Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 33. szám, 2007. augusztus 17

Arcok

Csingár Edit
Az álomgyáros Walt Disney

Ahol az álmok valóra válnak címmel egész éves ünnepségsorozat zajlik a párizsi Disneylandben, a szórakoztatópark fennállásának 15. évfordulója alkalmából. A Disney-birodalom alapítója, Walt Disney egyik legnagyobb álma vált valóra a disneylandekkel, az újszerű szórakoztatóparkok prototípusa „anaheimi Mekka” vagy „Disney varázslatos birodalma” néven vált ismertté Amerikában. Az 1927-ben, éppen nyolcvan éve alapított médiavállalat világszerte egyre nagyobb befolyásra tett szert, a tömegkommunikáció révén a Disney-gépezet a világ minden táján azonos álmokra kényszerít kicsiket és nagyokat egyaránt.


Belföld

Lukács Ibolya Anna
Megrontók és megrontottak
Megdöbbentő tinitrendek: tizenhárom éves, önkéntes szexmodellek

„Senki sem vagy addig, amíg meg nem mutattad mindenedet valamelyik bulvárlap címlapján” - valahogy így lehetne megfogalmazni azt a növekvő trendet, amely a tinik egyre nagyobb tömegeit állítja a percnyi hírnevet élvező „médiasztárok” sleppjébe. A legismertebbek, Jade Goody, a 2002-es amerikai Big Brother-résztvevő, a milliárdos örököslány, Paris Hilton és az egykori tinisztár, Britney Spears (képünkön) egyaránt botrányos viselkedésükkel és szexi képeikkel vívták ki a fiatal lányok figyelmét - nem csak Amerikában. Mellettük sorakoznak természetesen a névtelenek is, no meg a reality show-k összes hősei. Mindez azonban nem csak társadalmi és erkölcsi probléma - az egyre erősebben szexualizált kultúrába való beilleszkedés hosszú távú mentális és fizikai problémákat is okozhat a fiatal lányoknak, állítják amerikai pszichológusok a közelmúltban megjelent tanulmányukban.


Munkatársunktól
Elég a szenvedésből
Interjú Szabó Stein Imrével

Tasnádi Péter becsületsértő kijelentéseit visszautasítja, ugyanakkor az évek óta tartó konfliktus megszűnését jónak tartaná Szabó Stein Imre. Az író-szerkesztő lapunkban szólal meg első ízben az ügy kapcsán.


Munkatársunktól
Összenő, ami összetartozik?
A románoktól retteg a Jobbik

Megcsinálták. Sikerült a Jobbiknak a még meg sem alakult Magyar Gárdával hihetetlen médiafelülethez jutni, az elmúlt napokban a magyar sajtó legfelkapottabb témája lett, hogy ötvenhat fekete egyenruhás gárdistát avatnak augusztus 25-én. A hisztériát csak növelte, hogy időközben a Fidesz is - amely csak formálisan határolódott el a Jobbik kezdeményezésétől - előállt a honvédség keretein belül működő Honi Gárda ötletével, melyet a szocialista honvédelmi miniszter megértően fogadott. A liberálisok viszont Munkásőrséget emlegetnek.


Bagyarik Cecilia
Etetik az embereket
Indiai és kínai élelmiszerektől retteghetünk

Hazánkban eddig egyetlen élelmiszerben sem mutattak ki határérték feletti dioxin vagy pentaklórfenol szennyezést. A hatóságok munkáját az nehezíti, hogy a vártnál jóval kevesebben reagáltak arra a felszólításra, hogy jelentkezzenek azok a cégek, akik guar gumit használnak. Így aztán ki tudja, meddig nyúlik még az ügy. Mint ahogy azt sem lehet még tudni, hogy a hullámai meddig érnek el, hiszen rámutat az EU azon élelmiszerbiztonsági rendszerének hiányosságaira, amelyet részben pont a ’90-es évek dioxin-botrányainak hatására alakítottak ki a mai formájában.


Makki Marie-Rose
Kannibál reklám

Ez valami rossz vicc? Esetleg egy provokatív társadalmi hirdetés, amely lemaradt az ARC plakátkiállításról? Állatvédelem? Nővédelem? Nagyjából ilyen gondolatok keringenek a gyanútlan járókelőben az utcákon díszlő, baromfihúst reklámozó óriásplakátok láttán. Egészen addig, míg közelről nem szembesül a valósággal, miszerint a Za-labaromfi Zrt. fizetett hirdetését látja, melyen egy háttal ülő meztelen nő testrészeit a hentesboltokban kifüggesztett ábrák mintájára, segédvonalak mentén szárnyakra, hátra, farra, felső combokra tagolták. Ha a reklámszakma elítélő határozata nem javít a helyzeten, az országos tárlat augusztus 31-ig lesz látható.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Gyurácz Ottilia
Folyékony arany
Örökké termő fa

A mediterrán vidékek országaiban ritkán használnak másfajta olajat a háziasszonyok, mint az olívaolajat. Több mint 4000 éve védi a déli népek egészségét a folyékony arany, amely ma már világszerte a reformkonyha alapanyagát képezi.


Háttér

Németh Szilárd
A világ legmenőbb bajnoksága
Státusszimbólum lett angol csapatot vásárolni

Egy angol focicsapat felvásárlása a kecsegtető üzleti lehetőség mellett egyfajta státuszszimbólummá nőtte ki magát. Manapság a világ legismertebb üzletemberei küzdenek egy-egy premier ligás csapat megszerzéséért. A klubokba ölt milliárdoknak köszönhetően minden idők legérdekesebb bajnoksága vette kezdetét a héten Angliában.


Szlazsánszky Ferenc
Nemzetbiztonsági kockázatok és mellékhatások
Kasszasiker a befolyásos szcientológusok listája

A száz legbefolyásosabb katolikus listáját is közzétenném - abban a pillanatban, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal a katolikusokat is olyan negatív jelzőkkel illeti, mint a szcientológusokat - felelte kérdésünkre a Heti Válasz újságírója annak apropóján, hogy lapjában megjelent a száz legbefolyásosabb szcientológus névsora. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársa nem erősítette meg, hogy az évkönyvükben nemzetbiztonsági kockázatként értékelt, ám konkrétan soha meg nem nevezett vallási csoport a szcientológia egyház lenne - igaz, nem is cáfolta. De vajon mit értsünk nemzetbiztonsági kockázaton? És mely kritériumok alapján válhat nemzetbiztonsági kockázattá egy egyház?


Hubert József
Sportcsatornák háborúja

Az angol Premier League késhegyre menő csatáit Magyarországon a lakosság kevesebb, mint öt százalékának lesz lehetősége a tévé képernyőjén keresztül végigkísérni. Az ok: a két éve indult Eurosport 2 elhappolta a közvetítési jogokat az angol meccseket évek óta közvetítő Sport 1 elől.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Piros Péter
Nem tudjuk, mi van a felszín alatt

A fiatalok körében ma már nem beszélhetünk hagyományos példaképválasztásról, hiszen a mostani tinédzserek nem egy konkrét személyt, hanem sokkal inkább egy „virtuális modellt” választanak maguknak követendő példaként - mondta lapunknak Gábor Kálmán ifjúságkutató, aki szerint a mai tinédzserek és főleg a lányok a média részterületeiről olyan „megkreált” ideált eszkábálnak össze maguknak, amely, a végeredményt tekintve nem is létezik.


Hetek-összeállítás
A kurd Lucifer
Tömeggyilkosság egy iraki vallási közösség ellen

Legalább 260 halálos áldozata és közel 320 sebesültje volt egy Irak északi részén elkövetett többszörös robbantásos merényletnek. A hatóságok szerint a nyomok az al-Kaidára vallanak, ám különös módon a merénylők ezúttal nem a szokásos „célközönséget” vették célba: a terroristák egy iszlám előtti hitet követő vallási csoportra támadtak.


Interjú

Tihanyi Péter
Baleset vagy ki tudja?
Magyarországon évente 3500 kiskorú tűnik el. Közülük százan soha nem kerülnek elő

Augusztus 3.: Takács Mária (38) hívja a rendőrséget, hogy Dominik nevű kisfia eltűnt a Margitszigeten, valószínűleg a Dunába esett. „Vízért mentem föl a partról, mikor észrevettem, hogy a kisfiam már a köveknél van és fut a Duna felé. Visszafordultam, hogy utána fussak, de elestem, elvesztettem kis időre az eszméletemet, mire magamhoz tértem, Dominik már sehol.” Augusztus 13.: Falubéliek mondják: „Az anya hazudik, a bujkáló apa biztos tudja, mi történt a kisfiúval, a legvalószínűbb, hogy a család egyik harci kutyája széttépte.”


Külföld

Busa Viola
Káoszkormány
Politikai válság Lengyelországban

Összeomlott a hetek óta rogyadozó lengyel koalíció. Miután Jaroslaw Kaczynski kormányfő a maradék koalíciós minisztereket is lecserélte saját embereire, úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz az előrehozott választások megtartása. Az utóbbi években gyakorlatilag felmorzsolódott baloldalnak továbbra sincs esélye, de a válság gyengíti a Brüsszellel szemben többek között az európai alkotmány ügyében a legélesebb kritikát megfogalmazó lengyel euroszkeptikus álláspontot is.A legnagyobb posztkommunista ország politikai válsága július elején mérgesedett el, amikor is a kormányfő korrupció vádjával menesztette a kormányból Andrzej Leppert, a populista Önvédelem nevű párt vezetőjét, akit a sajtóban azzal is vádoltak, hogy szexért adott kormánymegbízásokat. Kaczynski leváltotta a belügyminisztert is arra hivatkozva, hogy akadályozta a Lepper-ügyet vizsgáló bizottság munkáját. Később pedig a kormányfő további négy minisztert menesztett: kettő az Önvédelem pártjához, kettő pedig a katolikus-nacionalista Lengyel Családok Ligájához tartozott. Helyükre Kaczynski saját pártjának, a Jog és Igazságosság Pártjának az emberei kerültek. Kaczynski a jelenlegi politikai helyzet kapcsán arra hivatkozott, hogy mivel a két kisebb koalíciós partner úgy döntött, hogy inkább az ellenzékkel működik együtt, megszűnt a legerősebb kormánypárt, a Jog és Igazságosság parlamenti többsége. „Ha pedig nincs többség, mivel a koalíciós partnerek megtörték a koalíciót, akkor a választások elkerülhetetlenek - jegyezte meg a kormányfő. Megtartjuk a választásokat, amilyen hamar csak lehet.” A voksolásra várhatóan még november előtt sort kerítenek.


A Nyugat ópiuma

Annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint a nemzetközi drogkereskedelem hanyatlófélben van, az afgán ópiumtermelés az előrejelzések szerint idén újabb rekordot fog dönteni. Az ebből származó nyereség pedig tovább erősítheti a tálibokat, akik a kábítószerért cserébe könnyedén jutnak fegyverekhez.


Kulcsár István
Orosz bomba Grúziára
Élet a Nagy Testvér árnyékában

Grúzia ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került: légterébe - Tbiliszi állítása szerint - berepült egy orosz harci gép, és Citelubani község közelében „elveszített” egy fel nem robbant rakétát. Mi történt tulajdonképpen, és hogyan értékeli ezt? - ezzel a kérdéssel kerestük meg a Grúz (Georgiai) Köztársaság budapesti képviseletét vezető Konsztantin Zsgenti nagykövetet.


Széchey Noémi
Erődemonstráció

Orosz bombázók repültek el a csendes-óceáni Guam szigete, az egyik legnagyobb amerikai katonai bázis felett múlt szerdán. A hidegháború vége óta most először volt orosz hadgyakorlat kifejezett célja, hogy a Kreml megmutassa: Oroszország újra katonai nagyhatalom.


Németh Csillag
Mártírok és terroristák
A tálibok a hősök, az áldozatok a bűnösök

„Humanitárius megfontolásból” elengedtek két beteg nőt a tálibok a fogva tartott dél-koreai túszok közül. A szabadon bocsátást - amelyet a terroristák egy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentettek be - sokan áttörésként értékelik a több mint három hete tartó túszdrámában, amelyben a tálibok már meggyilkolták a csoport két tagját. Szöuli jelentések szerint ugyanakkor több koreai keresztény gyülekezetet gyűlölködő internetlevelezők „rohamoztak” meg, némelyikük egyenesen a túszok kivégzését követelte a táliboktól.


Online

Fergeteges siker a kajak-kenu vébén

Szenzációs eredménnyel zárult a magyar csapat számára a németországi Daisburgban megrendezett kajak-kenu világbajnokság. A vasárnap délutáni döntőkben szerzett négy döntőbeli győzelemmel együtt összesen kilenc aranyéremmel térhetnek haza a mieink. A verseny utolsó napján először Kovács Katalin, valamivel később a Kozmann György - Kolonics György férfiduó, utánuk a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton és Sarudi Pál összetételű egység, végül pedig a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású négyes csapatunk is a dobogó tetejére állhatott.


Öngyilkos lett a játékgyáros

Öngyilkos lett annak a kínai játékgyárnak az igazgatója, amelynek termékeit nemrég visszahívták az Egyesült Államokban, jelentette hétfőn a kínai állami sajtó. Csang Su-hong, a Lee Der Industrial főnökének holttestét a vállalat egyik kantoni raktárában találták meg. A halál okáról a kínai lapok nem számoltak be, de egy kantoni újság szerint az igazgató nyakán „mély nyomok” voltak, és a vállalat egyik vezetője szerint öngyilkos lett. A botrány harmincmillió dollárjába került az ötezer főt foglalkoztató kínai cégnek, amely ezzel közel jutott a csődhöz. Az Egyesült Államokban augusztusban csaknem egymillió darabot hívtak vissza a népszerű Szezám utca és a Dora, a felfedező filmek hőseit ábrázoló játékfigurákból, mert ólomtartalmú festéket használtak a készítésüknél. A visszahívott játékok nagy részét a Lee Der gyártotta. A gyár egyik alkalmazottja szerint az igazgató összeomlott amiatt, hogy az ártalmas festék beszállítója az ő egyik barátja volt.


Meghalt Merv Griffin

82 éves korában rákban elhunyt Merv Griffin, az amerikai televíziózás ismert alakja. Rádiósként kezdte, filmszerepeket is vállalt, majd vetélkedők házigazdája volt, de a húsz évig futó The Merv Griffin Show is jelentős műsora volt. 1964-ben volt az első nagy dobása, mikor kitalálta és legyártotta a Jeopardy című show-t, amely itthon Vágó Istvánnal futott, Mindent vagy semmit címmel. A formátumot több tucat ország megvette, a vetélkedő Törökországban, Argentínában, Izraelben és Új-Zélandon is befutott. Az általa kitalált Wheel of Fortune, a Szerencsekerék szintén igen sikeres lett. Az USA-ban 1975-ben lendült be a kerék, Magyarországon jóval később - de éveken át - láthatták a nézők.


Hamarabb gyógyulunk

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent a kórházban tartózkodás ideje - nyilatkozta a héten egy napilapnak több intézményvezető. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy az orvosoknak immár nincs lehetőségük arra, hogy a beteget akarata ellenére a kórházban tartsák, mindössze annyit tehetnek, hogy tájékoztatják őket a döntésük esetleges kockázatairól. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a kórházak havi bevétele több mint tízmillió forinttal nőtt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta.


Energiát a Holdról

A Chinanews szerint a hélium-3 izotóp lehet a megoldás az emberiség egyre növekvő energiaszükségleteinek kielégítésére. Számítások szerint Kína évente 10 tonnát használna fel ebből a különleges anyagból, világviszonylatban évente mintegy 100 tonna hélium-3-ra lenne szükség. A Holdon található menynyiség az egész emberiségnek 10 ezer évig lenne elegendő. Kína most a Hold minden egyes négyzetcentiméteréről térképet kíván készíteni - közölte a kínai állami holdkutatási program vezetője. A Hold körüli pályára tervezett űrszondát várhatóan 2007 második felében bocsátják fel. A kínai holdkutatási program második szakaszában egy ember nélküli holdjármű holdra szállását tervezik, mely az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan. A harmadik szakaszban az „összegyűjtött mintákat” visszahoznák a Földre.


Azt mondták

miniszterelnök a kajak-kenu világbajnokság magyar győzteseinek.


A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Levélszemét mobilokon

Tízből hét brit mobiltelefon-használó kap kéretlen ajánlatokat, s kétharmaduk kellemetlennek találja ezt - derült ki egy brit felmérésből. A válaszadók alig több mint egytizede vásárolt valamit online vagy telefonos promóció eredményeként. A 45-54 évesek kétharmada, az 55-64 évesek 78 százaléka, és a fiatal felnőttek több mint fele érezte úgy, hogy a feléjük irányuló reklámajánlatok érdektelenek számukra. A 25-34 évesek nagyjából fele állította, hogy akár mobilszolgáltatóját is kész lecserélni a „zaklatás” miatt. A felmérés tanúsága szerint tehát a hirdetések személyre szabásának hiánya nemcsak nem generál bevételt, de még a meglévő fogyasztóbázist is elidegeníti. A reklám viszont önmagában nem zavarja az előfizetőket, tehát az olyan szolgáltatók, amelyek képesek pontosan célba juttatni a hirdetéseket, nagy előnyt élveznek a piacon.


Az igazi Da Vinci Debrecenben

Több mint kétmilliárd forintra biztosították azt a Firenzéből érkező tárlatot, amely Leonardo da Vinci műveit mutatja be Debrecenben. „Az igazi da Vinci” című kiállítás keretében bemutatják a polihisztor által 515 évvel ezelőtt megálmodott, de soha el nem készített, óriás lovat ábrázoló szobrot is, melyen a mester tizenhat éven át dolgozott. A hat tonna súlyú, hét és fél méter magas „kolosszust” kilencezer darab jegyzet és vázlat alapján firenzei és padovai szakemberek rekonstruálták és készítették el speciális üveggyapotból. A szervezők a bemutatóra legalább 100 ezer látogatót várnak.


Miért mélyül a korral a hang?

Az emberi beszédhang életünk során bekövetkező változásai a pubertás során a legszembetűnőbbek. Ilyenkor hangmélyülés észlelhető, ami a fiúknál jelentősebb. Míg a lányok hangja „csupán” néhány hangjeggyel ereszkedik le, a fiúk hangja akár egy oktávot is mélyülhet férfivá érésük során. A jelenségre a kamaszkori hormonális változások adnak magyarázatot. A pubertást követő hangmagasság-változás a két nem tagjainál eltérő módon zajlik le. Míg a nők hangja mélyül, a férfiaké magasabb lesz az időskor felé közeledve. Sajnálatos módon a dohányzás az, ami leggyakrabban hangmélyülést okoz. A hangszalagok és a nyálkahártya tartós irritációja ugyanis kötőszövetfelszaporodáshoz és a hangszálak megvastagodásához vezet.


Lebukott Az álmilliomosok bandája

Letartóztatta két munkanélküli, ám milliomos életet élő család több tagját a brit rendőrség. A két családhoz, a Biddle és a Stretton-klánhoz tartozó, lebukott álmilliomosok vezetője két büntetett előéletű személy, Elvis Biddle (29) és Heath Stretton (37) volt. A családi üzlet, ha törvénytelen volt is, nagyon jól jövedelmezőnek bizonyult. Rövid idő alatt olyannyira meggazdagodtak, hogy a brit gazdagok kedvenc bevásárlóközpontjaiba, a Harrod’sba, valamint a Selfridgesbe jártak pénzszóró túráikra. A bevásárlások eredményét a rendőrök is megtapasztalhatták, akik a két klán lefülelésekor milliomosokat megszégyenítő kincseket találtak a családok házaiban. A lopott autókkal való kereskedésből élő bűnözők nem hazudtolták meg magukat. Udvarukon valóságos autóflotta parkolt, olyan luxusautókkal, mint Mercedesek, BMW-k és egy Porsche.


Kevesebbet keresnek A nők

Ötször annyit keresnek az egyetemi diplomások, mint az általános iskolát be nem fejezett munkavállalók - ez derül ki többek között a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal éves, a versenyszférára vonatkozó bértarifa-elemzéséből. Az utóbbiak 94 ezer, az általános iskolát végzettek 101 ezer, a gimnáziumot végzettek 158 ezer, a főiskolát végzettek 316 ezer, az egyetemi képesítéssel rendelkezők pedig 445 ezer forintot keresnek - bruttóban. Érdekes összefüggés figyelhető meg a nemek között: az egyetemet végzettek körében 25 százalékkal többet keresnek a férfiak kolléganőiknél, holott ez az arány a szakközépiskolát végzettek között „csupán” 13 százalék.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Megszületett a 17., és még akarnak

Egy arkansasi család nagy örömmel tudatta a nagyvilággal, hogy megszületett tizenhetedik gyermekük. Jim Bob és Michelle Duggar kislánya, Jennifer Danielle a hetedik a család lányai között, és a szülők elmondásuk szerint még további gyermekeket terveznek. A kis Jennifer múlt héten csütörtökön 10.01-kor látta meg a napvilágot a rogersi St. Mary’s Kórházban. A család ezután visszatért hatalmas tontitown-i otthonába, ahol a többi gyermek várta őket. Még néhány érdekesség Duggerékről: a család összes gyermekének keresztneve J-vel kezdődik, és szüleik mind otthon taníttatják őket. A család eddigi élete során összesen 90 ezer pelenkát használt el, és az asszony, Michelle összesen tíz és fél évet volt terhes.


Bush elnököt Lyme-kórral gyógykezelték

Az amerikai elnöknél tavaly augusztusban észlelték a kullancscsípés nyomát, s az esetleges fertőzés megakadályozására antibiotikumkúrának vetették alá. A gyors és masszív kezelést az indokolta, hogy a Lyme-kór sok esetben komoly következményekkel járhat, köszvényt, bénulást és memóriaproblémákat is okozhat. Az elnököt valószínűleg egy bicikliútján csípte meg egy élősködő. A Fehér Ház azzal magyarázta a bejelentés elhalasztását, hogy csak a nagyobb fajsúlyú ügyekben indokolt az azonnali tájékoztatás. Bush orvosai arról is tájékoztattak, hogy a 61 éves elnök, aki nagynéha elszív egy szivart, kedveli a kávét és a diétás üdítőitalokat, a saját korosztályában „szuper fittnek” számít.


Jack Nicholson letagadta beteg gyermekét

Jack Nicholsonról most derült ki, hogy van egy fogyatékos gyereke, akiről soha nem beszélt. Dennis McDougal író most megjelent könyvében olvashattunk erről először. A filmlegenda közeli ismerősétől származnak az információk, miszerint a négy elismert gyerek mellett Nicholsonnak van még két utóda. Egyikük súlyosan fogyatékos, mivel színésznő édesanyja a terhesség idején sem mondott le a drogokról. Neveket és időpontokat azonban nem mellékelt a történethez az író. Nicholson pedig tagadja, hogy ez a történet igaz lenne.


Vérnyomáscsökkentő Csokoládé

MÁr napi egy falat csokoládé csökkenti a vérnyomást, és ezáltal a stroke kialakulásának veszélyét is. Egy friss vizsgálat szerint a feketecsokoládét fogyasztóknál nem tapasztalható testsúlyváltozás, míg a vérnyomás kis mértékben csökken. A kutatók megjegyezték, hogy bár a mérhető csökkenés csekély, klinikailag mindenképp figyelemreméltó, annál is inkább, mert könnyebb az embereket rávenni arra, hogy fogyasszanak el minden nap pár darab csokoládét, mint hogy megváltoztassák az életmódjukat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a csokoládé zsiradékban és kalóriákban is gazdag, így a túlzott engedékenység nem tesz jót a szívnek.


Riport

Hajdú Sándor
Romániába menekült romák
Út Vajdaságból

A volt Jugoszlávia tagköztársaságaiban a romák borzalmas helyzetben élnek, kiszolgáltatva, szinte jogfosztottan élik mindennapjaikat. A külföldre menekülés esélyei az unió szigorú szabályozása miatt szinte kizártak, marad a kiszolgáltatottság, a megaláztatás. Ezt elégelte meg a határ mentén élő roma családok jó része, akik a zöld határon keresztül szöktek Romániába.


Szabadidő

Mód Julianna
Kalandozás a Salza folyó völgyében

„Stájerország” szívében - Magyarországtól alig ötórányi autóútra - folyik Ausztria egyik kis folyója, a Salza. E folyó jelentőségét nem mérete, hanem fekvése és gyors folyása adja; a vadvízi evezés fellegvára ez a magas hegyek közt zúgó, sebes vizű, kanyargós folyó.


Róth I. Zsófia
Tűzijáték

Beköszöntött augusztus 20-a, az év legszebb napja, az új kenyér és megannyi István neve napjának ünnepe. Elhatároztuk, hogy porontyunkat elvisszük egy kis kultúrát látni. Ne kelljen többé szégyenkeznünk ismerőseink előtt, hogy az öt évet már betöltött gyermek nem látott még igazi „dögös” magyar tűzijátékot.


Színes

Duma Plaza

A memóriám már nem a régi. És sajnos a memóriám sem a régi.


TomPage
NE tedd le

Igen drágám, két liter tej, egy rozskenyér (teljes kiőrlésű), nyolc darab gyümölcsjoghurt, egy karton kutyaeledel (de nem olyan, mint a múltkor), várj egy kicsit, keresnek a másikon, maradj vonalban, ezt fel kell vennem.


Ellenzéki taktika

Még egy jót nem fürödtem, a miniszterelnök állandóan bejön a vízbe, mire mi, ellenzék kivonulunk!


Londonban is elviselhetetlen a kánikula


Te is, fiam?


Slaza
Így irtunk mi szponzorált cikk

Elege van a vérszívó gyilkosokból? Rühelli a kegyetlen darazsakat, az arcátlan legyeket? Vagy egyszerűen nem csípi a szúnyogokat? Van megoldás!


Hungarikum


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 33. szám - 2007. augusztus 17-23.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Az ingatlanadóról

Véleményem szerint az ingatlanadó a legigazságtalanabb adófajta, emellett bevezetése a legtöbb ingatlantulajdonosnak komoly érvágás lenne, sokakat teljesen ellehetetlenítene!


Másként gondolkodók

A Hetek 2007. 3. számában című írással kapcsolatban lenne költői kérdésem a 34 evangéliumi vezetőhöz - akik másként gondolkodnak: 1) Olvassák a Bibliában található Ószövetséget?


Fluorid-túladagolás
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
A válság oka: profitéhség
Ki tudhatja, hol a mélypont?

Hetek óta másról sem lehet olvasni a tőzsdei jelentésekben, mint az amerikai másodlagos jelzálogpiac becsődöléséről, nagy kockázati tőkealapok vezetőinek felállításáról, és az USA növekedési kilátásainak romlásáról. Miközben az emberek jó része azt sem tudja, hogy mindez mi fán terem, azt azért érzékelhetik, hogy valami „komoly dologról” lehet szó, ha már mindenki pánikol, és a BUX is emiatt esik...


Kovács Klára
Megszorítások itt és most
Drámaian visszaesett a növekedés

Hidegzuhanyként érte a hír az elemzőket, miszerint a magyar gazdaság 1,4 százalékkal növekedett csupán a második negyedévben. Ez közel egy százalékkal kevesebb, mint amennyit a szakértők vártak.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>