Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 42. szám, 2007. október 18

Arcok

Göndör Ottó
Az üvegszemű nyomozó búcsúja
Nem hagyják jubilálni Colombót

A hazai tévénézők népszerű „Colombo hadnagya” nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. Peter Falk annak ellenére, hogy dédpapája Falk Miksa, a Pester Lloyd főszerkesztő-politikusa magyar, édesapja orosz, édesanyja kelet-európai zsidó származású volt, ő maga pedig New Yorkban született, legismertebb szerepében mégis egy olasz hadnagyot formázott meg, nem csekély sikerrel.


Belföld

Hazafi Zsolt
Kiből lehet miniszterelnök?
Esélyek és az esélyesek listája Bajnaitól Szekeresig

Meddig bírja Gyurcsány Ferenc, és ki lehet az utódja? - hangzik el egyre többször a kérdés. Megismétlődhet-e a Medgyessy Péter leváltásakor megismert forgatókönyv, vagy most alapvetően más a helyzet? A Hetek politikusokkal és tanácsadókkal folytatott háttérbeszélgetéseket a kérdésről.


Munkatársunktól
Feldúlják-e Budapestet?
Készülődések október 23-ára

Az események kronológiáját figyelve az ’56-os forradalom idei évfordulója több ponton is igazolhatja a rendőrség félelmeit. A kormány nemzetbiztonsági kabinetjét ugyanis arról tájékoztatták, hogy szélsőséges csoportok az október 23-ai ünnep megzavarására készülnek.


Csek Péter
Roham az aláírásokért
Indul a Fidesz népszavazási kampánya

Orbán Viktor az Astoriához tervezett október 23-i nagygyűlésen szeretné bejelenteni, hogy összegyűlt az a 600 ezer aláírás, amely a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazási kérdések kiírásához szükséges.


Életmód

Kiss Tünde
Zsírpárnacsata
Terítéken a fogyishow

Három magyarból kettő túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az elhízás világszerte növekvő, civilizációs probléma, és hazánk az élvonalba tartozik. Emellett a kereskedelmi televíziózás sem mehet el szó nélkül: a TV2 immár súlyvesztő hellyé is avanzsálta magát, A Nagy Fogyás című, zsír új valóságshow egyre fogyó létszámú és testsúlyú „versenyzőivel” veszi fel hétről hétre a harcot úgymond a kilók ellen.


Fókusz

Morvay Péter
Fordulat délre
Oroszország szövetséget ígér Iránnak

„Új korszakot” ígért Vlagyimir Putyin Teheránban. Az orosz elnök javaslatot tett az iráni atomválság megoldására, és védelmet kínált az iszlám köztársaságnak az esetleges katonai támadásokkal szemben. George Bush szerint a „harmadik világháborúhoz vezethet“, ha a világ megvárja, amíg Irán atombombához jut. „A független Irán Oroszország érdeke” - mondta az orosz elnökkel való találkozója után Ali Hamanei ajatollah, az ország legfőbb vezetője, aki szerint „az erős Oroszország” viszont Teherán célkitűzéseit segítheti. A látványosan baráti fogadtatás - Mahmúd Ahmadinezsád az elnöki palota előtti találkozáskor alig akarta elengedni a kéznyújtásra készülő Putyint - iráni szempontból érthető. Az iszlám köztársaság vitatott atomprogramja és Ahmadinezsád szélsőséges kijelentései miatt évek óta elszigetelődött a világban. A világsajtó az utóbbi hónapokban már részletes terveket közölt az amerikai (esetleg izraeli) támadási tervekről, még az is felmerült, hogy atomfegyvert vetnek be a föld alatti urándúsító berendezések ellen. Ha nem lenne néhány dél-amerikai vezető - például Hugo Chavez venezuelai elnök, aki évente négyszer-ötször is megfordul Teheránban és viszont -, Iránnal ma már szinte senki nem állna szóba. Moszkvai magas rangú vendéget pedig emberemlékezet óta nem láttak arrafelé: utoljára Sztálin repült el Teheránba, de ő is csak azért, hogy 1943-ben kialkudja Roosevelttel és Churchillel, milyen is legyen a világ felosztása a háború után. Ilyen helyzetben Putyin látogatása önmagában siker volt az irániaknak, pláne, hogy még három másik szomszédos ország vezetőjét is rábeszélte az utazásra. Az orosz elnök vendéglátói nemzeti büszkeségének is hízelgett, amikor a perzsa birodalomra utalva nagy nemzetnek és „világhatalomnak” nevezte Iránt.


Kulcsár István
Putyin cár

Október elején a Nasi (Mieink) nevű orosz Kreml-párti ifjúsági mozgalom tagjai a „Köszönet stabil jövőnkért!” és a „Putyin örök időkre!” jelszavakat hirdető transzparenseket függesztettek ki a moszkvai házfalakra az elnök 55. születésnapján. Az „örök idők” természetesen költői túlzás, ám hogy Vlagyimir Putyin élete végéig meg akar maradni a hatalomban, azt immár kevesen vonják kétségbe.


Háttér

Arató Nóra
Félelem nélkül
Kambodzsáról hitelesen

Emberkereskedelem, szegénység, vérontás - ehhez hasonló képek élhetnek bennünk Kambodzsáról, már ha él bennünk valamilyen egyáltalán. Kambodzsa azonban ennél jóval sokszínűbb. A dinamikusan fejlődő ország nyilvánvalóan sok problémával küzd, az élet azonban egyenesen „boldog és békés” tud lenni - derült ki, amikor elbeszélgettünk két Magyarországon tanuló kambodzsai diákkal.


Gyurácz Ottilia
Beszélgetni jó

Az érzelmi elhidegülés mára elsődleges válóokká lépett elő, megelőzve a sokáig első helyezett alkoholizmust. Az alábbi házasság története akár tipikusnak is mondható: tíz évnyi boldogság után a feleket „bedarálta” a mókuskerék.


Hit és értékek

Csalog Eszter, Grüll Tibor
Jézebel - A rontás hercegnője

Neve az ördögi manipulálás és kegyetlen vérengzés jelképévé vált. Az asszonyt, aki ha kellett gyilkosságokkal is elérte azt, amit akart, míg végül őt is utolérte a végzet, Elvis és Edit Piaf is megénekelte. A gonosz Jézebel királynő élete azonban nem legenda, hanem régészeti leletekkel bizonyított történelmi tény.


Interjú

Németh Szilárd, Szlazsánszky Ferenc
Csak a teljesítmény számít

Továbbra sem tulajdonít túl nagy jelentőséget az Olaszország elleni bravúros győzelemnek Gera Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, ám sok szurkolóval egyetemben ő is úgy látja: valami elindult a hazai labdarúgásban.


Tihanyi Péter
A csodababa

Egyet tudok, a kislányom halálos beteg volt, az orvosok lemondtak róla, de hívők imádkoztak érte, és most egészséges. A férjemmel együtt azóta újra kivirultunk, élvezzük, hogy süt a nap, és hogy élünk - mondja Horn Klára.


Külföld

Hechs László
Túlélési gyakorlat
Egy kormányfő, három nyomozás

Izraelben a legfőbb ügyész három ügyben is büntetőjogi vizsgálatot rendelt el Ehud Olmert kormányfővel szemben. A vádak szerint polgármesterként, pénzügyminiszterként és ipari miniszterként is korrupciós ügyekbe keveredett. Ráadásul a közeljövőben várható a tavalyi libanoni háborút vizsgáló bizottság végleges jelentése, amely valószínűleg kimondja, hogy Olmertet politikai felelősség is terheli az elkövetett hibákért. Sokan várják, sőt követelik azt, hogy Olmert mondjon le, vagy legalábbis ideiglenesen mentse fel magát a kormányfői teendők alól, ám előfordulhat, hogy az amúgy egy számjegyű támogatottságot élvező miniszterelnök mindezek ellenére 2010-ig a helyén marad.


Széchey Noémi
Az elnök válik
Hova tűnt Cécilia Sarkozy?

A francia elnöki házaspár családi életéről a grúz újságírók a legtájékozottabbak. „Hála a rögbinek, itt legalább elfelejtheted az összes bajodat” - fakadt ki ugyanis Nicolas Sarkozy vendéglátójának, Mikhail Szakasvili grúz elnöknek legutóbb, a rögbi-világbajnokság francia-grúz meccse közben. Hivatalosan ennyit lehet tudni a francia elnöki házaspár kapcsolatáról, no meg azt: az elnök nemrég megtiltotta minisztereinek, hogy házastársukkal együtt fotózzák őket. Minden más csak sajtóhíresztelés - egyelőre.


Papp Levente, Brüsszel
Egy kontinens - egy állam?
EU-csúcs: Barroso dorgál és hízeleg

A lisszaboni EU-csúcson a bővítés utáni korszak legjelentősebb kérdéseiről tárgyalnak az európai vezetők. Lesz-e már 2009-ben állandó elnöke és főképviselője, vagyis önálló külügyminisztere az Európai Tanácsnak? Közös piac után lesz-e közös kül- és biztonságpolitika? A britek, a lengyelek vagy az olaszok azonban keresztülhúzhatják a reformszerződés-pártiak optimista várakozását.


Lukács András
Szakadhat Belgium

Tavaly decemberben a belga állami televízió műsora még viccnek szánta bejelentését, hogy az ország kettészakadt, a király pedig elmenekült - mára azonban az álhír egyre inkább megvalósulni látszik. A nyári általános választásokat követően Belgiumnak máig nincs új kormánya, és az is elképzelhető, hogy II. Albert királynak már a közeljövőben nem lesz országa. Belgium ugyanis a jelek szerint bármikor kettéválhat, egy Kis-Hollandia típusú flamand és egy vallon országra. Nagy kérdés, hogy ha ez megtörténik, hova fog tartozni Brüsszel, az Európai Unió fővárosa.


Online

Hajléktalan tinibálvány

Egész vagyonát felélte a drog és italproblémái miatt az elmúlt időszakot egy drága elvonón töltő, huszonéves Lindsay Lohan. A fiatal színésznőnek azzal kellett szembesülnie, hogy az utóbbi években folytatott őrült életvitelének következtében mintegy 7 millió dollárja (1,23 milliárd forint) látta kárát.


Nulla fűtésköltségű irodaház

Háromszor négyszáz négyzetméter alapterületű lesz az a fótligeti irodaház, amely után a tervező magyar és német cégek szerint nem kell majd fűtésszámlát fizetni. A Bauland és a BASF tervei szerint a ház fűtése szén-dioxid-kibocsátástól mentes lesz: fűtőtestet egyáltalán nem építenek bele, a meleg vízről és a szükséges elektromos energiáról pedig az épületre szerelt napkollektor gondoskodik majd. A forradalmi beruházás jövő tavasszal kezdődik, és a 2008-as év végére fejeződik be.


Milliárdosok a hátrányos helyzetűekért

Huszonhat Nyírbátor környéki és öt észak-erdélyi település halmozottan hátrányos helyzetű fiataljai körülményeinek javítása a célja annak az egymilliárd forintos felajánlásnak, melyet a Demján Sándor Alapítvány adományoz a taníttatás és az óvodai körülmények modernizálására. Magyarország leggazdagabb embere az ugyancsak milliárdos Csányi Sándor alapítványával karöltve közösen is támogatja a tanuló gyermekeket.


Kincsvadászt fogtak Gibraltárnál

A spanyol parti őrség elfogott kedden egy amerikai kincsvadász hajót Gibraltárnál azzal a gyanúval, hogy egy több millió dolláros lelet begyűjtésére készül.


Vigyázzunk kedvenceinkre

Manapság egyre elterjedtebbé vált állataink mikrochipezési gyakorlata.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Hegéné Erika


Egyforintos kilóra

Leleményes ötlettel rukkolnak elő egyre többen egy Baranya megyei napilap információi szerint: a 2008. február 29-éig még érvényes fizetőeszközként működő egyforintosokat nem a postára, hanem a színesfém-kereskedőkhöz viszik a lehető legnagyobb mennyiségben, ott ugyanis áron felül, akár 20-30 százalékos „profitot” elkönyvelve szabadulhatnak meg tőlük. A Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztályán a hírre reagálva elmondták, a pénz ilyen felhasználása egyelőre nem tilos, de lépéseket kívánnak tenni az érmék ilyenfajta értékesítése ellen.


Kalózmásolatok elleni filter

A szerzői jogokkal védett tartalmak kiszűrésére és automatikus eltávolítására alkalmas filtert mutatott be a YouTube, abban bízva, hogy kiengesztelheti a kalózmásolatok miatt folyton tiltakozó film- és televízióstúdiókat.


2050-re Megfogyunk

Jelentős népességszám-csökkenés lesz Közép- és Kelet-Európban - állapítja meg legújabb jelentésében az Eurostat.


Kevesebben halnak meg rákban

A rák okozta elhalálozások száma rohamosan csökken az USA-ban. 2002 és 2004 között a halálozások száma átlagosan 2 százalékkal volt kevesebb évente, ami kétszer több, mint a korábbi kilenc évben.


E-mailmentes péntek

Jay Ellison, a US Cellular cég vezetője a heti egy e-mailmentes munkanap elrendelésével segíteni kívánt munkatársainak, enyhíteni szeretett volna az elektronikus levelezés okozta folyamatos terhelésen.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Biztonsági intézkedések Amerikai kikötőkben

A héten életbe lép az a régóta várt intézkedés, amely megerősíti az amerikai kikötők biztonságát. A kikötőkben több mint egymillióan dolgoznak, akiket mind ellenőriztek, ujjlenyomatot vettek tőlük, és új beléptető kártyákat állítanak ki.


Új vekker hétalvóknak

A Philips Wake-up Lighttal elsőként a külföldi blogok híreiben találkozhattunk közel egy éve: a dizájnos külsejű eszközről azt lehetett tudni, hogy a mérnökök egy lámpával kombinálták.


Beszélő telefon elsőként nálunk

Úttörő kezdeményezésnek számít az az új mobiltelefon-program, amely gépi hanggal olvassa fel a képernyőn megjelenő szövegeket.


Gray bírálja Al Gore elméletét

Dr. William Gray elismert hurrikánszakértő bírálja a Nobel-békedíjjal kitüntetett Al Gore elméletét, miszerint a globális felmelegedésért az ember a felelős.


Riport

Sebestyén István
Újabb titkos felvételek
Forrong Kiskunhalas

„Tudod, miért vannak ezek az emberek? - mutatott az elegáns iroda ablakából a lent nyüzsgő tömegre Zuschlag János néhány évvel ezelőtt. - Azért - adta meg mindjárt a választ is -, hogy engem megválasszanak.” Várnai Lászlónak, Kiskunhalas szocialista polgármesterének ez az egyik legmegdöbbentőbb emléke az ifjú szocialista politikusról. Riportunkban annak jártunk utána, hogy az expolitikus szűkebb pátriájában miként értékelik, hogy az amúgy a hírekbe ritkán bekerülő alföldi kisváros hirtelen milyen híres lett Zuschlag Jánosnak „köszönhetően”.


Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Elit, korrupció és a képmutatás
Amilyen a nép, olyanok a vezetői? Interjú Fleck Zoltán jogszociológussal

- Ezt nagyon nehéz lenne megbecsülni. A korrupció velejárója, hogy csak akkor tudunk konkrétumot, ha valami kiderül.


Sport

Munkatársunktól
Janics nem kért volt edzőjéből
Túl a csúcson?

Nem sikerült rendezni a nézeteltérést Janics Natasa és Fábiánné Rozsnyói Katalin edző között, miután a versenyző nem jelent meg a tatai edzésen, így elképzelhető, hogy a pekingi olimpián sem áll össze a Janics-Kovács kajak kettős.


Németh Szilárd
Drogügy az NB I-ben
Lövésük volt

Két élvonalbeli magyar labdarúgó is rendőrségi őrizetbe került jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása miatt. A gyanúsítottak ártatlannak vallják magukat, a rendőrség tovább nyomoz.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Belül semmi

Az Overnight című film egy magyar bróker napját mutatja be, reggeltől másnap reggelig. Tanulságra törekszik persze. Előzetes ismereteink (Tőzsdecápák, Brókerarcok, Top Dogs) és a köznép nevében érzett előítéleteink miatt hajszát gyanítunk, stressz-helyzeteket, levezetésként pedig esti tivornyát. Nem is lövünk mellé. Mégis, Török Ferenc filmjében nem a „pörgés ezerrel” az életforma védjegye, hanem a blazírt szövegek, amivel az öltönyösök egymást nyírják vagy csak kóstolgatják. Mindjárt a reggeli céges meditáció után.


E. K.
RECEPT: Körtés pite

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 1 sütőpor, 3 egész tojás, 25 dkg túró, 3 evőkanál citromlé, 3 közepesen nagy körte, őrölt fahéj, 2 dkg szeletelt mandula.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 42. szám - 2007. október 19.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Reménnyel a cinizmus ellen
Mit kezd az uniós rendszer a magyar mutyival?

Per lesz, méghozzá nem is akármilyen. A regnáló miniszterek egyike, Bajnai Gordon beperelte Orbán Viktort. Bajnai szerint a pártelnök alaptalanul vádaskodott, és félrevezette a magyar közvéleményt, amikor azt állította, hogy szervezetten, maffiamódszerekkel lopják az uniós forrásokat. Írásunk az uniós támogatások felhasználását ellenőrző hálózatot tekinti át.


Török Flóra
Emelkedtek a tétek

Ez immár a hatodik milliárdoslista. Demján Sándor rekordot döntött 260 milliárddal, Csányi ugyan trónfosztott, de az ex-OTP-vezérekkel együtt még mindig szilárdan tartják magukat. Várszegi és Széles továbbra is az élbolyban. A listán összesen hét újonc szerepel, a rangsort a műkereskedő Kieselbach Tamás zárja 4,3 milliárd forinttal. Idén több szempontból is emelkedtek a tétek: tavaly 3,7 milliárd is elég volt a listára kerüléshez. A 100 leggazdagabb magyar összvagyona idén 20-25 százalékkal nőtt, így összesen közel 1600 milliárd forintra tehető.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>