Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita Anette
Őszi hangulatképek a divatban
Bohókás trendek után visszafogottabb elegancia

Gyönyörű, napos őszünk van. Hullik a gesztenye, itt a szüret, ragyog a selymes napsütésben a természet. Hívogató és játszadozó, inspirál valami újra. Egy új szezon kezdetére, melyre érdemes mindig örömmel készülődni.


Fotók: divat.hu

Az évszakváltás kapcsán egyáltalán nem érdemes nyakunkba venni az egész várost, és üzletről üzletre rohangálni azzal a kényszeres tudattal, hogy valami újat kell venni mindenáron. Könnyen lehet, hogy olyan darabokra költenénk, melyeket aztán megbánunk. A beszerzés vágyától űzve a „bécsi shopping” sem biztos, hogy valóra váltja reményeinket.
Helyette engedjük meg azt a luxust, hogy szombaton egy fél napra elfelejtjük a kényszer érzetét, és eldöntjük: ma csak nézelődünk, fantáziálunk. Mintha egy színvonalas divatlapot lapozgatnánk az otthoni fotelben, kedvenc kockás takarónkkal. Megindul a képzeletünk; életre kelnek az őszi divat színei; már-már tervezni is kezdjük, mit lehetne a meglévő ruhadarabokkal kombinálni; milyen sminkkel, milyen hajszínnel indítsuk az új évszakot.
Kiváló alkalom az „aktív” álmodozásra a Fashion Street Budapest belvárosában, ahol világmárkák állnak rendelkezésünkre színvonalas kiszolgálással és tanácsadással. Garantáltan jó érzés bemenni ezekbe az üzletekbe. Nem beszélve a közeli olasz kávézóról és étteremről, mely az emberközeli dizájn és az eredeti ízek jóleső kínálatát sorakoztatja fel „túránk” végén.
Láthatóan nem tétlenkedtek a tervezők, sikerült ismét meglepniük a nagyközönséget. Az idei őszön és télen az elegancia ünneplése, a minőség és a letisztultság kap hangsúlyos szerepet a női divatban. A romantikus, olykor bohókás trendet idén elfeledhetjük, vagy legalábbis a ruhásszekrény eldugottabb zugaiba rejthetjük. A női divat nem hivalkodó, sokkal inkább mértéktartó és természetes.
Ez meglátszik az anyagválasztásban is. Itt az ideje a régen elfelejtett kötőtűk újrafelfedezésének, hiszen a mindennapokba visszatér a meleg, kellemes érzetet adó kötött kelmék divatja: a tweed anyag, a gyapjú, a posztó. Nagy sláger a poncsó, akár kötött, akár gyapjú változatban.
Bár a színek sokkal visszafogottabbak, az egyhangúságtól nem kell tartani. Az uralkodó fekete, szürke, sötétkék színek mellett nagy szerepet kapnak az alapszínnel harmonizáló strasszos, csillámos, arany- vagy ezüstbetétek, rávarrások, behúzások.
Ha valaki még így is szürke kisegérnek érezné magát, a pink, a zöld, a kék jellemzően inkább hideg színárnyalataival bármikor feldobhatja unalmasnak vélt ruhatárát.
Hódít a geometriai, erőteljesen érvényesülő formavilág, mely szintén kiválóan kombinálható semleges színekkel. És visszatér a kiskockás, nagykockás, Esterházy-kockás kelmék divatja is, mely szintén jól variálható egyszínű alapdarabokkal.
Stílusválasztást illetően aggodalomra semmi ok. Bőven lehet választani a klasszikusan elegáns, negyvenes évekbeli, Marlene Dietrich, Greta Garbo-féle abszolút nőiesség vagy az ezúttal sokkal visszafogottabb, részleteiben rendkívül egyszerű és stílusos, úgynevezett military stílus között, melynek viselete szűk szárú farmerrel abszolút trendi. Nagy szerepet kap a bőr, főleg a krokodilmintás, akár más textíliákkal keverten is.
Feltűnő az anyagok felületkezelése. Sok a redő, a becsípés, a hurok, míg a szabásvonal egyszerű. Szoknyában is visszatérnek a lefelé szűkülő, klasszikus darabok, illetve a kockás szoknyanadrágok. Hosszban minden menő, kivéve a mini.
A nadrágdivat annyiban módosul, hogy a csípőnadrágok helyett a magasított derék kap helyet, akár bő, akár szűk szárral legyen szó.
A merész társítások idén jellemzően a kiegészítőkkel érhetők el. Alkalomtól és hangulattól függően bátor, de egyben nyerő választás egy jól szabott kosztümöt nyakkendővel társítani. Nagy visszatérését ünnepli a sildes sapka mindenféle anyagból; a különböző hosszúságú, főleg bőrkesztyűk, melyek akár estélyihez is jól mutatnak. Illetve meglepő módon a fekete harisnya viselete világos színű szoknyához, illetve ruhához is eredeti módon hat. Sok az öv, vékony vagy vastag, deréktájon, hogy kiemeljen és érvényesüljön.
Ne feledkezzünk el az idei cipő- és táskadivatról sem. A táskákat illetően mindenképpen a kézben hordhatóak a trendik, különösen a merev változatok, vagy lánccal kombináltan a minden női piperét elnyelők.
A cipődivat egyértelműen a magas, ugyanakkor kényelmes sarok mellett tette le voksát. Divat a bokacipő minden mennyiségben és a bokapántos női cipő.
A hajviselet egyértelműen nőies, félhosszú vagy hosszú és hullámos. Sminkben a természetes irányzat tért vissza ismét. Hangsúlyos szemek mellett elegendő a szájfény viselete.
Zajlik tehát a divat örök hullámzása: az elmúlt évekre jellemző extremitások, stíluskavalkád, a „minden megengedett” korszaka lecsengőben van, hogy újból átadja helyét egy mértéktartóbb, polgáribb vonulatnak.