Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 40. szám, 2007. október 04

Arcok

Zsurkán Mariann
Kezdődik a nagy per
A túltáplált Diana-kultusz

Kedden kezdődött el a Diana-per, melyet minden idők egyik legszenzációsabb tárgyalásaként harangozott be a brit sajtó. A fél évig tartó, 10 millió font költségű tárgyalás Diana walesi hercegnő tíz évvel ezelőtti halálos balesetének okait vizsgálja, s várhatóan életének minden mozzanata terítékre kerül majd. Mint emlékezetes, a 36 éves Diana és a 42 éves Dodi-Fayed 1997 augusztusában egy párizsi alagútban autójával falnak csapódott, és a sofőrrel együtt meghalt. A rendőrségi vizsgálatok alapján a vezető ittassága okozta a tragédiát, míg az apa, Mohammed-Fayed azt állítja, hogy a párt a brit titkosszolgálat gyilkolta meg.


Belföld

Hazafi Zsolt
Összeomlik-e az MSZP?
Az időben ébredés öröme

Nem történhet meg az a katasztrófa az MSZP-vel, ami a lengyel baloldallal, hogy a kormányzásba és a korrupciós ügyekbe belerokkant - állította lapunknak Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A politikus optimizmusát azzal támasztotta alá, hogy szerinte a szocialista párt időben ébredt, a köztisztasági csomaggal a kormánykoalíció kezelni tudja a helyzetet. - Két óriási különbség van. Először is, Magyarországon egy kiskunhalasi ügy gyanújáról van szó, ami az országos politika szintjét nem éri el - sem nagyságrendjében, sem személyekben. Másrészt, egy párt sorsát ilyenkor az dönti el, hogy miként reagál. A lengyel baloldal nem volt képes rendet tenni sem az országban, sem a saját portáján. Mi rendet teszünk.


Szlazsánszky Ferenc
Képzeletbeli pokoljárás
Fekete mágia a Kossuth téren

Új stratégiával próbálják megdönteni a kormányt a Kossuth téri forradalmárok. Népi színművet adnak elő. Kritikánk.


Sebestyén István
Visszaosztás
Egy új politikai generáció küzdelme a megélhetésért

Egyre több helyi szocialista politikus keveredik bele a Zuschlag-ügyként elhíresült botrányba. A Hetek annak járt utána, hogy miként készült a magyar közéletet alapjaiban megrázó titkos videofelvétel, melyen egy ifjú baloldali titán elmondta az „okosságot” egy vállalkozónak a rendszer működéséről.


Szobota Zoltán
Így kell lebuktatni a korrupt elitet
Vásárolnak-e titkos felvételeket vagy dossziékat a szerkesztőségek?
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Major Nóra
Pénzügyi ismeretek Magyarországon
Napirenden az analfabéták átnevelése?

„Tízből hatan még mindig a párnacihába dugják a pénzüket” - hallhatta tavaly az ország Kóka János gazdasági miniszter lesújtó felismerését. Kóka szerint a magyar lakosság nagy része pénzügyi analfabéta. Ennek leküzdésére 2006-ban hatvan középiskolában kísérleti jelleggel elkezdődött a pénzügyi ismeretek oktatása, idén pedig a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata során nagyobb hangsúlyt kapott a pénzügyi kultúra. Az iskoláknak 2007. december 31-ig kell felülvizsgálniuk helyi tanterveiket.


A családon múlik

A pénzügyi szakemberek többsége egyetért Kóka Jánossal abban, hogy honfitársaink befektetési szemlélete katasztrofális szinten van. Magyarországon a családok kevesebb, mint 2 százalékának van komolyabb pénzügyi tartaléka. Dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó szerint a magyaroknak történelmi okokból nem volt módjuk megtanulni a hosszú távú befektetéseket. A középkori magyar művészet súlypontja az ötvösművészet volt. Ennek termékeit ugyanis bármikor fel lehetett kapni és elmenekülni velük, ha jött a „tatár”…


Fókusz

Fontos Ádám, Berlin
A Fal adta a másikat
Helyzetjelentés a német újraegyesítés tizenhetedik évfordulóján

A manapság Berlinben járó látogató könnyen úgy érezheti: a helyiek nemigen tudnak mit kezdeni a falomlás tizennyolcadik és a német egység tizenhetedik évfordulójával. Alaposan meghökkenhetett, aki szeptember közepén beütötte valamelyik német nyelvű hírkeresőbe az „újraegyesítés”, „újraegyesülés” kifejezéseket. A találatokat végigböngészve ugyanis sokkal többet tudhatott meg a ciprusi görög-török vitákról és a Police együttes másodvirágzásáról, mint arról, miként készül keleti és nyugati részének egymásra találására Németország.


Szalámikémek

Komoly választás elé kerül, aki az egykori NDK titkosszolgálatáról forgatna filmet: vagy elfogadja, hogy engednie kell a teljes valósághűségből, vagy jobb, ha neki sem lát a munkának - állítja Uwe Hillmer, az egykori Stasi-központban berendezett múzeum és kutatóközpont második embere, aki szerint még seregnyi feldolgozatlan téma vár az alkotókra.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc, Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
Fehérítő program
Köztisztasági csomag a makacs foltok ellen


Vizin Balázs
Clinton, a legdrágább előadó

Kevesebb, mint egy hónap leforgása alatt az összes jegy elkelt Bill Clinton budapesti előadására


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Lukács András
Az űrverseny Ötven éve
Szputnyik, műhold, űrszemét

1957. október 4-én Nyikita Hruscsov Ukrajnában járt. Este a tiszteletére adott ünnepségen türelmetlenül várt egy telefonhívásra, amely végül nem sokkal éjfél előtt meg is érkezett. A hívást követően Hruscsov széles mosollyal bejelentette: „fantasztikus dolog történt”.


Lukács Ibolya Anna
Ízléstelen blöff
Ott sem volt a toronyban a leghíresebb túlélő

Tania Head egyike annak a 19 embernek, aki a repülőgépek becsapódási pontja feletti emeleten tartózkodott, és mégis túlélte a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni merényletet. Bár súlyos égési sérüléseket szenvedett, a terrortámadást követően sikerült kimenekülnie a 78. emeletről. Azóta látogatókat vezet körbe a ground zerón, a leomlott toronyépületek helyén, és más túlélőknek segít a lelki sérülések feldolgozásában. Legalábbis így volt ez a közelmúltig, amikor kiderült: sztorijának egyetlen részlete sem bizonyítható. Tania Head elképesztő történetéről a The New York Times számolt be.


Tihanyi Péter
Mikor a joint körbemegy
Átlagos család átlagos gyermeke

Magyarországon negyedmillióan szívnak marihuánát. Másfél éves mindennapi szívás után megjelennek a függővé válás tünetei. Ha este nem szív, nem tud már aludni, ha reggel nem szív, bizonytalanul és feszülten lép az utcára. Egy füvező leépülését Zacher Gábor főorvos mutatta be.


Hit és értékek

Morvay Péter, Pátkai Mihály
Mennyben és Pokolban
Sikerkönyvek a túlvilágról

„Azonnal meghaltam, amikor a hídon szembejövő tizennyolc kerekű monstrum kisodródott, és valósággal széttaposta a Ford Escortot, amelyet vezettem” - így kezdődik az idei év egyik nagy amerikai könyvsikere. Nem is lenne ebben semmi különös, ha Don Piper műve a regények és nem a tényirodalom listáján szerepelne. Piper ugyanis - állítása szerint - visszatért a halálból, és 90 perc a mennyben címmel megírta túlvilági élményeit. A könyv tíz hónapja dobogós helyen áll a New York Times bestsellerlistáján, nem sokkal megelőzve Bill Weise 23 perc a pokolban című, szintén saját élményeken alapuló művét. A dantei utazásokról szóló könyvek sikeréhez hozzájárult, hogy az Egyesült Államokban a felmérések szerint tíz emberből nyolc hisz a menny, hét pedig a pokol létezésében.


Külföld

Kulcsár István
Bizonytalan helyzet Ukrajnában a választások után
Narancs, forradalom nélkül

A 2004-es „narancsos forradalom” fő erői - Juscsenko elnök a Mi Ukrajnánk pártszövetsége és Julija Timosenko Tömbje - együttesen ismét hajszálnyi többségbe kerültek az ukrán parlamentben, az új kormány megalakulása azonban még várat magára. A tavalyi választások után négy hónap is kevés volt ehhez. Azt, hogy a decemberben esedékes orosz parlamenti választás után ki lesz az Oroszországi Föderáció miniszterelnöke (a jelek szerint Vlagyimir Putyin), nagyobb biztonsággal lehet megjósolni, mint azt, ki áll Kijevben a kabinet élére.


Németh Csillag
Putyin úgy megy, hogy marad

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyinnak sikerült megtalálnia a módot arra, hogy hatalmon maradjon. A jelenlegi elnök világossá tette, hogy eleget téve az alkotmányos előírásoknak, távozni fog posztjáról márciusban, ugyanakkor az orosz parlament legnagyobb pártjának legbefolyásosabb tagjaként, később pedig akár miniszterelnökként is a politikai porondon kíván maradni.


Széchey Noémi
Burma: a félelem hatalma

Újra vérbe fojtotta a katonai rezsim a burmai felkelést, de a korábbi állapotokat aligha lehet már visszaállítani. A lakosság elkeseredésében a néma tüntetést választotta harcának folytatásául, és a külvilág számára is egyre sürgetőbb a helyzet rendezése. Ez viszont csak egységes fellépéssel érhető el, ám az ENSZ minden erőfeszítése ellenére is elsősorban Kínán múlik, hogy sikerül-e változást elérni a brit gyarmati nevet 1988-ban Mianmarra cserélő országban.


Hetek-összeállítás
A szabadság közös érték
Amerikai külügyi vezető Budapesten

„Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy Magyarország mielőbb felkerülhessen a vízummentességet élvező országok listájára” - mondta Karen P. Hughes amerikai külügyi államtitkár Budapesten a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában. Beszédével Hughes - aki az első elnöki ciklusa idején George W. Bush beszédeinek fő szövegírója is volt - egy előadássorozatot nyitott meg, amelyet a CEU és a budapesti amerikai nagykövetség közösen szervez, és amelyen vezető washingtoni diplomaták fognak előadásokat tartani.


Online

Vulkánkitörés a Vörös-tengeren

Négy katona meghalt, további öt pedig eltűnt, amikor kitört egy vulkán a Jemenhez tartozó Dzsabal at-Tair apró szigetén, amely szinte teljesen lángba borult. A szigetnek nincs állandó lakossága, de állomásoznak rajta haditengerészeti megfigyelők.


Digitális játszótér a Jövő Házában

Harmincöt millió forintos „játszóház” nyílt a Jövő Házában: a Digitális játszótér néven indított interaktív kiállítás három hónapon keresztül foglalkozik az internet történetével és lehetőségeivel. Szokványos kiállításról azonban itt szó sincs: tizenöt „sejtformájú” szobában lehet informálódni az internethez kapcsolódó fogalomcsoportokról, közben pedig egy regisztrálást követően játszani is lehet - sőt, kell is, ha épp a háromnapos külföldi utazást szeretnénk megnyerni.


Saláta 6700 kiló zöldségből

6700 kilogramm zöldség felhasználásával készült a világ legnagyobb salátája. Spanyolország egyik legfontosabb zöldség- és gyümölcstermelő térségében, a déli Almería tartományban fekvő Pulpi városában több mint húsz szakácsnak három óra alatt sikerült összeállítania a zöldsalátából, paradicsomból, hagymából, borsból és olívaolajból készített ételt. „A kezdetektől meglévő együttműködésnek köszönhető, hogy sikerült eleget tennünk a kihívásnak” - mondta a rendezvényt szervező városi üzletemberek és bolttulajdonosok szövetségének elnöke. A gigantikus méretű salátát a város éttermeibe látogató vendégeknek ingyen szolgálták fel. A Guinness Rekordok könyvének jelen lévő képviselője is megerősítette, hogy salátakészítés terén új rekord született.


Sulihajó – Úszó egyetem

Szeptembertől 200 hallgatóval a fedélzetén kezdte meg első útját a The Scholar Ship, mely Oceanic II néven negyven éven át járta a tengereket. A tengerjáró az átépítés során könyvtárat, széles sávú internetelérést és szemináriumi termeket kapott.


Kuti csak másfél éve kockázik

Bár a Rubik-kocka magyar találmány, az eddigi világbajnokságokon még nem sikerült magyar versenyzőnek aranyérmet szereznie. Az október 5-én Budapesten kezdődő világbajnokságon egy zseniális képességekkel rendelkező magyar tininek, Kuti Mátyásnak sikerülhet mindaz, ami korábban egyetlen más magyarnak sem, világbajnoki címet szerezhet.


Azt mondták

a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter szombaton.


A hét fotója

Fotó: Joerg Mittel


Tinilányok fosztogattak

Két fiatal lányt fogott el a rendőrség Nyíregyházán. A 16 és 17 éves gyanúsítottak szeptemberben több iskolából is loptak a diákoktól. Legutóbb pénteken folyosói szekrényekből vittek el telefonokat, készpénzt és mp3 lejátszókat. A lopott holmit egy telefonszaküzletnek adták el, itt bukkant a zsákmányra a rendőrség. A rendőrök a boltost orgazdasággal gyanúsítják. A lányok beismerték tettüket, és több korábbi lopásról is beszámoltak.


Milyen betegség jele a felnőttkori pattanás?

Az emberek 85 százaléka küzd tinédzserkorában a pattanásokkal.


Jönnek az amerikaiak

Óriási mértékben, 79 százalékkal nőtt a Magyarországra látogató amerikai turisták aránya az utóbbi időszakban.


Betartotta az összes parancsolatot?

Ön belegondolt már abba, hogy milyen is lenne az, ha egy éven keresztül a Biblia összes parancsolatát betartaná? Nos, állítólag van ilyen ember, A. J. Jacobsnak hívják.


Olcsó laptop Magyarországon is

A mindössze 70 ezer forintos „olcsó laptopját” heteken belül Magyarországon is elérhetővé teszi a tajvani Asus vállalat.


Számok

-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta a magyar válogatott a belgrádi kick-box világbajnokságot. Debreczeni Dezső élete hetedik vb-aranyát szerezte meg, ez eddig senkinek nem sikerült a sportág történelmében.


A nasa legújabb hold-utazás- tervei

A NASA előbb akar újra a Holdra lépni, mint először a Marsra. Ezúttal holdbázist is építenének, melyben három nagy lakóteret terveznek az asztronauták számára.


Verekedés miatt bezárnak egy apácazárdát

Bezárnak egy dél-olaszországi apácazárdát, mert a megmaradt három nővér között a rossz viszony már tettlegességig fajult.


Vizsgálják Elton John pedofil képeit

A sztárvilágban is különcnek számító 60 éves Elton John számos alkalommal meghökkentette már a közvéleményt: náci kitüntetéseivel a ruháján születésnapi partiján, az egyházak és felekezetek betiltását helyeslő nyilatkozataival. Most azonban a The Daily Telegraph közölte, hogy a brit rock veteránjánál a rendőrség gyermekeket ábrázoló pornográf fotókat talált. A két kislányt ábrázoló provokatív kép tagja az egykor alkohol- és drogfüggő zenész 4000 darabból álló fotógyűjteményének, amelyet a napokban adományozott egy művészeti galériának. A galéria egyik vezetője hívta ki a rendőrséget a kiállítás megnyitóját megelőző napon, mivel gyanakodott a képek pedofil jellege miatt. A kiállítás szóvivője és a northumbriai rendőrség nyilatkozata szerint kivizsgálják az ügyet.


Saját unokáinak adott életet egy brazil nő

A brazil Recife városában saját unokáinak adott életet egy 51 éves asszony, miután 27 éves lánya méhproblémák miatt nem tudta kihordani gyermekeit.


Riport

Sebestyén István
Élet a dobozban
Vadászati engedély a Hankookra

A hazai GDP fél százalékát kitevő beruházási összeg, a milliárdos iparűzési adó és az 1500 munkahely ellenére a Hankook Tire az utóbbi idők legtöbbet támadott külföldi cége Magyarországon. Vajon miért lett ügy a dél-korei gumiabroncsgyár letelepedéséből? A helyszínen jártunk.


Bereczki Enikő
Örök kamaszok
Kortünet a Pán Péter szindróma

Ki ne ismerné Pán Péter, a felnőni nem akaró gyerek történetét? A brit gyerekek „Ludas Matyija”, egy repülő kisfiú meséje, aki elviszi kis barátait Sohaországba, ahol a gyerekek soha nem nőnek fel. A tudományos világ erről a klasszikus gyermekirodalmi hősről nevezte el azt a jelenséget, amikor valaki eldönti: örökre gyerek marad, nem vállalja a felnőtt élet kihívásait. Az ilyen emberek Pán Péter szindrómában szenvednek.


Sport

Németh Szilárd
Két dudás, egy csárda
Nem fér meg együtt Alonso és Hamilton

A Japán Nagydíjon aratott győzelmével Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a Forma-1 világbajnoki címétől. Csapattársával, a világbajnoki címvédő Fernando Alonsóval azonban olyan rossz a viszonya, hogy év végén feltehetőleg valamelyikük távozni kényszerül a McLarentől. Alonso az esélyesebb.


Szabadidő

Pálfy Gyula
World Press Photo 2007
Majdnem ugyanaz

A hírfotók kategóriájában győztes Szigetváry Zsolt Majdnem forradalom című, a Magyar Televízió budapesti székházának tavalyi ostromáról, illetve az október 23-ai zavargásokról készített sorozatával nyert a versenyen


PROGRAMAJÁNLÓ

Tokaj-Hegyaljai szüreti napok - 2007. október 5-7. Folklórprogramok, szüreti felvonulás, szőlő-, must- és borkóstolás, népi iparművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató. Tel.: 06(1)212-1030.


E. K.
RECEPT: Padlizsánkrém

Hozzávalói: 2 közepes padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, citromlé, 1 dl majonéz


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 40. szám - 2007. október 5.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Gyümölcskeresés
Tovább a cikkhez >>>

Mitől függ?
Tovább a cikkhez >>>

Játék a tűzzel
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Távol a jóléttől
Petschnig Mária Zita a reform eredményeiről és árnyoldalairól

- Amikor gazdaságról beszélünk, mindig folyamatokra kell gondolnunk. Nem érdemes kiragadni egyes elemeket, mert könnyen hamis kép rajzolódik ki. Manapság gyakran csak azt emelik ki, hogy nálunk 2 százalék a gazdaság növekedése, miközben a szlovákoknál 8-9, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy a kiigazítás természetes következménye a gazdaság növekedési ütemének csökkenése.


Papp Levente, Brüsszel
Trichet fejét követelik

Össztűz alá került az Európai Központi Bank, mivel a várt kamatcsökkentés helyett emelte a központi kamatlábat, ami rekordmagasságba emelte az euró árfolyamát. Az eurózóna ipari termelői veszélyeztetve érzik külpiaci versenyképességüket. Nicolas Sarközy olcsóbb euróért lobbizik és az ellen, hogy az agrártámogatásra költött milliárdok a kutatás-fejlesztés területére vándoroljanak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>