Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 46. szám, 2007. november 16

Arcok

Munkatársunktól
Hullik már a vakolat
Tíz évet adnak Pamela Andersonnak

Marihuána, hasis, cannabis, kokain és egyéb, házilag előállítható amfetaminszármazékok enyhítik Pamela Anderson boldogtalanságát mostanság. Barátai szerint Pamela haláltáncot jár, a hepatitis C-fertőzéssel, valamint önpusztító életvitelével az orvosok maximum tíz-tizenöt évet jósolnak még a negyvenéves Baywatch-sztárnak, aki harmadik férjével, Rick Solomonnal a múlt hónapban házasodott össze a szerencsejáték fellegvárában, Las Vegasban. Egy pókerpartin ismerkedtek össze, amikor is a playmate 250 ezer dolláros adósságát helyben le is tudta.


Belföld

Hazafi Zsolt
Kilövési engedély Kókára?
A rettegés foka: beleragad-e az SZDSZ az egyszázalékos párt imidzsébe

„Tapasztalható, hogy Kóka János esetében még a szocialisták is kiadták a »kilövési« engedélyt, ami az SZDSZ számára aggasztó jelenség, a sajtóviszonyokról is görbe tükör” - vélekedett lapunknak egy szabad demokrata vezető, aki történetesen nem is számít a pártelnök támogatói köréhez. Bár az SZDSZ-ben egyre többször elhangzik a koalícióból való kilépés ötlete, mint legutóbb a párt országos tanácsának ülésén, mégis inkább a tanácstalanság a jellemző a liberális pártra.


Tihanyi Péter
Lejárt a komédiázás ideje

Kormányozni kell végre - mondja Lengyel László. Arról beszél, hogy percekkel vagyunk az előtt, hogy mindkét vezérelvű párt vezérét Brutusaik félretegyék, s hogy könyvelőket ültessenek helyükre, akik majd csendben kormányoznak. S arról, hogy egyre láthatóbban kezd kibontakozni egy új liberális-konzervatív párt körvonala.


Szlazsánszky Ferenc
A török hódoltság paradicsom volt
– mondja a kormány adópolitikájával kapcsolatban Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke

Arról nem beszélve, hogy Magyarországon az emberek nagyobb része magántulajdonú lakásban lakik, mert a Kádár rendszerben lényegében ez volt az egyetlen legális megtakarítási forma. Csak úgy gyarapodhatsz - üzente a rendszer az embereknek, - ha lakást veszel. A rendszerváltáskor meglévő bérlakásállományból pedig akkori áron körülbelül ezermilliárd forint felújítási pénz hiányzott, mert az állam az általa államosított lakásokat nem tartotta rendesen karban. Erre való hivatkozással a bérlők a töredék forgalmi értékért megvehették a bérlakásokat, mondván, tulajdonosként majd saját pénzükön felújítják. Fel is újíttatták, erre jön az állam, és azt mondja, már értékes az ingatlan, úgyhogy jól megadóztatlak. Ez az állami szintű banditizmussal egyenlő, amihez képest az Oszmán Birodalom lényegében altruista paradicsom volt. Legalább a disznót nem hajtották el.


Életmód

Szubotics Mariann
Beláthatatlan jövő
Őssejtkutató laboratórium Kaposváron

Európában egyedülálló őssejtkutató laboratóriumot adtak át Kaposváron múlt héten. A magánklinika engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, de az őssejtekkel való gyógyításra várhatóan már jövő évtől sor kerül. A tervek szerint havonta kétszáz kezelést végeznek majd itt, olyan betegeken, akiken a ma elérhető gyógymódok nem segítenek. A hazai klinika, amelynek létrejötte Seffer István plasztikai sebész nevéhez kötődik, nemzetközi szaktekintélyekből álló orvosgárdával működik.


Fókusz

Szobota Zoltán
Nem indul a perlavina
Fennakadt az államfői szűrőn a gyűlöletbeszéd-törvény

Noha a kormánynak sikerült a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosításait átnyomni az országgyűlésen, Sólyom László vétója egyelőre útját állja az új szabályozás bevezetésének. A baloldali többség által megszavazott verzió szerint a jövőben nemcsak az perelhetett volna, akit „lezsidóztak, lecigányoztak, lenáciztak, leszektáztak vagy lebuziztak”, hanem bárki, aki a megsértett kisebbséghez tartozik, illetve jogvédő szervezet tagja. Míg a szocialisták továbbmennének, és börtönnel sújtanák a gyűlölködőket, a jogvédők a jelenlegi jogi lehetőségeket is bőségesen elegendőnek tartják a szélsőséges esetek kezelésére.


Háttér

Sebestyén István, Hajdú Sándor
Disznóvilág
A hallgatás ára: 15 milliárd forint

Nem foglalták el állataikkal a Kossuth teret a sertéstartók, miután az agrártárca megegyezett a gazdákkal egy 14-15 milliárdos támogatásban. A segítség sokaknak már későn jön: az ágazat egyébként is meglévő problémáit tetéző gabonaválság miatt sorra zárnak be a sertéstelepek.


Csizmadia Ervin
Mikor a Gyurcsány-kormány politikája kincsesbánya

Szerencsés történelmi fejlődésű országokban a szakszervezeteknek éppúgy megvan a maguk helye, mint a közélet egyéb szereplőinek. Történetesen az, hogy munkavállalói érdekeket fogalmaznak meg, és - ha kell - a szervezett utcai demonstrációk eszközével is élnek. Kevésbé szerencsés múltú országokban a szakszervezetek pontosan olyan suta közéleti szereplők, mint a jóval inkább szem előtt lévő pártok.


Piros Péter
Tanulni, de kinek a pénzén?
Folytatódik a felsőoktatási kötélhúzás

Bár a Fidesz egyértelműen politikai kérdéssé tette a tandíjat, a felszín alatt egy érdekes filozófiai vita is meghúzódik: vajon közjó-e a felsőoktatás, és mint ilyen, az állam köteles finanszírozni, avagy a felsőoktatást igénybevevők a saját jövőjüket építik, azaz magánbefektetésről van szó, ezért teljesen természetes, hogy hozzá kell járulniuk a képzés költségeihez?


Vigh Gábor
Jön a lelkiismereti biztos

Ha a tárgyalássorozat az eddigi ütemben halad, akkor Magyarországon januártól - Európában egyedülálló módon - ombudsmani szinten lesznek képviselve a „jövő generáció” ügyei.


Konkolyi Katalin
A tunguzi meteor
Máig a 20. század egyik legnagyobb rejtélye

Meteorit, űrhajó, üstökös, gigantikus gömbvillám, földönkívüliek időgépe? Hogy mi is történt pontosan a szibériai Tunguzban egy híján száz éve, arról annyi teóriát alkottak, hogy felsorolni is nehéz: minden kétséget kizáró magyarázat azonban máig sem született a katasztrófára.


Göndör Ottó
Gyilkos zenék
Eddigi egyenlegük: 26 diák,1 tanár és 6 zenész

A finn Tuusla városka középiskolájában hét diákot és egy felnőttet lemészároló Pekka-Eric Auvinen a YouTube weboldalára Sturmgeist89 (Viharlélek) néven egy Mészárlás a Jokela középiskolában 2007. november 7 -én című anyagot töltött fel, melynek aláfestő zenéjét a KMFDM aggro industrial zenekar adta. Egy év eleji brit felmérésben pedig az intelligenciaszintjük alapján a legfelső 5 százalékba sorolható National Academy for Gifted and Talented Youth diákjai a kemény zenei műfajokat „zsigeri brutalitásuk” miatt dicsőítették.


Hetek-összeállítás
Európa fázik

Európát meglepte a korai tél. Erős havazások, viharos széllökések és ötméteres tengerhullámok keserítették meg sokak életét az elmúlt napokban több országban is. A meteorológusok nem kecsegtetnek túl sok jóval a következő hónapokra sem.


Hit és értékek

Fréchet Tímea
Gospel az életért

Helen Berhane eritreai gospelénekes lányával együtt Dániában kapott menedékjogot november elején. A hatalommal vívott harca több mint három évig tartott - most végre biztonságban tudhatja életét.


Hetek-összeállítás
Nem lehet bezárni
Terjed a kereszténység az iszlám világban

„Hosszú távon Mohamed lesz a befutó” - állította tíz éve megjelent nagysikerű könyvében Samuel P. Huntington. Szerinte a 21. században a világvallások közötti versenyből az iszlám kerül ki győztesen. Az iszlám országok propagandája és a nyugati sajtó jelentős része is azt igyekszik sulykolni, hogy a muzulmán országokban nincs értelme és nem is tanácsos a kereszténységről beszélni. Ezt látszott igazolni szeptemberben az afgán terroristák fogságába esett dél-koreai missziós csoport kálváriája is, amelyből az áldozatok kerültek ki megszégyenülve. A médiahírek árnyékában azonban egyre több információ érkezik arról, hogy mind több iszlám országban meglepően gyorsan terjed a keresztény hit. Az új jelenséget Joel Rosenberg amerikai újságíró mutatta be című - hamarosan magyarul is megjelenő - könyvében.


Külföld

Hechs László
Teheránig ér a véres nyom
Iráni minisztereket köröz az Interpol

Már az Interpol is körözteti azt az öt iráni és egy libanoni terroristát, akik felelősek a Buenos Aires-i Zsidó Közösségi Központ (AMIA) ellen tizenhárom éve elkövetett pusztító bombamerényletért. Ez a támadás volt az első példa arra, hogy közel-keleti iszlám terroristák tengerentúli célpontot választottak. Irán ma azzal fenyeget, hogy egy ellene indított támadásra a világ különböző pontjain amerikai és izraeli érdekeltségeken áll bosszút.


Hetek-összeállítás
Felségsértődés
János Károly király nyilvánosan lehordta Hugo Chavezt

Botrányba fulladt a latin-amerikai országok, valamint Spanyolország és Portugália részvételével lezajlott csúcstalálkozó. Miután Hugo Chavez venezuelai elnök lefasisztázta a volt spanyol miniszterelnököt, János Károly király nem éppen diplomatikus módon reagált.


Olajkatasztrófák keleten és nyugaton

Az elmúlt napokban a Fekete-tengeren (képünkön) és a tengerentúlon, a San Francisco-i öbölben történt tengeri balesetek miatt olyan sok olaj ömlött ki, hogy évekbe telhet a szennyeződés eltávolítása, egyes állatfajoknak pedig a létét is veszélyezteti a katasztrófa. Ha az olaj beivódik a vízimadarak bőrébe, többé nem lesznek képesek a testhőmérsékletüket megtartani a vízben, így a szárazföldre kényszerülnek, ahol viszont az éhenhalás fenyegeti őket.


Morvay Péter
A béke nem exportcikk
Budapesti beszélgetés El-Hasszán Bin Talal jordán herceggel

Harmincnégy évig készült arra, hogy király legyen. Egy héttel a trónra lépése előtt tudta meg, hogy mégsem ő lesz az uralkodó. Pedig felesége már a palota új dekorációját is megterveztette. A hoppon maradt koronaherceg évekig eltűnt a nyilvánosság elől, de az utóbbi években békenagykövetként igyekszik kamatoztatni kivételes kapcsolatrendszerét. El-Hasszán Bin Talal jordániai herceget, a néhai Husszein király öccsét a budapesti Közép-Európai Egyetemen tartott előadása után kérdeztük terveiről.


Papp Levente, Brüsszel
Sarkozy nagy álma
Mediterrán szövetséget javasol a francia elnök

A néhai Római Birodalomban a mediterrán partvidék országait egyszerűen „mare nostrum”, azaz a mi tengerünk névvel nevezték. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerint aktuális a „Mediterrán Unió” létrehozása, ami híd lenne Európa és Afrika, valamint a Közel-Kelet között.


Online

Láva ömlik a krakatauból

Láva kezdett ömleni a Krakatau vulkánból a múlt hét végén, a tűzfolyam azonban nem veszélyezteti a lakosságot.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Esőért imádkoznak

Georgia kormányzója államának vízszükségletét magasabb hatalom elé kívánja terjeszteni. A soha nem látott mértékű aszály Sonny Perdue kormányzót arra késztette, hogy ima-összejövetelt hívjon össze.


Nagy felfordulással nyitott a gigapláza

Csütörtökön nyitották meg Közép-Európa legnagyobb bevásárlóközpontját, az Arena Plazát. A 200 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont Magyarország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. A csaknem 500 méter hosszú épület az egykori ügető helyén épült.


Rágóbot
hódít az afrikai fogkefe

A kontinens Szaharától délre eső részein rengetegen úgy járnak-kelnek nap mint nap, hogy egy kis bot vagy gallyacska lóg ki a szájukból, amelyet rágcsálnak vagy fogaikat tisztogatják vele - ez az afrikai fogkefe.


Meghalt a Nagy antifeminista

84 éves korában veseelégtelenségben elhunyt Norman Mailer Pulitzer-díjas amerikai író. Mailer a Meztelenek és holtak című, 1948-ban megjelent II. világháborús regényével lett világhírű író.


Korrupcióellenes weboldal

Bárki bejelentést tehet azon a kedden indult, korrupcióellenes közérdekű honlapon, amely az „Európai Unióból származó források szabályos és átlátható felhasználásához” kíván hozzájárulni.


Oscar-múzeum épül Los Angelesben

2012-ben nyitja meg kapuit Hollywoodban a világ első olyan filmmúzeuma, amelyet a film és az Oscar-díj történetének szentelnek. A Mozgókép Művészetének és Tudományának Akadémiája jelentette be az új múzeum tervét, amelyet a világ legnagyobb olyan múzeumának szánnak.


Csótány a műtőasztalon

Kritikus állapotban van a Royal North Shore Hospital Ausztráliában. Parlamenti vizsgálat kezdődött annak kiderítésére, hogy milyen felelősség terheli a sydney-i kórház vezetőségét az intézményben tapasztalt rendellenességek miatt.


A gyógyszeripar legnagyobb pere

Megállapodott az amerikai Merck a céget perelő betegekkel a gyógyszeripar történetének egyik legnagyobb perében. Az egyezség értelmében a gyártó összesen 4,85 milliárd dollárt fizet azoknak a betegeknek, illetve hozzátartozóiknak, akiknek esetében a cég Vioxx nevű készítményének használata maradandó károsodáshoz vagy halálhoz vezetett.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Szergej Csuzavkov


Korlátoznák a klónozást

Az ENSZ kutatói szerint világméretekben be kell tiltani az emberi klónozást, különben fel lehet készülni rá, hogy sorra fognak embereket klónozni. Ez idáig mintegy 50 ország tiltotta be az eljárást, de mivel nincs nemzetközi szabályozás, a tudósok mindig találnak rést olyan országokban, ahol nincs tilalom. Az ENSZ szakértői kutatási célból egyetértenek a sejtek klónozásával, emberek vagy állatok reprodukciójával azonban nem, s az embriók életre hívását, illetve elpusztítását is szigorúan korlátoznák.


Újra házi őrizetben

Ismételten házi őrizetbe került Benazir Bhutto, a sokáig önkéntes száműzetésben élő pakisztáni ellenzéki politikus. Az őrizetbe vétel nem sokkal a politikusnő által tervezett tiltakozó menet kezdete előtt történt.


Jól fizetett a Stasi a lelőtt emigránsokért

Az egykori keletnémet állambiztonság, a Stasi komoly összeget fizetett a szomszédos kommunista testvérállamoknak azért, ha lelőtték nyugat felé szökni próbáló állampolgárait - derül ki a nemrég nyilvánosságra hozott dokumentumokból.


Megoldás a gyermekrákra?

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói olyan őssejtet találtak a kutyákban, amelynek ismerete új módszereknek lehet az alapja a gyermekkori csontrák kezelésében. A rákos sejtek önmagukat lemásolva terjednek, és minden kezelésnek ellenállnak. A kezelésben meghatározó lenne a célpont precíz ismerete.


A pápánál is népszerűbb

egy hétezer európai polgár megkérdezésével készült felmérés szerint a német kancellár asszony Európa kedvence. Franciaországban a polgárok 76 százaléka kedveli Merkelt, de Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is legalább a megkérdezettek 67 százaléka vélekedik pozitívan a német kancellárról.


Sport

Németh Szilárd
Kié lesz az Aranylabda?

A legnagyobb elismerés, ami focistát érhet, az Aranylabda. Olyan csillagok, mint Paolo Maldini vagy David Beckham sosem kapták meg. Ezúttal összegyűjtöttük azt a hét játékost, akik idén eséllyel pályáznak a kitüntetésre. A hivatalos végeredményt december 2-ára ígérik.


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Az aranyérem és ami mögötte van
Magyar siker a diákolimpián

Idén végre magyar középiskolás is bekerült a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia aranyérmesei közé. Hosszú szünet után igazi elismerést jelentett ez nemcsak az illetékes iskola, hanem az egész ország számára is. Köztudott, hogy a nemzetközi reáltudományos diákversenyek élmezőnyéből a magyar fiatalok mára gyakorlatilag kikoptak, hogy egyre inkább átadják a helyüket a feltörekvő, a tudást kitörési pontnak tekintő ázsiai diákoknak. Az idei magyar díjazott érdemét nem kis mértékben növeli, hogy jövőre Magyarországon rendezik meg a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát.


Téli élménykert az állatkertben

November 16-tól egészen december 24-éig különleges programokkal várja a családokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Harminckilenc napon át változatos gyermekprogramokkal, játékparkkal, játszóházzal, állatbemutatókkal kedveskednek az apróbb és nagyobb látogatóknak.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 46. szám - 2007. november 16.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Tesztelik a közvéleményt

Lesz-e harmadik erő? - teszi fel a kérdést Vígh Gábor a Hetek hasábjain. Ez az erő már itt van, és keresi azt a testet, amelyben megnyilvánulhat, keresi azt a fejet, amelyik koordinálja majd a test mozgását.


Üzlet

T. Cs.
Karácsonyi kalkuláció
Kicsit másként

Az év vége mindig a nagy költekezések időszaka. Az elkövetkező hetekben szeretnénk a karácsony tájékán nem éppen megszokott módon „kalkulálásra” bírni kedves olvasóinkat.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Mi lesz Itt?
Biztosítók kontra kormányzat

Vannak, akik tiltakozásul sztrájkolnak, vannak, akik csendben bírálják az Országgyűlés előtt heverő egészségbiztosítási csomagot. A szakma, sőt a megcélzott biztosítási szereplők sincsenek elragadtatva, úgy vélik, a problémákra nem ad megfelelő választ a törvénytervezet. Vannak, akik alkotmányba ütközőnek tartanak némely részletet, s az is kétséges, vállalkozik-e elegendő biztosító a január elsejétől induló piacnyitáskor.