Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 39. szám, 2007. szeptember 28

Arcok

Göndör Ottó
Hagymás bab és csihi-puhi

Egzotikus távol-keleti és vadnyugati helyszíneivel, hatalmas bab- és omlettadagjaival, csattanós, vértelen pofonjaival és az azt követő fogköpködésekkel Bud Spencer önálló stílust teremtett a mozilátogatók generációinak legnagyobb örömére. A tehetségben éppen nem szűkölködő, bátran mondhatjuk: polihisztor egyéb oldalait azonban csak kevesen ismerik.


Belföld

Szobota Zoltán
Nem vagyok bábu
- vallja Tarlós István politikai kampányfőnök

Tarlós István vezeti a Fidesz népszavazási kampányát. A Fidesz fővárosi frakciójának vezetője hat feltétellel vállalta el a kampány politikai irányítását, így többek között szabad kezet kapott a népszavazás kommunikációjában is. A referendum a Szociális népszavazás 2008 nevet viseli, és az aktivisták az Alkotmánybíróság döntése után azonnal megkezdik az aláírások gyűjtését.


Sebestyén István
Nyakig a bajban
Zuschlag: komoly források csak az államtól

Hogy érinti-e az MSZP vezető politikusait a Zuschlag-ügy, még nem tudni. Az viszont több mint valószínű, hogy a pártban közismertek voltak a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett ifjú szocialista gyanús pártépítési és gazdasági technikái. Mi több, pénzszerzőként és -közvetítőként a legutóbbi időkig „használták” Zuschlagot, akinek tevékenysége egyik mottója volt: komoly források csak az államtól nyerhetők.


Szlazsánszky Ferenc, Makki Marie-Rose
Magyar világhír
A prostituáltügyek miatt a CNN toplistájára kerültünk

Ritkán kerül a CNN vezető hírei közé Magyarország. A hét elején mégis megtörtént a „csoda”, mert egy budapesti sajtóeseményen kiderült: az adóhatóság együtt küzd a prostituáltakkal, hogy utóbbiak mihamarabb egyéni vállalkozókká, egyszersmind megbízható adóalanyokká váljanak. A cél elérésében jelentős szerepet szánnak annak a 15 millió forintnak, melyet pályázat útján nyertek a prostituáltak a magyar államtól. A „továbbképzés” kritikusai szerint az adóztatással az APEH kimeríti a kitartottság bűncselekményét.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Göndör Ottó
Műanyag punkok
Másoktól szemezget a Green Day

A bandatagok marihuánaszeretetéről elnevezett kaliforniai Green Day zenekar három Grammy-díjjal is büszkélkedhet. A világszerte 60 millió albumot értékesítő banda a punk műfaj alapítói szerint ugyanakkor nem tesz mást, mint dalokat lop, és kisajátítja önmagának a stílusirányzatot.


Fókusz

Takács Kinga, Gyurácz Ottilia, Hazafi Zsolt, Makki Marie-Rose
Mitől függ?
Egyre több függőséget nevesítenek a kutatók

A huszonéves Anna gyerekkorától kezdve drogproblémákkal küszködött. Hosszú évek után nagy nehezen „lejött a szerről”, ám hamarosan azt vette észre magán, hogy szerelemfüggővé vált: minden gondolatát romantikus kapcsolatok kötötték le, ami miatt másodlagossá vált az élet többi területe.


Az elefánt és az egér
Magyarország függőség elleni küzdelmei összehasonlítva az Egyesült Államok nagy csatáival
Tovább a cikkhez >>>

Új kutatások segítik a függőségek megértését

Korábban az orvostársadalom úgy vélte, hogy az alkoholizmus sokkal inkább betegség, mint erkölcsi hiba; de miközben rendelkezett az egyéb betegségek minden vonásával, köztük a jellegzetes tünetekkel és az előre megjósolható lefolyással, amely rokkantsághoz, sőt akár halálhoz is vezethet, az alkoholizmus mégis más volt. Fizikai alapja abszolút rejtély volt - és mivel senki nem kényszerítette az ivásra az alkoholistákat, még mindig úgy vélték, hogy az alkoholizmus valamiképpen önkéntes dolog - írta a Time-ban Michael D. Lemonick, aki a függőségek fizikai alapjait vette számba.


Háttér

Szobota Zoltán
Gyümölcskeresés
Ellentmondásos a Városmisszió katolikus visszhangja

Belterjes katolikus happening? Nevetséges jámborkodás? Értékeink megfogalmazása, újra felfedezése és felmutatása a nyilvánosság számára? A megújulás lehetősége a keresztényeknek is? Falra hányt borsó egy közömbös világban? - teszi fel kérdéseit az egyik katolikus internetes portál arra keresve a választ, hogy a múlt héten befejeződött egyhetes Városmissziónak vajon vannak-e kézzelfogható eredményei. Az összkép még a katolikus egyházon belül is vegyesnek mondható. Az egyik aktivista szerint például „a katolikusok csináltak maguknak egy szuper jó, egyhetes happeninget. Furcsamód úgy sikeredett, hogy mások ebből nem nagyon részesültek”. Magyarázatul azt állítja, hogy a „tényleg jó programok falak mögött zajlottak, ahol az összes jó helyet mi - katolikusok - foglaltuk el”. Hittestvére a vitafórumon nem ért vele egyet, szerinte nincs miért pironkodni, hiszen az események egyik célpontja maguk a katolikus hívők voltak. „Keccsölünk és robotolunk a templom körül. Ásunk, meszelünk, gyereket hittanra küldjük, előadást szervezünk, azon részt veszünk, képviselőtestületben pénzek és beruházások felett döntünk, a híveket megmozdítani próbáljuk, saját, valamint családjaink, rokonaink és üzletfeleink Végső Célját segítjük” - írja a belső kritika leszerelésére.


Hazafi Zsolt
Kilép-e az SZDSZ a tizedik emeletről?
Intrikák és kiszivárogtatások – avagy a stábok harca

„Mint a tizedik emeletről kilépni” - jellemezte lapunknak az SZDSZ egyik ügyvivője, hogy szerinte milyen következménnyel járna, ha a liberálisok felbontanák a koalíciót. Ennek ellenére találkoztunk olyan szabad demokrata vezetővel, aki szerint érdemes lenne legalább elgondolkodni a kilépésen, mivel mind a koalíció, mind a párt helyzete drámai. Bár az elmúlt hetekben Horn Gábor, a párt egyik elöljárója többször beszélt a kilépésről, esetében mindenki biztos, hogy fenyegetésével csupán az egészségügyi reformról szóló tárgyalásokat igyekezett kilendíteni a holtpontról.


Eörsi jó eredményt vár 2010-ben

Az MSZP és az SZDSZ között az elmúlt napokban valóban az egészségügy finanszírozása szította a kedélyeket - nyilatkozta lapunknak Eörsi Mátyás szabad demokrata frakcióvezető, aki szerint a reformok tekintetében a szocialistákon érzékelhető a „lelkesedés lanyhulása”.


Bohács Zoltán
Csodálatos elme
Nem a géneké az utolsó szó

Jeruzsálem - reggel kilenc óra harminc perc. Halk szavú, intelligens fiatalember nyitja ki az intézet kávézójának ajtaját. Angol nyelven cappuccinót és croissant-t rendelünk. Kiszolgál, visszaad, mosolyogva tűri, ha válogatunk. Egy hét múlva az intézet hírlevelében döbbenten olvassuk ennek a szimpatikus fiatalembernek nem mindennapi történetét: Laurent öt évvel ezelőtt terrortámadás áldozata lett. Kritikus állapotban, súlyos agyi sérülésekkel szállították kórházba. Fizikai kondíciójának egy évig tartó rehabilitációja után került Reuven Feuerstein professzor intézetébe. Folyamatos, kétéves intenzív terápia után a fiatalember korábbi mentális képességeinek újra birtokában megnyitotta önálló kávézóját. S noha fémszilánkok még most is vannak az agyában, Laurent láthatóan nem törődik többé a traumával. Ő az egyike azon több ezer fiatalnak, akik a professzor módszereinek köszönhetik, hogy lehetőségük van beilleszkedni az élet normális rendjébe. E módszerekről - és eredményeiről - kérdeztük a professzor urat.


Takács Kinga
Nyitás az utcára
Átalakulóban a hajléktalanellátás

Közeledik a tél. Szokás szerint ez az az időszak, amikor a hajléktalanellátás szóba kerül - nyáron inkább a helyzet előidézése zajlik kilakoltatások formájában. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium idén az elavult ellátórendszer teljes átalakítására készül: a túlélés segítése helyett a visszailleszkedés támogatása lesz a fő cél.


Hit és értékek

Morvay Péter
Tilalmi politika
Izraeli főrabbik: Ne menjenek zsidók a keresztény felvonulásra

Keresztény szervezetek nyilatkozatban bírálták az izraeli főrabbik határozatát, amely megtiltja zsidók számára, hogy részt vegyenek az október elején Jeruzsálemben sorra kerülő nemzetközi felvonuláson és konferencián. A tiltást a főrabbinátus azzal indokolta, hogy a sátorok ünnepe idejére eső keresztény rendezvényeken „missziós tevékenység történik”. A szervezők képviselője lapunknak cáfolta a vádakat, és elmondta, hogy hivatalosan is tiltakoztak az izraeli kormánynál a diszkrimináció miatt, amely „jelentős károkat okoz az evangéliumi keresztények és Izrael állama kapcsolatában”.


Grüll Tibor
A kövek kiáltanak
Újabb régészeti bizonyítékok a Biblia mellett

Az elmúlt hetekben számos újdonsággal lepte meg a régészet a Biblia olvasóit és általában a zsidó történelem iránt érdeklődőket. Izraeli kutatók megtalálták a „tejjel-mézzel folyó” föld első történeti bizonyítékát; egy az izraelita honfoglaláskor lerombolt hatalmas város nyomait a Genázáreti-tó mellett; az újbabilóni birodalom egyik fontos főtisztviselőjének nevét, aki Jeremiás könyvében is szerepel; valamint egy menekülőalagutat (képünkön) Jeruzsálemben, amely a Siloám tavát kötötte össze a Templom-heggyel.


Külföld

Busa Viola
Halálos kockázat
Ahmadinezsád: A nagyhatalmak forduljanak el a Sátántól

Az idei ENSZ-közgyűlés előadói között is az iráni elnök kapta a legnagyobb figyelmet. A nemzetközi sajtó a nagy érdeklődéssel várt új francia államfő, Nicolas Sarkozy beszédéből szintén az Iránnal kapcsolatos mondatokat emelte ki.


Hetek-összeállítás
Lezáratlan múlt
Szlovákia ragaszkodik a Benes-dekrétumokhoz

A szlovák parlament múlt hét csütörtökön határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek második világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is ellenvéleményét fejezte ki. Egy német európai parlamenti képviselő azt szorgalmazta, hogy az Európai Parlament elnöke hivatalosan tiltakozzon a szlovák kormánynál, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt szóvivője pedig úgy vélekedett, hogy a dekrétumok megvédése nem más, mint a kitelepítések és a gyilkosságok igazolása.


Martin Melisko, Pozsony
Magyarázatok

A szlovák történészek kifogásolják, hogy a politikusok beavatkoznak a szakmájukba, és úgy vélik, a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről szóló nyilatkozat nem segíti elő a Szlovákia és Magyarország közötti konszolidációt. A pozsonyi lapoknak nyilatkozó jogászok értelmetlennek tartják a nyilatkozatot, mivel a dekrétumok egy részét - például a csehszlovák állampolgárság elvesztéséről szóló határozatot - későbbi törvények már hatályon kívül helyezték.


Márványi Péter
Bezzegország bajban?
Gazdasági gondok Romániában

Mesés GDP-növekedés, hatalmas befektetési boom, kedvező adórendszer, optimista euróbevezetési várakozások - volt elég ok, amiért Románia itthonról nézve egyike lett a bezzegországoknak, ahol bezzeg jól mennek a dolgok, pedig mennyivel mélyebbről kezdték, mint mi. Évtizedekig élt Magyarországon Romániával kapcsolatban egyfajta érthető, de nem rokonszenves lesajnáló attitűd; a magyar gazdaság mostani bukdácsolásának legkézzelfoghatóbb jele sokak számára épp az a kijelentés, hogy „a románok lehagynak bennünket”. De Romániában is erősen táplálja a nemzeti büszkeséget, hogy Magyarország, amellyel olyannyira nem sikerült a versenyfutás sem a NATO-, sem az uniós tagságért, most az euró bevezetésekor mégis lemarad Romániával szemben.


Németh Csillag
Tényektől függetlenül
A Holocaust mellett szeptember 11-ét is vizsgálná az iráni elnök

A New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád „hozta a formáját” a Columbia Egyetemen tartott beszédében: többek között meglepő magabiztossággal kérdőjelezte meg a holokausztot és a szeptember 11-ei terroresemények elkövetőinek kilétét. Izrael úgy véli, a fórum egyetlen biztos vesztese a zsidó állam.


Online

Hatvan embert ölt Vietnam legnagyobb hídomlása

Legkevesebb 60 ember meghalt és közel 100 eltűnt, amikor összeomlott egy építés alatt álló híd Dél-Vietnamban a Mekong folyón. Még nem tudni, mi okozta a katasztrófát, de egyes vélemények szerint az elmúlt napok esőzése gyengítette meg az építmény alapjait. A hidat jövőre adták volna át. Jelentések szerint számos ember a romok alá szorult a Can Tho városában történt szerencsétlenségben. A település a Mekong folyó deltáját köti össze Ho Si Minh várossal, az egykori Saigonnal.


Fapados járatokat vezetett be a MÁV

13 euróért Bécsbe, 29-ért pedig Velencébe utazhatunk vonattal a MÁV új jegyértékesítési rendszerének köszönhetően. Az egyes nemzetközi járatokon bevezetett, a fapados légitársaságokéihoz hasonló módszer alapja, hogy csak korlátozott számban érhetőek el a kedvezményes árú jegyek, ezek elfogyása után a teljes árat kell fizetni. A MÁV hamarosan internet-hozzáférést is biztosít ezeken a járatokon, így szeretnék meghódítani az üzleti okból utazókat is.


Bevonta horogkeresztes táskáit a Zara

Vásárlói tiltakozásra vont vissza egy egész táskakollekciót a Zara üzletlánc - mely a világ 68 országában több mint 1026 üzletet működtet -, mivel a nácik által is használt, indiai szerencseszimbólum került a spanyol divatcég egyik női táskájára. A cég mindenesetre bocsánatkérését fejezte ki a sértett vásárlók felé. A már eladott néhány darabra azonban máris licitálni lehet.


Uniós támogatás a Zeneakadémiának

A Zeneakadémia épületeinek felújítására 10 milliárd forint uniós támogatást ítélt meg a kormány. A Liszt Ferenc téri épületet a legmodernebb technikával szerelik fel és helyreállítják. A felújítás nem csak egy 100 éves műemlék épület helyreállítását jelenti: a rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és hangversenyzés - a világon példa nélkül álló - egysége. Az összesen 9000 négyzetméteres, szecessziós épület több mint 1200 hallgatót befogadó nagyterme ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme.


Titokzatos betegség terjed a perui meteorit megtalálói között

Vasárnap napközben tüzes meteorit csapódott be az Andok bolíviai határához közel eső részén egy olyan településen, amely más lakott területektől messze található. Nem sérült meg senki, de a harminc méter széles és hat méter mély kráter széléhez sétáló helyiek másnap fejfájással és „különös szagú” hányással ébredtek - számolt be az RPP perui rádióban a térség egészségügyi referense. Az a hét rendőr is beteg lett, aki a helyszínre sietett a becsapódás miatt. Őket oxigénmaszkkal lélegeztették, mielőtt kórházba szállították volna - állította Jorge Lopez. Vizsgálatot is indítottak az ügyben, főként a becsapódás környékén talált állati maradványok miatt. Fortyogó víz és szikladarabok törtek ki a kráterből, közelében hamuréteget találtak.


Azt mondták

orvos, vállalkozó, az SZDSZ korábbi jelöltje, aki esélyt sem lát arra, hogy az orvostársadalom és az Egészségügyi Minisztérium közös nevezőre jusson egymással az ellátórendszer reformját illetően.


A hét fotója

Fotó: Sári Kata


Szávay a 20. legjobb

Élete legnagyobb győzelmét aratta Szávay Ágnes magyar teniszezőnő a pekingi keménypályás női tenisztorna döntőjében. A magyar tehetség az első elveszített szett után a másodikban 1:5-ről, teljesen vert helyzetből meccslabdát hárítva fordított, majd a harmadikat is hozta 6:2-re. „Rengeteget fogunk még hallani róla!” - ismerte el Szávay Ágnes tornagyőzelmével kapcsolatban a pekingi döntő vesztese, Jelena Jankovics szerb teniszezőnő. Ági a 600 ezer dollár összdíjazású torna megnyerése után a világranglista 20. helyére lépett elő.


Magyarország brutálisan fertőzött Spammel

A Symantec legfrissebb internetbiztonsági jelentése szerint az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló térség legtöbb e-mailt küldő húsz országa közül Lengyelország a leginkább spammel szennyezett: az e-mailek 86 százaléka kéretlen reklámlevél. A második helyezett Spanyolország után rögtön Magyarország következik, nálunk a levélszemét aránya 82 százalék.


Veszteség a dugók miatt

Az autóvezetők évente átlagosan 38 órát veszítenek el forgalmi dugók miatt munkába menet - ezt állítja a Texasi Forgalmi Intézet. A kutatók azt is kiszámolták, hogy ezalatt az autók tizenegymilliárd liter üzemanyagot égetnek el. Ha ezeket összeadjuk, közel nyolcvanmilliárd dollár éves veszteséget kapunk. Forgalmi szempontból a legrosszabb városok: Los Angeles, ahol átlagosan 72 órát veszítenek az autóvezetők évente, majd sorban következik Atlanta, San Francisco, Washington és Dallas.


Tömegverekedés egy focimeccsen

Vasrudakkal és dorongokkal vetettek véget egy focimeccsnek a szurkolók egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei mérkőzésen. A vasárnapi Tiszabura-Jászdózsa összecsapásnak már a pályán töltött részére is bőven jutott az indulatokból, de miután a játékvezető a második félidő 37. percében véget vetett a mérkőzésnek, kitört a verekedés: a hazai szurkolók a vendégekre támadtak - az ellenvélemény szerint azok folyamatos provokálása miatt. A rendőrök kiérkezéséig a menekülők egy iskolai öltözőben leltek menedékre, később négy embert állítottak elő.


7 méteres Ferrari limuzin

Egy brit limuzinshow-n mutatták be a hétméteres óriást, amivel nemcsak elegánsan gördülni, de akár lámpánál gyorsulni is lehet.


Számok

2,3 százalékkal nőtt 2006-ban az egy évvel korábbihoz képest a fizetős lapok száma a világsajtóban. Így a napilapok összesített példányszáma elérte az 515 milliót. Az olvasók átlagos száma a becslések szerint naponta több mint 1,4 milliárd.


Az alváshiány halálos lehet

Bár az okok még nem tisztázottak, de az alváshiány vérnyomásemelkedést okoz, ami viszont növeli az infarktus és a szélütés kockázatát. 10 ezer közalkalmazott 17 éven át tartó vizsgálata megállapította, hogy ha az éjszakai alvást hét óráról ötre vagy kevesebbre csökkentik, az közel duplájára növeli a haláleset bekövetkeztének az esélyét.


A Vatikán cáfol

Az intenzív orvosi ellátás specialistája, Dr. Lina Pavanelli arra a következtetésre jutott, hogy II. János Pál pápa 2005. április 2-ai halálát olyasmi okozhatta, amit a katolikus egyház eutanáziának nevezne.


Párt vs. Megasztár

A kínai hatóságok szigorú szabályokat vezettek be a Super Girl című televíziós show miatt. A produkció az American Idol című műsor alapján készült, akárcsak a magyar Megasztár. Kína eddigi legnépszerűbb show-műsorának döntője több mint 400 millió nézőt vonzott. Mivel itt is telefonon lehetett voksolni a kedvencre, sokan úgy vélik, hogy Kínában ez az első „komoly, demokratikus“ szavazás. Elemzők szerint a kínai hatóságok a műsorok népszerűségétől és a társadalomra gyakorolt hatásától tartanak a legjobban. Az állami televíziók és a tartományi műholdas adások ezért a tehetségkutató műsorokat ezentúl este fél nyolc és fél tizenegy között nem sugározhatják, egy-egy epizód pedig nem lehet hosszabb, mint 90 perc.


Adatbányászat válthatja fel az intuíciót

Ez a sommás megállapítása Ian Ayresnek, a Yale Egyetem professzorának, Super Crunchers című új könyvében. A szerző szerint a szaktudást és az intuíciót az objektív adatokon alapuló döntéshozatal váltja fel. Manapság ugyanis az internetnek köszönhetően az adatokhoz könnyen és főleg olcsón hozzá lehet jutni.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Kovács úr munkát keres
Lehetőségek ötven felett

35 év elteltével Kovács úr megkapta élete első felmondólevelét. 53 évesen az utcára került. Most munkát keres. A hogyanra voltunk kíváncsiak.


Takács Gabriella
Nívótlanság, belterjesség
Modellipar Magyarországon

Hazánkban is megrendezték az első Veet Elite Model Look modellversenyt. Az átlag tizenhat éves lányok seregszemléje az ott virító médiasztárjaink ellenére nem hozta a várt színvonalat. A világ divatiparában uralkodó, végletekig kifinomult ízléssel szemben a magyar piac meglehetősen kisstílű: szilikonos playmatek és sokszor maffiamódszerek dominálják. A hazai divatéletnek nagyon szűk tere van, igen kevés modellt képes eltartani. A magukra valamit is adó modellügynökségek főleg külföldre koncentrálnak.


M. R.
Húsipar

„Magyarországon a divatnak igen kicsi a piaca: három-négy nagy magazin fémjelzi a szakmát, öt-hat komolyabb katalógus készül évente, és erre jut négy nagy ügynökség átlag harminc-harminc modellel” - mondta el érdeklődésünkre Kulifay Kriszta, az egyik legnagyobb hazai modellügynökség menedzsere. Hiányzik a szakma megfelelő külföldi képviselete is. „Itthon nincs erős divatipar, a hazai divatcégek három-négy keresettebb modellt bírnak el, ezért a nagyobb ügynökségek főleg külföldre promotálják a lányokat” - állítja.


Sport

Németh Szilárd
Orosz rulett
Váltás a Chelsea-nél

„Kérem, ne nevezzenek arrogánsnak, de Bajnokok Ligája-győztes vagyok, és azt hiszem, én különleges vagyok!” - ezekkel a szavakkal kezdődött a portugál edző, José Mourinho pályafutása a Chelsea labdarúgó-csapatának élén. A valamivel több, mint hároméves munkásságot hat trófea és hangzatos nyilatkozatok jellemezték.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Egzotikus ízvilág
Szusi, a japánok szendvicse

A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létező szusi, ami alapvetően nem más, mint apró rizses falatkák. A szusi nagyon egészséges étel: finom, könnyű, és alacsony a kalóriatartalma.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 39. szám - 2007. szeptember 28.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Tartjuk a dobogós helyünket

„Magyarország a 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak 61 százalékát - azaz 1,213 millió eurót - már lehívta, és ezzel a vele együtt csatlakozott 10 tagország között a harmadik helyen állunk” - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Nagy kérdés, hogy tartható-e dobogós helyezésünk, miután a 2007-2013-ra előirányzott források pályázati feltételei jelentősen szigorodtak.


Papp Levente, Brüsszel
Az EU nem elég jó a briteknek
Lesöpri Blairt az utód

Tony Blairnek 10 év alatt sem sikerült megszerettetni a britekkel az Európai Uniót és az eurót. Blair utódja, Gordon Brown brit miniszterelnök várhatóan feleleveníti Margaret Thatcher „haszonelvű” politikáját, és az unióban csak azt támogatja, ami Nagy-Britanniának előnyös. Blair német és francia „kollegájával” egyetemben úgy vélte, irányíthatatlan a 27 tagországra bővült unió, egyszemélyű vezetésű EU-modellje azonban idő előtt elhalt.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>