Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 30. szám, 2007. július 26

Arcok

Kiss Tünde
Carlos Santana
A hatvanadikba ért a híres gitáros

A gitárlegenda éppen hatvan éve született. Idestova negyvenéves pályájának termése: világszerte 90 millió eladott példány a 38 albumából, 10 Grammy-díj és cirka 100 millió ember a telt házas koncerteken - Santana továbbra sem szorul rockkantnyugdíjra.


Belföld

Bagyarik Cecília, Szobota Zoltán
Pörög az élményipar a magyar tengernél

Bármerre indulunk is el a Balaton körül, minden településen borfesztiválokba vagy borkóstolással egybekötött zenei programokba botlunk. A rendezvények sajátos hangulata többnyire sok érdeklődőt vonz, hiszen itt műanyag pohárból ihatják a vendégek a maga kedvére borászkodó Józsi bácsi készítményét éppúgy, mint a nemzetközi hírű borász nedűjét. A rendezők többnyire változatos programokat is kínálnak a borok mellé, és ahogy az egyik gazda fogalmaz: „az esténként itt kóválygó több ezer ember biztosan sokat fogyaszt a helyben termelt különlegességekből”.


Hazafi Zsolt
Kikényszerített hiba?
Kóka lemond a miniszterségről

Még a pártelnöki kampányban kényszerítette ki Fodor Gábor ellenfelétől, Kóka Jánostól azt az ígéretet, hogy a győztes a pártvezetői feladatokat az SZDSZ „megroggyant” állapotára való tekintettel főállásban látja el. „Nyilván nem tudatosan, de Fodor ezzel hosszú távon gyengítette Kókát, hiszen most kockáztatni kényszerült a pártelnök, ugyanis, ha rosszul jön ki a lépés az EP-választáson, akkor akár a politikai pályafutása is véget érhet” - értékelte lapunknak egy befolyásos liberális háttérember Kóka lemondását a miniszteri tisztségről.


Sebestyén István
Riporter a pácban
Bűncselekményt tárt fel, menekülnie kellett, majd megbüntették

14 ezer forintra büntették meg a rendőrök azt a kiskunhalasi tévést, akit tavaly év végén Pirtón támadtak meg az illegális szemétimportban érintett gazdák. Az ügyben az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el.


Sebestyén István
Eldugott ügynökakták
Gulyás: a titkosszolgálatok visszatartottak iratokat

Történészbizottságot kért fel a koalíció arra, hogy vizsgálja meg, miként lehet megkönnyíteni az egykori titkosszolgálati iratok kutatását. A testület felállításában egységes volt az MSZP és az SZDSZ, a feladatokat illetően viszont komoly nézetkülönbségek vannak. A liberálisok szerint meglehet, hogy a szolgálatoknál maradtak olyan akták, amelyeket a 2003-ban meghozott ügynöktörvény értelmében át kellett volna adni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A szocialisták szerint ez elképzelhetetlen.


Munkatársunktól
Suchman Tamás eladja a Balatont

„Fordulat állt be a Balatonnal kapcsolatos közgondolkozásban, újra divat lett a magyar tengerrel foglalkozni” - állította lapunknak adott interjújában Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, aki szerint ha sikerül meglovagolni a kedvező trendet, akkor a magyar tengerrel kapcsolatos „másfél évtizede rossz és negatív közvélekedés” megváltozhat. Mint mondta: ha sikersztori lesz a Balaton, az jelentősen megdobja a GDP-t.


A hét eseményei

Kőkemény pénzosztás 271 kiemelt projekt támogatásáról döntött szerdai kihelyezett ülésén a kormány. Összesen 500 milliárd forint támogatást osztanak ki az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében - jelentette be a kormányfő szerdán a Budavári Palotában. A projektek között szerepel 10-10 milliárd forint támogatási összeggel a Budavári Palota rekonstrukciója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felújítása, támogatást kap az esztergomi bazilika pincerendszerének turisztikai hasznosítása, a Szépművészeti Múzeum térszint alatti fejlesztése, a szentendrei skanzen, Balatonfüred reformkori városközpontja, a hajdúszoboszlói fürdőváros és Miskolcon a mechatronikai park fejlesztése, továbbá a sárvári kórház térségi rehabilitációs központtá alakítása és a Homokhátság elsivatagosodásának megfékezése is.


Életmód

Makki Marie-Rose
Beduin tippek hőség ellen

A mérsékelt égövhöz szokott magyarok láthatóan nehezen állnak át a hazánkban jó ideje tomboló afrikai forróságra. A Velencei-tónál például mindennapos látvány délidőben a vízparton kóválygó kisgyerek - fedetlen fővel, ruhátlanul. A magyarok nyaralási szokásai, amelyek még egy-két évtizede is elmentek, ma már halálosak lehetnek: reggel irány a strand, aztán többórás himbálódzás a gumimatracon, fürdés, hűsítőnek lacikonyha, sör, lángos, kolbász, majd ájulás a napon, este irány a diszkó… A tőlünk délre és keletre lakó népek józanabbak a hőségben, szokásrendszerükből bőven lenne mit átvennünk.


Háttér

Sebestyén István
Balatontól az Adriáig
Politikusok ingujjban

Balaton, tengerpart, rokonok - a nyári szabadságok idején vezető politikusaink számára ezek a fő úti célok. Hosszabb időre jellemzően egyikük sem tud távol maradni a munkájától.


Ferenczi Zsolt
Szocialista lett Orbán

Orbán Viktor szerint Magyarországon az új jobboldalnak egyértelműen szociálisnak kell lennie. Széchenyinek sem volt büdös a magyar ipar, gazdaság kiépítése, hát a magyar jobboldalnak se legyen az a szociális politika - mondta igazi orbánviktoros stílusban a Fidesz elnöke Tusnádfürdőn.


Hajdú Sándor, Marosvásárhely
Markó Béla latin-amerikai fordulattól tart Romániában

Tőkés László is helyet kaphat a legnagyobb romániai magyar párt listáján - állítja Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Heteknek adott nyilatkozatában, amelyben elismeri: személyes felelősség is terheli a szövetség utóbbi hónapokban elszenvedett politikai kudarcai miatt.


Makki Marie-Rose, Gesztesi Márta
Próbálj meg lazítani

Újra nyaralunk. Persze már aki, hiszen honfitársaink kétharmada nem jár nyaralni, legfeljebb a hosszított hétvégéket részesíti előnyben. Sok nálunk a munkaholista is - ők azok, akik nem képesek leállni, s ha balsorsuk egy üdülőhelyre veti őket, szabályos elvonási tüneteket produkálnak. Ha egész évben megy a feszített hajtás, akkor két hét pihenés eleve nem biztos, hogy meghozza a várt hatást, akár bele is betegedhetünk a leállásba - figyelmeztetnek a szakemberek. Magyarországon a pihenés kultúráját csak most tanuljuk - itt az emberek egyfolytában felpörgetett életre vágynak, a cél sokaknak ma nem annyira a pihenés, sokkal inkább a szórakozás.


Variációk a pihenésre

Tóth Vera énekesnő


Tamás Csilla
Hogy állunk a megtakarításokkal?

Cikksorozatunk eddigi írásaiban arra próbáltuk helyezni a hangsúlyt, hogy a pénzügyi problémák megoldásának nem egyetlen eszköze a hitelfelvétel, hiszen számos esemény bekövetkezése jól kiszámítható, és ha akár egészen egyszerű pénzügyi tervezéssel és tudatos megtakarítással ezekre felkészülünk, sokkalta kedvezőbben lábalhatunk ki a nehézségekből. Az elmélet persze igen egyszerű… De mindez hogyan működik ma Magyarországon a gyakorlatban, milyen a megtakarítási hajlandóság, és milyen véleménnyel vannak honfitársaink jelenlegi és jövőbeni anyagi helyzetükkel kapcsolatosan? Egy nem-régiben készült piackutatás arról tanúskodik, hogy még a régió országaihoz képest is elmaradott a magyar megtakarítási kultúra.


Munkatársunktól
Sávos települések
Zászlókat osztogat a Jobbik

Árpádsávos zászlókat átadó missziót hirdetett a Jobbik azért, hogy az általuk egyik legősibb magyar jelképnek tartott, a magyar szabadságot, dicsőséget és összetartozást szimbolizáló piros-fehér lobogók újra méltó helyükre kerüljenek. Több mint száz település igényelte már a lobogót, melynek köszönhetően hazánkban létrejött a „sávos” és a „nem sávos” önkormányzatok hálózata.


Keresettek a középvezetők
Tehetséghiánnyal küzd az ipar

A Deloitte világcég tanulmánya szerint a termelővállalatok megfeledkeznek az „Y tényezőről”. Az Y tényező - vagy Y generáció - a nagy jövőjű fiatal tehetségeket foglalja magába, akiken a termelővállalatok jövője áll vagy bukik.


Hajdú Sándor
Hatvanégy vármegye zenéje

A magyar királyság visszaállítása fizikailag még várat magára, de lélektől lélekig építkezik a magyar. Leginkább zenével, abból is a nemzeti rock műfaj frontzenekarával, a Kárpátiával. Ők a nemzeti „tektonikus” rock fenegyerekei, akik három év alatt körbeturnézták az egykori Nagy- Magyarországot, és elérték azt, amit eddig még senki: slágereiket nem játssza ugyan egy adó sem, mégis kívülről fütyüli a nemzet ifjúsága. Az együttes jelenség, sőt egyenest szimbólum, akik megtalálták a módját, hogyan ártsanak a nemzet ügyének: hogyan váltsanak ki ezrekből szimpátiát - és milliókból ellenszenvet - a magyarság iránt, határon innen és túl.


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Könnyek és megbocsátás
Elhunyt Tammy Faye Messner, az első női sztárműsorvezető

Egy nappal a halála előtt a Larry King Show élő adásában búcsúzott el a nézőktől Tammy Faye Messner. A hatvanöt éves korában elhunyt egykori keresztény műsorvezető és énekes, aki több mint harminc évig volt Jim Bakker volt tévés evangélista felesége, tüdőrákban szenvedett. Ellentmondásos élete volt: a siker csúcsán televíziós műsorukat 12 millió amerikai nézte, majd férje bukása és börtönbe kerülése után elváltak. Bár mindent elrontottak, az amerikaiak nagyvonalúan megbocsátottak nekik, így - külön-külön - visszatérhettek a képernyőre. Tammy jellegzetes ismertetőjegye volt a műsoraiban viselt erőteljes sminkje, amely rendszeresen könnyekkel keveredve mosódott el az arcán.


Interjú

Tihanyi Péter
Akik a pirulát megédesítik
Az új kormányszóvivők: Daróczi Dávid és Budai Bernadett


Külföld

Lukács András, Párizs
Vérdíj Líbiának
Sarkozy kiengesztelte Kadhafit

Nicolas Sarkozy francia és Moammer Kadhafi líbiai elnök sikerét hozta a bolgár ápolónők kiszabadítására indított diplomáciai akció. Sarkozy a legutóbbi EU-csúcs után ismét bizonyíthatta: igazi „megoldó” ember, míg a veterán líbiai diktátor Amerika után Európa felé is kitört az elszigeteltségből. Ráadásul most nem neki kellett fizetnie a kapcsolatok helyreállításáért, hanem a koncepciós vádak alapján halálra ítélt túszokért cserébe vámmentességet, autópályákat, turisztikai előnyöket kapott, nem beszélve az uniós országok által összekalapozott négyszázmillió dolláros „fájdalomdíjról”.


Busa Viola
Kisiklott a demokrácia vonata?
Folytatódik Törökország titkos iszlámosítása

Győzött a törökországi választásokon Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlámista gyökerű pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Az eredmények fényében az ellenzék úgy érzi, továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az AKP, amely több volt iszlamista vezetőt is magába olvasztott, újra „iszlámosítja” az országot. Erdogan azonban váltig állítja: folytatni fogja a megkezdett reformokat, és az uniós csatlakozást is tovább szorgalmazza.


Széchey Noémi
Forró nyarat ígér Ahmadinezsád
Háborúra készülnek a Közel-Keleten

Múlt heti damaszkuszi villámlátogatása során Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „forró” nyarat ígért, amely a térség „ellenségeinek” vereségét fogja elhozni. Találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és Hasszan Naszrallahhal, a libanoni Hezbollah vezetőjével is, akikkel többek között az iraki, a palesztin és a libanoni helyzetről tárgyaltak. Közben Izrael északi határain is egyre intenzívebb a katonai készülődés.


Hetek-összeállítás
Rekordáradások Angliában

Nagy-Britanniában súlyos árvíz pusztít: százezrek maradtak vezetékes víz vagy villamos energia nélkül, és ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására, közülük sokakat csak a Királyi Légierő helikoptereivel vagy csónakkal tudtak kimenteni.


Szikora Márton
Keresztényüldözés iszlám módra
Túszejtés és keresztre feszítés a Közel-Keleten

Missziós tevékenységet végző dél-koreai fiatalokat ejtettek túszul a szélsőséges iszlamizmust hirdető tálib fegyveresek. A szomszédos Irakban pedig a keresztényeket vallásuk miatt kényszerítik hazájuk elhagyására, nem ritkán brutálisan kegyetlen eszközökkel - állítja egy holland parlamenti képviselő, aki a térségbe látogatott.


Online

Elhunyt Kovács László operatőr

Meghalt Kovács László, magyar származású világhírű filmoperatőr; hosszan tartó, súlyos betegség után vasárnap hajnalban hunyt el Beverly Hills-i otthonában - tudatta közleményében a Magyar Operatőrök Társasága (HSC). Kovács László 1956-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán. Még abban az évben emigrált, azóta az Egyesült Államokban élt és dolgozott. Számos ismert film operatőre volt. Az Easy Rider (Szelíd motorosok) című film hozta meg számára a világhírt, de olyan más híres filmeket is ő fényképezett, mint az . Munkáját többször ismerték el a filmszakma jelentős díjaival. Megkapta az Amerikai Filmakadémia Életműdíját is - emlékeztetett közleményében a HSC.


Eltévedt kokain

Váratlan kokainszállítmány érkezett egy toledói asztalosüzembe. A mexikói eredetű szállítmány címzettje egy spanyol fantomcég volt, ám a raklapok közé rejtett 249 kiló fehér port tévedésből rossz helyre kézbesítették. Ennek köszönhetően a spanyol rendőrségnek sikerült egy nemzetközi droghálózatot felszámolnia, melynek tizenkét tagját tették azóta hűvösre - írja az


Víz a sivatagban

Hatalmas föld alatti tavat találtak amerikai kutatók a Szahara alatt. A kutatók radar- és műholdfelvételek elemzése során jutottak arra az eredményre, hogy a mai Egyiptom, Líbia, Csád és Szudán területén valamikor nagyon régen egy hatalmas tó terült el, amelynek a vize a homokos talajban a föld alá szivárgott. Olaj után kutatva már az ötvenes években hatalmas vízkészletekre bukkantak, ám csak most vált világossá, hogy egy egybefüggő, mintegy 30 ezer négyzetkilométer kiterjedésű tóról van szó. Ennek kiaknázása akár véget is vethet a 2003 óta tartó, több százezer halálos áldozatot követelő darfuri konfliktusnak, amelynek egyik legfőbb kiváltó oka a vízkészletek feletti ellenőrzés megszerzése volt.


Moziünnep: 4 nap, 200 film

Idén is megrendezésre kerül a Moziünnep, melynek keretében augusztus 30-a és szeptember 2-a között több mint 200 filmet láthat a közönség összesen 44 város 85 mozijában. A maximum 360 forintért árusított jegyek csak 10 forinttal drágábbak a tavalyinál. Idén hét külföldi filmpremier szerepel a programban, valamint premier előtt vetítik Kamondi Zoltán új filmjét, a Dolinát, illetve Tóth Tamás alkotását, a Farkast. Levetítik Tarr Bélának A londoni férfi című, Cannes-ban bemutatott filmjét is.


Könyvtelen könyvesboltok

Az Expresso BooK MACHINE 7 perc alatt bármely könyvet kinyomtat, ehhez mindössze a keresett könyv kódját kell megadni a nyomtatónak. Az Egyesült Államok egyik legkeresettebb kiadója, a Jason Epstein által alapított cég új fejlesztését a New York-i közkönyvtárban próbálták ki először, és nemsokára Nagy-Britanniában is megjelenik. Dél-London egyik kis könyvesboltjának feltett szándéka, hogy beszerzi a nyomtatót. „Számunkra ez jelenti a jövőt. Egy kis könyvesbolt vagyunk, egy ilyen nyomtatóval viszont akármilyen könyvet beszerezhetünk a vevőinknek anélkül, hogy ehhez külön raktárakra vagy alkalmazottakra lenne szükségünk” - nyilatkozta a Crockatt and Powell tulajdonosa.


Azt mondták

, akinek egyéves unokáját a család csivavája mentette meg a csörgőkígyó marásától, mikor a kisfiú és az azt megmarni készülő kígyó közé ugrott.


A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Divatba jön a burkini

A női testet teljes egészében eltakaró burka és az annak idomait igencsak látni engedő bikini ötvözéséből létrehozták a „burkinit”, azaz a teljes testet befedő fürdőruhát. Az interneten 90 dollárért beszerezhető ruhadarabra nagy az érdeklődés a konzervatív keresztények, az arab nők, a rákkal vagy bőrbetegséggel küzdők, az égési sérültek és az idős korosztály tagjai között szerte a világon, Malajziától Dél-Afrikán, Mexikón és Írországon át az Egyesült Államokig.


Gyógyszer a mobilpostán

Október 1-jén indítaná a gyógyszerforgalmazást a mobilpostákon a Magyar Posta Zrt., így 946 kistelepülésre 350 kisteherautó juttathatja majd el a küldemények mellett a szabadon forgalmazható gyógyszereket is. A társaság közbeszerzési eljáráson kívül választja ki azt a gyógyszerforgalmazót, amelyik ellátja a posta autóit gyógyszerekkel. A Magyar Gyógyszerész Kamara közleményében ugyanakkor úgy reagált a kezdeményezésre, hogy „a szakszerű és demokratikus döntés-előkészítés elvének nem felel meg, hogy a kormány úgynevezett mozgó gyógyszertárak létesítését tervezi, miközben sem a szakmával, sem a szaktárcával ebben a témában még előzetes egyeztetések sem folytak”.


Csokit a jó vezetőknek

Különleges akcióba keztett Fribourg svájci kanton rendőrsége a múlt héten: csokoládét osztottak ki minden „szabályos” vezetőnek. Az akció során a rendőrök az egész kantonra kiterjedő ellenőrzési kampányba kezdtek, amely során minden sofőrnek egy tábla csokit adtak, ha mindent rendben találtak - ám a hiányosságokat jelentették az illetékes hatóságnak. A „hála”-akcióra azt követően került sor, hogy az év első felében végrehajtott 3500 ellenőrzés során a megszondáztatott sofőrök mintegy öt százalékánál mutatott a szonda alkoholt, míg több mint százan vezettek jogosítvány nélkül.


Egyszerűbb, mint az igazi

Egyre Több japán férfi választ hús-vér nő helyett szilikonbabát, mivel úgy érzik, túl bonyolultak a nők. Míg a nőkkel sokat kell foglalkozni, mielőtt „megkaphatnák” őket, a babán csak elég egy gombot megnyomni a kívánt hatás eléréséhez. „Az igazi lányok könnyen megcsalják az embert, de ezek a babák soha nem tesznek ilyet. Ők száz százalékban az enyémek” - mondja a babákat kiagyaló mérnök. Az embernagyságú szilikonbabák „fejlettségi szinttől” függően 850 és 5500 dollár közötti áron kaphatók, a vásárlók szinte kivétel nélkül férfiak, 60 százalékuk negyvenen túli egyedülálló. „A mai nők túl dominánsak, ami miatt egyre több férfi szenved, rajtuk akarunk segíteni” - mondja a kelet-tokiói gyár elnöke.


Környezetszennyező húsfogyasztás

Egy kilogramm marhahús elfogyasztása több üvegházhatású gáz kibocsátásáért és több energiafogyasztásért felelős, mintha három órát autóznánk, és közben valamennyi lámpát égve hagynánk otthon - áll egy újonnan kiadott japán tanulmányban, mely azt vizsgálta, hogy az állattartás és -feldolgozás milyen hatással van a környezetre. A legnagyobb szennyezést az állatok által az emésztés során kibocsátott metángáz okozza. Az állattartással járó energiafogyasztás mintegy kétharmadáért a takarmány előállítása és szállítása a felelős, de a termőtalaj műtrágyázása, a farmok üzemeltetése és a feldolgozott hús szállítása is mind jelentős környezetszennyező tényezőnek tekinthető.


Számok

1 százalékra esett vissza az evangéliumi keresztények aránya Európában. Az ENSZ Emberi fejlődés programjának keretében kiadott 2006-os jelentés szerint a várható élettartamot, az oktatást és az életszínvonalat vizsgáló humán fejlettségi index alapján a világ egyik legfejlettebb térségének számító Európában a legalacsonyabb az evangéliumi keresztények száma, amely 2004-ben még 2,7 százalék volt.


Ave Mária város Floridában

Az amerikai Domino’s Pizza étteremlánc tulajdonosa katolikus egyetemi várost épített Floridában. A hetvenéves Tom Monaghan tíz éve kapott „kijelentést” arról, hogy a katolikus oktatás ügyét támogassa, ennek érdekében hozta létre 338 millió dollárból Miamitól 140 kilométerre északnyugatra Ave Maria városát, mely a múlt héten nyitotta meg kapuit. Az eddig a floridai Nápolyban működő Ave Maria Egyetem pedig egy 400 hektáros campusba költözik. Az amerikai ACLU emberi jogi szervezet azonban máris perrel fenyegeti Monaghant, ha a városban - az alapító korábbi felvetésének megfelelően - betiltanák a fogamzásgátlást és az abortuszt. „Számos vallási közösség - az amisoktól kezdve a haszid zsidókig - alapított már telepet, ám ha egy vallási csoport olyan hatalmat követel magának, amellyel csak a kormány rendelkezhet, az már az alkotmány megkérdőjelezését jelenti” - állítja Howard Simon, az ACLU floridai igazgatója.


Megdőlt az abszolút hőségrekord

A rendkívüli hőhullám csúcsán megdőlt az országos abszolút hőségrekord: sem a fővárosban, sem az ország tetején nem volt még részünk ilyen extrém hőmérsékletekben. Kiskunhalason a hőmérséklet vasárnap elérte a 41,9 fokot. Míg 2000-ben csupán kis területen és rövid időre, addig most Budapesttől Szegedig nagy területen forrósodott a levegő 40 fok fölé. Ezzel megdőlt az abszolút rekord: a mérések több mint 130 éves történetében most volt a legmelegebb Budapesten. A Kékesen 1953 nyarán mért eddigi csúcs is megdőlt, a hőmérséklet megközelítette a 31 fokot. Ám a forró napok ilyen hosszú sorozatára sem volt példa a meteorológiai mérések kezdete óta.


Gyorsabb tankolás

Magyarországon elsőként vezeti be a Mol a bankkártyás tankolás lehetőségét. A „gyorsítósáv” néven indult kényelmi szolgáltatás elsősorban azon autósoknak szól, akik bankkártyával kívánnak fizetni, és kizárólag üzemanyagra van szükségük. A Fóti úti töltőállomáson bevezetett extra szolgáltatás lényege, hogy a vásárlók a „gyorsítósáv” jelzéssel ellátott kútoszlopoknál bankkártya segítségével fizethetnek anélkül, hogy ezért külön befáradnának a shopba. A kutaknál elhelyezett készülékek használata egyszerű, a gépek lépésről lépésre tájékoztatják a vásárlókat a teendőkről - áll a cég sajtóközleményében.


Vészesen terjed a kövérség

Tíz éven belül a kövérség válhat „normális” állapottá, ha az emberek továbbra is a napjainkban tapasztalható ütemben híznak. Az Egyesült Államokban már ma is a gyerekek egynegyede, a felnőttek kétharmada túlsúlyos, tíz év múlva akár háromnegyedük szenvedhet majd súlyfeleslegtől. Magyarországon minden második felnőtt küzd súlyproblémával, míg minden negyedik középkorú felnőtt kifejezetten elhízottnak mondható. A húszas-harmincas éveikben járók mintegy egytizede elhízott, míg majd’ egyharmada „csak” túlsúlyos. Mindez komoly egészségügyi válságot okozhat, mivel a súlyfelesleggel küzdők jóval nagyobb eséllyel lesznek szív-, illetve cukorbetegek, de a rák több fajtája is könnyebben megtámadhatja őket.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Salzburgi Nyár

Salzburgland Ausztria nyugati, látnivalókban gazdag, szubalpin klímájú tartománya, ahol mindent meg lehet találni, amire egy ideális nyaraláshoz szükségünk lehet: kristálytiszta tavakat, fenséges hegycsúcsokat, dús réteket és festői szépségű falvakat. Függetlenül attól, hogy kinek mihez van kedve: aktív pihenéshez a hegyekben, családi üdüléshez parasztháznál vagy inkább felfrissüléshez egy gyönyörű tó partján.


Színes

Duma Pláza

Kész forradalmár vagyok, felszabadítottam két gigabyte-ot.


Gördülő Vesekövek

A Puskás Ferenc Stadion környékén e péntek délután jóval nagyobb a torlódás a megszokottnál: Az arénába „legenda” érkezik. (Sajnos személyesen.)


Náncsi néni onlájn

Bizonyára sokak számára ismerős a sarki kifőzde fogalma. Náncsi néni vendéglátó-ipari egysége néhány villamosmegállónyira van tőlünk, és pár napja interneten rendeltünk onnan ebédet, online!!! Náncsi néni konyhája, a maga kis kockás viaszosvászon abroszaival, a műanyag sótartóival… komolyan mondom, hihetetlen!


Népszavazás újratöltve

Akarja-e Ön, hogy az Árpád hídra árpádsáv vezessen föl?


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 30. szám - 2007. július 27 - augusztus 2.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
A márka neve: Beckham

Beatles-tagoknak kijáró fogadtatásban volt része David Beckhamnek és feleségének Los Angelesben az LA Galaxy futballcsapatához történő átigazolása kapcsán. Beckham a következő öt évben 250 millió dollárért futballozik majd, ezenfelül szponzorok hada támogatja a marketingszempontból legpiacképesebb európai futballistát.


A hét eseményei

Többet dolgozunk, mint az uniós átlag A dublini székhelyű EIRO kutatóintézet felmérése szerint a közép-kelet-európai országok lakosai közel két órával többet dolgoznak naponta, mint a nyugatiak. Tavaly a 15 régi EU-országban átlagosan 37,9, míg az új tagállamokban 39,6 óra volt a törvényes heti munkaidő. Magyarország a negyvenórás munkahéttel a lista élén szerepel. A túlórázás tekintetében Lettország és Szlovénia vezet, ahol hetente átlagosan 9 órával hosszabb ideig dolgoznak az alkalmazottak, miközben a hollandok éves szinten csupán 22 órával többet maradnak a munkahelyükön.