Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Forró nyarat ígér Ahmadinezsád
Háborúra készülnek a Közel-Keleten

Múlt heti damaszkuszi villámlátogatása során Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „forró” nyarat ígért, amely a térség „ellenségeinek” vereségét fogja elhozni. Találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és Hasszan Naszrallahhal, a libanoni Hezbollah vezetőjével is, akikkel többek között az iraki, a palesztin és a libanoni helyzetről tárgyaltak. Közben Izrael északi határain is egyre intenzívebb a katonai készülődés.


A Hezbollah női aktivistái Katyusa rakétavetőkkel készülnek a „forró nyárra”

Bassár el-Aszad szíriai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Mahmúd Ahmadinezsád kifejtette, hogy „az idei forró nyár a Közel-Kelet népeinek ugyanilyen heves győzelmét is el fogja hozni, ami egyben a térség ellenségeinek vereségét is jelenti”. Az iráni elnök szerint a Közel-Kelet - közelebbről meg nem nevezett - ellenségei „a térség érdekeltségeinek megtámadására készülnek”, akiket arra figyelmeztet, hogy hagyjanak fel háborús terveikkel, különben a „régió népei haragjának tüze fogja őket megégetni”.
Az iráni elnök „barátinak, kiválónak és különösen mélynek” nevezte az iráni-szír kapcsolatokat, és kiemelte, hogy a két ország azonos álláspontot képvisel a térséget érintő kérdésekben, és ugyanazokkal az ellenségekkel állnak szemben. Az iráni elnök damaszkuszi látogatása egyfajta válasznak is tekinthető Szíria részéről Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azon felvetésére, hogy Szíria szakítsa meg kapcsolatait Iránnal ahhoz, hogy a 2000-ben abbamaradt béketárgyalásokat újra lehessen indítani. A londoni Asark al-Avszat arab nyelvű lap szerint Irán komoly fegyverügyletet ajánlott cserébe Szíriának azért, hogy az ne folytasson béketárgyalásokat Izraellel.
Ahmadinezsád figyelmeztetésére egy héttel azután került sor, hogy Aszad Baasz pártjának egy tisztviselője arra figyelmeztetett: amennyiben Izrael nem üríti ki a Golán-fennsíkot augusztus-szeptember során, akkor a szíriai gerillacsapatok „ellenállási akcióba” kezdenek a Golánon élő zsidó közösségek ellen. A magát „a Golán-fennsík Felszabadításának Bizottságai” névvel illető gerillaszervezet a szíriai hadsereghez hasonlóan hónapok óta hadgyakorlatokat folytat a szír-izraeli határtérségben. A tisztviselő szerint Szíria háborúra készül, mivel arra számít, hogy Izrael ezekre megtorló csapásokkal válaszolna, ami viszont egy elhúzódó háborút robbanthat ki a két ország között.
Izraeli katonai értesülések szerint komolyan kell venni a fenyegetést, mivel a szíriai hadsereg az elmúlt hónapokban számos hadgyakorlatot hajtott végre, majd látványosan megerősítette katonai jelentétét az izraeli határ mentén. Emellett az Irán és Szíria között létrejött katonai szövetség keretében - melynek létét az iráni külügyminisztérium szóvivője cáfolta ugyan - Irán segítséget ígért a szíriai atomkutatásokhoz, valamint egymilliárd dolláros katonai segélyt ajánlott fel Szíriának, amelyből orosz és észak-koreai fegyvereket szerezhet be, többek között 400 orosz tankot és 18 MIG-31-es vadászgépet. Emellett hosszú hatótávolságú rakétákat adott el Szíriának, melyekkel izraeli városokat - köztük Jeruzsálemet és Tel-Avivot - is elérhet. Szíria nemrég Iránnal közösen olyan 400 kilométer hatótávolságú Scud-D föld-föld rakétákat tesztelt, amelyek Izrael valamennyi pontját elérhetik.
A damaszkuszi villámlátogatás során Ahmadinezsád a szíriai elnökön kívül Hasszan Naszrallahhal, a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetőjével is találkozott. Naszrallah damaszkuszi megjelenése annál is inkább figyelemreméltó, mivel az utóbbi hónapok során még Libanonban is alig mutatkozott, ám az al-Dzsazíra arab hírcsatornán azt üzente nemrég, hogy a Hezbollah újra rendelkezik olyan rakétákkal, amelyekkel Izraelnek bármely pontját elérheti. Az ENSZ 1701-es határozata és a békefenntartó erők libanoni jelenléte ellenére is Szíria folyamatosan tölti fel a Hezbollah fegyverkészleteit, amelyeket a tavalyi tapasztalatok alapján még inkább a lakott területeken rejtenek el.
Az, hogy a Hezbollah aktívan részt vesz a lerombolt libanoni települések újjáépítésében, nemcsak humanitárius okokra vezethető vissza. Így ugyanis kiváló lehetősége nyílik arra, hogy közben saját hadállásait, bunkereit és fegyvercsempész csatornáit is kiépítse, mivel az ENSZ-erőknek nincs joguk magánterületre, például magánházakba behatolni. Egyes hírek szerint maga Naszrallah is egy földalatti alagúton keresztül érkezett Szíriába a találkozóra.