Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 31. szám, 2007. augusztus 03

Arcok

Zsurkán Mariann
Az Udvar áldozata
Hogyan lett Sisi a magyarok királynéja?

Idén nagyszabású rendezvénysorozat vette kezdetét országszerte. A hármas évforduló Erzsébet, az egykori osztrák császárné és magyar királyné emlékét idézi fel, aki éppen 170 éve született, 150 éve lépett először magyar földre, és 140 éve koronázták magyar királynévá. Tucatnyi regény, film, színdarab, intézmény, műalkotás próbált emléket állítani számára a mítosz és a valóság mezsgyéjén.


Belföld

Hazafi Zsolt
Hazugságok helyett
Kenedi János az ügynökaktákról, a képmutatás kultúrájáról, a látszatról és a valóságról

„Ötvenből két embert találtam, aki magától, minden külső kényszer nélkül adta fel magát, és férfiasan vállalta a felelősséget, majd bocsánatot kért. Az összes többi eset mind az önlegitimáló hazugságok csoportjainál sűrűsödött. A legtöbben még azt követően is képesek voltak hazudni, hogy dokumentumok, tartótisztek vallomása és pénzfelvételi jegyzőkönyvek igazolták az érintettségüket” - nyilatkozta példaként Kenedi János annak kapcsán, hogy milyen hatása volt a Kádár-rendszernek. Az állambiztonsági iratfelszabadítással megbízott bizottság elnöke szerint hozzászoktatták az embereket a hazugsághoz, de az állambiztonsági múlt feltárása „egy új szocializációs folyamatot nyitna meg az emberek számára, amelyben van helye az őszinte és erkölcsös viselkedésnek”.


Sebestyén István
Millárdok váltak füstté
Odalett az erdőbe fektetett stafírung

Az aszályos, száraz idő nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon is óriási károkat okozott a hazai mezőgazdaságnak. A sorozatos erdőtüzekben ugyanis mintegy kétezer hektárnyi faállomány vált a lángok martalékává. A kár több milliárd forint.


Munkatársunktól
Megkergült időjárás
Őszre számíthatunk augusztusban?

Az afrikai hőség után igazi őszi idő „szökött be” a Kárpát-medencébe. Amíg két hete az abszolút melegrekord, addig kedden a napi hidegrekord dőlt meg: Zabaron mindössze 3 fokot mértek hajnalban. A meteorológus szerint hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni mindebből, szélsőségek mindig is voltak az időjárásban.


A hét eseményei

Hét étterem az ÁNTSZ feketelistáján Az ÁNTSZ az elmúlt évben a sorozatos ételmérgezések miatt döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azon vendéglátóhelyeknek, valamint élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak az adatait, amelyek nem megfelelő élelmiszert állítottak elő. A szervezet honlapján fellelhető információk szerint mind a hét esetben szalmonellabaktérium okozta a megbetegedéseket, összesen 577-et. A hét cég neve a oldalon megtekinthető.


Életmód

Makki Marie-Rose
Zárkózott magyarok
Gyanús a barátságos ember

A magyar ember hagyományosan nem túl barátkozós fajta - honfitársaink egymáshoz való viszonyulását meglehetősen bizalmatlan, érdekorientált szemlélet vezérli. A vagyoni különbségek és a politikai nézetek minden korábbinál erősebben meghatározzák nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek közti viszonyok alakulását is. Viszont meglévő kapcsolatainkban előszeretettel kisajátítjuk és kontrolláljuk egymást.


Fókusz

Morvay Péter
A tagadás prófétái
Egy napon hunyt el két korszakváltó rendező: Ingmar Bergman és Michelangelo Antonioni

2007. július 30-án, ugyanazon a napon hunyt el a 20. századi filmtörténet két európai klasszikusa. A 89 éves Ingmar Bergmant önkéntes remeteségének helyszínén, a svédországi Faaro szigetén, míg a 94 éves, de életének utolsó két évtizedét agyvérzés miatt némán és részben mozdulatlanul eltöltő Michelangelo Antonionit Rómában érte a halál. Mindkét rendező kultuszt teremtett filmjeivel, amelyek a hatvanas-hetvenes évek elidegenedett, önmagába fordult, melankolikus életérzését idézték a filmvászonra. Bergman és Antonioni filmtörténeti hatása az újszerű képi világ mellett a nyers, sokszor brutális és perverz szexualitás korábban mozifilmekben elképzelhetetlennek számító bemutatása és elfogadtatása is.


Háttér

Bagyarik Cecília
Trendek a felsőoktatásban
Hogy ne csak papír legyen a diploma

A felvételi időszakban történt változtatásoknak már megvannak a biztos vesztesei, a vidéki főiskolák. Néhány év múlva derül ki, hogy kik lettek a nyertesek, amikor is a kirepülő hallgatók megjelennek a munkaerőpiacon. Ugyanis a kormányzat a munkáltatók igényeihez igyekezett szabni a fiatalok vágyait. A divatszakokra felvehetők számát csökkentették, a hiányszakmák képzését pedig növelték.


Konkolyi Katalin
Lenin, a méregkeverő
A szovjet x-laborok titka

Az Alekszandr Litvinyenkót plutóniummal likvidáló méregkommandó akciója nem az első alkalom volt, hogy Moszkva különleges vegyi anyagokkal végezzen ellenségeivel. A Szovjetunióban működő szigorúan titkos laboratóriumokról csak most váltak hozzáférhetővé információk, amelyeket Andrej Szuhomlinov jogász e témában készülő könyve alapján ismertetett a címet viselő műből kiderül, hogy Vlagyimir Iljics Lenin parancsára élő embereken kísérletezték ki a nyom nélkül ölő szupermérgeket.


Kulcsár István
Kié az Északi-sark?
Orosz–amerikai–európai vita a felmelegedő jégvilágért

A klasszikus hidegháború idején mindennapos volt, hogy a nyílt tengeren amerikai kémrepülőgépek mélyrepülésben húztak el szovjet hajók fölött. A napokban azonban egy orosz atomjégtörőt fényképezett többször is és nagyon alacsonyról egy amerikai felderítőgép a Jeges-tengeren. Pedig ez a jégtörő nem hadihajó, és semmiképpen sem fenyegeti az Egyesült Államok biztonságát. Igaz, mostani útja végső soron valóban érintheti a NATO-államok gazdasági érdekeit.


Tamás Csilla
A megtakarítás nem kuporgatást jelent
– hangsúlyozza Éva Levente pénzügyi szakember

A magyarországi megtakarítási hajlandóságról szóló múlt heti cikkünkből világosan kiderül, hogy pénzügyeink tudatos szervezésével kapcsolatosan van még mit tanulnunk. Ha pedig az információk java része a birtokunkban is van, külön kihívás azok átültetése a gyakorlatba. Ez persze érthető, hiszen csak nagyon keveseknek adatott meg ebben az országban, hogy családi tradíciókra támaszkodva léphetnek ki ezen a területen. Az „ugartörés” szükségességéről, nehézségeiről kérdeztük Éva Leventét, a HOZAMHÁZ Befektetési Ügynökség és Hitelközpont ügyvezető igazgatóját, aki szerint a nyugati társadalmakban oly természetes öngondoskodás „mikéntjét” nekünk, magyaroknak szinte az alapoktól kell elsajátítani.


Hubert József
Világok harca
A magyaroknál kiveri a biztosítékot az ázsiai munkastílus

„A multinacionális cégek hazai leányvállalatai általában normális munkafeltételekkel várják a munkásosztályt, egy-két extrém kivétel sajnos mindig akad” - kommentálták lapunknak a szakszervezeti vezetők az elmúlt hetek nagy munkaügyi botrányait. Újabban az „évtized beruházásának” titulált Hankook gumigyárra vetült a gyanú árnyéka: a koreai céggel szemben megfogalmazott panaszok hosszú listát tesznek ki, a fizetések és az elszámolások szabálytalanságától a törvénytelen elbocsátásokig. Itt még illegalitásban működik a négyszáz fővel megalakult szakszervezet.


Szobota Zoltán
Modern idők a Suzukinál

„Arra az esetre, ha a meghívás elfogadásával élni nem kívánnának, a Magyar Suzuki Zrt. sajtó-helyreigazítás eszközével kíván élni” - invitálta szívélyesen lapunkat a japán cég jogi képviselője a héten megrendezett zártkörű sajtótájékoztatóra, miután a gyár vezetése korábbi cikkünk több állításával sem tudott azonosulni.


Hit és értékek

Busa Viola
Életveszélyben
Templomok itt nem voltak, nincsenek, és nem is lesznek

Lapzártakor továbbra is kritikus annak a dél-koreai misszionáriusokból és segélymunkásokból álló csoportnak a helyzete, akiket július közepén tálib terroristák raboltak el Afganisztánban. A túszejtők megölték a küldöttséget vezető lelkészt és még egy tagot, és azzal fenyegetnek, hogy egyesével kivégzik a még életben lévő huszonegy - többségükben női - túszt, amennyiben az afgán kormány nem engedi szabadon a tömeggyilkosságokért bebörtönzött társaikat. A nemzetközi sajtóban megjelent kommentárok egy része a „tiltott területre behatoló” keresztény csoportot teszi felelőssé a tragikus fejleményekért, közben azonban megfeledkeznek arról, hogy míg a muzulmánok a nyugati társadalmakban szabadon gyakorolhatják vallásukat, szülőföldjükön - a politikai szempontból szövetségesnek tekintett államokban is - a külföldiek vagy a muszlim hitből kitérő hívők életveszélyben vannak, ha más vallást szeretnének gyakorolni.


Németh Csillag
Másként gondolkodók
Keresztény mozgalom a palesztin államért

A neokonzervatív táborhoz sorolt amerikai evangéliumi keresztényekről a mozgalom támogatói és kritikusai is úgy tartják, hogy Izrael legelkötelezettebb támogatói, akik politikai befolyásukat és gazdasági erejüket is felhasználják a zsidó állam megerősítésére. A ban az elmúlt hétvégén megjelent egész oldalas hirdetés azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép korántsem ennyire egységes. A felhívásban több befolyásos keresztény csoport sürgette Bush elnököt, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése során tanúsítson „igazságosságot”, és kifejezték elkötelezettségüket a tervezett palesztin állam létrehozása mellett.


Interjú

Pajor Tamás
Akinek Mick Jagger is szót fogad
Magyarországon a külföldinek, aki megtalálja a helyét, annak nagyon jó

Magyarországon csinálta meg a szerencséjét és találta meg a hitét Cavicchiolo Giorgio, a nemzetközi hírű budapesti Fausto étterem padovai szakácsa. Olyan vendégeknek főzött, mint Michael Schumacher, Robin Williams, vagy éppen Mick Jagger.


Külföld

Lukács András, Párizs
Biciklis maszkabál
Doppingtúladagolásban meghalt a Tour de France

Száznégy éves korában, hosszú agónia után meghalt a Tour de France - jelentették be a francia lapok, és bár a Londonból startoló kerékpárosok múlt vasárnap végighajtottak a Champs Élysées-n, a verseny napok óta valóban csak élő halott volt. A halál oka dopping.


Lukács Ibolya Anna
A Putyin-ifjak
Nyugatellenes ifjúsági mozgalom a Kreml szervezésében

Tízezer aktivista gyűlt össze a Nasi nyári táborában, hogy felkészüljön az Oroszország ellenségei ellen folytatandó harcra. A Seliger tó partján, Moszkvától mintegy ötszáz kilométerre északra megrendezett kéthetes tábort maga a Kreml szponzorálja. „A tábor fő célja, hogy egy családdá váljunk, közös értékrenddel” - meséli az egyik ifjú aktivista, Andrej Sztefancsuk a The Times riporterének, aki nyugati újságírók közül elsőként tudósított a mozgalomról, amelyet legélesebb kritikusai a Hitlerjugendre utalva „Putyin-ifjaknak” neveznek.


Pátkai Mihály
Ártatlanul
Százmillió dollár az FBI-ügynök helyett elítélteknek

Százmillió dolláros kártérítésre ítélte a bostoni kerületi bíróság a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI), miután bebizonyosodott: az FBI emberei feletteseik tudtával szándékosan juttattak börtönbe ártatlanul négy embert. A valódi gyilkos a hivatal hűséges besúgója volt - az FBI őt akarta védeni.


Németh Szilárd
Bírói tévedések Magyarországon

Bírói tévedések a magyar igazságszolgáltatásban is előfordulnak, és ezek a hibák a múltban gyakran tragédiákhoz vezettek. A magyar ítélkezés legemlékezetesebb tévedései közé tartozik a Burka-ügy. Idősebb és ifjabb Burka Ferenc kálváriája 1999 tavaszán kezdődött, miután Gyurcsó Jánost vérbe fagyva találták meg házának udvarán.


Hechs László
Oslo újratöltve
Egy év alatt megteremtenék a végleges békét

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke már a végleges békemegállapodás legnehezebb kérdéseiről tárgyal - jelentette július végén az Al-Hajjat című londoni arab nyelvű napilap. Az elmúlt hónapokban hirtelen mintha mindenki a kilencvenes évek forgatókönyvét vette volna elő: először rögzítik a békeelveket, majd megoldják a kisebb horderejű, könnyebben megoldható ügyeket, végül jöhetnek a nehéz kérdések, a határok, Jeruzsálem, a menekültek, az energiaforrások elosztása és a zsidó települések ügye. A különbség most az, hogy az oslói kudarcot feledve, mindezt most akár egy éven belül végigjátszanák.


Online

Botrányos film a királynőről

Be akarja tiltatni az című brit lap. A film július eleji sajtóbemutatóját komoly botrány követte. Az egyik jelenetben a királynő dühösen távozik egy fotózásról, miután rövid szóváltásba keveredett Annie Leibovitz amerikai fotóssal, aki arra kérte, hogy vegye le a koronáját, mert a palásttal együtt „túl sikkes” benne.


A Rendőrpalota drágább a Parlamentnél

10 milliárd forintot ér a Parlament, körülbelül egymilliárddal kevesebbet, mint a Teve utcai rendőrpalota - ez derül ki többek között a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) alá tartozó állami ingatlanok napokban elkészült értékbecsléséből. Az Országház négyzetméterára így 270 ezer forintra jön ki, ami egy fővárosi átlaglakás négyzetméterárával egyenlő. A KVI-s összvagyonhoz egyébként összesen 30 ezer ingatlan tartozik, melyek nem kevesebb, mint 8860 milliárd forintot tesznek ki - igaz, ebbe beletartozik többek között 3064 barlang is. „Az autópályákhoz tartozó telkekről még nem tudni, kinek a tulajdonai” - emelte ki a KVI vezérigazgatója a jelentés kapcsán egy napilapnak.


FIFA-imatilalom

„Ami az egyik játékosnak mindennél fontosabb, az a másiknak provokáció” - mondta Andreas Herren FIFA-szóvivő, amikor bejelentette, hogy mostantól tilosak a vallási témájú kinyilatkoztatások a pályákon. Hozzátette: a jövőben nemcsak a „misszionáriusokat”, hanem az egész csapatot megbüntetik. A keresztvetésnél, imádkozásnál látványosabb incidensekről a játékvezetőknek kell beszámolniuk. A német Bundesligában eddig leginkább a Stuttgartot erősítő brazil Kaká hívta fel magára a figyelmet, aki meze alatt „Jézus szeret téged” feliratú trikót hord, és gólörömében meg is mutatta. A közelmúltban a Bayern Münchenhez szerződött francia Franck Ribéry ugyanakkor hithű muzulmán, és a meccsek előtt fohászkodik az oldalvonalnál.


Becsületesek a magyarok?

A Budapesten élők jóval becsületesebbek, mint a holland, a portugál vagy a román főváros lakói, de a szlovénekben és a kanadaiakban mégis jobban meg lehet bízni - derült ki a Reader’s Digest 32 nagyvárosban elvégzett vizsgálatából. A próbák során 30 középkategóriás mobiltelefont „veszítettek el” az utcán, melyeket azután felhívtak, és érdeklődtek: hajlandó-e visszaadni megtalálója. A Budapesten elveszített 30-ból 23 telefont kaptak vissza, mellyel Budapest a 8-13. helyen áll, holtversenyben Prága, Varsó, Zágráb, Helsinki és Auckland lakóival.


Elkészült az első bionikus kéz

A Touch Bionics nevű skót vállalat egyik szakembere megalkotta a világ első olyan műkezét, amely külön-külön mozgatható ujjakkal rendelkezik. Az i-Limb névre keresztelt szerkezet minden egyes ujja külön motorral rendelkezik, a műkéz pedig érzékenyen reagál a nyomásértékekre is, így viselői immár nyugodtan felvehetnek egy könnyen deformálódó tárgyat anélkül, hogy kárt tennének benne. Az első páciensek, akik többségükben az iraki háború amerikai veteránjai, már meg is kapták az „új kezüket”, valamennyien elégedettek is vele. Bár a protézis 13 ezer eurós (3,3 millió forintos) ára egyben talán az egyetlen hátránya is, a tervező szerint a kezüket elvesztett emberek számára új reményt adhat a teljes élethez.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Fluorid-túladagolás

A legismertebb fogápolási szerről, a fluoridról is terjednek már az internetes rémhírek. Az ionizált fluorin szinte minden fogkrémben megtalálható, bár számtalan más formában is szervezetünkbe juthat. Kizárólag magas koncentrátumban mérgező az emberi szervezet számára. De ahhoz is napi tíz alkalommal kellene megennünk belőle egy egész tubusnyit, ráadásul több héten át. Félnünk tehát egyáltalán nem kell - csokoládétól egyelőre könnyebb mérgezést kapni, mint fogpasztától…


Szabadon utazhatunk Amerikába?

Elfogadta az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi a vízummentesség kiterjesztését. A biztonsági törvényt még George W. Bush amerikai elnöknek is alá kell írnia az életbe lépéshez, de az érintett országoknak a feltételeknek is meg kell felelni: az elutasított vízumkérelmek számának 10 százalék alatt kell lennie. A törvény a vízummentesség körét kiterjeszti a kelet-európai országokra is, de a feltételeknek egyelőre több ország sem felel meg, köztük Magyarország sem, ahol az elutasítások aránya 2006-ban 12,7 százalék volt. Szintén kiesik még Litvánia, Lettország, Szlovákia, valamint a több mint 25 százalékos visszautasítási aránnyal rendelkező Lengyelország és Románia. A biztonsági törvény ezenkívül több terrorellenes intézkedést is tartalmaz.


Ágyúgolyó, horog, deszka, krumpli

A lehető legtöbb vizet kell a lehető legnagyobb benyomást keltve a legmagasabbra a levegőbe juttatni: ez a cél a 2007-es Splash Diving, azaz bombaugró világbajnokságon. A hamburgi Kaifu strandon 13 művészi figurát kell bemutatni, melyeknek már saját neveket is adtak a vízbe csapódástól függően: ágyúgolyó, horog, deszka vagy akár krumpli. A zsűri azt értékeli, hogy az ugró milyen pontosan mutatta be a megjelölt figurát. A tavalyi világbajnok, Christian Guth szerint a rendszeres edzés és a lazítás segíthet az ugrások túlélésében. A huszonkét éves címvédő szerint „aki elég gyakran ugrik, egy idő után nem érzi a fájdalmat, a kezdők azonban gyakran szednek össze kék foltokat az ugrások során”.


Törött végtagok a Balatonban

Magyarország felállította a „Balatonban egyszerre legtöbb gipsszel fürdőző ember” Guinness-rekordját! Dr. Xantus Gábor traumatológus vezetésével 8 szakember megfeszített tempóban gipszelte be vagy át a rekordereket, akik ugyan 260-an jelentkeztek a Guinness-rekord-kísérletre, de közülük csak 146-an voltak elég gyorsak és értek vissza az öbölátúszásból a 12 órás rekordkísérletre. 165 olyan jelentkező akadt, aki törött végtaggal érkezett, és miután orvosi igazolást és röntgenfelvételt is hoztak magukkal az átgipszelhetőségről, megkapták a ScotchCast vízálló rögzítőgipszet. A Guinness-rekord felállítását a helyszínen a magyarországi rekordok.hu képviselője, Sebestyén István igazolta ténytanúsító jegyzőkönyv kiállításával.


Brad és Angelina visszavonul

Felhagy a színészettel és építész akar lenni Brad Pitt. Az amerikai filmsztár a című brit napilapnak adott interjújában elmondta, hogy feleségével, Angelina Jolie színésznővel és négy gyermekével az oldalán „egy nyugodtabb élet reményében” Németországba, Berlinbe költözik. „Azt szeretném, ha Angelina valahol a rivaldafényen kívül telepedne le. Fel akar hagyni a színészettel, s ebben támogatom. Nem akarjuk, hogy gyermekeink Hollywoodba járjanak iskolába” - mondta Brad, aki saját jövőjét a tervezésben és az építészetben látja. A színészpáros már két házat is vásárolt Németországban: egyet a fővárosban, egyet pedig Potsdam közelében.


Számok

140 millió forintot költött hóeltakarításra a pécsi önkormányzat a 2006/2007-es téli szezonban, annak ellenére, hogy a tél gyakorlatilag hómentes volt - írta az Új Dunántúli Napló.


Ázsia-kupa merényletekkel

Történelmi jelentőségű eredménnyel végződött a labdarúgó Ázsia-Kupa: a döntőben Szaúd-Arábiát 1-0-ra legyőzve Irak válogatottja nyerte el a kupát. Az indonéziai Jakartában megrendezett mérkőzés egyetlen gólja a 72. percben született, ami egyben azt is jelentette, hogy Irak kvalifikálta magát a 2009-ben megrendezésre kerülő dél-afrikai konföderációs kupára. Nem kísérte azonban osztatlan öröm a kupa lebonyolítását: „A több mint hatmillió lakosú Bagdadban a hatóságok helyi idő szerint 16.00 órától hétfő reggel 6.00 óráig betiltották az autóközlekedést” - jelentette be Kászem Atta, az iraki főváros biztonsági műveleteinek irányítója. A döntés célja annak megakadályozása, hogy terroristák és szunnita szélsőségesek győzelmet ünneplő polgárokat vegyenek célba, szerdán ugyanis Iraknak az elődöntőben aratott győzelmét két autóba rejtett pokolgépes merénylet súlyosan beárnyékolta. A kettős támadásnak 51 halottja és 126 sebesültje volt a Bagdad utcáin ünneplő ezrek között.


Trabanttal az utcagyerekekért

Három Trabanttal és egy figyelemfelhívó üzenettel vágott neki hét utazó a Németországból Kambodzsáig tartó mintegy 25 ezer kilométeres útnak. A magyar taggal is rendelkező többnemzetiségű csapatnak eltökélt célja, hogy felhívják a világ figyelmét az utcagyerekek sorsára: arra, hogy sokszor prostitúcióba vagy kényszermunkába hajszolják őket. A körülbelül négy hónaposra tervezett akcióban több mint két tucat országon mennek keresztül: a Németországból indult vállalkozás áthalad Közép-Európán, így Magyarországon és Románián is.


Disney a cigi ellen

Családbarát érdekvédelmi csoportok üdvözölték a Disney Stúdió azon döntését, hogy kitiltja a cigarettát az általa készített filmekből. A társaság bejelentette, hogy ezután nem mutat cigarettázós jeleneteket annak érdekében, hogy a gyerekek elé jobb példákat állítsanak. Az amerikai Fókuszban a család elnevezésű lobbicsoport részéről Bob Waliszewski örömmel venné, ha más tévétársaságok és filmkészítők is hasonló, felelősségteljes döntéseket hoznának a szex és az erőszak bemutatásával kapcsolatosan.


A világ legnagyobb távcsöve

A Kanári-szigeteken épülő új óriásteleszkóp hamarosan magáénak tudhatja „a világ legnagyobb távcsöve” címet. A spanyol uralkodó képviseletében Fülöp herceg is részt vett a felavatási ünnepségen, melynek során a kutatók sikeresen irányították a Gran Telescopio Canarias (GTC) elnevezésű optikai távcsövet a Polarisra, majd egy távoli heves csillagkeletkezést mutató galaxispárra. A rendszeres tudományos megfigyelések majd 2008 közepétől kezdődhetnek el. Jelenleg mindössze 12 tükörrészt helyeztek el a tervezett 36-ból. A GTC La Palma szigetén, egy vulkán pereme alatt található, harmincméteres kupolájának megépítése hét éven át tartott, és 130 millió euróba került. Az új távcső fő kutatási területe a kozmológia és az exobolygók vizsgálata lesz.


Szabadidő

Mód Julianna
A cseh paradicsom

Csehország világhírű városai, mint például Prága vagy Karlovy Vary, Magyarországtól való távolságuk ellenére is sok honfitársunk úticéljai. De még a túrázók körében is kevésbé ismertek a Cseh-középhegység hegyei és dombvidéki tájai.


Színes

Duma Pláza

Nem értem, minek csináltak ide utcát, ha egyszer behajtani tilos?!


Balcsi-parti Party

Mottó: „A Balcsinál, a Balcsinál, ahol a sok fiatal csak bajt csinál.” Beszéljük most meg, miről is szólnak méltán népszerű és szeretett, mindemellett köztudottan köszörűs költőnk sorai.


Nyaralj otthon


Hungaricum


A globális klímaváltozás hírei

Érdeklődés hiányában az idei tél - a tavalyihoz hasonlóan - elmarad. A norvégiai Sunset Beach szeretettel vár mindenkit trópusi tengerpartjával és melegvizű fürdési, sportolási lehetőségekkel!


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 31. szám - 2007. augusztus 3-9.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Sávos települések

A Jobbik Magyarország levélben keresett meg, melyben kifejtette, hogy a magyar nép 1100 éves európai államiságára emlékezve ünnepélyesen árpádsávos zászlót szándékozik minden településnek ajándékozni. Levelükben felkértek mint a város polgármesterét, hogy a település nevében fogadjam el az árpádsávos zászlót.


Igaz-e, amit csinálok?

Nyelvészeti ismereteim hézagosságára utal, hogy fogalmam sincs, honnan ered az a szólásmondás, hogy szólj igazat, betörik a fejed. Nos, a mindennapjainkban tanúi lehetünk annak, hogy miként születik és terjed el egy hasonló tartalmú, frappáns új mondás, érdemes felfigyelni rá. Mondd ki az igazat, s megjárod, mint Őszöddel Gyurcsány! Mitől is lett ily módon valóságos népmesehős a szemüvege mögül ránk sandító vagy éppen felénk kacsintó, kétségkívül ugyancsak szókimondó miniszterelnök? Minek a jelképe lett Őszöd?


Üzlet

Major Nóra
Dubai: a sivatagi Kánaán

Egy mondás szerint Dubaiban bármit ki lehet találni, mert minden „csak” pénz kérdése, és minden meg is valósul, hiszen ez is „csak” pénz kérdése. És hogy miből futja rá? Például az olajból - amíg van. A helyiek szerint ugyanis az Egyesült Arab Emirátusok 2010-re menthetetlenül kifogy a fekete aranyból.


Holecz Erika
Csúcson a hitelfelvétel
Interjú Mérő Katalinnal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ügyvezető igazgatójával


A hét eseményei

Fürdőváros Demszky Gábor a héten bemutatta Ferenci Tibort, a Budapest Gyógyfürdő Zrt. új vezetőjét. A főpolgármester azt szeretné, hogy Budapest legyen méltó a fürdővárosi címére. A városvezetés azt várja Ferencitől, hogy bővüljön a fürdők szolgáltatási köre. Ismertetése szerint a Széchenyi fürdő fejlesztése meghatározó jelentőségű fővárosi program, emellett a Lukács és a Gellért fürdők felújítását is kiemelte. Az új vezérigazgató azt szeretné, ha a zrt. kezelésében lévő mindegyik fürdő saját profillal rendelkezne.