Vissza a tartalomjegyzékhez


Variációk a pihenésre

Tóth Vera énekesnő

A pihenéshez nincs szükségem arra, hogy külföldre menjek, számomra elég a magyarországi nyugalom. Vannak jól bevált helyeim közel Budapesthez, hogy ha gyorsan vissza kell jönnöm, akkor ez ne okozzon problémát. A legnagyobb bajom, hogy bárhol is vagyok, nem tudom magam kikapcsolni. Mindig nézem a telefonomat, hogy jött-e valami üzenet. Ezért az a legideálisabb hely számomra, ahol nincs térerő.
Szeretek lovagolni, jókat kirándulni, simogatni a kecskéket, élvezem a tanyasi életet, de leginkább az alvás az, ami használ. Előfordult már az is, hogy két napig ki sem jöttem a szobámból, úgy ki voltam merülve.
Most is minden összejött. Úgy érzem, rendbe kell tennem az életemet, ezért vonultam el egy kis pihenőre. Azért egyedül, mert nem szeretem a másik emberre rápakolni a problémáimat. Sok dózis ért a Megasztár óta. Elfáradtam, kimerültem. Nehezemre esik mindig úgy tenni, mintha minden rendben lenne körülöttem, sőt talán ez a legfárasztóbb a szakmámban. Ezt a zavart próbálom helyrehozni a kiruccanásaimmal.

Kurucz Péter műsorvezető

Akkor érzem jól magam, ha sokat dolgozom. Így aztán tényleg van mire megpihenni, kikapcsolódni. Pályakezdőként napközben még megelégedtem egy kávéval, hogy felfrissüljek. Aztán később már az is élénkített, ha egy jó gondolatot hallottam a tévében, rádióban vagy éppen olvastam az újságban. Főleg ha ezt a progresszív gondolatot szellemesen, érdekesen adták elő!
Ma már az dob fel igazán, ha felhívom telefonon a feleségem, és neki jókedve van. Most nyáron a fiúkkal is tudok beszélni napközben, egyébként óvodában vannak - két kisfiam van, négy és fél, illetve háromévesek, lányom egyéves, ő még nem kommunikációkész. Rendkívül jópofák, elevenek, igazi energiabombák. Még estére sem fulladnak le, akkor is tart bennük a szufla, amikor hazaérek. Na aztán, ilyenkor még beindul a verkli, vacsorával, esetleg rövid közös tévénézéssel. Ez a pörgetős kikapcsolódás. Aminek a lecsengetése az altatás.
Szabadságra úgy megyek, hogy aktívan pihenhessek. Ez a családalapítás előtt is így volt - sok sporttal, utazással, barátokkal -, ma pedig a nagy családdal mindenképp így van. Persze az lesz majd az igazi, ha nagyobbak lesznek a gyerekek, és már partnerek lesznek a sportban, a túrázásban és a városnézésben.

Molnár Gyula polgármester

Mi politikusok olyanok vagyunk, mint a pedagógusok, egy évben kétszer megyünk pihenni. Általában télen és nyáron. Ilyenkor nem szeretem a városnéző, fakultatív programokkal rendelkező pihenéseket. Legyenek kellemes szolgáltatások, legyen víz, nyáron napfény, télen hó. Kizárólag könnyű olvasmányok, semmi politika, semmi internet, telefon is csak végszükségben. Ez az én pihenésem. De persze ezt nem bírom egy hétnél tovább, ezért muszáj aktívabb pihenésre váltanom.
Rendszeresen mozgok, sportolok. Talán ennek köszönhetem, sok kollégámmal ellentétben, hogy gyorsan és könnyen elalszom. Viszont tény, hogy nehezen kelek fel, ezért újságkihordó és zöldséges már nem szívesen lennék.
Mivel a szabadságunk sajnos nem a fáradtsági ciklusunkhoz igazodik, hanem sokkal inkább az elfoglaltságunk a domináns, ezért inkább a fáradtságunkat kell időzíteni ezekre az időszakokra. Nagyon sok politikus kollégám, amikor pihenni megy, elköveti azt a hibát, hogy azt gondolja: nélküle nem működik a világ. Ha az ember ilyenkor bekapcsolja a mobilt, akkor nagyon egyszerű mindenkinek gyorsan instrukciót adni, hogy mi legyen, hogy legyen, kinek mit kell csinálnia. De ezzel megfosztják a helyetteseket és a stábot attól a lehetőségtől, hogy gondolkodjanak.
Én ilyet sosem teszek.

Hollósi Frigyes színművész

Én úgy szoktam pihenni, hogy nem szoktam pihenni. Kizárólag úgy töltődöm fel, ha dolgozom. Néha igénylem a nyugalmat, ilyenkor elmegyek horgászni, de mivel állandó időhiányban szenvedek, nem is emlékszem igazán, hogy mikor voltam utoljára.
Ezen a nyáron szinte végig dolgozom, de nem érzem úgy, hogy ki lennék merülve. Nem vagyok fáradt.
Most jut eszembe, nemrég Kőszegen próbáltam, és kaptam egy egész szabadnapot. Lementem a pölöskei tavakhoz, és jól kipihentem minden fáradalmamat.
Az is kimondhatatlan boldogság számomra, amikor a kis unokámmal tölthetek el egy-két szabad órát, annak ellenére, hogy ő nem kifejezetten pihenést okozó gyerek. Amikor együtt vagyunk, az összes fáradtságom előjön egy perc alatt. De megbirkózunk egymással. Ilyenkor szintén feltöltődöm.
Általában azokat a helyeket szeretem, ahol nincs tömeg, a vizeket és az erdőket. Persze csak autóból, mert nem kedvelem a gyaloglást. Sosem voltam egy nagy turista. De a kocsiból is lehet nézelődni, megállni itt-ott. Van nálam mindig fényképezőgép, és kamera is. Így ha látok valami természeti szépséget, azt azonnal rögzítem.
Az estéim egy kicsit zűrösek. Televízióra alszom el. Nézem, és közben elalszom. Van bennem folyamatosan egy informális vágy, hogy szeretnék mindent tudni. Horgászás közben is mindig rádiózom. Szeretem, ha egyik oldalon megy az élet, és mindenről tudok, másik oldalról persze jó lenne mindenből kiszakadni.