek kihirdetését követően. Az igencsak vitatható eredmények szerint a leköszönő Mwai Kibaki elnök nyerte meg a választásokat, azonban a hivatalos eredményt elutasító ellenzékhez tartozó etnikai csoportok pogromokat robbantottak ki az elnököt is adó kikuyu törzs tagjai ellen.


Kulcsár István
Újra forrong Grúzia
Pirruszi győzelem

A grúziai elnökválasztáson az eddigi államfő, Mihail Szaa-kasvili - a hivatalos közlés szerint - megkapta a szavazatok többségét, s így a következő öt évben is ő állhat a Kaukázuson túli ország élén. Erősebbnek bizonyult, semmint azt ellenfelei remélték, de várhatóan továbbra is szembe kell néznie azokkal a problémákkal, amelyek tavaly ősszel politikai válságot idéztek elő Grúziában, és őt az előrehozott választások kiírására kényszerítették.


Hetek-összeállítás
Favoritok és meglepetések
Fordulatos előválasztási kampány

Mindkét oldalon kiélezett a verseny az amerikai elnökjelöltek között. Az első két forduló után a demokratáknál Hillary Clinton és Barack Obama párviadala egyelőre döntetlenre áll, míg a republikánusok között a politikusként és katonaként egyaránt veteránnak számító John McCain és a baptista lelkészből lett arkansasi kormányzó, Mike Huckabee lapzártánkig egy-egy államban szerzett győzelmet. Mellettük Mitt Romney - és esetleg az eddig kiábrándítóan szereplő volt New York-i polgármester, Rudy Guiliani - szólhat még bele a versenybe.


Online

Perrel fenyegeti a brazil melegmagazint

A homoszexuális publikumnak szóló brazil G Magazine egy Kakához hasonló hasonmás meztelen fotóival próbálja népszerűsíteni magát.


A becsületes megtaláló

Connecticut államban egy gyorséttermi dolgozó talált egy 185 ezer dollárról szóló csekket, amit becsületesen visszaszolgáltatott tulajdonosának.


A nemzeti mottó lekerül az egydollárosról

Az Egyesült Államok pénzverdéje folytatja elnöki érmesorozatát. Évente négy elnököt vesznek sorra, 2008-ban James Monroe, John Quincy Adams, Andrew Jackson és Martin Van Buren következik.


Musical lesz Anna Frank naplójából

A holokauszt jelképévé vált kislány 1942 és 1944 között írt, el nem küldött leveleiből készült zenés darabot február 28-án mutatják be a madridi Calderón színházban.


Jönnek az önműködő autók

Tíz éven belül valósággá válhatnak az önműködő, sofőr nélküli személyautók a világ legnagyobb autógyártója, az amerikai General Motors (GM) szerint.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Kathy Willens


Érvénytelen házasság

Eddie Murphy és Tracey Edmonds újraházasodik. Nem megújítani, csupán törvényesíteni szeretnék a fogadalmukat. Amerikában ugyanis nem ismerik el az újév napján kötött frigyüket, a pár ugyanis Bora Borán, egy magántulajdonban lévő szigeten házasodott össze.


Lustaság-kiállítás

Lustaságmúzeum nyílt Kolumbia fővárosában, Bogotában.


Orosz muszlimok tömeges ébredése

A szovjet korszak alatt az oroszországi muszlimok számára a mekkai zarándoklaton való részvétel szinte elképzelhetetlen volt. A szovjet uralom alatt évi 18 ember utazhatott el az eseményre.


Tom Cruise Szcientológiai feladata

Tom Cruise gyakorlatilag a Szcientológia Egyház második embere, és jelenlegi küldetése megtéríteni David Beckhamet, a Los Angelesben futballozó angol sztárt.


Növekvő munkanélküliség

Az elmúlt hónap során jelentősen megugrott az Egyesült Államokban a munkanélküliek száma, ezzel is növelve a gazdasági válságtól való félelmet.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Egészségesen étkezve

Az amerikaiak diétázás helyett egyre inkább „egészségesen étkezve” igyekeznek lefogyni. A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos.


2012-ben nyit az első űrszálloda

Négy év múlva birtokba vehetik a vendégek a Xavier Claramunt építész tervei alapján készülő űrszállodát.


Meglógott a kerekes székes

Egy kerekes székes tolvaj arra adta fejét a hétvégén az ausztriai Linzben, hogy újságosperselyeket fosszon ki.


BKV: Rend, kényelem

Rend, kényelem, tiszta járművek, megfelelő tájékoztatás - ez jellemzi a fővárosi tömegközlekedést egy nem reprezentatív felmérés szerint.


Riport

Rokob Tibor
Lányok, asszonyok, rácsok

Melinda kézfején jól látható a börtönök világában gyakran megjelenő ötpontos tetoválás, ami a cella négy falát és a köztük élő rabot szimbolizálja. Fekete bakancsot s a börtönszlengben csak mákosnak mondott szürke formaruhát visel. Felsőjén se név, se szám, csak egy rövid felirat: Kecskemét.


Sport

Morvay Szilárd
A piac megöli a futballt

„A futball jövője a tét” - állítja Michel Platini, az UEFA elnöke, aki elődeihez képest markánsabban nyilatkozik a nemzetközi sajtóban a futballt érintő nagy horderejű kérdésekről. Az Economist című brit hetilapban Platini a labdarúgást érő kihívásokról írt, arról, hogy mit tehet ezek megoldására az UEFA. Amint az az írásából is kiderül, az európai futballszövetség szeretne mentességet kapni a brüsszeli döntéshozóktól a játék szellemét és népszerűségét veszélyeztető szabadpiaci versenyszabályok alól.


Szabadidő

K.K.
Lengyel szárnyak
Angyal László fotókiállítása

Angyal László felvételei izgalmasak, káprázatosak. Látni, hogy készítőjük vérbeli repülő ember, akinek kitűnő szeme van a sikló, szárnyaló, dübörgő pillanatok megörökítéséhez. Az egyik kép festői, a másiknak érdekes története van.


Gerslileves

Nagyon egyszerű és finom levesről van szó. Az előkészítése negyed óra alatt megvan, és maximum egy óra alatt megfő. Egy nap állás után még jobb lesz a leves, mert addigra a gersliből kioldódik a keményítő, amitől rántás nélkül is egy jó sűrű leves kerülhet az asztalunkra.


Tartalom

Tartalom
XII. évfolyam 2. szám - 2008 január 11.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Röghöz kötött magyarok

Komoly érvágás lehet az ingatlanforgalmazókra és a magánszemélyekre nézve egyaránt a napokban életbe lépett törvény. Eszerint egy öt éven belül vásárolt ingatlan eladása esetén keletkező „nyereség” után 25 százalékos adót kell fizetni. Megszűnik ugyanis az a kedvezmény, melynek értelmében nem kell adót fizetni az eladott ingatlanból származó bevétel után, ha azon másik ingatlant vásárolunk.


Hetek-összeállítás
Hullámzó rosszkedv

2007 végén - kisebb felívelések és visszaesések után - a lakosság gazdasági hangulata valamivel mélyebbre került az év elején mért szintnél. A 2006 nyarán kimutatott mélyrepülés 2007-ben nem folytatódott ugyan, a gazdasági közhangulatot átlagoló konjunktúraindex értéke az év végén csak alig valamivel volt magasabb a megszorítások bejelentése utáni történelmi mélypontnál.