Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 34. szám, 2007. augusztus 24

Arcok

Major Nóra
Robert Redford túl a hetvenen
Mindig is frusztrált a színészkedés

Erősen megoszlik a nemzetközi szakirodalom Robert Redford születési dátumát illetően: a kaliforniai születési jegyzék szerint 1936-ban látta meg a napvilágot a kaliforniai Santa Monicában, a népszerű internetes és nyomtatott kalendáriumok viszont 1937. augusztus 18-ra datálják. Egy év ide vagy oda, Redfordot talán nem zavarja annyira, mint a jubileumokra specializált újságíró-társadalmat, akiknek többsége idén „köszöntötte” a filmikont 70. születésnapja alkalmából…


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
A forradalomhoz gyengék vagyunk
Digitális rendszerváltást akar Csurka

Tíz éve járok MIÉP-gyűlésre - semmi bajom, munkaköri kötelesség -, tíz év alatt a szemem előtt sorvadt el a valamikori tömegpárt. A helyszín - Hősök tere - a régi, Csurka István is tartja pozícióját, a színvonal a megszokott, a méretek azonban drasztikus változáson mentek keresztül. A színpad körül elkerített területen ma is bocskais, vagy fekete öltönyös, fehéringes, nyakkendőmentes férfiak beszélgetnek, cigarettáznak mint egykor, csak létszámban fogytak meg kissé. Az utolsó két választási vereség óta kikoptak az elnök emberei, csak Bogdán Emil bácsi - állatorvos és fajelméleti szakértő - maradt az ismertebb figurák közül. És persze Papolczy Gizella, az elnök élettársa, a párt pénztárnoka. A talpig feketébe burkolódzott asszony éppen vaskos pénzköteget ad át egy furgon sofőrjének - feltehetően a hangosításért cserébe.


Munkatársainktól
Harmadosztály
Miniszterfiak esete a büféssel

- Én olyan ajánlatot tettem első körben, hogy napi százezer forintért biztosítom annak a lehetőségét, hogy a mi rendezvényünk vendégei az önök szolgáltatásait is korlátlanul, a nap huszonnégy órájában igénybe vehessék. Ez vonatkozik ételre, italra, kávéra, mindenre. - Azt én garantálom.


Sebestyén István
Hálátlan feladat
A kormány hadat üzent a paraszolvenciának

A hálapénz visszaszorítása az egyik hangsúlyos érvként szerepelt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése mellett a kormányzati kommunikációban. Ennek ellenére több mint fél évvel bevezetésük után még a szaktárcának sincs alapos felmérése azzal kapcsolatban, csökkent-e a paraszolvencia, és ha igen, milyen mértékben.


Hubert József, Megyesi Csaba Zoltán
Fidesz, Jobbik: kéz a kézben

Öttevény Győrtől alig néhány kilométerre nyugatra található település, lakosai száma nem éri el a háromezer főt. A kis községben az országoshoz képest rendhagyó ünnepségre került sor augusztus huszadikán: a Fidesz a Jobbikkal közösen emlékezett meg a magyar állam alapításának 1007. évfordulójáról.


Életmód

Pálfy Gyula
Feljavított emberek
Sötét víziók a genetika jövőjéről

A születendő baba nemének megválaszthatósága körüli nyári viták újból felszínre hozták azokat a filozófiai-etikai aggályokat, amelyeket az emberi egyed genetikai tervezhetősége vet fel minduntalan. Jóllehet az orvostudomány még gyerekcipőben jár, a filmipar már jóval előbbre tart a kérdésben, és többnyire nem fest valami szívderítő képet a „szép új világról”. A közeljövőt leíró történetek különös izgalma, hogy amit napjainkban veszélyesnek látunk, az hogyan nő a fejünkre holnap.


Háttér

Gyurácz Ottilia, Takács Kinga, Tóth Tamás
Megabuli
Leáldozóban a parádé

Augusztus utolsó hétvégéjén elmarad a Budapest Parádé ingyenes techno-cirkusza. Jóllehet a Sziget Kulturális Iroda anyagi okokra és szponzorhiányra hivatkozva jelentette be idén a rendezvény megszűnését, ezzel szemben a valóság az, hogy hét év lakossági panaszáradat után az önkormányzat nem adta meg az engedélyt arra, hogy a Világörökség részét képező Andrássy utat ismét „szabadtéri illemhellyé és szemétdombbá alakítsák” a felvonulók. Ugyanakkor a szervezőiroda a fizetős afterpartykat továbbra is megrendezi a Népstadionnál, ahol idén DJ-világsztárok mega-bulija várja az elektronikus zene kedvelőit - ha hajlandók pénzt is adni érte.


Papp Levente
Mágikus gombák piaca

Egy tizenhét éves francia lány amszterdami iskolai kirándulása során kipróbálta az ott legálisan megvehető mágikus gombák egyikét, majd mámorában kilépett szállodai szobájának emeleti ablakán, és szörnyethalt. A holland parlament a jövő hónapban tárgyalja a mágikus gombák forgalmazásának betiltását, a termelők és a kereskedők lobbiznak a további legális terjesztésért, adta hírül a BBC News.


Varga Anita
Mobilmánia Magyarországon
Pótcselekvés labilis idegzetűeknek?

Gondolnánk azt, hogy létezik mobilfüggőség? A mobilmánia létező probléma! Tények igazolják, hogy több SMS-függőségben szenvedő ember áll pszichológiai kezelés alatt. A tapasztalatok szerint az életkörülményeink, a lelki stabilitásunk nagyban meghatározza, hogy a mobiltelefon hasznos eszközzé vagy pótcselekvéssé válik-e az életünkben. Tény, hogy hazánkban az egy főre eső mobiltelefonok száma kirívóan magas.


Hit és értékek

Morvay Péter
A világ, ahogy a CNN látja

„Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az elmúlt harminc évben a zsidó, a muzulmán és a keresztény valláson belül olyan folyamatok játszódtak le, amelyek ezeket a hiteket befolyásos politikai erővé formálták. Ezt el kell magyaráznunk az embereknek” - indokolta a CNN vezető tudósítója, Christiane Amanpour, hogy miért vágott bele az Isten harcosai című monstre hatórás dokumentumfilm-sorozat elkészítésébe. A CNN-en a héten bemutatott háromrészes film műsoridő szempontjából egyenlően kezeli a zsidó telepeseket, a radikális dzsihádista harcosokat és az Amerikában tevékenykedő evangéliumi keresztény prédikátorokat, mint akik a 21. században „Isten harcosai” a szekuláris világgal szemben vívott harcban.


Eperjesi Ildikó
Amanpour a frontvonalban

Christiane Amanpour, az egyik legelismertebb és legjobban fizetett amerikai újságíró, brit anya és perzsa apa gyermekeként született 1958-ban Londonban. Gyermekkorát Iránban töltötte, családja a perzsa sah rendszerének kiváltságosa volt. Tanulmányait viszont már Angliában folytatta, többek között egy római katolikus lányiskolában. 1979-ben családja menekülni kényszerült Iránból, amikor Khomeini iszlám forradalma megbuktatta a sah rendszerét.


Interjú

Tihanyi Péter
Min múlik a győzelem?

Joób Márton szegedi kenus a duisburgi világbajnokságon a kilenc magyar aranyból kettőt is hazahozott. „Kisfiúként próbálgattam több sportot is, de azt a vonzódást és bizsergést egyik sportnál sem éreztem, mint amikor a Tisza hídján állva kenusokat láttam evezni.” - Zenészcsaládba születtem. A szüleim szerettek volna lányokat is, de fiúk jöttek sorban, így lettünk négyen, aztán jött két lány is. Nagy hatással volt rám, ahogy édesapámék neveltek minket, hogy nyolcan együtt éltünk, játszottunk, ebédeltünk. Olyannyira, hogy már az általános iskola felső tagozatában arról ábrándoztam, hogy én is fiatalon családapa leszek. Így is lett. Tizenkilenc évesen kértem meg Dóri kezét. Bátor lépés volt ez, ugyanis anyósom professzor, apósom főorvos volt, én pedig épp leérettségiztem ekkor. Mindez hat éve történt, és ez a döntésem egy alapot adott az életemnek, sőt valamennyire a sorsomat is meghatározta. Az első világbajnoki aranyamat közvetlenül az esküvőm után, 2003-ban nyertem szintén négyes hajóban.


Külföld

Hajdú Sándor
Elnöki csárdás
A román államfő Székelyföldön nyaralt

Éles bírálatokat váltott ki a székelyföldi tapasztalatokat taglaló államelnöki beszámoló Romániában. Traian Basescu öt napig tartózkodott Székelyföldön, de pihenése alatt találkozott a hivatalos és az ellenzéki magyar vezetőkkel is.


Kulcsár István
Három év, három választás
Kierőszakolt erőpróba Ukrajnában

Ukrajna-szerte teljes erőbedobással kampányolnak a pártok a szeptember 30-ára kitűzött, előrehozott parlamenti választások előtt. A 47 millió lakosú kelet-európai ország lakossága három év leforgása alatt harmadszor járul az urnák elé, ami a politikai instabilitás biztos jele.


Hetek-összeállítás
Óriáshurrikánok évadja
Fél-Európa kiterjedésű vihar a Mexikói-öbölben

Pusztító hurrikán söpört végig a Karib-tenger térségén az elmúlt napokban. A Dean hurrikán Haitin, Jamaicán és Mexikóban pusztított, közel tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga után. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán maximális erősségűnek jelzett viharból az idei hurrikánszezon baljós előfutára is lehet: ilyen erősségű viharok legutóbb 2005-ben pusztítottak a térségben. Köztük volt a New Orleansot letaroló Katrina hurrikán is.


Hechs László
Se béke, se partner
Közel-keleti dilemmák

„A múlt héten alapvető elvi kérdésekről tárgyaltam Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével”- közölte Ehud Olmert izraeli kormányfő az Izraelbe látogató amerikai kongreszszusi küldöttséggel. A két vezető feltételezhetően egy végleges békeszerződés alapvető elveit vitatta meg, amelyet a George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke által novemberre összehívott regionális konferencia hagyna jóvá.


Online

Meghalt a pénzosztogató milliárdos

105 esztendős korában hunyt el augusztus 13-án Brooke Astor, New York legendás úrnője, aki mintegy 200 millió dollárt osztott szét élete során a szegények közt. A férje örökségéből adakozó hölgy mindvégig szigorúan követte életfilozófiáját, eszerint „a pénz olyan, mint a trágya, szét kell szórni”. Brooke Astor nem érte be azzal, hogy csekkeket írjon alá, maga ment el a város legszegényebb negyedeibe is, hogy lássa, hogyan tud segíteni. 1959-ben elhunyt harmadik férjének vagyonát a halála után létrehozott Vincent Astor Alapítvány javára fordította, amely működésének végéig, 1997-ig közel 200 millió dollárt (37,5 milliárd forintot) fordított a város közintézményeire, köztük a New York-i közkönyvtárra, a Carnegie Hallra, a Természettudományi Múzeumra, a Central Parkra, a bronxi állatkertre, a harlemi Apollo Színházra és a Metropolitan Múzeumra. 


Huszonöt éves a CD lemez

25 éve, hogy 1982-ben a Royal Philips Electronics legyártotta a világ első kompaktlemezét Hannover közelében, Németországban, a Philips Langenhagenben lévő gyárában. Ezzel megalapozta az analógról a digitális zenei technológiákra való átállást. A CD elsősorban kiemelkedő hangminőségének és karcállóságának köszönhetően lett sikeres, vagyis annak, hogy nem sercegett, mint a bakelit, és jól bírta a hordozást. Az a gyár, ahol az első CD-lemez készült, a PolyGram zenekiadóhoz tartozott, amelyet akkoriban a Philips birtokolt, és elsőként az ABBA-nak a The Visitors (A látogatók) című albuma került kompaktlemezre.


Készül az űrhotel

700 millió forintba, azaz 4 millió dollárba kerülne egy háromnapos üdülés egy személy részére a barcelonai Galactic Suite nevű űrhotelben. Itt a vendégek napi tizenöt napfelkeltét élhetnének át, élvezhetnék a súlytalanságot, és Pókember módjára közlekedhetnének a szobában. A szálloda szerencsére csak 2012-ben nyit, így még van idő a spórolásra…


12 éves csodagyerek
sebészetet és pszichológiát tanul

Az idei tanévtől sebészetet és pszichológiát fog tanulni a mexikói Puebla Egyetemén a tizenkét éves Andrew Almazán. A Mexikóvárosban élő, idén érettségizett fiú az egyetemhez tartozó lakónegyedben együtt lakhat a családjával, és ennek teljes költségét az oktatási intézmény állja. Az egyetem szakemberei személyre szabott tananyagot dolgoztak ki a kivételes intelligenciával megáldott fiú számára. Andrew szülei csupán annyit kértek az egyetem rektorától, hogy ne kötelezzék gyermeküket a boncolásokon és a preparálásokon való részvételre.


Stresszkeltő e-mailek

Az elektronikus levelek áradata is jelentős stresszforrást jelent a munkavállalók számára - olvasható a Glasgow-i Egyetem hírportálján. A 177 alanyt magába foglaló felmérésben a kutatók arra keresték a választ, hogy az elsősorban elméleti és tudományos hivatást választók mennyire tartják lényegesnek az elektronikus levelekkel való foglalkozást a napi munkavégzés közben. Dr. Karen Renaud, a kutatás vezetője szerint a dolgozók fáradtabbnak, frusztráltabbnak és kedvetlenebbnek érzik magukat, ha a postafiókjukba beözönlő e-mailek sokaságával kell foglalkozniuk.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Pataki Ildi


Mérgező pizsamák

A kínai termékeket érintő botránysorozat újabb fejezetéhez érkezett: most Új-Zéland egyik kereskedelmi lánca, a Warehouse hívta vissza a hétvégén az összes, Kínában gyártott gyerekpizsamát, miután két kisgyerek megégett, mert a flanelpizsamájuk lángra kapott. A mérgező játékok és a mérgező kínai gyerekfogkrém után a Kínából importált textilek is veszélyesnek bizonyultak. Vizsgálatok bizonyítják a feltételezést, hogy a kínai gyerekpizsamák a megengedettnél jóval, 900-szor (!) több formaldehidet tartalmaznak, pedig az volt rájuk írva, hogy: „kevéssé tűzveszélyes”. A gyártók egyébként azért kezelik formaldehiddel a textilt, hogy meggátolják a penészedést. Az anyag túlzott koncentrációban azonban kiütéseket okozhat, irritálhatja a szemet, allergiás tüneteket válthat ki, de akár bőrrákot is „produkálhat”.


A leghosszabb magyar luxusjacht

A magyar származású Charles Simonyi tulajdonában van a világ jelenleg 54. leghosszabb luxusjachtja. A 70,7 méter hosszú és 13,5 méter széles M/Y Skat (jelentése: „drágám”, „kincsem”, illetve „adó”) elnevezésű szürke színű hajó a nemrég űrturistaként elhíresült milliárdos számára szinte második otthonként funkcionál. Ennek megfelelően megtalálható benne az informatikus irodája, több pihenőhelyiség, ezenkívül jacuzzik és több sporthelyiség is. A tizenhat fős legénységre tervezett jachthoz motorcsónak is tartozik, valamint egy helipad is, amelyen Simonyi szintén szürke helikoptere is le tud szállni.


Megvertük a világbajnokot

A magyar labdarúgó válogatott óriási meglepetésre 3:1 arányú győzelmet aratott a világbajnoki címvédő Olaszország együttese fölött. A siker értékét tovább növeli, hogy az olaszok legerősebb csapatukkal érkeztek, ráadásul a második félidő elején ők szerezték meg a vezetést. „Nem kell elszállni, majd a tétmérkőzéseken bizonyíthatjuk be, hol is tart a magyar foci” - nyilatkozta a meccs után a magyar csapat kapitánya s egyben legjobbja, Gera Zoltán (képünkön), aki góllal és egy szenzációs gólpasszal járult hozzá a sikerhez.


Westend 2 lakásokkal

A tervek szerint 2009-re készül el a legsikeresebbnek tartott pláza folytatása. A Westend City Center 2 immár nem csupán szolgáltató- és üzlethelyiségeknek ad majd otthont, hanem irodaházként, sőt lakóépületként is funkcionál majd. Az építést vezető cég tájékoztatása szerint az új épületet két szinten is összekötik majd a régi Westenddel, így még több üzlethelyiséggel találkozhatnak majd a látogatók.


Veszélyes nyomtatók

A Lexmark szerint érdemes odafigyelni a nyomtatók által jelentett kockázatokra, ugyanis elméletileg ezek az eszközök is képezhetnek biztonsági réseket a hálózatokon. A cég szakemberei ugyan tagadták, hogy ismernének olyan esetet, amikor nyomtatók sérülékenységének kihasználásával okoztak volna biztonsági incidenseket a támadók. Ennek ellenére a cégeknek tisztában kell lenniük a hálózatokhoz csatlakoztatható készülékek által jelentett kockázatokkal. A hálózatok soha nem lehetnek teljesen biztonságosak, de a vállalatoknak sem kellene megvárniuk egy-egy támadás bekövetkeztét, hanem előre fel kellene mérniük a sebezhető pontokat. Figyelembe kell venni, hogy a biztonsági kihívások folyamatosan változnak.


Számok

autót talált meg eddigi pályafutása során Sánta László, a ZsaruCAR egyik népszerű autókeresője. Egymillió forintos átlaggal szorozva ez már majdnem egymilliárd forint visszaszolgáltatását jelenti alig hét év alatt.


Húzzon hasznot a klímaváltozásból

A Barclays Capital Befektetési Bank tanulmánya azt állítja, hogy az elkövetkezendő 25 évben ez lesz a domináns faktor a pénz- és tőkepiacon. A tanulmány energiaipari forradalomról ír, mivel ez idő alatt a világ energiakapacitását 50 százalékkal kell növelni úgy, hogy a szénhidrogénektől való függőséget radikálisan csökkenteni kell. Az átalakulásnak meglesznek a győztesei és a vesztesei egyaránt, tehát nem árt, ha a hosszú távú befektetéseinknél is számolunk ezzel. A klímaváltozással foglalkozó cégek részvényeiből összeállított befektetési alapok már régóta jelen vannak a piacon, az utóbbi években azonban számuk jelentősen emelkedett.


Itt az új 6-os

A Frankfurti Autószalon egyik legnagyobb csemegéjének az új Mazda6-os ígérkezik, és biztosra vehetjük, hogy ennyire izgalmas középkategóriás még nem született a hiroshimai gyár falain belül. A Japánban Atenza néven futó újdonság külseje erőteljes érzelmi töltést hordoz, amelyben az RX-8-as, a CX-7-es, és az új Mazda2-es stílusjegyei köszönnek vissza. A hazai márkakereskedésekbe novemberben érkeznek az első példányok.


A betegség oka: harag

Azok a férfiak, akik ellenségesek és hajlamosak a haragra, illetve a depresszióra, rosszat tesznek saját immunrendszerüknek, és fokozottan ki vannak téve a szívkoszorúér-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás veszélyének. Steven Boyle, a Duke Egyetem orvosi központjának kutatója és kollégái 313 Vietnamban szolgált amerikai veterán vizsgálata során jutott erre a következtetésre.


A szívünkre vagy az agyunkra hallgassunk

A PRWeek kommunikációs szaklap 252 amerikai vezérigazgató körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek jobban bíznak a megérzéseikben, mint az elemzésekben és az adatokban. 62 százalékuk állította, hogy üzleti stratégiájának kialakításában komoly szerepe van az intuíciónak, és csak 44 százalék tartja a pénzügyi információkat a legfontosabbnak. A megérzés alapján hozott döntéseket gyakran nehéz felismerni, mert a cégek hajlamosak rögtön mögé tenni egy elemzést is. Az pedig, hogy mennyire bízunk valakinek az intuíciójában, azon is múlik, milyen módon kommunikál.


Riport

Vagyim Arisztov, Dno Oroszország
Merénylet a Nyevszkíj expresszen

- Mi van a vonatoddal, nem késik az indulás? - hívott fel pétervári barátom nem sokkal azután, hogy kivitt a vasútállomásra. - A tévében épp most jelentették, hogy valami baleset történt. - Minden rendben, nem jelentettek be semmilyen változást. Azt hiszem, menetrend szerint elindulunk és meg is érkezünk. - Akkor még sem én, sem a 119-es járatszámú vonat többi utasa nem gondolta, hogy Szentpétervárról Moszkvába kilenc óra helyett majd egy napig fogunk utazni, azt meg főleg nem, hogy ennek oka a vaspálya felrobbantása és a 166-os járat balesete lesz.


Rokob Tibor
Tábla a nyakban
Szendvicsemberek kenyere

Menekül, aki tud a forró katlanná vált városból. Aki marad, kétszer is meggondolja, kimerészkedjen-e a gőzölgő aszfaltrengetegbe. Budapest szendvicsemberei azonban hatalmas táblákkal a nyakukban is rendületlenül állják a tűző sugarakat. Többnyire ugyanazon az útvonalon sétálnak, s osztják az elfogyni képtelen szórólapokat. Általában éhbérért.


Szabadidő

(x)
10. Jubileumi Zsidó Nyári Fesztivál
2007. augusztus 25.–szeptember 9.

A Zsidó Nyári Fesztivál mára Magyarország egyik legjelentősebb, leglátogatottabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó kulturális-művészeti rendezvényévé nőtte ki magát. A társadalom olyan rétegeit is megmozgatja a nyár utolsó hetében megrendezett fesztivál, amelyek egyébként évközben kevésbé tanúsítanak érdeklődést a különböző kulturális rendezvények iránt.


Színes

Duma Plaza

Az opera az, amikor egy fickót hátba szúrnak, de nem vérzik, hanem énekel


kohnbandi
All inclusive
Részletek F. Géza magyar turista útinaplójából
Tovább a cikkhez >>>

A mobiltelefon feltalálása


Az Év autószerelője


Slaza
Sár

Kedves miniszter úr! Önt rútul megtámadta az ellenzéki sajtó, azt állítva, hogy kedves miniszter úr unokaöccse megzsarolta a metróépítőket: vagy a házuk előtt is építenek egy rendkívüli állomást, vagy megüthetik a bokájukat!


Slaza
Majomgárda alakult
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 34. szám - 2007. augusztus 24-30.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Ipari füst a Szigeten

Huszonkilenc éves vagyok, boldog házasságban élek, három lánygyermek édesanyja vagyok, öt, három és fél, ill. másfél évesek. A Szigettel kapcsolatos friss élményemet szeretném Önökkel megosztani.


Főorvosok birodalma

Egy korábbi számukban László Tamás, : „A szocializmusban nem az volt az állami vállalatok célja, hogy hatékonyan működjenek, hanem az, hogy működésük hiányosságait minél nagyobb állami támogatással kompenzálják.” Ennek következményeiről két, káros gyakorlatot említek meg:


Üzlet

Kovács Klára
A beáldozott Klubpetrol
Egymilliárdot spóroltunk meg

Megfojtotta a konkurencia, vagy kóklerek martalékává vált az első magyar alternatív benzinkút- hálózat? A Klubpetrol kútjai mára szinte teljesen eltűntek a palettáról, az üzemeltető cég ellen pedig milliárdos adósság miatt eljárást indított az APEH és a VPOP.


Papp Levente
Maffiaerdőtüzek
Ez már maga a vadnyugat

Egyre bizonyosabb, hogy számos dél-európai erdőtűz nemcsak a rekkenő hőség következménye volt, hanem egyes maffiacsoportok gyújtogattak. A nápolyi maffia a drogkereskedelem és prostitúció mellett több legális üzletágban is egyeduralkodó szerepre tör. Az építőipar, a mezőgazdaság és a szemétszállítás után most a leégett területek újrafásításában is üzletet remél.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>