Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Havasnak mennie kell
„Igazán rosszul érint a dolog, mert a TV2 vezérigazgatójának döntése döbbentett rá arra, hogy harminc éve rossz úton járok. Még a nyolcvanas évek közepén Berecz János figyelmeztetett arra, hogy lekerülhetek a képernyőről, illetve kikerülhetek a rádióból, ha nem változtatok a magatartásomon. Ő ezt elmulasztotta, de húsz év múltán Várdy Zoltán személyében megjött az, akinek volt ereje megálljt parancsolni nekem” - nyilatkozta Havas Henrik, miután a TV2 szerdán közölte: letiltja a képernyőről Havas Henriket, a Mokka műsorvezetőjét. „Havas elmúlt időkben tanúsított viselkedése és megnyilvánulásai nem illeszkednek a csatorna szellemiségéhez, műsorpolitikájához és hosszú távú terveihez” - fogalmaztak közleményükben. Lapértesülések szerint Havas élő műsorban élcelődött az adó vezérigazgatójával.

Kitüntetett rendőrök
Az Országos Rendőr-főkapitányság megadta az Origo nevű internetes portálnak, hogy kik voltak azok a magas rendfokozatú, vezető beosztású parancsnokok, akik a rendőrségi jelentés szerint szakmai hibákat követtek el a 2006. október 23-ai tömegoszlatáskor; az Origo szerdai írása szerint a hat érintettből hármat előléptettek, hárman pedig nyugdíjba vonultak.

Orbán „rossz válasznak“ tartja a Gárdát
A Fidesz elnöke a Budapestre akkreditált nagykövetek előtt a Magyar Gárdával kapcsolatban kijelentette: a szervezet létrehozása rossz válasz a problémákra, a válságra. Az elnök a Jobbik által nemrégiben létrehozott szervezetről még megjegyezte, hogy a krízis megoldásának demokratikusnak és erőszakmentesnek kell lennie.

Négy napon múlott
Gyerekek és szülők tüntettek a Nógrád megyei Mátraszőlős bezárt iskolája előtt szerdán. Az önkormányzat négy nappal a tanévkezdés előtt döntött az intézmény megszüntetéséről, s mintegy negyven - döntő többségében roma, - tanuló nem kezdhette meg tanulmányait.

Mentőöv a mentőknek
Az 1,5 milliárd forint adósságot felhalmozó Országos Mentőszolgálat 2 milliárd forintot kap a kormánytól, amelyet az egészségügyi kasszából utalnak át - jelentette be Schvarcz Tibor, az Egészségügyi Bizottság szocialista alelnöke a testület szerdai ülésén. A Fidesz ezt csak akkor hiszi, ha a kormányoldal írásba adja.

Lecsapnak a kuruc.infóra
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy korlátozza a kuruc.info elérhetőségét - mondta Takács Albert miniszter egy reggeli tévéműsorban.

Semjén prognózisa
Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint „a társadalom szociális ellehetetlenülése és a kormány ámokfutáshoz hasonlítható politikája” következtében számítani kell arra, hogy ősszel békés utcai tiltakozások lehetnek, ám zavargások csak akkor, „ha Szilvásy György titokminiszter utcára küldi provokátorait”.

Eladósodtak az önkormányzatok
Az előző négy évben az önkormányzatok vagyona és költségvetési bevétele közel duplájára nőtt, ennek ellenére közel harmaduk hitelfelvétellel növelte eladósodását - derül ki az Állami Számvevőszék 2002-2006 közötti időszakot átfogó vizsgálatából.

Szeptemberi hidegrekord
Hét Celsius-fokos országos hidegrekordot mértek szerdán a Bakony északi részén fekvő Désen, s a fővárosban ugyancsak rekordnak számít a délutáni 9,5 fok. Ezen a napon legutóbb 1976-ban Dobogókőn jegyezték az országos rekordot 8,2 fokkal, a fővárosban pedig 11 fok volt a csúcs ugyanekkor.

Új jelzések a BKV-nál
Százmillió forintos táblareformot tervez a BKV. A közlekedési cég szóvivője elmondta, hogy a gyorsbuszok piros szín helyett egy E betűt kapnak, a városrészről elnevezett buszoknak számuk is lesz, valamint az egy térségbe tartó járatoknak azonos számmal kezdődik majd a jelzésük.