Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 1. szám, 2008. január 04

Arcok

Kiss Tünde
Filmterápia
Pedofilgyanú Woody ellen

A filmkultúra egyik különce klarinétot ragadott, és koncertturnéra indult. Párizs és Athén mellett Budapest sem maradt ki a sorból: december 27-én az Arénában lépett fel Woody Allen és a New Orleans Jazz Band. Koncertjeit a komikus tömören kommentálja: „A közönség eldöntheti, hogy mi a fájdalmasabb: a klarinétszólóim vagy a filmjeim.”


Belföld

Hack Péter
Mitől függ az ország jövője?
Remények és esélyek a belpolitikában

Bár az ország egészében azt a pályát látszik befutni, amit a magyar foci már befutott, vagyis a vezetők hibájából egyre jobban eltűnik a nemzetközileg mérhető teljesítmények listájáról, a vezetők mégis bizakodnak, talán most sikerül fordulatot produkálni.


Sebestyén István
Zuschlag és a piaci pozíció erősítése
Visszakövetelik a diszkótól az uniós fejlesztési pénzt

Fordulópontként értelmezik a szocialisták Zuschlag János ügyét, mondván, ezzel „csontosodott meg” a baloldal negatív megítélése. A történet ráadásul még nem fejeződött be: az alapítványi pénzekkel ügyeskedő exhonatya és társai elleni nyomozás várhatóan februárban ér véget, közeli munkatársához, Weiszenberger Lászlóhoz köthetően pedig újabb részletek kerültek nyilvánosságra.


Hajdú Sándor
Őstermelők kálváriája
A kemény kéz politikája, avagy nincs kegyelem

Az idei évtől minden őstermelőnek adószámot kell kérnie a hatóságtól, különben nem árusíthat a piacokon, nem értékesítheti terményeit kereskedőknek, de ha nem teszi, akkor az adóhatóság szigorúan bírságol. Közel hétszázezer polgárt érint a változás, közülük sokan még nem fogják fel, hogy mennyire. Egy életforma szűnik meg hamarosan vidéken. Egy igazi őstermelőnél jártunk.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Holecz Erika
Semmi nem elég
Élményipar a tengereken

A téli időszak az ünnepek mellett ma már a közös kikapcsolódásról és az élménydús, all inclusive utakról is szól. Ha valaki igazán különleges élményre áhítozik, akkor ma nagy valószínűséggel luxushajóútra fog vállalkozni: a kereslet ugyanis világszerte nő. Jöjjön egy kis közelkép luxushajókat megjárt dolgozóktól.


Fókusz

Munkatársainktól
Baljós árnyak
Öt kontinens lakói 2008-ról

A Hetek körkérdésekkel igyekezett utánajárni, hogy a világ különböző földrészein élők szerint milyen problémákkal kell leginkább megküzdenie 2008-ban az emberiségnek, illetve a globalizálódó világban identitásukat féltő nemzetállamoknak, és egyáltalán: milyen állapotban vannak, és milyen irányba haladnak az adott társadalmak; melyek a tömegeket érintő hétköznapi gondok; milyen szerepet játszik az emberek életében a politika és a vallás. A végeredményt alábbi összeállításunkból ismerhetik meg.


Háttér

Bohács Zoltán
Mit nézünk mi?
Televíziózási trendek

„Önök itt két napja a digitális földi sugárzásról beszélnek, pedig ahogy egyre közelebb érünk hozzá, úgy lesz egyre kevésbé érdekes. Pénzt és időt pocsékolnak a di-gitalizációra, pedig mire megvalósul, már senki sem fog sugárzott televíziót nézni, a közönség már egészen máshol lesz…” A fenti kijelentéssel Mark Pesce neves ausztrál újmédia-kutató sokkolta a tihanyi Média Hungary konferenciára összegyülekezett hazai szakembereket. Noha az előbb említett vitaindító kiszólása aligha nélkülözött némi retorikai túlzást, kétségtelen tény, hogy a sugárzott televíziózás hagyományos modellje a következő években több irányból is kihívásokkal kénytelen szembenézni. Alábbi év eleji összeállításunkban a jövőbe tekintve megpróbáljuk ez utóbbiakat - elsősorban erőteljesen az angolszász világban jelentkező tendenciákat - számba venni.


Kabarét és mesét néztek a magyarok

Szilveszterkor a legnézettebb műsor a teljes lakosság körében a TV2-n futó Sas-kabaré volt, amelyet 1,97 millióan néztek meg. Meglepetésre a második helyet az RTL Híradója érte el, méghozzá 1,75 millió nézővel. A harmadik helyre az Irigy Hónaljmirigy show-ja futott be (1,6 millió „rajongó”). Viszont a szakemberek szerint a Bagi-Nacsa duó által a TV2-n prezentált Médiacápa messze a vártnál rosszabbul teljesített. Az MTV legnézettebb műsora az Önök kérték volt, 1,53 millió tévézővel.


Lukács András
Mesterséges élet, láthatatlan ember
Tudományos, fantasztikus

Izgalmas és termékeny évre számíthatunk a tudományban 2008-ban is, melyben várhatóan az őssejtkutatás, a mesterséges élet és az űrtechnológia hírei fognak dominálni.


Sebestyén István
Bizonytalan jövő – vagy mégsem?
Magyarország, 2025

Meglehet, hogy másfél-két évtized múlva Magyarország „arculatát” döntően a mostani fiatalok bizonytalanságot kezelni nem tudó, a változásoktól rettegő és kallódó tömegei fogják meghatározni - többek között erre a következtetésre jutott alapos, eddig még nem publikált elemzésében a Budapesti Corvinus Egyetem jövőkutatás tanszéke.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Noé bárkájának őrzői
Egy királyi család, amelyik megtalálta a hitet

Sokan berzenkednek arra a gondolatra, hogy a judaizmust aktívan térítő, misszionáló vallásként képzeljék el. Pedig a jelek arra vallanak, hogy a zsidók valaha mindent megtettek annak érdekében, hogy a „pogányokat” Izrael Istenének tiszteletére oktassák, és ha lehet, teljesen betérítsék saját vallásukba. A prozelitizmusnak is nevezett jelenség talán legismertebb példája az adiabénéi királyi család betérése az i. sz. 1. század közepén, vagyis nagyjából éppen abban az időben, amikor a „népek apostolának” is nevezett Pál Jézus Krisztus evangéliumát hirdette Európának.


Interjú

Tihanyi Péter
A szívemmel látok

A budapesti Pető Intézetben vagyunk, ahol egy tizenkét éves kisfiú, Szabó Andris újévi koncertet ad. Sorra csendülnek fel a legszebb Máté Péter-dalok a vak kisfiú előadásában. Hangja, viselkedése, beszédének íze, eleganciája, őszintesége - a dalok közben mesét is mond - mindenkit magával ragad. Az Omega együttes segítségével kiadott albumából három hónap alatt platinalemez lett. - Nagy. Az tesz boldoggá, ha másoknak énekelhetek és mesét mondhatok. Néha biz’ fáradok, mint most is, de amúgy mondhatom, hogy igazán jól vagyok.


Külföld

Vagyim Aristov, Busa Viola, Lukács András, Morvay Péter, Németh Csillag, Széchey Noémi
A világ 2008-ban

2008 a világ több pontján is meghatározó változásokat hozhat. A pekingi olimpia kapcsán sokan állítják, hogy a 21. század Kína évszázada lesz. Az ázsiai ország eddig teljesíti ezeket a várakozásokat. Elnökválasztás lesz jövőre az Egyesült Államokban és Oroszországban is, és a két nagyhatalom mellett a második legnépesebb országban, Indiában is az urnákhoz járulnak az emberek. A világpolitika legkiszámíthatatlanabb térsége továbbra is a a Közel-Kelet marad, ahol a kulcskérdések az izraeli-palesztin viszony, az iraki háború és Irán nukleáris programjának jövője lesznek.


Online

Gera és Illés a világválogatottban

Nagyszabású focimeccsel készül az 1998-as franciaországi világbajnokság tízéves évfordulójára a Hivatásos Labdarúgók Nemzetközi Érdekvédelmi Szervezete (FIFPro) és francia társszövetsége, az UNFP.


Istenkáromló Coca-cola-reklám

Blaszfémia vádjával fordultak a tartományi főügyészhez az oroszországi Nyizsnyij Novgorod pravoszláv hívői egy Coca-Cola-reklám miatt.


Kirepülnek az egykék Kínában

A Kínai Kommunista Párt központi politikakutató irodája szerint a megerősödő középosztálynak messzemenő hatása lesz Kína gazdasági és társadalmi fejlődésére.


Egyedül tévéző kicsik

Sokkal jobban el vannak engedve a magyar gyerekek a televíziózás tekintetében, mint más országokban.


Börtön jár a hamis regisztráció miatt

Az olasz legfelsőbb bíróság döntése szerint bűncselekményt követ el az, aki a hálón más embernek adja ki magát, mint aki valójában, mert így visszaél mások bizalmával. Az ítélet vonatkozik mind a hamis névhasználatra, mind az e-mail címek regisztrációjánál leadott hamis adatokra.


Azt mondták


A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

A tíz legkeresettebb szó

Kapcsolatépítő és tartalommegosztó oldalakra kerestünk a legtöbbször az elmúlt évben a világ egyik legnépszerűbb keresője, a Google magyar változatú oldalán - derül ki a keresőóriás év végi jelentéséből.


Hálapénzek országa

A Tárki felmérése szerint az európai országok közül Magyarországon fizetnek az emberek a legtöbb hálapénzt.


Megrohanták a korrupcióbejelentő weboldalt

Kínában úgy tűnik, a nép szemében vörös posztó a korrupció. Elindítása után néhány órával már le is állt a kínai kormány korrupcióbejelentő weboldala, az állami hírügynökség, a Hszinhua beszámolója szerint azért, mert a vártnál jóval többen keresték fel, és a szerver nem bírta a terhelést.


Kiszűrnék a pornót a netről

A gyerekeket kívánják távol tartani a nemkívánatos pornográf és erőszakos netes tartalmaktól azzal a szűrőrendszerrel, amelyet az ausztrál kormányzat tervez beépíteni a helyi internetszolgáltatók rendszereibe.


Számok

tagállam az euróövezetben: Ciprus és Málta 2008. január 1-jétől az euróövezet tagja lett, vagyis az eddig forgalomban lévő ciprusi font és a máltai líra helyett mostantól az európai pénzegység az országok hivatalos fizetőeszköze.


Tízszer több iszlám szélsőséges, mint gondolták

A nemrég a németországi belügyminisztérium által közzétett Muszlimok Németországban című tanulmány szerint az országban élő mintegy 3,5 millió muszlimnak körülbelül 10 százaléka vall szélsőséges, demokráciaellenes nézeteket.


A szegények közt népszerűbbek a gazdagok

A rossz anyagi körülmények között élők és az MSZP-szimpatizánsok jobban kedvelik az öt leggazdagabb magyart az átlagnál, de az egész felnőtt lakosság körében is népszerűbbek ők, mint a politikusok.


A Bibliát olvasók haszna

A Bibliát olvasók kevesebb időt töltenek táppénzen, lelkiismeretesebben töltik munkaidejüket, és jóval kevesebb bűntényt követnek el, így statisztikailag kimutathatóan nagyobb hasznot hajtanak az államnak, mint vallásukat nem gyakorló társaik - mondta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek adott interjúban.


Késelések, balesetek szilveszter éjszakáján

Egy Súlyos tűzijáték-balesethez és újraélesztéshez is vonultak a tűzoltók szilveszter éjjel a fővárosban.


Sport

Pajor István
Az év sportolója
Interjú Talmácsi Gáborral

Talmácsi Gábor egy olyan sportágban lett első magyarként világbajnok, amelyben egy évben csupán három világbajnokot avatnak. Sikerének értékét növeli, hogy a gyorsasági motorsport a nézettségi mutatók alapján a legnépszerűbb sportok közé tartozik. A világbajnoki cím felé vezető út nyomon követése miatt idehaza százezrek virrasztottak éjjelenként, így senkit sem lepett meg, hogy a végső győzelem megszerzése után Talmácsi Gábor lett 2007 legnépszerűbb és legjobb hazai sportolója.


Szabadidő

Szubotics M.
Jótékony növények

Otthonunkban, munkahelyünkön üdítő látvány, hangulatjavító és levegőt tisztító jó barát minden szobanövény. Kevésbé kapar tőlük a torkunk, ritkábban tör ránk köhögőroham, sőt: akár 30 százalékkal csökkenthetik a megfázásos megbetegedések kockázatát is.


RECEPT: koseri

A koseri (kushari) egy rendkívül ízletes és laktató arab-egyiptomi gyorsétel, amit a helyi gyorséttermekben óriási fazekakból mernek ki tálkákba.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XII. évfolyam 1. szám - 2008 január 4.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Lefagyasztott gazdaság
Interjú Palócz Évával, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatójával

Csúcsévet hagyunk magunk mögött - ám mégsem lehetünk elégedettek. Hazánk produkálta ugyanis tavaly az Európai unió 27 országában a legalacsonyabb (1,5 százalék) gazdasági növekedést, a legnagyobb államháztartási hiányt (6,4 százalék), a legmagasabb inflációt (7-8 százalék). Jövőre jobb lesz - de ezúttal sem lehetünk elégedettek: csak egy kicsivel lesz könnyebb a dolgunk. Javulás - ahogy a gazdasági elemzők várják - leghamarabb 2009-ben jöhet el.


Papp Levente, Brüsszel
Nem kukoricáznak
Vége az olcsó élelmiszernek

Változatos évet nyitottunk meg: a világgazdaság számos érdekes, mozgalmas eseményt ígér. Nincs elemző, aki megmondhatná, meddig tart az amerikai pénzpiaci krízis, milyen mértékben lassul le a világgazdaság növekedése, milyen szerepet hasít ki magának Kína és India, hol áll meg az olaj ára.