Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 50. szám, 2007. december 14

Arcok

Kiss Tünde
Victoria Beckham
Karrierfeltámasztás Amerikában

A királyi család után a leghíresebb britek a Beckham házaspár tagjai. A család nyáron kivándorolt Amerikába, hogy ezentúl a nej karrierjét egyengessék: David Los Angelesben rúgja a bőrt, Victoria pedig az újjáélesztett Spice Girls csapatban küzd előadóművészi karrierjének feltámasztásáért. A popsztár, aki minél híresebb, annál kisebb önbizalommal bír, nemrég egy interjú során kijelentette: „hogy egészen őszinte legyek, sosem voltam igazán jó semmiben…”


Belföld

Sebestyén István, Piros Péter
Jótékony hatás
Hazánkban is alakul már az adakozás kultúrája

Az adakozás „elegáns, nem hivalkodó” módja a politikusi imázsépítésnek, mint ahogy a gazdasági életben is lehet üzleti haszna a - nálunk még általánosnak nem mondható - jól átgondolt jótékonykodásnak. Magyarországon egyelőre inkább a kisebb vállalkozások nyúlnak a zsebükbe, míg a multik még csak most tanulják a társadalmi felelősségvállalást. Politikusokat és gazdasági szereplőket kérdeztünk a témáról.


Hetek-összefoglaló
Ki haragszik Csintalanra?
Megverték a Hír Tv sztárját

Ólmosbotokkal verték meg lakása mélygarázsában Csintalan Sándort. Az áldozat szerint a szélsőjobb haragja érte el őt a velük való folyamatos szembenállása miatt, a rendőrség azonban minden lehetséges szálat megvizsgál. Lapzártánkig nem derült fény az elkövetők kilétére.


Szlazsánszky Ferenc
A szakszervezet Győzikéje
Gaskó István portréja

A lényeg, hogy képernyőn legyen - állítják érdekvédelmi szakemberek Gaskó Istvánról, az utóbbi hetekben szinte médiasztárrá avanzsált szakszervezeti vezetőről. A Liga által szervezett tüntetéseket, sztrájkokat jobb esetben pozícióharcként értékelik forrásaink, ám akadnak, akik egyenesesen Gaskó személyes ambícióit látják az országos akciók mögött.


Hazafi Zsolt
Nem ígérnek sokat, de azt általánosan
A Fidesz új programja

A konszolidáció reményét, béremeléseket és egy jelentős adócsökkentés ígéretét tartalmazza a Fidesz új, Erős Magyarország nevet viselő pártprogramja. Mivel kevés ígéretet számszerűsítettek, így valójában nem lehet pontosan kiszámolni, hogy mennyivel dobná meg a költségvetés kiadási oldalát, ha mindent szó szerint be is tartanának.


Életmód

Pálfy Gyula
Az akarat és a magány királynője

Az élet rendje az is, hogy időnként történelmi filmek készülnek. Oka van ennek: bevétel és tanulságkeresés (ebben a sorrendben). A filmes ipart is működtetni kell, folyamatosan, mint az öntödében. Ha leállna, sokba kerülne újraindítani. Az I. Erzsébet királynőről szóló alkotás - egy trilógia második része - alcíme ellenére (Az aranykor) tipikus ötvözet. Egyik alapja Cate Blanchet erős és maradandó alakítása az angolok első vaslédijeként. De találunk itt kultúrharcot, művészi látomást, és a ma elvárt számítógépes látványelemeket sem kell hiányolnunk.


Munkatársunktól
Problémás pofavizit
Arcelemzés a munkaerőpiacon

Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.


Fókusz

Major Nóra, Makki Marie-Rose, Csingár Edit, Holecz Erika
Drága szeretteink

„Jézuska hozza, nyuszika fizeti” - szól a népi szállóige az ünnepi eladósodásról, amikor az emberek különösen hajlamosak adósságokba verni magukat azért, hogy kompenzáljanak gyermekeik vagy hozzátartozóik felé. Legalább karácsonykor. Aztán jönnek a szűkös hétköznapok, hitelre újabb hitel, és jó, ha a különféle törlesztések miatt nem indul meg a végzetes lavina a családi költségvetésben. A fogyasztói társadalom mentalitása különösen veszélyes Kelet-Európában, ahol az előző rendszernek köszönhetően az állampolgárok jobbára pénzügyi analfabéták maradtak.


Széchey Noémi
Karácsony hitelre

Az angolszász világban már október végén elkezdődik az ünnepi időszak, a halloween, a hálaadás és a karácsony körül kialakult kereskedelmi őrület miatt azonban mind súlyosabb adósságba verik magukat az emberek. Ilyenkor kicsiktől nagyokig mindenkit elkap a vásárlási mánia, aminek mértéke a hitelkártyák miatt válik teljesen ellenőrizhetetlenné.


Háttér

Munkatársunktól
Növekszik az adóhivatal
Mitől lesz több jövőre az állam bevétele?

Jövőre is jobbára a bevételek növelésével törekszik a költségvetés egyensúlyba hozására a kormány. Igaz, az adóemelések helyett a befizetői bázis szélesítésével érnék el a kívánt célt. Ennek érdekében mintegy 1600 fővel növelnék az adóhivatal és a pénzügyőrség létszámát.


Hajdú Sándor
Kutyák a disznóólban

Magyarország nagyhatalomnak számít az unióban: kutyatenyésztésben mi visszük el a pálmát. A kedvtelésből tartott kutyák szaporításában annyira élen járunk, hogy még a svéd, angol, olasz piac is magyar kiskutyáktól hemzseg. A hajdani hobbikutyázásból mára egyre növekedő, új „háztáji ágazat” jött létre, ami komoly, adózatlan jövedelmet biztosít a „fekete” szaporítóknak.


Bagyarik Cecília
Nem éri meg betegnek lenni
Látványos eredmények az egészségügyben

Kevesebb beteg a rendelőkben és a kórházakban, csökkenő gyógyszerfogyasztás. Mindenképpen nagy eredmény a korábbi, abszurdba hajló gyakorlathoz képest, és az avatatlanok akár azt is gondolhatnák, hogy hazánk lakosságának egészségi állapota egyenesen a Gyurcsány-kormány intézkedései nyomán kezdett el látványosan javulni. Szakmai és politikai ellenpólusaik azonban már kongatják a vészharangot.


Hit és értékek

Lukács András
Állati lelkek

A héten mutatták be itthon is az új fantasysikernek szánt mozit, Az arany iránytűt, amely már megjelenése előtt vitákat kavart a film alapjául szolgáló regényfolyam egyházellenessége miatt. Bár a trilógia első részének szánt filmben ez a szál csak tompítottan jelenik meg, tény, hogy az író, Philip Pullman „se kiköpni, se lenyelni nem tudja” az eredendő bűn történetét.


Külföld

Kulcsár István
Oroszország díszelnöke lehet

Az orosz állami dumában együttesen a mandátumok háromnegyedével rendelkező két párt - az Egységes Oroszország és az Igazságos Oroszország -, valamint két parlamenten kívüli kis párt Dmitrij Anatoljevics Medvegyevet jelölte az ország elnökének. A döntés mögött álló Vlagyimir Putyin egy televíziós beszédben is letette mellette az obulusát. Sietve támogatásáról biztosította az orosz ortodox egyház is. Ennél biztosabb háttérrel és eséllyel tehát aligha indulhat politikus az államfői posztért, amelyet Medvegyev - szinte függetlenül attól, hogy kik lesznek az ellenfelei - csaknem biztosan már a március 2-ára kitűzött elnökválasztás első fordulójában elnyer. Dmitrij Medvegyevben a kül- és belföldi megfigyelők, politológusok tulajdonképpen már hoszszabb ideje látták az elnökségért harmadjára nem indulható Vlagyimir Putyin utódát. A legutóbbi időben azonban új találgatások röppentek föl: a jelenlegi miniszterelnököt, Viktor Zubkovot jelöli az államfő; egészen váratlan jelöltet húz elő bűvészcilinderéből stb. Így aztán most szinte meglepetésnek tűnt, hogy nincs semmiféle meglepetés.


Hechs László
Két nép, hány állam?

A héten szerdán kezdetét veszi az izraeli-palesztin tárgyalássorozat, amelynek célja, hogy 2008 végére a felek békeszerződést köthessenek. Erről november végén az annapolisi konferencián határoztak, de Olmert vasárnap egy üzleti konferencián Tel Avivban maga is elismerte, hogy a tárgyalásokon Izrael sokat kockáztat.


Hetek-összeállítás
Függetlenség felfüggesztve
Lejárt a koszovói határidő

A héten lejárt a koszovói rendezésre az ENSZ által kitűzött határidő, miközben az EU-tagállamok megosztottak a tartomány státusát illetően. Koszovói vezetők ugyanakkor jelezték, nem kiáltják ki a függetlenséget, amíg erre nem kapnak jóváhagyást az Európai Uniótól.


Busa Viola
Véres advent

Miközben a világ egy része már a szeretet ünnepére készülődik, a karácsonyi időszak felvezetéseként, úgy tűnik, többeken a gyűlölet lett úrrá. Amerikában az elmúlt héten több lövöldözés is sokkolta a közvéleményt: az egyiket egy bevásárlóközpontban hajtotta végre egy mentálisan sérült tinédzser, két másik támadást kifejezetten keresztények ellen intézett egy hasonlóan problémás fiatal férfi, Las Vegasban pedig egy iskolabusz utasaira lőtt rá két fiatal támadó.


Online

A hét fotója

Beküldte: Somorjai László


Magyar filmcsatornát indít az NBC

A Movies 24, az egyetlen kifejezetten tévéfilmeket sugárzó csatorna december 12-én rajtolt Európában. A csatorna, mely az NBC Universal Global Networks portfóliójába tartozik, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban lesz látható először.


Mexikói zene és drogkereskedelem

Veszélyes foglalkozásnak számít manapság zenésznek lenni Mexikóban. Legalábbis ha a szervezett bűnözés rejtelmeit boncolgató dalaikat adják elő, biztosan. Kevesebb, mint egy hét alatt három mexikói zenész megkínzott holttestére bukkantak Mioachán és Oaxaca déli államokban.


Börtön azoknak, akik nem törődnek a szüleikkel

Börtön fenyegeti az idős szüleikkel nem törődőket Indiában - erről hagyott jóvá törvényt az ázsiai ország parlamentje.


Ókori szuperragasztó

A német régészek egy, a Rajna egykori medrében talált római sisakon ókori szuperragasztó nyomait fedezték fel, amellyel 2000 évvel ezelőtt az ezüst babérleveleket erősítették a légiós fejfedőre.


Környezetbarát sztárok

Michael Jackson most már nagy gondot fordít a környezetvédelemre is.


Számok

jüant - azaz bő 70 ezer forintot - talált egy döglött halban egy férfi Kínában. A szerencsét kutyájának köszönheti, ugyanis az eb húzkodta elő a haltetemet egy szemétkupacból.


Életre alkalmas körülmények a Marson

A Spirit és testvére, az Oppurtunity több mint 1300 napja rója a Mars felszínét, bár eredetileg csak 90 napos élettartamot jósoltak nekik a tervezőik.


Derékszíjat rágcsálva maradtak életben

Papírt és egyikük bőrövét ették, valamint mocskos vizet ittak azok a kínai bányászok, akik öt napot töltöttek a mélyben, miután múlt hétfőn beomlott előttük egy folyosó.


Veszélyben a Pentagon radarjai

A Pentagon az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) húsz, Alaszkába telepített radarállomásából hármat bezár, mert attól tartanak, hogy a terület, ahol a létesítmények állnak, a globális felmelegedés következtében a Jeges-tengerbe omlik.


Magyar találmány a gömböc

Egy magyar találmány is helyet kapott a 2007-es év 70 legérdekesebb ötlete között, melyet a The New York Times magazin különszámában publikáltak.


Sport

Gazsó József
Árnyék-üzemmódban

Míg a világ sajtója leginkább - tegyük hozzá joggal - az újdonsült aranylabdás Kaká méltatásával foglalatoskodik, addig egy másik brazil labdazsonglőr éppen az ellentétes ívet befutó pályafutásával hívja fel magára a figyelmet. Nem másról van szó jelen esetben, mint Ronaldinhóról, aki a tőle megszokott cselek és gólok helyett azzal vívja ki az újságok hasábjain való feltűnését, hogy elhagyhatja a Barcelonát a kezdőcsapatból való mellőzése következtében.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 50. szám - 2007. december 14.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Martin Melisko
Dübörög a szlovák gazdaság
Valamit jól csinálnak

Hazánk egy százalék körüli gazdasági növekedése mellett talán irigykedve fogadják némelyek északi szomszédunk, az euró kapujában levő Szlovákia 9 százalék feletti GDP-növekedését. Mi a titkuk? A piacbarát kormányzati intézkedések - derül ki szlovákiai elemzésünkből.


Hetek-összeállítás
Svájci bank a csőd szélén

Újabb bankot értek el az amerikai pénzügyi krízis utórezgései. A svájci UBS bank a héten bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a másodlagos jelzálogpiaci befektetések miatt. A hírre zuhant a svájci frank árfolyama.