Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Az elnök válik
Hova tűnt Cécilia Sarkozy?

A francia elnöki házaspár családi életéről a grúz újságírók a legtájékozottabbak. „Hála a rögbinek, itt legalább elfelejtheted az összes bajodat” - fakadt ki ugyanis Nicolas Sarkozy vendéglátójának, Mikhail Szakasvili grúz elnöknek legutóbb, a rögbi-világbajnokság francia-grúz meccse közben. Hivatalosan ennyit lehet tudni a francia elnöki házaspár kapcsolatáról, no meg azt: az elnök nemrég megtiltotta minisztereinek, hogy házastársukkal együtt fotózzák őket. Minden más csak sajtóhíresztelés - egyelőre.


A Sarkozy-család. Fehér ruhában Cécilia
Fotó: Reuters

„A Sarkozy házaspár hétfőn véglegesítette a válást” - hozta le webes portálján a Nouvel Observateur francia hetilap, és ígéretet tett arra, hogy hétvégén megjelenő számában részletesen is beszámol az elnöki pár különválásáról. A lap értesülései szerint az elnöki pár október 15-én késő délután ment el a bíróságra, hogy kérjék a válás véglegesítését. Az LCI hírcsatorna információja szerint azonban Cécilia Sarkozy egyedül adta be a válókeresetet a nanterre-i bíróságon, míg az elnök nem ment el személyesen, hanem másnap otthonában kereste fel a kirendelt családjogi bíró. A helyzet pikantériája, hogy a francia jog szerint államfő esetében csak közös megegyezéssel vagy az elnök kezdeményezésére indítható válóper, a first lady ezt nem teheti meg, csak az elnök előzetes hozzájárulásával.
A Sarkozy házaspár válságáról szóló hírek nem új keletűek. 2005 nyarán Cécilia egyszer már elhagyta Sarkozyt Richard Attias amerikai reklámguru kedvéért. Ekkor sértettségében Sarkozy is afférba bonyolódott - már nem először - egy újságírónővel. A pár azonban 2006 januárjában kibékült, és bejelentette: minden a legnagyobb rendben, ez a békülés „örökre szól”. Ám az elnökválasztási kampány során Cécilia mind kevesebbet volt látható, amikor pedig kiderült, hogy az elnökválasztás sorsdöntő második fordulóján nem is szavazott, egyre többekben merült fel a kérdés: Nicolas Sarkozy megválasztása esetén vajon egyedül fog-e az Elysée palotába költözni. Az elnöki beiktatás során megörökített idill azonban azt mutatta, hogy a szabadszelleműségéről híres Céciliából mégiscsak jó elnökfeleség lesz. Ezt látszott bizonyítani az a félig diplomáciai, félig magánakciója is, aminek köszönhetően a líbiai bitófától mentett meg nyolc bolgár ápolónőt.
A látszat azonban egyre inkább szertefoszlani látszik, mivel Cécilia mind kevesebb protokollfeladatnak tesz eleget, míg többször is látták őt az utóbbi hetekben Svájcban és Angliában, ahova anélkül látogatott el, hogy erről az adott országot diplomáciai úton értesítették volna. A first lady legutoljára a július 14-ei állami ünnepségen jelent meg nyilvánosan a férje oldalán, ezt követően azonban több kisebb diplomáciai vihart is kavart viselkedésével. A G8-ak júniusi németországi találkozója volt az egyetlen alkalom, amikor külföldi hivatalos útjára elkísérte férjét, ám a rendezvény vége előtt távozott, és így nem vett részt a német kancellár asszony férje által az elnöki és kormányfői házastársaknak rendezett konferencián. Amerikai nyaralásuk során pedig náthára hivatkozva az utolsó pillanatban lemondta a Bush elnök nyári rezidenciáján Sarkozyék tiszteletére tartott kerti partira szóló meghívását, ugyanakkor másnap már makkegészségesen sétált a közeli városka utcáin.
Ám kérdés, hogy az esetleges válás milyen hatással lesz Nicolas Sarkozy elnöki tevékenységére, akiről hozzá közel állók rendszeresen úgy nyilatkoztak, hogy az elnök hangulatát Céciliával való kapcsolata határozza meg. A 2005-ös szakítás miatt annyira magába zuhant Sarkozy, hogy az már az elnökválasztási kampány kimenetelét is veszélyeztette. Mint egyszer mondta az elnök, „Cécilia egyszerre az erőm és az Achilles-inam. Neki köszönhetek mindent, amit elértem. Nélküle senki vagyok”.
Az akkor már családos Nicolas Sarkozy 1984-ben ismerte meg Céciliát, mikor Nantes polgármestereként Céciliának és akkori férjének esküvőjét celebrálta. Ezt követően már nem is nagyon vesztették egymást szem elől, és 1987-ben kezdődő románcukból - minkét fél válását követően - 1996-ban házasság lett. A nászból az idén tízéves Louis született, de a családban összesen öt gyermek van: Cécilia hozott két lányt, Nicolas pedig két fiút előző házasságaikból. Az elnöki beiktatás után még mint a Kennedy család francia változatáról harsogott a sajtó: az új elnök is már a modern családmodellt testesíti meg, bár arra kevesen gondoltak, hogy Sarkozy lehet az első nyugati államfő, aki hivatali ideje alatt válik el feleségétől.