Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 51. szám, 2007. december 21

Arcok

Zsurkán Mariann
Az örök Mikulás

A nagyszakállú, jóságos, hohohózó, melegszívű nagypapafigura az első helyet foglalja el a leghíresebb fiktív személyek listáján az amerikai Forbes magazin szerint. A Mikulás, alias Télapó - ki gondolná - több mint ezerötszáz éves. Tartózkodási helyét vitatják, ez lehet az Északi-sarktól a lappföldi Korvantunig (Fül-hegyig) bárhol, de amihez nem fér kétség: mindenki hisz a létezésében - legalább gyerekkorában.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Még fordíthat az MSZP
Beszélgetés Csintalan Sándorral a politikai terrorizmusról, kormánybuktatásról és 2010-ről

Az új egészségügyi rendszer nagyobb hitelvesztést fog okozni a kormánynak, mint a népszavazás. Ennek ellenére a következő választás még nem lefutott, mert a posztkádári elit a végsőkig harcolni fog - vélekedik Csintalan Sándor, a Hír TV mukatársa.


Vigh Gábor
Magyar Bálint pillérei
Népszerűség a csapvízfogyasztás propagálásával

Egyebek mellett a csapvíz fogyasztására való buzdítás és a fiatalok figyelmeztetése a túlzott alkohol- és nikotinfogyasztás veszélyeire, valamint az állatvédelem is szerepel Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő új pártprogramjában, melytől az SZDSZ fellendülését várná. Programja erősen vitatott a pártban, de ellenpontja lenne a Horn Gábor által fémjelzett „nagy ügyek” politikájának.


Hetek-összeálítás
Biztos fiaskó

Nem szavazta meg hétfőn a parlament sem Péterfalvi Attilának, az adatvédelmi jogok országgyűlési biztosának újraválasztását, sem pedig Nagy Boldizsár megválasztását a jövő nemzedéke ombudsman posztjára. Vélhetően a baloldali képviselők éltek a lehetőséggel, hogy borsot törjenek a köreikben nem túl népszerű köztársasági elnök orra alá.


Munkatársunktól
Melegjogi áttörés

Az igencsak eseménydús őszi politikai szezonban, mintegy mellékesen az Országgyűlés külön törvényben szabályozta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét. A sztrájkok, utcai megmozdulások, népszavazási kezdeményezések viharában tulajdonképpen elsikkadt az a törvény, amely évezredes értékek és hagyományok félretolását jelenti. Cikkünk az elfogadott új törvényt és annak hátterét elemzi.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Pálfy Gyula
A nagy vikingföldi kaland
Isten terepasztalán

Izlandra fapados járattal elutazni, és csomagunk elvesztésén nem bánkódni. A kősivatagnak nekivágni kipróbált útitársunkkal, meg az eltört bankkártyával. Gyalogolni hetekig, északról délre átszelni a szigetországot, közben élelmet önuralommal porciózni. Tizenöt fokos nyári napnak igen örülni, ajándéknak látni a gejzíreket, a mesebeli fjordokat, és jégtiszta vizet inni, ám a tej ízére vágyni az első tehén láttán… nos ez az, amit elismerően kalandnak nevezünk, kipróbálni azonban kevesen mernénk. Pedig Horváth Tamás és Imre Gábor pontosan ezt tette.


Fókusz

Morvay Péter, Hazafi Zsolt
Címlaphősök 2007-ből
Putyin és a többiek

Nem volt könnyű dolguk idén a Time magazin újságíróinak az Év embere választásakor. A címlapot Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta, mögötte sorrendben Al Gore Nobel-díjas volt amerikai alelnök, J.K. Rowling, a Harry Potter-sorozat szerzője, Hu Jin-Tao kínai elnök és David Petraeus iraki amerikai parancsnok végzett. Közben Tony Blair és Jacqes Chirac elköszönt, Fidel Castro és Oszama bin Laden azonban 2007-et is túlélte. Magyarországon kisebb a választék, bár néhány politikusnak itt is kijutott a válságokból. „Az Év emberének választása nem jelent és soha nem is jelentett kitüntetést. Nem fejez ki támogatást. Nem is népszavazás” - írja szinte mentegetőzve az amerikai hetilap szerkesztőségi cikkében a döntésről.


Háttér

Peremiczky Szilvia
A zsidó lobbi Amerikában
Áltudományos tévképzet vagy valós politikaformáló befolyás?

Az áltudományos tévképzetek lehetnek szórakoztatóak is, de máskor emberek életébe kerülhetnek. Veszélyessé akkor válik egy ilyen nézet, amikor jó hírű tudósok és gátlástalan politikusok kezdik hirdetni. Amennyiben mindehhez az említettek félműveltsége, tájékozatlansága és előítéletessége is párosul, akkor az eredmény egy olyan könyv lehet, mint a John J. Mearsheimer és Stephen M. Walt chicagói és harvardi professzorok által írt The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy. A könyv egy régi antiszemita babona, a világ kormányait a zsidó érdekekért befolyásolni próbáló nagyhatalmú zsidóság toposzának remake-je, politológiának álcázva.


Konrád György
Inga

„A napi észlelések halmaza végtelenül többszörös a följegyezhetőkhöz képest, ahogy a vonatablakban elfutó városok vagy a társaságban körülöttem elhangzó szavak is ott maradnak a megtörténtével megsemmisült időpontsorozatban, ki tudja, hol.”


Csizmadia Ervin
Egy nagyon hosszú év
Milyen volt 2007 a hazai politikában?

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen volt az előző év a hazai politikában, a válaszunk csak az lehet, hogy hosszú. 2007 valójában 2006 szeptemberében kezdődött, és ki tudja, meddig tart még. 2007 végén nem lezárt, befejezett évvel állunk tehát szemben, s e cikk megírásának pillanatában is könnyen megjósolható, hogy 2008-ban a konfliktusok nemhogy csillapodni nem fognak, de feltehetőleg tovább mélyülnek.


Szlazsánszky Ferenc
Gárda kontra kerepesi romák
Interjú Czeglédy Beatrix iskolaigazgatóval

Cigányellenes, magyar gárdás tüntetésről szóló hírek jelentek meg a hét elején. Az érintett intézmény, a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója cáfol: nem valaki ellen, hanem a békés egymás mellett élésért vonultak, a Magyar Gárda pedig hívatlanul kívánt csatlakozni.


Hit és értékek

Kövér Gábor
A leviatán nyomában
Rejtélyes víziszörnyek egykor és ma

Néhány hete ismét jó állapotban megmaradt tengeri őshüllőcsontvázakra bukkantak norvég kutatók a Spitzbergák szigetcsoport egyik szigetén. A 29 őslény csontváza között van egy óriási méretű is, melynek koponyája 3 méter hosszú, fogai pedig akkorák, mint egy-egy ananász. Az állatot a pleiszioszauruszok közé sorolják, teljes hossza pedig vélhetően 15 méter volt. A Norvégiától északra található lelőhelyen a kutatást vezető Jorn Harald Hurum szerint szinte nem lehet megtenni száz métert úgy, hogy az ember ne találna egy csontvázat. Az eset újra fölelevenítette a vitát, hogy léteztek-e valóban a Bibliában és számos nép mitológiájában megörökített különleges méretű víziállatok?


Interjú

Hazafi Zsolt
A szó hatalma
Interjú Kornis Mihály íróval

Ráadásul e kötet írása közben jöttem rá, hogy miként lehet eztán multimediális szinten is elkészíteni a könyveimet. Nemcsak felolvasom eztán, amit írok, de már képeket is mellékelek a szöveghez. Ha az olvasó nem óhajtja az én hangomon hallgatni a regényt, de a hozzá tartozó fényképekre - nemsokára talán mozgóképekre - kíváncsi, akkor egyedül a szövegemet futtatja a képek körül, vagy egyszerre hallgatja, olvassa és látja, amit írtam. A végcél egy általam alkotott könyvfilm, a könyvhöz mellékelve, dvd-n. Még néhány év…


Gesztesi Márta
A közönség érezhető

„Számomra a művészetnek az alapja, hogy az állóvíz kicsit megmozduljon, és hullámot verjen. Például itt van a rockzene, ami képes volt megváltoztatni generációkat” - vallja lapunknak adott interjújában Demjén Ferenc sokszoros gyémántlemezes előadóművész. Az ismert rockzenész őszintén beszél a politikához való viszonyáról, arról, hogy miért éppen éjjel születnek a slágerei, és hogy kik is az „elveszett gyémántok”.


Tihanyi Péter
Rebeka találkozása az élettel

Budavári Zita alapítványán keresztül több tucat magzat és csecsemő életét mentette meg. Ötszáz anya nem kívánt terhességét segítette a szülésig, a tizenöt éves kamaszlánytól az ötvenéves asszonyig, és négyszáz eldobott csecsemőnek talált örökbefogadó családot.


Külföld

Busa Viola
Karácsony, kicsit másként

Sokak szerint a karácsony a legnagyobb hagyománnyal bíró keresztény ünnep, tévedés lenne azonban azt feltételezni, hogy mindenhol a nálunk megszokott „havas-száncsengős-fenyőfás” tradíciók élnek. Ahogy a világ egyre inkább egy nagy globális faluvá válik, egyre több országban veszik át a karácsonyi tradíciókat, amelyeket aztán sajátos kulturális és spirituális elemekkel tarkítanak tovább.


Hechs László
Ki építhet Jeruzsálemben?
Har Homa: városnegyed a frontvonalon

Látszólag érdektelen képeket sugárzott néhány éve a CNN egyik élő közvetítése: közel két órán keresztül azt mutatták, amint egy csupasz domboldalon felvonul egy markoló és egy teherautó. A jelenet még akkor is abszurd volt, ha a képek a világ egyik forrpontjának számító Jeruzsálemből érkeztek. A külvárosi új lakónegyed építése azért lett politikai esemény, mert a területet a palesztinok maguknak követelik mint leendő fővárosuk részét, és azzal vádolták az izraelieket, hogy „illegális települést” hoztak ott létre. A Har Homa-i beruházás az elmúlt napokban újra felbukkant a világhíradókban, miután a negyedben az izraeli építésügyi miniszter 300 új lakás építésére írt ki versenytárgyalást. A látszólag ártalmatlan döntés ellen nem csak a palesztinok tiltakoztak, hanem Condolezza Rice amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár rosszallását is kiváltotta. A tét természetesen az, hogy ki jogosult dönteni Jeruzsálem jövőjéről…


Online

Slim legyőzte Gatest

A mexikói iparmágnás Carlos Slim a világ leggazdagabb embere, az America Movil mobiltelefon-szolgáltató fő tulajdonosa, s mivel cégének értéke jelentősen megugrott a közelmúltban, idén megelőzte az évek óta vezető Bill Gatest a világ leggazdagabb embereinek rangsorában.


Feltörték az amazon e-könyv-kódját

Egy orosz hacker feltörte az Amazon Kindle e-book-olvasó készülékben alkalmazott kódolást, így az Amazonon kívül beszerzett könyveket is olvasni lehet az eszközzel. Igor Szkocsinszkij azt az algoritmust találta meg, amellyel az Amazon titkosító kulcsot generál minden könyvhöz az adott készülék számára.


Romák nyerték a Megasztárt

A szakértők szerint a szlovákok toleranciáját jelzi, hogy roma versenyzők nyerték az első két helyet a Szupertsztárt keres Szlovákia című tehetségkutató versenyen.


Dokumentumfilm-siker Los Angelesben

A lyukas zászló (Torn from the Flag) című független dokumentumfilm nagy sikerrel debütált az Amerikai Filmintézet (AFI) filmfesztiválján.


McCartney kritizálta az EMI-t

Paul McCartney egy interjúban kritizálta egykori kiadóját, ahol negyvenöt éven át jelentek meg lemezei. Az énekes tavaly felbontotta szerződését az EMI lemezkiadóval, és legutóbbi lemezét a Starbucks kávézólánc új kiadóján keresztül adta ki.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Manu Fernandez


Börtönből luxushotel

Több önkormányzat is tervezi, hogy a városközpontjaikat meghatározó börtönökből a turizmus erősítése érdekében luxushoteleket alakít ki.


Harry Potter lakást vásárolt

Daniel Radcliffe, alias Harry Potter 4,3 millió dollárért, azaz 757 millió forintért vásárolt magának házat.


Orvosi lelet az ókori Riminiből

Az i. e. 2. században épült és i. sz. 260-ban leégett orvosi rendelőre 1989-ben bukkantak egy fa kivágásakor Riminiben. Az olasz állam által finanszírozott ásatás eddig közel egymillió euróba került, a régészek 17 évet töltöttek a helyszín pontos kiásásával és vizsgálatával.


Konténerváros ferihegyen

„Korábban sosem látott mértékű fejlesztés első állomásának” minősítette Jost Lammers, a Budapest Airport (BA) vezérigazgatója annak a 3200 négyzetméter alapterületű, központi fűtéssel és klímával ellátott konténervárosnak a létesítését, melyet egyes repülőtéri cégek használnak majd ideiglenes munkahelyként. A kék-ezüst színű konténereket a teljes, 65 milliárd forintot kitevő beruházás részeként elkészülő új, BUD Skycourt nevű terminál váltja majd fel.


Kápolna a rendőröknek

Csatlakozik az Európai Unió közintézményeiben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tendenciához a Teve utcai rendőrpalota is: rövid időn belül kápolnát vagy imaházat létesítenek a vallásos rendőrök számára. Bencze József országos rendőrfőkapitány keddi bejelentése után kiderült, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat is hasonló módon kíván igazodni az uniós trendhez.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Áram nélkül fagyoskodtak

Egy héttel az Egyesült Államok Oklahoma államát sújtó jégvihar után kedden még mindig több mint 90 ezer háztartás, valamint cég volt áramszolgáltatás nélkül.


Szeretjük a Biót, csak drágálljuk

Világszerte egyre népszerűbbek a biotermékek, de globálisan elmondható, hogy magasnak tartják az áraikat. Mind Európában, mind Észak-Amerikában a nem bioélelmiszerek vásárlói közül minden második a drágasággal indokolja választását.


Kegyelem a megerőszakoltnak

Kegyelmet kapott Abdallah szaúdi királytól az a fiatal nő, akit hét férfi megerőszakolt, és akit a bíróság egy másik ügyben jogerősen 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra ítélt házasságtörés vádjával.


Nem sikeres Az arany iránytű

Úgy tűnik, az amerikai mozilátogatók nem mutatnak nagy érdeklődést az Arany iránytű című film iránt. A filmet egy ateista író, Philip Pullman könyve alapján rendezték, aki művével a kereszténységet akarta hitelteleníteni.


Riport

Szobota Zoltán
Határeset
Mink sehol sem vagyunk magyarok

A határon túli magyarok körében általános vélekedés, hogy Magyarország schengeni övezethez való csatlakozása még jobban elszigeteli őket az anyaországtól. Igazából nem is az fáj nekik, hogy ezentúl fizetni kell majd az átkelésért, hanem az, hogy továbbra is koloncnak érzik magukat Európa mindkét oldalán.


Sport

Sebestyén István
Szávay: úton a csúcs felé
Príma volt a fiatal teniszezőnő idei éve

Idén első alkalommal adták át az ifjú sporttehetségeknek járó Junior Prima díjakat. A kitüntetettek között van Szávay Ágnes is, nem véletlenül: az alig tizenkilenc éves teniszezőnő egy év alatt a világranglista 210. helyéről a 19. helyére ugrott. Ennél előkelőbb pozíciót (7. helyet) csak Temesvári Andrea foglalt el a legjobbak között, több mint húsz évvel ezelőtt.


Szabadidő

Kánai Krisztina
Ünnepi ízharmónia

Hozzávalók: 30 dkg hízott kacsamáj (pecsenyekacsamáj is megfelel), 1 dl konyak, 1 dl tejszín+1 dl tejszínhab, 1 kis fej hagyma, 1 ek. mustár, 2 ek. vaj, 1,5 dkg zselatinpor, só


Programajánló

Régi korok játékainak kiállítása Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Emlékházban. (Gyulai út 5.)


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 51. szám - 2007. december 21.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Magyar sportfóliók
Siker a sportban, siker a bizniszben

Szorgalom, sikerorientáltság, céltudatosság, kitartás. Tulajdonságok, amelyek mind a versenysport világában, mind a civil, üzleti életben tagadhatatlan előnyt jelentenek. Cikkünk olyan, ma is aktív, illetve már visszavonult magyar bajnokok történetét mutatja be, akik az élet mindkét területén megtalálták a számításaikat…