Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 38. szám, 2007. szeptember 21

Arcok

Kiss Tünde
Egy hóbortos milliomos
Steve Fossett, az eltűnt Guinness-hős

Feladták a három hete eltűnt Steve Fossett keresését a nevadai sivatagban. Az extrém sportokban nevet szerzett dollármilliomosnak egy rövidre tervezett repülőút során veszett nyoma. A világcsúcsok nem voltak biztonságban tőle égen-földön, no és persze vízen sem; kalandos útjait jórészt léghajó, vitorlás hajó, vitorlázórepülő vagy hőlégballon fedélzetén tette meg. Kétségkívül még Az életbiztosítók réme címet is begyűjthette volna az évek során - ha létezne ilyen.


Belföld

Szobota Zoltán
Küzdelem a hívekért
Egyházak, politika, evangelizáció

Az egyszázalékos felajánlásokból egyértelműen kitetszik, hogy a hazai felekezetek még nem bírtak felülkerekedni a szekularizáció hullámain, és bár valamennyien növekedést könyvelhetnek el a maguk oldalán, a rendszerváltás óta nyitva álló lehetőségeiket nem tudták kellőképpen kiaknázni. Ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy - az MTA Szociológiai Intézetének kutatása szerint - a kilencvenes évek eleje óta nem gyarapodott a templomba járók száma, hanem abban is, hogy példának okáért a Magyar Katolikus Egyház a héten zajló gigantikus méretű Városmisszió kereteiben nyúl először az evangélizáció modern eszközeihez.


Városmisszió 2007

A Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmisével vette kezdetét a Városmisszió Budapest 2007 rendezvénysorozat vasárnap. A ceremóniára elhozták Lisieux-i Kis Szent Teréz - a világmissziók védőszentjének - ereklyéjét is. Eddig négy fővárosban (Bécs, Párizs, Lisszabon, Brüsszel) került sor a mostani budapestihez hasonló rendezvényre, mióta az európai püspökök 2003-ban elindították a városmissziós mozgalmat.


Szlazsánszky Ferenc
Nem kötelező
Csak világos feltételek mellett jönnének a magánbiztosítók

Nem a pénzhiány az egészségügy legfőbb problémája, hanem az átláthatatlan szabályrendszer - állítja Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár igazgatója, aki a biztosítók képviseletében vett részt a kormánnyal való tárgyalásokon.


Hetek-összeállítás
Megbuktatnák Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc után Orbán Viktor is offenzívába kezdett. A taktikája egyértelmű: szociális kérdéseket tűz a zászlajára, hogy az MSZP szavazói közül is tömegével vándoroljanak át a Fidesz oldalára. Az elkövetkező hónapok első számú Fidesz-programja a népszavazás sikeres lemenedzselése lesz, mely által - mint Orbán szavaiból kiderült - megbuktatható Európa „leggyengébb kormánya”.


Életmód

Fabini Piroska, Makki Marie-Rose
Célkeresztben az otthon szülés
2008 januárjától legálissá válhat

Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban megbízta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozza ki az otthon szülés szakmai feltételeit. Magyarországon eddig illegális tevékenységként, úgynevezett „szüléskísérő” szakemberek segítségével zajlott annak az évi 250-300 kismamának a szülése, akik saját felelősségükre az otthon szülés mellett döntöttek. A mostani szabályok kidolgozása nem jelenti azt, hogy az állam tömegeket szándékozna az otthon szülés felé terelni, inkább csak azoknak nyújt egy biztonságosabb keretet, akik ragaszkodnak az alternatív megoldáshoz.


Fókusz

Bagyarik Cecília
A Bős–Nagymaros-sztori

A rendszerváltás hajnalán az ország szinte egy emberként támadt a Dunaszaurusznak elnevezett bős- nagymarosi vízlépcsőre. A kommunista rendszert nem sokan merték nyíltan támadni, viszont százezrek vonultak az utcára a hatalom szimbólumává vált erőmű ellen, rázúdítva minden dühüket és fájdalmukat. Ahogyan egy általunk megkérdezett szakember fogalmazott: a létesítmény „áldozat lett a rendszerváltás oltárán”. Azóta a kommunizmus összedőlt, ám ahogyan a rendszerváltás folyamata is felemásra sikerült, a Dunaszaurusz feletti győzelemnek sem örülhetünk maradéktalanul, hiszen a Magyarországot ért hatalmas anyagi kár mellett a szlovákok „elrabolták” a Dunát, a Szigetköz pedig a mai napig nyögi a döntések következményeit.


Háttér

Széchey Noémi
Csak egy dolog biztos: az, hogy eltűnt
A portugál rendőrség a szülőket gyanúsítja Madeleine McCann eltűnése miatt

Bár már négy és fél hónapja, hogy Madeleine McCann négyéves brit kislány eltűnt a portugáliai Praia da Luz üdülőhely egyik apartmanjából, továbbra is csak ez az egy tény biztos. Minden más - hol van most, mi történt, és ki tette vele - csak merő találgatás. A legutóbbi törvényszéki vizsgálatok eredményei ugyan Maddie szüleire terelték a gyanút, a megválaszolatlan kérdések száma ennek ellenére nem csökkent, hanem csak még tovább gyarapodott.


Sebestyén István
Ellenőrzések ellenőrzések hátán
Amíg a szüretnek vége nem lesz

Szegény embert az ág is húzza, vagy inkább a munkaügyi ellenőrök - mondják a gazdák, akiket meglepetésként értek a betakarítás idején indított munkaügyi razziák. A feketemunka visszaszorítása ugyan nemzeti érdek - ezt a termelők is elismerik -, ám a harcot meghirdető kormány döntéshozói mintha a gyereket is kiöntenék a fürdővízzel együtt. A témáról Balázs Mihályt, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőségének igazgatóját kérdeztük.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Egy politikus végjátéka
Előzetesben Zuschlag

Információink szerint az a videofelvétel is közrejátszhat Zuschlag János szocialista politikus előzetes letartóztatásában, amelyen egyik munkatársa egy vállalkozót igyekezett meggyőzni, osszon vissza a számára kijárt pályázati támogatásból.


Vagyim Arisztov
Megállt az idő
A Nagy Tisztogatás és a mai Oroszország folytatás

A hetven éve, 1937-ben kezdődött Nagy Tisztogatásban résztvevő hóhérok, hamis vádlók zömét nem vonták felelősségre. Az összes felelősséget a belügyi szervek legfelső vezetésének nyakába varrták, a többiek büntetlenek maradtak. A vérpad, kínpad mesterei megbecsült veteránként vonultak nyugdíjba az MVD és a KGB soraiból. Még most sem mernek beszélni róluk, amikor többségük már meghalt. A mai Oroszország továbbra is hallgat a történelem sötét oldaláról. Szinte minden orosz városban megtalálható Lenin köztéri emlékműve, de nehezen találunk a politikai megtorlások áldozataira emlékeztető szobrot, táblát. Annak ellenére, hogy nincs olyan város vagy körzet, amelyet ne érintett volna a kommunista terror.


Hollywood népbetegsége

Bizonyított tény, hogy a sztárok korábban halnak, mint a közönséges földi halandók. Az alkoholnak, a drognak és az önpusztító életmódjuknak köszönhetően kevesen élik meg a békés öregkort.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Megoldás a Messiás kezében
Létezhet-e a Szentföldön világi állam?

Theodor Herzl, a politikai cionizmus atyja, Budapesten látta meg a napvilágot. Ám nemcsak a cionizmusnak, hanem a zsidó anticionizmusnak is vannak magyarországi gyökerei: az Izrael államát mindmáig radikálisan elutasító szatmári hászidok mozgalma is a történelmi Magyarország területén bontott szárnyat. 2006-ban néhányuk részt vett az Ahmadinezsád iráni elnök által rendezett Izrael-ellenes konferencián is. A mintegy 20 ezer családot számláló közösség a holokauszt óta főként New Yorkban, Antwerpenben, Londonban és Jeruzsálemben él. Magyarországon csak két-három szatmári hászid él, egyikük Fényes Balázs tanár és kósersági felügyelő, aki már az e hét szombatjára eső Jóm Kippurra készül.


Interjú

Gesztesi Márta
Boldogságkeresők
Sztárok küzdelme a depresszióval

„Tetszened kell a színpadon, a kamerák előtt, különben nem kapsz szerepet, vagy nem fogad el a közönség. Ez egy folyamatos nyomás az emberen. Aki ezt a hivatást választja, annak szembe kell néznie a kiszolgáltatottsággal. Egy színész vagy egy művész sokkal érzékenyebb, idealistább, mint az átlagember, és fontos számára, hogy meg is tudja őrizni a különleges érzékenységét. Másfelől viszont fel kell vérteznie magát a kudarcok ellen. Amíg egy üzletembernek van egy portékája, amivel kereskedik, addig egy színésznél ő maga az »áru« és az ő lelke” - vélekedik Détár Enikő színművésznő. - A kilencvenes évek elején, amikor elkezdődött a Nap TV, a rádióval párhuzamosan hetente többször kellett műsort vezetnem. Akkor éreztem először, hogy nagy a nyomás. Jöttek a szédülések, a kézremegés. Aztán egyik pillanatról a másikra jött egy hirtelen rosszullét. A feleségem orvost hívott, mert azt hitte, hogy infarktus, de nem az volt. Kivizsgáltak, és kiderült, hogy nincs szervi bajom. Egyszerűen kimerült vagyok. Először menedzserbetegségnek nevezték, később világossá vált, hogy mániás depresszió. Ez a betegség genetikusan öröklődik. Úgy tudom, hogy az apám is depressziós volt.


Külföld

Németh Csillag
Forrponton
A szír atomcélpontok bombázása Iránnak is üzenet

Hetek óta folynak a viták és találgatások a Szíria elleni izraeli légitámadásról. Több amerikai napilap azt közölte, hogy F-16-os vadászbombázók támadást hajtottak végre egy szíriai létesítmény ellen, melyben észak-koreai segítséggel nukleáris tevékenységet folytattak. Szíria washingtoni nagykövete tagadta az atomprogrammal kapcsolatos értesüléseket, ugyanakkor kijelentette: „Izrael meg fog fizetni a hadműveletéért.” Időközben iráni hírforrások közölték, hogy hatszáz rakétát állítottak fel izraeli célpontok ellen, melyekkel támadni fognak, amennyiben katonai csapás éri Iránt vagy Szíriát.


Morvay Péter, Lukács András Párizs
Villámszövetség
Sarkozy elégedetten távozott Budapestről

Átviharzott Budapesten a Tornádó. Nicolas Sarkozy francia elnök igazolta az egyik életrajzírójától származó jelzőt: az itt töltött hét óra alatt találkozott az összes „fajsúlyos” magyar politikussal, parlamenti beszédében programot hirdetett Európának, bátor beruházásokra ösztönözte a francia befektetőket, vigasztalta egy kicsit a magyarokat Trianonért, és megnézte, hogyan is épül a budapesti metró.


Kulcsár István
Orosz köd
Mit üzent Putyin az utódjelölteknek?

Oroszországban megkezdődött a parlamenti választási kampány. December 2-án döntenek a választók arról, hogy a következő négy évben kik képviseljék őket az alsóházban, az állami dumában. Pontosabban: egyéni jelöltekre az állampolgárok már nem, csupán pártlistára szavazhatnak. Mivel pedig az igazi hatalom alapvetően az elnöké, az orosz és a nemzetközi közvéleményt elsősorban az izgatja, kit választanak jövő márciusban államfővé Oroszországban. Az egyik jelölt a most kormányfővé kinevezett Viktor Zubkov (képünkön).


Busa Viola
Putyin nem kér a Nyugat leckéztetéséből

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel a nyugati újságírókat, hogy hagyjanak fel az „ostoba atlanti szolidaritásukkal”, ha azt akarják, hogy a Nyugat kapcsolata javuljon Oroszországgal. Jövőbeni terveit illetően pedig sejtetni vélte, hogy a hatalom közelében kíván maradni.


Németh Csillag
Forrponton
A szír atomcélpontok bombázása Iránnak is üzenet

Hetek óta folynak a viták és találgatások a Szíria elleni izraeli légitámadásról. Több amerikai napilap azt közölte, hogy F-16-os vadászbombázók támadást hajtottak végre egy szíriai létesítmény ellen, melyben észak-koreai segítséggel nukleáris tevékenységet folytattak. Szíria washingtoni nagykövete tagadta az atomprogrammal kapcsolatos értesüléseket, ugyanakkor kijelentette: „Izrael meg fog fizetni a hadműveletéért.” Időközben iráni hírforrások közölték, hogy hatszáz rakétát állítottak fel izraeli célpontok ellen, melyekkel támadni fognak, amennyiben katonai csapás éri Iránt vagy Szíriát.


Felkészülés a legrosszabbra

Látványos fordulatra került sor a francia külpolitikában azt követően, hogy a Bernard Kouchner francia külügyminiszter Irán nukleáris terveivel kapcsolatban kifejtette: a nemzetközi közösségnek „a legrosszabbra is fel kell készülnie”, történetesen egy Irán elleni háborúra, mivel ma a világon nincs más, ami ennél nagyobb válságot jelentene. Amerikában elégedettséggel, Európában nyugtalanul, Oroszországban viszont egyenesen felháborodva fogadták a párizsi nyilatkozatot.


Online

Vége az Amerika-ellenességnek?

A fizetségnek arányban kell lennie a teljesítménnyel, ez az angolszász alaptézis egyre jobban megjelenik az európai gondolkozásban. Európa nemcsak a tévéműsorokban, mozifilmekben és a rockzenében kezdi egyre inkább elveszíteni a saját arculatát, hanem a gazdaság is egyre inkább „amerikanizálódik”.


Légikatasztrófa: nyolcvankilencen meghaltak

A thai hatóságok 32 helyi és 21 külföldi áldozatot már azonosítottak Phuket szigetén, ahol vasárnap lezuhant egy főként turistákat szállító repülőgép. A gépen a személyzettel együtt 130 ember volt. Az áldozatok között legalább négy amerikai, több brit, három francia, egy ausztrál, egy ír, egy német és egy svéd állampolgár is van.


Romantikus reformkor

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint: a tó környéki települések aktív városmarketing-munkával rá tudnak cáfolni arra a közhiedelemre, amely szerint augusztus 20. után megáll az élet a Balaton partján. Bizonyíték erre a Romantikus Reformkor elnevezésű rendezvény is.


Milliárdokat hagyott a terrierre

Unokái helyett kutyájára hagyta összes vagyonát a hetekben elhunyt New York-i milliárdosnő, Leona Hemsley. A 87 éves korában elhunyt asszony 2,2 milliárd fontnak megfelelő vagyonának kedvezményezettjei nem az unokái lettek, hanem Trouble névre hallgató máltai terrier kiskutyája.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Fotó: Jen Mitchan


25 éves a :-

Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora az, akinek a nevéhez fűződik a smile-jel :-) megalkotása. A professzor, aki a mesterséges intelligenciát, a neurális hálózatokat és a beszédfelismerést kutatja, 1982. szeptember 19-én 11.44-kor az egyetem online fórumán zajló beszélgetésben írta le először a smile-jelet, majd annak ellentétjét, a rosszallást kifejező :-( jelet, amikor is az informatikusok két napon át arról vitáztak, hogyan lehet a humort megjelentetni az interneten betűk és számok alkalmazásával.


Banki értékesítők elbocsátott tanárokból

A hazai hitelintézeteknél is érdemes próbálkozniuk az idén állás nélkül maradt pedagógusoknak. A bankok honlapjain jelenleg körülbelül négyszáz, tanárok által is betölthető állás hirdetése található.


Meghalt az igazi Indiana Jones

Nyolcvanéves korában elhunyt Douglas Eugene „Gene” Savoy amerikai régész és kalandor. Az amerikai sajtó őt nevezte az „igazi Indiana Jonesnak”, mert Peruban a legfontosabb régészeti lelőhelyek közül négyet fedezett fel. Köztük volt a múlt század hatvanas éveiben Vilbacamában az inkák utolsó menedéke a spanyol hódítók elől.


Guinness-rekord lecsóból

Több mint 680 kiló lecsót készítettek szombaton Debrecenben. Ebből 3400-nál is több 20 dekás adag jött ki az éhes nézők legnagyobb örömére. Ez jóval több a tavaly Gyöngyöshalászon felállított rekordnál.


Egyiptomban börtönbe küldik az újságírókat

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a kairói bíróság négy ellenzéki újságírót, köztük három szerkesztőt, mivel bizonyítottnak látták, hogy megsértették az Egyiptomi Köztársaságot, illetve az állam vezetését, amit Hoszni Mubarak testesít meg. Az újságíró-szakszervezet sztrájkkal tiltakozik a döntés ellen, mely szerintük megölte a sajtó- és véleményszabadságot. Azt is hozzátették: nem nyugodnak bele az ítéletbe, emellett vasárnapig kész cselekvési tervvel állnak elő. Az említett lapban nemrég olyan cikk jelent meg, ami a kormánypártot azzal vádolta, hogy erőszakkal kormányozza Egyiptomot, és megfélemlíti a lakosságot. Emellett az írás szerzője tudni vélte azt is, hogy Mubarak súlyos beteg, ám ezt a kormányzat titkolja. Ezek alapján a bíróság bizonyítottnak látta a rágalmazás vádját, és az újságírókat egyévi börtönbüntetésre, emellett 40 ezer egyiptomi font bírság megfizetésére ítélte.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Heten pályáznak a 2016-os olimpiára

A korábban jelzetthez képest eggyel több, hét pályázat érkezett be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a 2016-os nyári játékok rendezési jogának elnyeréséért. A NOB pénteki közlése alapján Chicago, Tokió, Rio de Janeiro, Madrid, Prága és Doha mellé befutott Baku is.


Ez nem vicc: digitális rózsafüzér

Piacra dobták a digitális rózsafüzért Olaszországban, amely lágy női hangon imádkozza az üdvözlégyet. A számítógépes egérre emlékeztető, hangszóróval ellátott készülék mindennap elmondja a miatyánkot, elmond három üdvözlégyet és dicső-séget. A 29,50 eurós darabot Szűz Máriát ábrázoló szobrocskák társaságában árulják. A loretói székhelyű Prex cég tervei szerint a digitális rózsafüzér hamarosan eljut Nyugat-Európa más országaiba is. A gond csak az, hogy egyelőre még nem találták meg hozzá „a megfelelő hangokat”.


Töltsd fel az utcán a mobilodat

Sokszor gondot okoz mobilunk feltöltése, mert elfelejtkezünk róla. Mouna Andraos elkészítette az általa csak Power Cartnak nevezett utcai mobiltöltő talicskát, amely jelenleg még csak Brooklynban teljesít szolgálatot. Az épp arra járó feledékenyeknek jó szolgálatot biztosít az új találmány.


Senkinek nem kell a fradi-pálya

A harmadik pályázat sem járt sikerrel a Ferencvárosi Torna Club Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának megvásárlására. Noha három cég is megvásárolta a pályázati dokumentációt, végül egyikük sem döntött az ajánlattétel mellett. Rieb György, az FTC elnöke a héten elmondta, hogy ha változatlan marad a helyzet, a futballcsapatot működtető zrt.-t külön fogják értékesíteni, mivel „a labdarúgók iránt négy befektető is érdeklődik”.


Színe után választja ki álmai autóját a nő

EGY VÉRBELI nőnek az autója is egyedi, amelyben természetesen a sminkkészletnek és a plüssállatoknak is megvan a helye. Magyarországon a járművek felét a szebbik nem használja, Nyugat-Európában ez az arány még magasabb.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 38. szám - 2007. szeptember 21.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Mit kerestek a Várban a papok?
Tovább a cikkhez >>>

Játék a tűzzel
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Sebestyén István
Aki felfedezte Szávay Ágnest
Idealista és sikeres üzletember

„Adj, hogy kaphass” - ez a vezérelve a magát idealista vállalkozónak tituláló Szabó Antalnak. Nevéhez nem csak a tavaly és idén is Magyar Termék-díjas, a multik között tekintélyes második helyet kivívó festékgyártó üzem, a Poli-Farbe kötődik. Közre-működött Szávay Ágnes felfedezésében is, akit elejétől fogva támogatott. Azt mondja, a befektetés most kezd beérni: a szimpatikus tenisze-zőnő egy egész országnak okoz örömet játékával.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>