Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 47. szám, 2007. november 23

Arcok

Zsurkán Mariann
Al Pacino titkai

Az Amerikai Filmintézet életműdíjjal jutalmazta Al Pacino amerikai filmszínészt, aki - mint októberben kiderült - sajnos mégsem szerepel a hazánkban készülő Diótörő című musicalben. A magányos farkas életet élő „Keresztapáról” a kritikusok, kollégák, rajongók szuperlatívuszokban beszélnek. Októberben megjelent Életem című interjúkötetét Lawrence Grobel amerikai újságíró huszonhét év randevúi során gyűjtötte egybe. Bár a színész nem éppen az a kitárulkozós fajta, a Marlon Brando-riportkönyv készítőjével mégis hajlandó volt találkozni.


Belföld

Hetek-összeállítás
Mosolydiplomácia
Miért járt Orbán Viktor Amerikában?

„A Fidesz kihasználja a lehetőséget, hogy a magyar kormányzat Putyin-barát politikája miatt most újra pozícionálhatja saját nemzetközi kapcsolatrendszerét és megítélését” - magyarázta lapunknak egy vezető fideszes politikus, miért sokasodtak meg az utóbbi időben az ellenzéki politikusok Amerika-barát és egyben Oroszország-kritikus megnyilvánulásai. A múlt héten Orbán Viktor az Egyesült Államokban járt, ahol Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának magyar származású elnökével is tárgyalt. A pártelnök amerikai látogatásának apropóját az adta, hogy idén Horváth János, a Fidesz képviselője kapta a Truman-Reagan Szabadság Emlékérmet a kommunizmus áldozatainak emlékét őrző washingtoni alapítványtól. A kitüntetés átadására Orbán Viktor is elkísérte frakciótársát, és emellett több megbeszélést folytatott amerikai közéleti szereplőkkel. Többek között találkozott George Patakival, aki az amerikai elnök személyes felkérésére az Egyesült Államok delegáltja az ENSZ-közgyűlésben, részt vett Washingtonban a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egy kerekasztal-beszélgetésén. Találkozott Arthur Schneier rabbival, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával, és eszmecserét folytatott New Yorkban Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövettel is.


Hazafi Zsolt
Ki a hunyó a koalíció válságáért?
Interjú Gulyás Józseffel, az SZDSZ országos tanácsának elnökével

- Két különböző pártól van szó. Az SZDSZ-nek fontos, hogy a közösen elfogadott programmal és koalíciós szerződéssel összhangban folyjék a kormányzás. A ciklus elején abban állapodtunk meg, hogy a cél a gazdasági egyensúly megteremtése, a növekedés megalapozása, reformok elindítása és végigvitele. A feszültségek kiváltó oka konkrét tartalmi kérdésekhez való viszonyban keresendő. Az elmúlt másfél év a reformok szempontjából nem tekinthető kellően eredményesnek. Az SZDSZ ezért is kezdeményezte már tavasszal a koalíciós megállapodás kiegészítését, mert új lendületet akartunk adni a kormányzati cselekvésnek az egészségügyi reform kérdéskörén túl olyan területeken is, mint az adó- és járulékreform, az oktatási és a közlekedési reform. Az ősszel történtek viszont azt mutatják, hogy ebből nem sok mindent realizáltunk. Az akkor elfogadott megállapodás alapján már régen nem az egészségügyi reformhoz kapcsolódó alapvető szabályozási kérdésekről kéne vitatkoznunk, hanem felkészülni a törvény végrehajtására. Válságtünet, ahogy az MSZP-frakció megüzeni, hogy a megannyi kompromisszummal elfogadott közös kormány-előterjesztést nem tudja támogatni. Milyen akkor a kormányfő és a reformok támogatottsága az MSZP-ben?


Szobota Zoltán
Tarlós krumplilevese
Egy kampánykörút kulisszatitkai

A Fidesztől szokatlan módon a népszavazási kérdések népszerűsítésének felelőseként bemutatott Tarlós István fővárosi frakcióvezető kampánya nélkülözi a rideg profizmust, inkább a véletlenszerű elemek dominálnak benne. Becsületükre legyen azonban mondva, hogy a percenként változó programok kavalkádjában maximálisan figyelembe veszik a média képviselőinek aktuális igényeit. Így kerültek vissza játszi könnyedséggel a túlzsúfolt programba Hódmezővásárhelyen is - csupán a teleobjektívek kedvéért - a korábban már kiiktatott események.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Bagyarik Cecília
Járványszerűen terjed a diabétesz
Egyre több gyerek cukorbeteg

A szakemberek a diabétesz rohamos, járványszerű terjedését prognosztizálják a jövőben: míg az ezredforduló táján 171 millió cukorbeteget tartottak nyilván világszerte, addig mára már 246 millióan szenvednek ettől a kórtól. Sajnos a gyerekeket sem kíméli a diabétesz, évente mintegy 5 százalékkal növekszik a fiatal- vagy kiskorú betegek aránya. A szakembereket különösen meglepte, hogy a korábban csak az idősekre jellemző, 2-es típusú cukorbetegség is riasztó mértékben terjed a 18 éven aluliak között.


Fókusz

Sebestyén István
Kíméletlen Barátok

Halálsáv - televíziós berkekben így nevezik a hétköznap este 21 óra környéki műsorsávot. Ebben az időben sugározza ugyanis az RTL Klub a Barátok közt című szappanoperát. A minden ötödik magyart a képernyő elé vonzó teleregény mellett az utóbbi években semmi nem tudott megélni, Berényiék mindenkit „kinyírtak”, legyen szó konkurens sorozatról, vetélkedőről vagy - mint legutóbb - bulvármagazinról. Az alkotók hitvallása szerint nem az értékközvetítés, hanem a puszta szórakoztatás a cél.


Háttér

Busa Viola
Olvad a Föld
Negyedmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül

„Olyan ijesztő, mint egy sci-fi film” - jellemezte Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár a szervezet Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) legutóbbi jelentését. A dokumentum szerint a globális felmelegedés jelensége immár „egyértelmű”, a világra gyakorolt hatása pedig „kiszámíthatatlan és visszafordíthatatlan”.


Munkatársunktól
Taláros kérdések
Mi a baj a bíróságokkal?

Elkészültek a bírói szervezet átvilágításának a dokumentumai. Van benne hideg is, meleg is, a konklúzió azonban mindenképpen változtatásokért kiállt. A kritikusok szerint erre a feudális előjogaikat féltő megyei bírósági vezetők miatt nincs nagy esély, a rendszer részeiként tevékenykedők pedig azért szkeptikusok, mert valamennyi lényeges kérdéshez kormánypárt és ellenzék közös döntése szükséges.


Piros Péter
A sejkek játékai
Mitől háromszáz forint a benzin?

Bár sem világpiaci összeomlás, sem globális terrorcselekmény vagy különlegesen nagy természeti katasztrófa nem történt az elmúlt időben, a kőolaj hordónkénti ára mégis a rekordérték körül mozog, idehaza a benzin literjéért pedig már háromszáz forintot kell fizetni.


Ma már nem dübörög tovább
Szendereg a pannon puma

Álomra hajtotta fejét a pannon puma, álmában növekszik még egy (egészen) picit. Miközben Romániától Szlovákián át, Lengyelországon keresztül Csehországig hazánk valamennyi nemzetközi „vetélytársa” jócskán 5 százalék feletti GDP-növekedést produkált, a nadrágszíj meghúzása miatt Magyarországon ez a mutató 1 százalékon áll. A nagy kérdés az: belátható időn belül lesz-e 4-5 vagy netán 7-8 százalékos gazdasági növekedés?


Hit és értékek

Grüll Tibor
Izrael és az egyiptomi fogság
Vaskohóban edzett nép

A Bibliában beszédes néven szerepel Egyiptom: Micrajim, azaz Nyomorgató. Másutt találóan „vaskohónak” is nevezi a Biblia a Nílus-parti országot, ahol a zsidó nép fogságának mintegy négyszáz éve alatt nem mindennapos megpróbáltatásokat állt ki. A Szentírás ugyanakkor alig néhány mondattal jellemzi csak ezt a hosszú és fontos időszakot, s egyelőre az Egyiptomban előkerült történeti források sem sokkal beszédesebbek.


Interjú

Tihanyi Péter
Mónika és a fantomfájdalom
Konrád György az emberi méltóság hiányáról

Nem azt mondom, hogy e két fiatalember menjen innen, inkább azt, hogy nevelődjenek. Fiatalok még, tapasztalatlanok, s híján vannak a bölcsességnek. Jobb, ha olyan ember lesz miniszterelnökké, aki már végigment több szamárlétrán, aki megismerkedett sok reális élethelyzettel, akinek az életében volt igény arra, hogy szerény legyen, s hogy legyenek fölötte emberek. Aki fölött soha nem volt még senki, istennek hiszi magát.


Külföld

Széchey Noémi
Elfelejtett hősök
Az iraki veteránok kálváriája otthon is folytatódik

„Soha nem áldoztak még ilyen kevesen ilyen sokat, ilyen sok emberért” - mondta a Sivatagi Vihar egy veteránja az iraki háború kapcsán. A második világháborúban 12 millió amerikai harcolt egy 130 milliós nemzetért. Minden negyedik amerikai férfi megjárta a frontot - ahonnan hősként tértek haza egy olyan országba, amely kész volt minden lehetséges módon támogatni a veteránokat. Ötven évvel később alig másfél millióan harcolnak 300 millió emberért, egy népszerűtlen háborúban, ahonnan hazatérve egy újabb háborúban találják magukat, amit az amerikai kormányzattal szemben kell vívniuk azért, hogy legalább emberhez méltó körülmények között élhessenek, ha már az országért feláldozták az ifjúságukat.


Hechs László
Területeket, de miért?
Újabb engedményekre kényszerül Izrael az annapolisi csúcson

Állítólag megszövegezték a közös izraeli-palesztin nyilatkozattervezetet a november 27-én a Maryland állambeli Annapolisban megrendezendő konferenciára - jelentette az izraeli hadsereg rádióadója, a Galei Cáhál. Az egyezség az izraeli főtárgyaló, Cippi Livni külügyminiszter és a palesztin küldöttség feje, Ahmed Korei között jött létre, bár néhány kisebb kérdésben még nincs megállapodás. A nyilatkozat tartalmáról nincs információ, annyi azonban bizonyos, hogy a nemzetközi konferenciára a napokban kimentek az amerikai meghívók.


Márványi Péter
Erdélyi egymegegy
Egymás ellenében verseng a két magyar jelölt a romániai EP-választásokon

A romániai magyar választási matematika egyik lehetséges képlete: 1+1=0. Vagyis a függetlenként induló Tőkés László ugyanúgy nem jut be az Európai Parlamentbe, mint az RMDSZ listavezetője, Frunda György. Papíron még bármi lehet: ha valamennyi magyar voksol, Tőkés és még két szövetségi jelölt is eljuthat Brüsszelbe, de arra, hogy a romániai magyarok egy emberként elmenjenek szavazni, sok éve nem volt példa. Most talán még kisebb lesz a szavazókedv, főképp azért, mert ez alkalommal egymás ellen induló magyarok közül kell választani.


Hetek-összeállítás
Sokba került az eszkimómisszió
Alaszkába küldték a problémás papokat

Rekordösszegű, 50 millió dolláros kártérítésben egyezett ki peren kívül a jezsuita rend 110 alaszkai eszkimóval, akiket még gyerekkorukban - 1961 és 1987 között - szexuálisan molesztáltak a rend „misszionáriusai”. A felperesek a kártérítés fejében elállnak a pereskedéstől. A jezsuiták szerint az ügylet bejelentése még elhamarkodott, mivel több tényezőt még pontosítaniuk kell a sértettekkel.


Online

Szávay tovább nyomul a világranglistán

A svájci Martina Hingis, akinek a szervezetében kokain nyomait mutatta ki a vizsgálat, és november 1-jén bejelentette visszavonulását, már nem szerepel a női teniszezők legfrissebb világranglistáján, így Szávay Ágnes egyet előrelépett, és ezzel a 19. az évzáró rangsorban. Ez a magyar játékos eddigi legjobb pozíciója.


Hoteltelnet

A téli időszakban, amikor az emberek többségének egy kicsit több szabadideje van az év többi hónapjához képest, sok otthoni beszélgetés kezdődik úgy, hogy „mit csináljunk az ünnepek alatt?”. A válasz megtalálásában segít nekünk a HOTELTELNET, ahol 142 szálloda közvetlen hotelszoba-foglalása található meg az árakkal és a döntést megkönnyítő fotókkal. Kedvünkre válogathatunk gyógy-, termál- és wellnesscsomag-ajánlatok között a luxustól a privátig.


Iskolai vérengzést hiúsítottak meg

A német rendőrség egy iskolai mészárlást hiúsított meg egy kölni gimnáziumban, ahol egy 17 és egy 18 éves diák a múlt évben elkövetett emsdetteni iskolai mészárlás évfordulóján rendezett volna vérfürdőt. A fiatalabb diák öngyilkosságot követett el. Rövid nyomozás után a rendőrség ráakadt a 18 éves lehetséges ámokfutóra. Lakásán több ölésre alkalmas eszközt találtak, és előkerült a megölendő személyek névsora is. Miután őrizetbe vették az életben maradt, merényletre készülő diákot, az beismerte, hogy diáktársai megsebesítésére és meggyilkolására készültek a társával. A mészárlás célpontja egy Köln Weiden részében lévő gimnázium lett volna. A kiváltó okot a rendőrségnek nem árulta el az őrizetben lévő diák.


A csapból is reklám folyik

Immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Reklámzabálók éjszakáját, amely szombaton, november 24-én kerül megrendezésre. Azok, akiknek nem elegendő az a reklámmennyiség, ami a televízióból ömlik nap mint nap, a Budapesti Kongresszusi Központban 100 ország 600 reklámfilmje nézegetésével tölthetik az estét. Idén számos tematikus összeállítás „fokozza majd a hangulatot”, lesz például „politika a reklámban” és „popsztárok a reklámban” szekció. Új mozgalmat hirdettek a résztvevők: több minőségi reklámfilm megtekintését és fogyasztását követelik. Ezenkívül bemutatják a Clio Awards 2006. évi győztes filmjeit.


Albert Flórián Stadion az Üllői úton

Negyven évvel ezelőtt, 1967-ben kapta meg az Aranylabdát Albert Flórián, melynek ünnepére az FTC elnöksége úgy döntött, december 12-étől az Üllői úton található létesítményüket Albert Flórián Stadionnak hívják majd. A legendás futballista zöld-fehér színekben összesen 357 mérkőzésen szerepelt, és 383 gólt szerzett. A stadion szektorainak nevéről az egyesület honlapján szavazhatnak a szurkolók.


Szabadulni akar éttermeitől

A vállalati tulajdonban lévő gyorséttermek akár 21 százalékát adná el franchise-partnereknek a McDonald’s. Az elhatározást az Ackman- és a Pershing Square Capital Management-részvényesek erőltették, akik szerint a vállalati tulajdonban lévő éttermek kevésbé jövedelmezőek, mint a franchise-partnerek.


Azt mondták

24 órával azután, hogy Sonny Perdure kormányzó a Georgia államban pusztító aszály miatt imaösszejövelt hívott össze, és a várva várt esőzés megérkezett.


A hét fotója

A szentgotthárdi webkamera felvétele


Drogot csempészett Churchill dédunokája

Winston Churchill dédunokáját, Nicholas Jake Bartont vád alá helyezték egy több millió dolláros drogügyletben való részvétel miatt Sydneyben. A dédunokát tavaly júniusban vette őrizetbe az ausztrál rendőrség - amikor több razzia során a rendőrök 250 ezer ecstasy tablettát foglaltak le öszszesen. A 33 éves férfi beismerte bűnösségét, tettéért pedig akár 20 év börtönt is kaphat.


Magyar hidrogénbusz

Elkészült az első magyar gyártmányú hidrogénüzemű busz prototípusa. A jövő tömegközlekedési eszközének tartott jármű már Madridban és Londonban is futószalagra került, a gyártó meglátása szerint pedig esedékes a magyarországi honosítás is. A tervek alapján a buszok működtetéséhez szükséges hidrogént főként szélerőművekből nyernék. Ha a hazai felépülő szélerőművek elkészülnek, ez a forrás elegendő is lenne működtetésükhöz.


Daruval mentették ki

Emelőkosaras daruval a tűzoltók mentettek ki egy férfit egy budapesti lakásból, ahol annyi szemét gyűlt össze, hogy darut kellett hozatni. A szeméthalomra akkor derült fény, amikor a mentők nem tudtak bejutni a lakásba.


Román csecsemő-kereskedőket fogtak

Négy román állampolgárt vett őrizetbe a francia rendőrség, miután fejenként 5 ezer euróért próbáltak meg eladni román csecsemőket francia családoknak. A helyi ügyészség által kiadott közlemény szerint a két, harminc év körüli román házaspár Romescamps közelében ajánlott fel egy csecsemő ikerpárt, valamint egy még meg sem született gyermeket francia családoknak.


Michael Jackson
Az űzött vad

Jó ideje leszállóágban van minden idők egyik legsikeresebb előadójának, Michael Jacksonnak a karrierje. Jackót most egy New Jersey-i család fogadta be, az utóbbi három hónapot pedig jótevői Franklin Lakes-i otthonában töltötte. A zenésznek összesen 23 millió dollárnyi adósságot kell visszafizetnie, ha nem akarja, hogy birtokát, Neverlandet elárverezzék. A ma már családos, hírhedten labilis idegrendszerű zenész már két éve elköltözött a valóságos gyerekparadicsomként számon tartott Neverlandről, amelyet gazdag rajongói luxusrezidenciáira cserélt fel. A birtokát elhagyó egykori sztár azóta űzött vadként jár országról országra, otthonról otthonra.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Agyonadóztatott magyarok

Kiemelkedően magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok, és a legtöbb fejlett országgal ellentétben a családosok sem számíthatnak kedvezményekre.


Nyelvi diszkrimináció az Unióban?

Nagy vihart kavart, hogy az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (Epso) versenyfelhívásait csak három nyelven tették közzé. A tisztségviselők megkongatták a vészharagot a fordításügyek nyilvánvalóan kaotikus helyzete miatt.


Elhunyt Szabó Magda

Elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas író. Az írónőt kilencvenéves korában, hétfő délután 4 órakor, olvasás közben érte a halál kerepesi otthonában. Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Költőként indult, de 1949-től nem publikálhatott, állásából elbocsátották, 1958-ig nem jelenhetett meg könyve. Hőseinek belső világát, a lélek belső folyamatait, az emberi kapcsolatokat árnyaltan ábrázolta. A Régimódi történetben családja történetét írta meg, a kötet kordokumentumként, történelmi tablóként és városrajzként is hiteles. Szabó Magda számos ifjúsági művet és meseregényt is írt. Műveit 42 nyelvre fordították le.


Nepál: Maoista tüntetés

Vasárnap mintegy 3000 maoista nepáli tüntetett a monarchia ellen. A korábbi lázadók támogatóikkal együtt királyellenes tiltakozást szerveztek a köztársaság azonnali kikiáltását követelve.


Sport

Gazsó József
Futballhiszti
Francia–olasz utálkozás

Olaszország labdarúgói skóciai győzelmükkel a franciáknak is kikaparták a gesztenyét: mindkét ország ott lehet a jövő évi Európa-bajnokságon. Ennek ellenére a két ország focistái továbbra is utálják egymást. Izrael a bepánikolt angol futballtársadalmat örvendeztette meg az oroszok legyőzésével. Finisben a selejtezők.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Arena: Fele zárva, Fele TESCO
A fogyasztás bunkerében

Csütörtök este van. Ma nyílt az Arena Plaza. Odamegyünk megnézni, mit adnak. Sötét, pocsolyás az út a roppant betonkocka felé. Valahogy kevés itt a közvilágítás, igaz két metróállomás között nőtt ki a legújabb-legnagyobb pláza az Ügető helyén. A patinás elődre utalva a tribünszerű bejáratot meghagyták. Sötét van itt is, de átjutunk, s az udvaron máris ír zene sejlik egy sátorponyva alól. A résen látni, ahogy a színpadon zöld szoknyák libbennek, s a közönség fölött egy fémtálca egyensúlyoz. Mennénk be, de torpanunk máris a biztonsági őrök arcából olvasva: VIP-népnek vöröslik a lazachús a szendvicseken.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 47. szám - 2007. november 23.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kiberterrorizmus

Orosz hackerek néhány napig lebénították az egész észt internetet és az ehhez kapcsolódó számítógépes hálózatokat. Az al-Kaida bizonyíthatóan az interneten keresztül irányítja és finanszírozza terrorista sejtjeit. Az USA után most az Európai Unió is aktívabb védekezést sürget a kiberterrorizmussal szemben.


Munkatársunktól
Áfa-bánya
Törvényváltozások pozitív előjellel

Jelentősen módosul, a szakértők szerint öszszességében kedvezőbb feltételeket biztosít a parlament által megszavazott új áfatörvény.


Tamás Csilla
Karácsonyi kalkuláció – kicsit másként
2. rész

Legjobb befektetés a gyerek - még a legmegszállottabb pénzügyi szakember sem vitatkozik e jó öreg mondással. Befektetésekkel foglalkozó cikksorozatunkban mi sem kívánunk megfeledkezni róluk. Már csak azért sem, mert egy valamirevaló karácsonyi kalkulációnak - többek között - ők a főszereplői.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>