Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 41. szám, 2007. október 11

Arcok

Kiss Tünde
Szupernők kifutóban
Claudia Schiffer visszavonul

Minden idők legkeresettebb és legjobban kereső modellje bejelentette visszavonulását. Húsz éven át Claudia Schiffer a legnagyobb divatházak és márkás termékek arca volt; a „szuperszériához” tartozó Naomi Campbellel és Cindy Crawforddal karöltve koptatta a kifutókat. „Olyan szupermodellek, mint amilyenek egykor mi voltunk, nincsenek többé” - jelentette ki a divatügynökségek egykori királynője.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Vincze és kölykei
Kinek a tolvaja a dögei polgármester?

Miközben a Fidesz és az MSZP azon vitatkozik, hogy kinek az embere a vesztegetésen ért dögei polgármester, egy feladatát jól teljesítő cég tönkrement az ügy kapcsán. Egy felvétel szerint a polgármester 20 millió forintos „visszaosztást” kért azért, hogy az önkormányzat kifizesse az iskola felújításáért még járó 75 millió forintot.


Hetek-összeállítás
Áradat
Gyurcsány az istenadta néphez fordul

Alaposan felheccelte parlamenti beszédével a kormányfő az amúgy sem háborítatlan politikai arénát, mikor ultimátumszerűen feltárta, hogy népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan. Lapzártánkig a parlamenti pártoknak abban sikerült megállapodniuk, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.


Szlazsánszky Ferenc
Krumplistésztát vacsorázni, smasszernek szalutálni
Majtényi László a politikai elit folyamatos botrányáról

- Nem sejtettem semmit, az viszont kiderült, hogy a jól tájékozott bennfentesek, akár a szocialista párt, akár az ellenzéki párt belső köreiben tudtak ezekről az ügyekről. Általánosságban viszont ismerem az ország állapotát: egy évvel ezelőtt, az őszi zavargásokra reflektálva kiadtunk egy állásfoglalást, melyben többek között arról is írtunk, hogy az uniós pénzek elosztásába be kellene vonni az ellenzéket is.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kőszegi Anita Anette
Őszi hangulatképek a divatban
Bohókás trendek után visszafogottabb elegancia

Gyönyörű, napos őszünk van. Hullik a gesztenye, itt a szüret, ragyog a selymes napsütésben a természet. Hívogató és játszadozó, inspirál valami újra. Egy új szezon kezdetére, melyre érdemes mindig örömmel készülődni.


Fókusz

Makki Marie-Rose
Modern rabszolgaság
Prostitúciós invázió Nyugat-Európában

A nyugat-európai szexpiac első számú „élő hús”-beszállítói a közép- és kelet-európai országok. A jólét növekedése, a nyugati nők emancipációja, a szexuális devianciák terjedése egyaránt hozzájárult a fejlett országokban a prostitúció iránti kereslet megugrásához. A folyamatosan bővülő „kínálatot” az egyre globálisabb szexrabszolgaipar biztosítja.


Háttér

A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Amerikában másként van
Várdy Zoltán a TV2 új vezérigazgatója

- Több millió embernek biztosított szórakozást, rengeteg információval szolgált, és nem utolsósorban több ezer munkahelyet biztosított a médiaiparágon belül. Ezenkívül fellendítette a magyar filmipart oly módon, hogy támogatást nyújtott több film megszületéséhez. Idén az első félév tíz legsikeresebb mozifilmjéből a legjobb ötöt mi, a TV2 támogattuk. Vagy ott volt a Megasztár, ahol olyan tehetségeket fedeztünk fel, akik eddig nem kaptak teret.


Csizmadia Ervin
Befagyott politika

A hazai politikának két - egymással ellentétes - tulajdonsága van: egyszerre krónikusan mozdulatlan és kaotikusan változó. Krónikusan mozdulatlan a nagy     dolgokban, míg kaotikusan és zavarosan változik kisebb ügyekben.


Hazafi Zsolt
A rendszerépítő

„Ha egy politikus »fent« van, akkor azért kell szövetségeket építenie, hogy ott tudjon maradni. Ha »lent« van, akkor azért, hogy képes legyen felemelkedni. Köztes állapot pedig nincs” - ezt tartják az MSZP-frakcióban Kiss Péter kancelláriaminiszter politikai ars poeticájának. A politikus szisztematikus szövetségépítő, lehetőség szerint konfliktuskezelő magatartásáról legendák keringenek a pártban. Portré Kiss Péterről.


Németh Szilárd
Oligarchákat védenek politikusaink?
Bokros vádja az elittel szemben

Hiába támogatja Orbán és Gyurcsány, mégis támadások össztüzébe került az Országgyűlés által elfogadott „lex Mol” néven elhíresült törvény.


Lukács András
A kiütött egér génjei
Nobel-díj az őssejtkutatóknak

Az idei Nobel-díjak közül az orvosi-élettani volt az első, amelyet kiosztottak. A díjat két amerikai és egy brit tudós kapta genetikai kutatásokért, amelyek lehetővé teszik számos betegség genetikai okának meghatározását, illetve azok későbbi gyógyítását. Az idei Nobel-díjjal első alkalommal jutalmaztak őssejtkutatást, amely támogatást adhat a közelmúlt botrányai miatt megtépázott hírnevű szakterület fejlődéséhez.


Gesztesi Márta
Tíz év, amely megváltoztatta Magyarországot
Milliók érzik úgy, hogy televízió nélkül nem teljes az életük

Tízéves születésnapját ünnepli a két országos kereskedelmi csatorna, a TV2 és az RTL Klub. Indulásukkal jelentős mértékben átalakították a magyar médiapiacot, és megváltoztatták a közízlést. Az RTL Klub három év leforgása alatt ugyan megszerezte a piacvezető pozíciót, de azóta is folyamatos a küzdelem a két adó között. Immáron 61 magyar csatorna sugároz, ami akár „tévé-inváziónak” is tekinthető.


Hit és értékek

Németh Csillag
Mecsetek a vadnyugaton
Amerikai dilemma: ellenőrizzék vagy támogassák az iszlám csoportokat?

Az Egyesült Államokban - Európához hasonlóan - az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a muszlimok száma. Az amerikai muszlimokat példaként szokták felhozni az európaiak számára, mint akik megfelelően beilleszkedtek az amerikai társadalomba, és minden lehetőség adott számukra a felemelkedéshez. Ugyanakkor a muszlim közösségben zajló folyamatok azt bizonyítják, hogy a magas életszínvonal és a viszonylagos asszimilálódás egyáltalán nem zárja ki a radikalizálódást és az iszlám dominanciájára való törekvést. Több Egyesült Államokban élő muszlim az Amerika nyújtotta szabadságjogokat a Nyugat és a zsidók elleni dzsihád terjesztésére használja ki.


Interjú

Tihanyi Péter
Imi, a boldog kukás

- Harmincegy éves vagyok, hat éve nősültem, két lánygyereket nevelünk, és öt éve dolgozom a Fővárosi Közterület Felügyelőségnél.- Megszűnt a cég, ahol dolgoztam, és nem találtam munkát, csak a feleségem fizetéséből éltünk, amikor a szomszédom, akivel jóba vagyok, szemetes, azt mondja, dolgozzak vele egy napot. Hát elmentem, és jó volt, régen éreztem magam ilyen kellemesen. A nap végére beleszerettem a munkába. Nyolc hónapig alkalmiztam, aztán felvettek állandósra, tehát állományba. Tök jó volt a lépcsőn állni, büszke voltam, hogy ott vagyok, ha nem lennénk, tiszta dzsuva lenne az egész város, az utcák, a parkok, de még az egész világ is.


Külföld

Morvay Péter, Széchey Noémi
Új hatalom születik
Aláírás előtt az uniós szerződés: Lengyeloszág nem lesz Európa Texasa

Nem valószínű, hogy Kaczinsky elnök megvétózza az európai reformszerződést - állítja Eugeniusz Smolar professzor. A varsói Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója szerint ugyanakkor az Európai Unió egyes régi tagállamaiban a kulturális és médiaelit igyekszik lejáratni Lengyelországot. Ha a jövő hét közepén létrejön Lisszabonban az egyezség az új alapszerződésről, 2009-re az Európai Unió elnökkel és külügyminiszterrel rendelkező, gyakorlatban a tagállamoktól független, önálló „nemzetek feletti” jogalannyá válik.


Bányai László
Pax Americana
Közel-keleti csúcs Jeruzsálem felosztásáról?

Ahogy közeledik a közel-keleti nemzetközi békekonferencia időpontja, úgy válik egyre hevesebbé a színfalak mögött a lázas alkudozás - eddig eredmények nélkül. Bár a tárgyalásokról egyelőre nem sok szivárgott ki, politikai elemzők tudni vélik a Pax Americana kényszere alatt kialakuló elvi nyilatkozat fontosabb elemeit.


Busa Viola
Alaszkába a zsidókkal
Ahmadinezsád legújabb javaslata

Iránban 1979 óta Khomeini ajatollah javaslatára a ramadán utolsó péntekén, a palesztinok iránti szolidaritás jegyében megtartják az úgynevezett Al-Kudsz (Jeruzsálem) napot. Az idei ünnepségen Ahmadinezsád elnök újra élesen bírálta Izraelt.


Online

Veszélyes ASzteroida közeledik

Egy aszteroida 2029-ben vészesen megközelíti a Földet, és hét évvel később az ütközés veszélye is fennáll, de elhárítható - mondta el Moszkvában újságírók előtt Borisz Susztov, az Orosz Tudományos Akadémia csillagászati intézetének vezetője kollégái számításaira hivatkozva.


Új magyar ásvány

Hófehér, tűs kristályokból álló és selyemfényű - ilyen az a magyar tudósok által néhány éve felfedezett ásvány, amelyet a Fejér megyei A „találmányt” a Szegedi Egyetem egykori nemzetközileg elismert ásványtanprofesszoráról nevezték el: ezután csak kochsándoritnak nevezik majd. A felfedezés után még évekbe telt, mire a közelmúltban hivatalosan is bejegyezte a kochsándoritot a Nemzetközi Ásványtani Szövetség.


2000 embert bocsát el a BBC

Tetemes adósságai miatt több mint kétezer munkatársától válhat meg a BBC. A Financial Times értesülése szerint a brit közszolgálati rádió vezérigazgatójának jövő hétre kell elkészítenie javaslatait a 2,9 milliárd eurós (hozzávetőleg 726 milliárd forint) adósság rendezésére. A Financial Times beszámolója szerint a kétezer fős leépítés a dolgozói létszám több mint 12 százalékát jelenti, de egyes források szerint akár háromezer fős leépítésre is sor kerülhet.


Védőangyala vigyázott rá

Tizenegy napot töltött az Amazonas esőerdejében egy hároméves kisfiú, Neilson Oliveira Liva, majd egy vadászat során kiszáradva és horzsolásokkal telve talált rá saját unokatestvére a dzsungelben.


Luxushotel egy gombnyomásra

A Hotel Móvil útközben ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos kamion-utánfutó, de egy mesebeli transzformerhez hasonlóan gombnyomásra átalakul. Nem is akármilyenné, negyvenhét ember számára kínál ötcsillagos körülményeket.


Azt mondták

, a boldog orosz anya azokat a perceket, amikor életet adott 7,75 kilogrammos leánygyermekének, Nádjának.


Riasztó tempóban tűnnek el a nyelvek

A National Geographic nyelvészeti projektjén dolgozó kutatók szerint a század végére körülbelül 3500 beszélt nyelv tűnik el. K. David Harrison és Gregory D. S. Anderson a nyelvi erózió olyan kritikus földrajzi központjait különítette el, mint például Észak-Ausztrália vagy Kelet-Szibéria. Több mint 500 nyelvet tíznél is kevesebb ember beszél. Ebben a tempóban a föld hétezer nyelvének fele vész el menthetetlenül. A kutatók szerint egy nyelv fennmaradását a gyermekek garantálhatják, akik „felfogják azt, hogy egy kétnyelvű környezetben a nagyobb értékű nyelvet érdemes beszélni. A gyermekek a társadalmi presztízs apró barométerei”.


A hét fotója

Fotó: Geoff Caddick


Ingyenes internet roma településeknek

Vezeték nélküli internettel szórt be az egyik hazai internetszolgáltató cég két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, jórészt romák lakta települést. Selyeb és Tomor lakói így ingyen internetezhetnek az Externet hálózatán keresztül, és az utóbbi helyen látogatást tett Sólyom László szerint ez egyben az egyetlen kitörési esélyük is a munkakeresés területén. piacépítés jegyében”.


Óriástök-rekord

Egy kicsi spanyol falu két lakója nagyot alakított: 217 kilósra nőtt tököt termesztett a kertjében. A teljesen átlagosnak indult növény, melyet tulajdonosai nagy szeretettel és odaadással növesztgettek ilyen óriásira - bár maguk sem tudják, hogyan -, gyökerét és törzsét is beszámítva 40 négyzetmétert foglalt el az egész kertből.


Hol van Cecilia Sarkozy?

Nicolas Sarkozy francia államfő az Élysée-palota főtitkárán keresztül tudatta kormánya tagjaival: ezentúl tilos a házastársakkal közös fotókon pózolni a sajtóban - adta hírül a L’Express című hetilap.


Fontos információk használt merevlemezeken

Egyetemi felmérések alátámasztották, hogy a leselejtezett merevlemezeken még mindig rengeteg olyan adat található, amelyek rossz kezekbe kerülve adatbiztonsági problémákat okozhatnak. A vizsgálatokban egy amerikai, egy angliai és egy ausztráliai egyetem munkatársai vettek részt, akik az interneten 350 darab használt winchestert vásároltak.


Önműködő autó a Pentagonnak

Első próbaútján sikeresen vizsgázott annak a járműnek a prototípusa, amely képes vezető nélkül, a közlekedési szabályokat betartva közlekedni.


Számok

sérült meg a Tokio Hotel első izraeli, Tel Avivban megrendezett koncertje előtt, amikor két üvegajtó betört a tinik rohama következtében. A szervezők szerint 3-4 ezer körül volt a nézőszám.


Árverésen egy 80 karátos gyémánt

Több mint 80 karátos gyémánt kerül árverésre Svájcban.


Pusztító tájfun Tajvanon

A hét végén Tajvanon, majd Kína délkelti partvidékén okozott jelentős pusztítást a Krosa tájfun. 200 kilométer/órás sebességgel tombolt, házakat tett a földdel egyenlővé, villanyvezetékeket tépett le, autókat söpört le az utakról, és öt ember halálát okozta.


Rubik-VB: Kuti Mátyás elsöprő sikere

Nem mindennapi képességeikről tettek bizonyságot a hazai Rubik-kocka-vébé magyar fiataljai.


Riport

Szobota Zoltán
Ki korán kel, tinórut lel
Diplomások és a szegények hobbija a gombászás

Akik a szabvány, fehér csiperke után megkóstolnak egy vadon termő gombák keverékéből készített levest vagy pörköltet, az ízek világának egy új dimenziója előtt tárják szélesre ajtajukat. Hazánkban egyre többen döbbennek rá a gombászás testet-lelket üdítő élményére, ám egyúttal azok száma is gyarapszik, akiket a szükség kényszerít az erdei élelmek gyűjtésére.


Sport

Kauzál Aleaxandra
A futó siker
Marion Jones megrázó története

Szomorú véget ért Marion Jones világhírű atlétanő pályafutása, miután beismerte, hogy a 2000-es sydney-i olimpiát megelőzően két éven keresztül doppingszereket használt. Mint mondta: a szereket korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki azt állította az anyagról, hogy táplálékkiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.


Szabadidő

RECEPT: Fusilli zsenge cukkinivel

Hozzávalók: 350 g spenótos fusilli, 3 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 ek petrezselyem, 500 g zsenge cukkini, 1 csipet paprikapor, 1 ek reszelt parmezán


Szubotics Mariann
Ősz gemencen

Európa féltett kincse a sokszínű Gemenci-erdő, mely országos jelentőségű természetvédelmi terület: kontinensünk legnagyobb ősvadon jellegű darabja, legszebb típusa az ártéri erdőknek. Kirándulóközpontja Bárányfokon van, Szekszárdtól csupán 5 km-re keletre: az innen induló kisvasút útvonalán vagy a Sió     torkolatában közlekedő sétahajó fedélzetéről közelebbről is megismerkedhetünk e nyugodt vidék jellegzetességeivel.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 41. szám - 2007. október 12.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Mitől függ?

Lapjuk 2007. szeptember 28-án megjelent számában a függőségekről szóló összeállításukban a szexről is szó volt. Ebben szerepelt egy összehasonlító rész is, amelyben a következő mondat került közlésre: „…Magyarországon egyes becslések szerint mintegy 20 ezer prostituált dolgozik.”


Gyümölcskeresés

Nem tudom, hogy a Városmisszión részt vevő protestáns lelkészek olvasták-e az Új Ember című lap különszámát, amelyik beszámolt az előkészületekről és a korábbi programokról. A lisszaboni jelmondat az volt, hogy „Szűz Mária az evangélizáció csillaga”, és a résztvevők - a magyar előkészítő küldöttség is, Erdő Péter bíboros vezetésével - ellátogattak Fatimába.


Putyin úgy megy, hogy marad

Nagy érdeklődéssel olvastam az újság utolsó számában az ezzel a címmel megjelent írást. Az ott levont következtetésekkel teljesen egyetértek. Putyin elnök szerintem csak abban különbözik J. V. Sztálintól, hogy róla (egyelőre!) nincs Gulag elnevezve és (látszólagos) demokrácia van azok számára, akik feltétlen hívei!!! Szolzsenyicin írja a Gulag könyvének egyik részében (673. oldal): „Ahogy nincs perc, amikor ne születne és ne halna meg valaki, ugyanígy nem volt perc, hogy ne tartóztattak volna le valakit!”


Kovács úr munkát keres

A „Kovács úr munkát keres” című cikkükre szeretnék reagálni. Pár hónappal ezelőtt magam is hasonló helyzetbe kerültem: váratlanul megszűnt a munkahelyem. Én sem vagyok különösebben „specialista”, tanítóképző főiskolát végeztem, de nem túl sokat dolgoztam a szakmámban, hanem irodai munkát végeztem.


Üzlet

Munkatársunktól
Métely az adórendszer
Kamarai kritika a kormánynak

Katyvasznak minősítette az MKIK alelnöke a jövő évi adóváltozások tervezetét. Bár Parragh László kamarai elnök elmondta, a kilátásba helyezett változtatások mellett nem változik érdemben a vállalkozók helyzete, mégsem támogatják a pénzügyminisztérium elképzeléseit.


Orwelli Európa
High-tech a terror ellen

A terrorfenyegetettség és a terjedő szervezett bűnözés új high-tech beruházásokra ösztönzi az EU vezetőit. Legújabb presztízsprojektje, a Galileo navigációs rendszer révén az égből figyeli a polgárokat.