Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 49. szám, 2007. december 07

Arcok

Göndör Ottó
Pusztító játék
Jimi Hendrix, a 20. századi gitárfenomén

65 éve született Jimi Hendrix. A hollywoodi Hírességek sétányán 1994-ben csillagot kapott, 2003-ban pedig a Rolling Stone című zenei szaklap minden idők legjobb gitárosának választotta. Zenei stílusában a bluesos alapritmust kombinálta pszichedelikus improvizációival. Indián és afro-amerikai gyökerek, woodoo mágia, drog és állandó törés-zúzás - az intenzív pályán a szervezet 27 év után mondta fel a szolgálatot.


Belföld

Hazafi Zsolt
Álmodni merünk

Ha most sikerül törvényekkel korlátozni az állam ciklikus túlköltekezését - ezt a célt szolgálja a parlament elé került közpénzügyi törvény - az jelentős előrelépést jelent, bár ezzel még nem jön el a Kánaán - nyilatkozta lapunknak Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki szerint öt-nyolc „erősen kézben tartott, fegyelmezett” évnek is el kell telnie, hogy Magyarországon „jó világ” legyen.


Hetek-összeállítás
Becsapott a béke

A hetek óta tartó huzavonát követően az MSZP és az SZDSZ vezetői és a pártok frakciói is megegyeztek az egészségügyi reform alapkérdéseiben, így elhárulni látszik annak a veszélye, hogy a törvény végszavazásánál, december 17-én esetleg a szocialisták nemmel szavazzanak. Ez utóbbi ugyanis a szabad demokraták szerint a koalíció végét jelentette volna.


Vígh Gábor
Van-e lépés a patt után?

Egyre több szervezet csatlakozik a december 17-re meghirdetett, határozatlan ideig tartó sztrájkhoz. A szervezők szerint vissza lehet vonni az egészségügyet és a nyugdíjrendszert érintő reformjavaslatokat, a kormány nem enged.


Szobota Zoltán
Rabbiharag
Vihart kavart Sólyom díszebédje

A Köztársasági Elnöki Hivatal és a Mazsihisz között teljes egyetértés uralkodik a tekintetben, hogy újkeletű pengeváltásukról semmilyen plusz adalékkal nem szolgálnak a nagyközönség számára. A zsidóság képviselői ugyanis a gyűlöletbeszéd-törvény államfői vétója miatt visszautasították Sólyom ünnepi ebédmeghívását.


Életmód

Verebély Cosima
Virtuális világ igazi bűntényekkel

Hollandiában nemrégiben letartóztattak egy tizenhét éves tinédzsert azzal a gyanúval, hogy 2800 font értékben bútort lopott. Négy másik fiatalt szintén kihallgattak az üggyel kapcsolatban, mivel feltételezhető, hogy a fiatalok az eltulajdonított bútorokat a saját „hotelszobájukba” vitték. Az ügy pikantériája, hogy a bűntényt nem a valós életben követték el, hanem virtuálisan, a „HABBO HOTEL” nevű, gyerekeknek szánt játékban, ami csak az interneten létezik. Az eset azért került a rendőrség látószögébe, mert a pénznem, amit a virtuális világban használnak - Habbo credits - beváltható készpénzre.


Fókusz

Hetek-összeállítás: Németh Szilárd és Morvay Szilárd
Kaká, a hit hőse
Egy rendkívüli sportpályafutás, ami még csak az elején tart

Tizennyolc évesen az orvosok egy baleset után azt mondták neki, hogy örüljön, ha megtanul mankó nélkül újra járni. Huszonöt éves korára szinte mindent megnyert, amit futballista elérhet. Világbajnok, Bajnokok Ligája-győztes, olasz bajnok, és 2007-es teljesítményéért december elején megkapta az Aranylabdát is. Ricardo Izecson dos Santos Leite - vagy ahogy mindenki ismeri: Kaká - azonban még a trófeáknál is jobban örül annak, hogy az emberek nemcsak a futballpályán tekintik őt hősüknek, hanem élete és hite is milliók számára példaképpé vált. 2007 december 2-án Párizsban az európai sportújságírók a brazil válogatott és az AC Milan csatárát választották az év legjobb labdarúgójának. Kaká az előzetes várakozásoknak megfelelően Lionel Messi és Cristiano Ronaldo előtt fölényesen nyerte meg a szavazást.


Háttér

Makki Marie-Rose, Ruff Zsuzsanna
Minket nem lehet sokkolni
Nemzetközi tudásvizsgálat

Stagnáló oktatási rendszer, megrekedt diákteljesítmény a nemzetközi ranglétra alsó középmezőnyében - így summázhatók a 2000 óta rendszeresen végzett nemzetközi PISA-felmérés legfrissebb magyar eredményei. A szakemberek a legnagyobb kerékkötőnek azt látják, hogy Magyarországon óriási színvonalkülönbség van az iskolák között.


Hit és értékek

Széchey Noémi
Mohamed nem játék

Nemzetközi nyomásra elnöki kegyelemben részesült, és szabadon engedték Gillian Gibbons brit tanárnőt, akit azért tartóztattak le Szudánban, mert megengedte a diákjainak, hogy egy játékmackót Mohamed névre kereszteljenek. Iszlám vallási vezetők azonban káromlásnak minősítették az esetet, és a legkeményebb büntetést követelték a brit tanárnő számára.


Répás László
Nehémiás falai
2500 éves erődítményt találtak Jeruzsálemben

Izraeli régészek egy csoportja Jeruzsálemnek abban az óvárosi részében, amelyet Dávid városának neveznek, a jelek szerint megtalálta a városfalnak egy olyan szakaszát, amelyet a Bibliában szereplő Nehémiás épített újjá. A felfedezés a város történelmének egy viharos időszakával kapcsolatos, amikor a babilóni fogságból visszatérő zsidók a környező ellenséges népek fenyegetései ellenére újjáépítették Jeruzsálemet.


Hack Márta
A hanuka és Jeruzsálem

A hanuka - a felavatás ünnepe. Mécsesei évről-évre emlékeztetnek a menóra lángjaira, amelyek a szövetséghez és a bibliai ígéretekhez hűséges emberek erőfeszítései, sőt vértanúsága nélkül talán örökre kialudtak volna.


Interjú

Tihanyi Péter
Tíz év gulág
A 86 éves Menczer Gusztáv útja a boldogságig

Anyám vállalkozó, apám zsurnaliszta volt. Istenfélő, nagy műveltségű, tapasztalatokkal bíró nevelő gondozta fiatalságom, Jovanovics Mariska néni. Szerb családban született, Párizsban, Berlinben tanult, és gyönyörűen beszélte a magyart. Barátomék a Bimbó úton laktak, felettük lakott az Eismann család. Tinédzser koromban ott hallgattam olyan ragyogó emberek csevegését, mint Germánus Gyula, Máray Sándor, Zilahy Lajos, Heltai Jenő, elképesztő egyetem volt. Harmadéves orvostanhallgató voltam, mikor egy augusztusi napon ebédre hazajőve anyám azt mondta, valaki keresett, majd visszajön. Ebéd után vásárolni mentünk, és visszaérve a házunkkal szemben várt az az ember. Úgy mutatta, mintha nagyon megörült volna nekem, és elhívott beszélgetni a felrobbantott Margit hídhoz, ahol egyszer csak két hatalmas ember lépett mellém, az egyikük pisztolyát a fejemhez nyomta és közölte, le vagyok tartóztatva. A Vilmos királynő útra vittek, a Szmers rabja lettem mint fasiszta kém.


Külföld

Morvay Péter
Halálos veszélyben, illúziók nélkül
Aliza Bin-Nun izraeli nagykövet a Közel-Kelet helyzetéről és a béke esélyeiről

- Izraelben a korábbi békepróbálkozások tapasztalatai miatt az emberek csalódottak. Az eufória rég elmúlt. Amikor a kilencvenes évek elején a Samir-kormány alatt először csillant fel a remény a békére, az emberek mindkét oldalon lelkesek voltak. Abban bíztak, hogy ha túljutunk a nehezén, minden jól alakul majd. Sajnos ez nem így történt.


Eperjesi Ildikó
Rakétapajzs Európának
Tudósítás a brüsszeli NATO-központból és egy kaliforniai rakétabázisról

Oroszország hisztériával, Európa pedig szokásos szkepszisével fogadja az amerikai rakétaelhárító rendszert. Eközben Irán rakétái már elérik Európa délkeleti részét, a Csehországba telepítendő radar helyszínén pedig egyre aktívabbak az orosz titkosszolgálatok.


Hetek-összeállítás
Az esélytelenek izgalmával
Republikánus elnökjelöltek tévévitája

Meglehetősen heves szócsatározások közepette zajlott a CNN és a YouTube internetes portál által a republikánus elnökjelöltek számára rendezett vita, mely alapján megállapítható, hogy a januári éles megmérettetések előtt a párton belüli verseny korántsem lefutott, ugyanakkor a legnagyobb támogatottsággal rendelkező Rudy Giuliani is közel 20 pont hátrányban van Hillary Clintonnal szemben.


Online

Chavez veresége

Venezuelában a választópolgárok nem szavazták meg Hugo Chavez tervezett alkotmányos reformjait, amelyek lehetővé tették volna az államfő korlátlan újraválasztását.


Interaktív ablaküveg a Philipstől

Interaktív ablaküveget kínál szállodák számára a holland Philips cég. A Daylight (Nappali világosság) nevet viselő elmeszülemény a hotelszoba lakójának kézmozdulatára képes változtatni a helyiségbe beözönlő fényözön erősségén - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.


Szeles Mónika visszatér

Fantasztikus hírt röpített világgá a Los Angeles Times. A lap hasábjain ugyanis az jelent meg, hogy a 34 éves, négy évvel ezelőtt visszavonult Szeles Mónika a visszatérését tervezi.


Férjmegőrző

A gyerekmegőrzők és a ruhatárak összeolvasztásából született meg a rendkívül infantilis „férjtár” Salzburgban, a karácsonyi vásárlást zavartalanabbul intézni vágyó nők számára.


White Christmas

Több mint száz kilométer per órás szelekkel érkező hóviharok tették nehézzé az életet Észak-Amerika keleti és nyugati partvidékén is a hét elején. Kanadában harminc centiméter hó esett, súlyos gondokat okozva a közlekedésben és az áramellátásban.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

900 ezer embert félrekezeltek

Egy brit felmérés szerint évente ennyi beteg halálához járulnak hozzá a kórházakban elkövetett hibák, amelyek harmada-fele elkerülhető lenne.


Tarolnak a megfoghatatlan ajándékok

Számítógép által generált árucikkek hódítják meg a világot, az emberek egyre több kézzelfogható, valódi pénzt - bár ajándékonként csupán keveset - áldoznak nem kézzelfogható dolgokra.


Korlátozzák a reklám mennyiségét

Új uniós szabályokat fogadott el az EP a televízióreklámokról és a termékelhelyezésről, miután a képviselők megállapodtak a korábban vitás kérdésekről a Tanáccsal.


Neutronkutató Debrecenben

Magyarország Debrecent javasolja az Európai Neutronkutató Központ helyszínének - jelentette be Kóka János gazdasági- és közlekedési miniszter egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Hazánk Spanyolországgal és Svédországgal van még versenyben az Európában egyedülálló és pillanatnyilag legnagyobb kutatásfejlesztési projektért.


Szarvasgomba-rekord

330 ezer dollárért (57 millió forintért) kelt el a világ legdrágább fehér szarvasgombája egy aukción, amelyet egy időben rendeztek meg Firenzében, Londonban és Macaón.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A bulvármédia és az öngyilkossági hullám

Ha a média szenzációként fölkapja valamely híres, népszerű személy öngyilkosságát, az megnövelheti azok számát, akik hasonlóképpen önkezükkel vetnek véget életüknek - ezt mutatták ki kínai és angol kutatók.


A L ecsó lehet az év animációs filmje

A gasztropatkányt tartják a legesélyesebbnek az Annie Awardsra, amellyel az idei év legjobb animációs filmjét jutalmazza majd a szakma Los Angelesben december 8-án.


Schindler titkárnője kivándorolt

A héten kivándorolt Izraelbe Oskar Schindler német gyártulajdonos egykori titkárnője, a 92 éves Mimi Reinhardt.


Film a bevándorlás ellen

Az illegális bevándorlók valós, drámai életkörülményeit kívánja bemutatni a Nemzetközi Migrációs Szervezet új reklámfilmje, amely szerint az Európába érkezőkre semmi jó nem vár.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Titkos üzletek a béketáborban
Hová tűnt a dollármilliárdokat érő titánkészletünk?

Nem 22 milliárd dollár államadóssággal, hanem valutatartalékkal hagyhattuk volna magunk mögött a szocializmust, ha nem „ajándékozzuk” a Szovjetuniónak rendkívül értékes titánkészletünket. Legalábbis ezt állítja egy főorvos és egy gépészmérnök - évtizedes kutatómunkájukra hivatkozva. Az illetékes természetesen cáfol.


Sz. F.
Nagyon jól jártunk
Kapolyi László egykori ipari miniszter

- Az állítás több pontja is szakmai tévedésen alapul.


Sport

Pajor István
Van még bennem valami
Visszatért, mint Rocky Balboa

Óriási sikerek és hihetetlen mélységek jellemezték Storcz Botond kajakos pályafutását. A háromszoros olimpiai bajnok visszatért, és Pekingben újra az aranyérem reményében száll majd vízre.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 49. szám - 2007. december 7.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Marslakók kora
Tovább a cikkhez >>>

A pártus herceg rokonsága
Tovább a cikkhez >>>

Lejárt a komédiázás ideje
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Elpuskázott lehetőségek
Mérlegen a rendszerváltás

Húsz év hosszú idő, ennyi idő alatt sok államnak sikerült felzárkózni a fejlett országok sorába. Nálunk azonban felemás reformokról, elvesztegetett lehetőségekről, évekről beszélhetünk - fogalmazódott meg a rendszerváltás mérlegének elemzésekor. Reformközgazdászok 1987-ben fogalmazták meg először azokat az alapvető változásokat, amelyeknek meg kell történni ahhoz, hogy véget érjen a szocialista rendszer, és helyette magántulajdonon alapuló piacgazdaság születhessen. Az akkori résztvevők most, 20 évvel később értékelik a történteket.


Három az egyben
Karácsonyi kalkuláció – kicsit másként 4. rész

Az év vége mindig jó apropó a számvetésre, újabb célok kitűzésére. Mivel manapság - mint tudjuk - semmi sincs ingyen, a tervek mellé azonnal forintok is kerülnek, persze csak gondolatban. Sítúra, kocsicsere vagy lakásfelújítás, nyaralás, majd őszi iskolakezdés, az újabb karácsony… és elkezdenek röpködni a százezrek, sőt a milliók, mire eljutunk a következő év szilveszteréig. A kalkuláció végére pedig odakerül egy hatalmas kérdőjel: Hosszú távú megtakarítás - hogyan?


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>