Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Visszaosztás
Egy új politikai generáció küzdelme a megélhetésért

Egyre több helyi szocialista politikus keveredik bele a Zuschlag-ügyként elhíresült botrányba. A Hetek annak járt utána, hogy miként készült a magyar közéletet alapjaiban megrázó titkos videofelvétel, melyen egy ifjú baloldali titán elmondta az „okosságot” egy vállalkozónak a rendszer működéséről.


A kiskunhalasi képviselőtestület ülése.
Balról: Zuschlag János, Váradi Krisztián, Weiszenberger László és a testület többi tagja
Fotó: MTI

„Én azt mondom neked, hogy mondjuk megcélozzuk a maximálisat, azt általában el szoktam tudni intézni, azt a 24-25 millió forintot, abból mondjuk, tekintettel, hogy már segítesz is meg minden, egy húszas marad neked” - avatta be Weiszenberger László kiskunhalasi kistérségi megbízott F. Károly vállalkozót (akit egyébként a városban baloldali érzelmű emberként tartanak számon), miként tud neki pályázati pénzt szerezni. A múlt héten a HírTv-ben bemutatott, rejtett kamerával készült felvételen (melyről nem tudni, hogyan került a tévécsatornához, illetve hogy fizettek-e érte) a fiatalember részletesen elmagyarázza a „rendszer” működését. E szerint csak azoknak a pályázatoknak van esélye, amelyeket ő - vagy 100 milliós összeg felett Zuschlag János - „tol”. Weiszenberger arról is beszél, hogy a visszaosztott 5 millió forintnak csak 10 százalékát teszi el, a többit a minisztériumba kell felvinni. „Nekem szóltak a minisztériumból, hogy mikor viszem a pénzt. Én úgy leizzadtam. A leg…bb emberek a világon a politikusok. Ezek nagyon nagy parasztok tudnak lenni, életeket tudnak elintézni egy pillanat alatt. Akkor hívogattalak, hogy most már valami legyen. Hófehér lettem, leizzadtam. Akkor nagyon nagy gáz volt” - osztotta meg saját tapasztalatait a kistérségi megbízott.
Megkerestük F. Károlyt, a felvétel készítőjét, aki elmondta, hogy saját védelme érdekében rögzítette a beszélgetést. Korábban egy üzlettársával közösen működtették a kunfehértói Rózsa Motelt. Weiszenbergerék 2003 nyarán keresték meg őket a pályázati lehetőséggel: a beruházás teljes összegét több mint 34 millió forintra kellett beállítani, ennek 55 százalékát (mintegy 17 millió forintot) kapták meg vissza nem térítendő támogatásként. Ebből kellett 5 millió forintot fizetni Weiszenbergernek. „Sietnünk kellett, másfél hónapunk volt a benyújtásra. A minisztériumba Lacika személyesen vitte fel a pályázatot, és az aláírás előtt még egyszer felhívott, hogy ugye biztosan fizetünk, mert csak akkor mehet a dolog” - emlékezett vissza a vállalkozó.


A hely, ahol a felvétel készült: Rózsa Motel és Lokál
Fotó: Sebestyén István

A pályázatban egyébként a Rózsa Motel melletti szabadidőközpont létrehozása szerepelt, teniszpályával, szökőkúttal, díszkerttel, díszburkolattal. Ha a 34 millióból csak a pályázati önrésszel számolunk, és abból levonjuk az 5 milliós „jutalékot”, még mindig marad 12 millió forint. Arra a kérdésre, hogy egyáltalán mi került ennyibe, és hogyan hitték el az ellenőrzés során, hogy a fejlesztésre 34 milliót költöttek, a vállalkozó kitérő választ adott. „A teniszpályán olyan műanyag borítás volt, mint az US Open pályáin, ez önmagában több millióba került” - mondta, hozzátéve, hogy az ellenőrzés során mindent rendben találtak az illetékesek.
A pályázati önrész folyósítása a beruházás után, 2004 őszén volt esedékes. „Lacika felhívott, hogy mikor adjuk a pénzt, mert a minisztériumból tudja, hogy már átutalták. Mivel közben én már kiszálltam a közös üzletből, mondtam neki, hogy az üzlettársam fog fizetni. Ő viszont csak 2,5 milliót fizetett, a többit Weiszenberger rajtam követelte. Fenyegetett, hogy neki van annyi pénze, hogy nekem eltörhet a kezem, lábam, meg a családommal is történhet valami” - emlékezett vissza F. Károly. Ezért 2005 tavaszán meghívta a Rózsa Motelbe a kistérségi megbízottat, és elkészült a rejtett kamerás felvétel. „Ezt követően közöltem vele, hogy a mai naptól nem tartozom neki semmivel. Nem is zaklatott tovább” - mondta a vállalkozó.
A felvétel egy példányával a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség már a HírTv-s „bemutató” előtt is rendelkezett. Az ügyben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást befolyással való üzérkedés miatt, amit hivatalosan a Zuschlag-nyomozástól függetlenül végeznek. A két „szál” azonban bizonyára összefügg: ha büntetőjogi értelemben nem is bizonyított (még), a közvélemény számára egyértelműnek tűnik, hogy Zuschlag és társai nem csak az alapítványi pénzekkel „bizniszeltek”. Ahogy F. Károly fogalmazott: a nagyobb pénzek nem az alapítványi buliból jöttek, hanem a vállalkozóktól. A felvétel kapcsán az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feljelentést tett, Weiszenbergert pedig felfüggesztették kistérségi megbízotti állásából.
Az MSZP igyekszik „menekülni” a korrupciós botrányból. Kiskunhalason az önkormányzat szocialista frakciójából kizárták Weiszenbergert és Zuschlagot is. Lemond posztjáról a Bács-Kiskun megyei MSZP-szervezet három vezetője is, hogy lehetőség legyen a rendkívüli tisztújításra, ahol megszüntetnék az ügyvezető elnöki posztot, amit jelenleg Zuchlag János tölt be. (Erre a „technikára” azért van szükség, mert a bukott politikus azt üzente megyei párttársainak: nem mond le.) A héten őrizetbe vették Katus Ferencet, Zuschlag közvetlen munkatársát is, aki a megyei közgyűlés tagja. (Ezzel az alapítványi ügyek hat gyanúsítottja közül már három rács mögött van.) Érdekesség az ügyben, hogy helyi, illetve megyei képviselői mandátumától Zuschlag, Weiszenberger és Katus sem vált meg.
Elszántnak mutatkozik az MSZP országos vezetése is. „A párt elveit és érdekeit súlyosan sértő jelenségek” miatt az etikai bizottságnál kezdeményezik a kiskunhalasi pártszervezet feloszlatását és újjászervezését. A helyi szocialisták közül többen azt mondják, hogy ezt már jóval korábban, Zuschlag gyanús pártépítési ügyének kipattanásakor, 2005-ben meg kellett volna tenni. Ekkor Hiller István pártelnök valóban tagrevíziót rendelt el - miután kiderült, hogy sokan telefonkártyát, pénzt, diszkóbelépőt kaptak a belépésért cserébe -, ám a tagrevíziós bizottság elnöke Katus Ferenc felesége volt. Becslések szerint az 500 fős tagságból 200 fő a „valódi” szocialista. A panaszkodókkal szemben Zuschlag egykori munkatársa, Váradi Krisztián ügyvezető elnök kérdésünkre elmondta, hogy korábban lehetetlen lett volna Zuschlaggal szembe menni, mert „eltakarított volna bennünket”.