Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 48. szám, 2007. november 30

Arcok

Kiss Tünde
Boldogtalan zsarnok
Leleplező könyv Catherine Deneuve-ről

Új életrajzi könyv jelent meg a legnagyobb francia színésznőnek tartott díva hazájában, Deneuve, a független nő címmel. A ma is aktív, hatvannégy éves sztár nem járult hozzá a kötet kiadásához, ami nem is meglepő, mivel a könyvből fény derül Deneuve édesapjának náci kollaboráns múltjára; az eddig afféle zárkózott, okos és kiegyensúlyozott filmcsillag képében mutatkozó díva helyett pedig egy rideg, számító és boldogtalan nő képe bontakozik ki.


Belföld

Hazafi Zsolt
Távolodó Nyugat
Reformálni tudni kell

Kádár János miatt nem lehet Magyarországon értelmes reformokat végrehajtani, vagy azért, mert olyan a kormány, mint egy orosztanár? Interjú Bozóki András politológusprofesszorral.


Szlazsánszky Ferenc
Éled a tetszhalott
Mozgolódó szakszervezetek

A Liga által szervezett országos sztrájkok és tüntetések kapcsán megélénkült az érdeklődés a tetszhalott állapotukból éledező magyar szakszervezetek iránt, melyeknek - nyugat-európai társaikhoz képest - még bőven van hová fejlődniük.


Hetek-összefoglaló
Egyház-finanszírozás újratöltve
Nagyobb versenyt remél az állam

2009-től új finanszírozási modell érvényesül az egyházak egyszázalékos támogatási rendszerében, melynek köszönhetően akár 30 százalékkal kevesebb állami pénzhez jutnak majd az érintett felekezetek.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Bagyarik Cecília
A kövérség ára
Civilizációs járvány a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegek száma exponenciálisan növekszik - ők azok, akiknél a baj kiváltó oka a helytelen életmód, illetve az elhízás. Ha nem történik változás, hamarosan beköszönt az az időszak, amikor az újabb generáció élettartama rövidebb lesz, mint az előzőé. Winkler Gábort, a Fővárosi Szent János Kórház osztályvezető főorvosát, a Magyar Diabétesz Társaság elnökét a diabétesz okairól és a megelőzés módjairól kérdeztük.


Háttér

Lukács András
Hol tanul az elit?
Itt az egyetemek világranglistája

A napokban hozta nyilvánosságra a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listáját a Times Higher Education. Az idén negyedik alkalommal összeállított rangsor, amely ezúttal is a Harvard Egyetemet tartja a világ legjobbjának, egyértelmű angolszász dominanciát mutat az elit egyetemek világában.


Széchey Noémi
Magyarok amerikai szemmel

Nemzetközi piacra szakosodott amerikai fejvadász cég összeállította többek között a „magyar profilt” is, mellyel a külföldieket készíti fel a magyarországi munkára, tárgyalásokra. Az összeállítás kiemeli a magyarok erős „függőségi kultúráját”, amelyben ugyanakkor már érezhető a generációs különbség: a ma 35-40 év alatti - a munka világába a rendszerváltás idején vagy azt követően kilépő - nemzedék már egész máshogy áll hozzá az élethez, mint az idősebb generáció, akiknek a társas kapcsolatait még sokkal jobban meghatározta a rendszerváltás előtti világ.


Hajdú Sándor
Kalandozó magyarok

Valóságos legendák keringenek a külföldi munkavállalás körül. Gyors siker és modern rabszolgaság, a két leggyakrabban elhangzó érv és ellenérv a külföldi munkavállalással kapcsolatban. A szakemberek szerint egész korosztályok tűnnek el itthonról, egyszerűen felszippantja őket a közös Európa nagy olvasztótégelye. A folyamat a közeljövőben még inkább erősödni fog, aminek a hazai munkaerőpiacra is pozitív felhajtó ereje lehet.


Hit és értékek

Kiss Tünde
Nyughatatlan vadnyugat

Marcona hősök, akiknek hűséges járgánya éppen egy lóerős, kezük, mint a villám, bőrük cserzett, tekintetük átható, modoruk reszelős: ők a vadnyugat fiai, akik szezonálisan időről időre divatba jönnek, ahogyan a westerncsizma. Most a vadi új vadnyugati filmek kapcsán is az az érzésünk: mintha csak ránk öntötték volna - idén ősszel több film is a mozivásznakra került, jóllehet egyelőre a tengerentúlon. Neves művészek verődtek össze, hogy rácáfoljanak azokra, akik temetnék már a műfajt.


Lukács András
Világszenzáció az őssejtkutatásban
Megoldották az etikai aggályokat?

Áttörés történt az őssejtkutatás területén: japán és amerikai kutatók egyidejűleg jelentették be az elmúlt héten, hogy felnőtt testi sejteket embrionális őssejtekké alakítottak át. A módszer új dimenziót nyit a gyógyításban: így ugyanis az eddiginél egyszerűbb módon lehet őssejtekhez jutni, amelyeknek segítségével elhalt sejteket, szöveteket lehet majd pótolni.


Németh Csillag
Büszke minaretek
Közösségépítést és erődemonstrációt szolgálnak az új mecsetek Európában

Az elmúlt ötven évben Európa muzulmán közösségei jelentős mértékben megerősödtek. Szakértők úgy vélik, az iszlám rohamléptekkel halad afelé, hogy Európa meghatározó vallásává váljon. Ennek egyik jele, hogy egymás után épülnek új mecsetek Nyugat-Európa-szerte. Az új iszlám központok a vallási funkció mellett komoly közösségszervező szerepet is betöltenek: különböző szintű Korán-iskolák, könyvtárak, étkezdék és tanácstermek találhatók a nagyobb intézményekben.


Konkolyi Katalin
Pjotr atya remetéi
Szibériában várja egy pravoszláv szekta a világvégét

Egy orosz ortodox vallási csoport tagjai föld alatti barlangba zárkózva várják a világvégét, amely szerintük 2008 májusában következik be. Az oroszországi Penza tartomány november közepe óta az esti híradók rendszeres főszereplője, mióta az egyházi és világi hatóságok hasztalan próbálják kicsalogatni a szektatagokat, akik azzal fenyegetőznek, hogy ha erőszakot alkalmaznak velük szemben, felgyújtják magukat. Vezetőjük, Pjotr Kuznyecov ellen eljárás folyik, ezenkívül pszichiátriai kezelésben részesítik, mint kiderült - nem először.


Interjú

Tihanyi Péter
A harangöntő

Gombos Miklós őrbottyáni műhelyében vagyunk. Ezt a szakmát sehol a világon nem tanítják. Mindenütt több száz éven át a családon belül apák adják át a tudást fiaiknak. Így van ez Magyarországon is.


Külföld

Hechs László, Morvay Péter
Fordulópont

Hét év szünet után a héten újrakezdődtek az Egyesült Államokban a magas szintű tárgyalások az izraeli-palesztin békekötésről. Az annapolisi konferencia célja nem maga a megállapodás, hanem az 1991-ben Madridban elindított, majd Oslóban részleges megegyezést hozó folyamat felelevenítése és egy új tárgyalási menetrend kialakítása volt. Az alku bonyolultságát jelzi, hogy a főszereplőkön kívül további 48 állam - köztük 16 arab ország - képviseltette magát a rendezvényen. A sok bába közt nem sok mozgásterük maradt az amúgy is gyenge hazai támogatással rendelkező izraeli és palesztin vezetőknek. A házigazda, George W. Bush igyekezett Bill Clintonhoz hasonlóan bátorítóan megerősíteni Ehud Olmert és Mahmúd Abbász kézfogását, ám kérdés, hogy a baráti gesztusok és bizakodó nyilatkozatok elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt, a palesztin állam felállítását 2008 végéig.


Busa Viola
Megbukott az acélférfi
Howard volt az utolsó mohikán az iraki koalícióban

Meglepő eredménnyel zárultak az ausztrál választások: egy évtized sikerei után súlyos vereséget szenvedett a George W. Bush által „acélférfinak” titulált, és a Nyugat egyik legsikeresebb politikusának tartott John Howard miniszterelnök, akinek még saját választókörzetében sem sikerült győznie. Utódja, a munkáspárti Kevin Rudd még jobb jövőt ígér. Howard személyében - Tony Blair, José María Aznar és Silvio Berlusconi után - az utolsó olyan jelentős nyugati vezető is távozik posztjáról, aki 2003-ban támogatta a Irak ellen meghirdetett koalíciót.


Kulcsár István
Putyin-kampány Putyinért
Nagy győzelemre készül az orosz elnök

Vasárnap, december 2-án voksolnak az orosz polgárok parlamentjük alsóházának, az állami dumának a képviselőire. Pontosan három hónapra rá kerül sor az országban az elnökválasztásra. A két esemény azonban szorosan összefügg egymással. A parlamenti választást joggal tekintik úgy, mint az elnökválasztás nyitányát. Feltehetően ugyanis az előbbi eredményétől is függ, hogy milyen formában gyakorolja majd a továbbiakban a hatalmat Vlagyimir Putyin.


Online

Jól jártak a magyarok

A magyarok számára kedvező eredménnyel zárultak a romániai európai parlamenti választások. Az alacsony részvétel miatt mind az RMDSZ, mind a független jelöltként induló Tőkés Lászó (képünkön) elérte a bejutáshoz szükséges 2,83 százalékos küszöböt.


A Patika Magazin és a Szuperinfo a legolvasottabb

Az elmúlt 6 hónap alatt több mint 1 milliárd alkalommal vett valaki kézbe valamilyen újságot - a mérésben szereplő közel 170 lap közül.


Több a drogfogyasztó

Tovább nőtt az ismertté vált kábítószer-használók száma tavaly Magyarországon. 2006-ban összesen több mint 15 ezer drogfogyasztót regisztráltak az adatszolgáltatásra kötelezett kezelőhelyek, ez 5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.


700 tonna arany évente

India és Kína gazdag lakossága egyre nagyobb mértékben vásárol arany ékszereket. A két legnépesebb állam fogyasztói szokásai is változnak: egyre több ékszerbolt nyílik a bevásárlóközpontokban.


USA: beindult a karácsony

Váratlan sikerrel indult az Egyesült Államokban a karácsonyi vásár - első napján, múlt héten a hálaadás napi ünnepeket követő „fekete pénteken” a vevők valóságos rohamot intéztek a magas benzin- és élelmiszerárak, az ingatlankrach és a gazdaság lassulása miatt öt éve a leggyengébb forgalomra számító üzletek ellen - derül ki a hétfői Napi Gazdaságból.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Tóth Tibor


Vesszük az édességet, mint a cukrot

A magyar lakosság mintegy 8 milliárd forintot költ szaloncukorra, csokoládéfigurára, illetve ajándékcsomagra a karácsonyi szezonban. Az adatok szerint szaloncukorra 5,5 milliárd forintot, csokoládéfigurára 950 millió forintot, játékkal kiegészített figurákra, illetve ajándékcsomagokra 700-800 millió forintot, különböző díszekre pedig 200 millió forintot költenek Magyarországon a decemberi ünnepi szezonban.


Kitiltott farmer

A napokban hagyományos szaúdi öltözetre cserélték a farmert a Dzsiddában található Abdul Aziz Király Tudományegyetemen.


Eldőlt: Gera a legnépszerűbb

Lezárult a Duna Televízió október óta zajló SMS-játéka, amelyben a nézők október 19-e és november 23-a között SMS-ben szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt magyar labdarúgóra.


Tarzan üvöltése: Nem lehet szabadalom

Edgar Rice Burroughs regényes kalandjain és a belőle készült filmeken nevelkedett minden ember tudja, hogy Tarzan üvöltésére az őserdő minden lakója felelt.


Miért barnák a folyók?

A Nature nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek arról az öt éve felfedezett jelenségről számoltak be, hogy a szerves szénvegyületeket az esőzések mossák bele a folyókba, tavakba, ettől színeződnek barnára.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Ausztrália a top tíz elején

A Weber Shandwick kommunikációs tanácsadó cég kutatása szerint újra Ausztrália a legnépszerűbb országmárka az idei Country Brand Index (Országmárka Index) rangsora alapján.


Tudósok sorrendje az intelligenciáról

Amerikai és német lapok egyre többször írnak arról, hogy valóban van szellemi különbség az emberi fajták között. Németországban különösen rossz emlékű a kérdés felvetése, talán éppen ezért kizárólag a legmegbízhatóbb, élvonalbeli lapok közölnek cikkeket a legújabb kutatásokról.


e-Bayen adtak el egy várost

Egy elhagyott texasi kisváros az interneten keresztül lelt új gazdára. Az eBay aukciós portálon elkelt városkáért 1,45 millió fontot (520 millió forintot) fizet új tulajdonosa.


Ankara tiltakozik a német bevándorlási szigor ellen

Ankarában Maria Böhmer, a német kormány integrációs megbízottja találkozott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel.


Sport

Németh Szilárd
Balhé az alagútban

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, Pécs városának sportszimbóluma. Éppen ezért különösen nagy port kavart, hogy a népszerű kapus - csapattársával együtt - összebalhézott a rendőrséggel.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 48. szám - 2007. november 30.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Bakó Zoltán
Tarol a retro
A Fiat 500-as az év autója

Soha nem tapasztalt fölénnyel győzött az idei választáson a Fiat új retro-minije. Az első alkalommal 1964-ben kiosztott díj eddigi történetében még nem volt arra példa, hogy az első és a második helyezett közti pontkülönbség elérje a 60-at, márpedig most ez történt. A 22 ország 58 újságírójának részvételével tartott szavazáson 25-25 pontot oszthattak ki személyenként a bírálók, a második helyezett a Mazda 2, a harmadik pedig az új Ford Mondeo, míg a negyedik helyre a Szlovákiában gyártott Kia C’eed „futott be”.


Munkatársunktól
Turbulencia a Gripen körül

Egyre nagyobb vihar kerekedik a Gripen vadászgépek beszerzése körül. Már nemcsak a svéd ügyészség, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is nyomoz a svéd-brit vadászgépek cseh és magyar vásárlása ügyében.


Tamás Csilla
Ej – biztosan – ráérünk arra még?
Karácsonyi kalkuláció – kicsit másként 3. rész

A karácsonyi sürgés-forgás főszereplői között - a gyerekek után - vétek lenne kihagyni a nagyszülőket, hiszen az ünnepek nélkülük, valljuk be, sokkal szegényebbek volnának. E heti írásunk célja az, hogy a médiában manapság gyakran hangoztatott demográfiai válság ellenére megnézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy 10-20-30-40 év múlva a legfőbb gondunk nekünk is az unokák és gyerekeink megörvendeztetése legyen.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>