Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 28. szám, 2007. július 12

Arcok

Major Nóra
Bruce Willis
Drágán adja az életét

John McClane hadnagy idestova húsz éve kezdte „drágán adni az életét”. Az őt megformáló Bruce Willis együtt öregedett a szereppel, amelyben mindvégig önmagát adta. Sőt, a nemrég bemutatott negyedik Die Hard mozifilmben hősünk nem iszik, nem bagózik, és trágár megjegyzéseit is csak módjával eregeti. Az ötvenharmadik évét taposó Willis külön kérése volt, hogy a figura ezúttal visszafogottabb legyen. Talán magánéleti változás áll a háttérben?


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Az utolsó mohikán
Interjú Demszky Gábor főpolgármesterrel

A demokratikus ellenzék tagjai közül mára egyedül Demszky Gábor maradt a politika élvonalában. A főpolgármester a Heteknek adott interjújában arról is beszélt, miben különbözik egykori harcostársaitól. És arról, hogy - mint oly’ sokan - vajon ő is csalódott-e a rendszerváltásban? Gergényi Péter kitüntetését ma is vállalja, Horn Gyula esetében viszont a köztársasági elnök vétójával ért egyet Budapest első embere. Az SZDSZ életben tartásában saját morális és politikai felelősségét hangsúlyozta, Budapest jövőjét illetően kifejezetten optimista, a Fidesz népszavazási akcióját viszont károsnak és a kormány szempontjából nehéz feladatnak tartja.


Szlazsánszky Ferenc
Nyugdíjba küldték Horn Gyulát

Három legyet ütött egy csapásra Horn Gyula születésnapi ünnepségével Gyurcsány Ferenc kormányfő: erősítette az MSZP nyugdíjas szavazóbázisát, a baloldal szemében ellenszenves lépés megtételére kényszerítette Sólyom Lászlót, és nem utolsósorban látványosan nyugdíjba küldte Horn Gyulát. Legalábbis így vélik baloldali körökben.


Sebestyén István
Zuschlag újratöltve
Vadászat egy bukott politikusra

Nem mond le közéleti tisztségeiről Zuschlag János. A fiatal szocialista politikus a gyanú szerint társaival több mint 60 millió forint közpénz „eltüntetéséért” felelős. Információnk szerint az ügyben felbukkant egy titokzatos videokazetta is, amelyen állítólag Zuschlag egyik bizalmasa egy vállalkozót győzköd: „osszon vissza” a számára kijárt pályázati támogatásból.


A hét eseményei

Meghekkelték a népszavazást? Magánszemélyek népszavazást kezdeményeztek a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de a saját kérdéseiket ellentétes tartalommal nyújtották be az Országos Választási Bizottságnak. A három, most benyújtott, ellentétes jellegű kérdés: „Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?”. A Fidesz szerint a kormány áll az akció mögött.


Életmód

Makki Marie-Rose
Lakástortúra
A tizenkét gyermekes Vígh család kálváriája

Egy tizenkét gyermekes apa figyelemfelkeltő akciójának hála, családja a múlt héten egy 34 négyzetméteres kültelki szükséglakásból egy 122 négyzetméteres belvárosi összkomfortos lakásba költözhetett - tizennyolc évnyi nyomorgás után. Magyarország már csak olyan ország, ahol egy ilyen eset szenzációszámba megy - hisz eleve ország-világra szóló hírverés kellett ahhoz is, hogy az önkormányzat végre „bemozduljon”. Most Víghék egyik szeme sír, a másik nevet: a család életében a következő szenzáció ugyanis a nagy lakás fenntartása lesz.


Fókusz

Gesztesi Márta
Baby boom a sztárvilágban

Baby boomnak nevezi a bulvárirodalom, amikor egyszerre több közismert sztárnak babája születik. Sztáranyukák és híres babáik rendszeresen a bulvársajtó érdeklődésének középpontjában állnak. Tökéletes smink, tökéletes mosoly, tökéletes alak és tökéletes boldogság. „A tökéletesség látszata mindig hazugság és rossz üzenet azok felé az emberek felé, akik problémákkal küszködnek” - vélekedik Bombera Kriszta ismert tévériporter. Körkérdésünk: Hogyan is van ez?


Az együtt töltött idő minősége számít
– mondja Ranschburg Jenő

- Ez nagyon érdekes jelenség, amire mindenképpen oda kell figyelni. Lehet ez egy tartós divat, ami mindenképpen hasznos, abban az esetben, ha világossá válik a hölgyek számára az a felismerés, hogy a nő egész biológiai és pszichológiai struktúrája az anyaságra hivatott.


Hetek-összeállítás
Orvosi szemmel

A melegházasságokról szóló társadalmi vitában a politikusok és emberi jogi szakemberek mellett - nem csak Magyarországon - kevés hely jut az orvosi véleményeknek. Pedig az elmúlt évtizedekben számos részletes felmérés és vizsgálat készült a témában. Egy amerikai családvédő szervezet arra vállalkozott, hogy a nyilvános orvosi publikációk alapján felmérje, milyen a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzete azon nyugati országokban, ahol a homoszexuálisok a legnagyobb társadalmi és jogi elismertséget élvezik. Mint kiderült a „coming out” egyben nagyobb veszélyt is jelent a másságát nyíltan vállalók számára.


Háttér

Huber József
Haverok, buli, Szűz Mária
Párttáborok fiataloknak

Három-négy-öt nagy nyári tábor, számtalan helyi rendezvény, de nem-csak bulik, hanem „komoly szakmai képzések is” - a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei ilyen jellegű nyári programokkal várják a politikuscsemetéket ezen a nyáron (is).


Munkatársunktól
Megtervezett vallomás
Politikai üggyé emelték a melegjogokat

A magyar politikai életben fordulatként értékelhető, hogy a korábbi időszakoknál lényegesen nagyobb kormányzati támogatás kísérte a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált. A fesztiválon Szetey Gábor államtitkár bevallotta, hogy meleg.


Hetek-összeállítás
Orvosi szemmel

A melegházasságokról szóló társadalmi vitában a politikusok és emberi jogi szakemberek mellett - nem csak Magyarországon - kevés hely jut az orvosi véleményeknek. Pedig az elmúlt évtizedekben számos részletes felmérés és vizsgálat készült a témában. Egy amerikai családvédő szervezet arra vállalkozott, hogy a nyilvános orvosi publikációk alapján felmérje, milyen a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzete azon nyugati országokban, ahol a homoszexuálisok a legnagyobb társadalmi és jogi elismertséget élvezik. Mint kiderült a „coming out” egyben nagyobb veszélyt is jelent a másságát nyíltan vállalók számára.


Pátkai Mihály
Egyedül üdvözítő
Vatikán: nem egyházak a protestánsok

Kizárólag a Római Katolikus Egyház Jézus Krisztus egyetlen és igaz egyháza - szögezi le a Vatikán által a héten megjelentetett nyilatkozat. A dokumentum szerint a többi felekezet „fogyatékos”, mivel nem ismerik el a római pápa tekintélyét. A nyilatkozat röviddel azt követően jelent meg, hogy a Vatikán a latin nyelvű miserend szerepét is hivatalosan felértékelte.


Hetek-összefoglaló
Egy verekedés, két verzió
Rendőrre támadt a politikus, vagy a politikusra támadt a rendőr?

Lengyel Zoltán fideszes országgyűlési képviselő azt állítja, hogy vasárnap éjjel a rendőrök a földre teperték és fojtogatták igazoltatás közben. A rendőrök ezzel szemben azt állítják, hogy a képviselő támadt rájuk, ezért a politikust feljelentették hivatalos személy elleni erőszak miatt.


Pécsi Tibor
Nyilasmosdatások
Újabb per Ságvári lelövése miatt

Tavaly márciusban a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága (LB) rehabilitálta azt a csendőrnyomozót, aki 1944 júliusának végén részt vett az illegális kommunista mozgalomban tevékenykedő Ságvári Endre elfogásában. Az eset a sértett agyonlövésével végződött. Kristóf Lászlót 1959-ben (!) halálra ítélték, majd kivégezték. Ügyének felülvizsgálatát testvére kérte, képviseletét Zétényi Zsolt ügyvéd közreműködésével a Nemzeti Jogvédő Alapítvány látta el. Miután az LB megalapozatlannak ítélte a háborús bűnök vádját, posztumusz mentette fel Kristófot, ám az 1959-es per vádjának egyik még ma is élő tanúja idén júliusban magát a LB-t perelte be a szerinte téves ítélet miatt. Az ügy nem egyszerű, de tanulságos!


Tamás Csilla
Jövő: felélni vagy megteremteni?

A „gondoskodó állam atyáskodását” a ma felnövekvő generációk talán már nem is nagyon tudják értelmezni, szüleiknek azonban még külön feladat pénzügyeiket saját kézbe venni, önállóan gondolkodni és dönteni évtizedek kérdéseiről. Az egészség-, az oktatás- vagy a nyugdíjfinanszírozás - hogy csak a legfontosabbakat említsük - egyéni szinten is egyre inkább fejtörést okoz, hiszen az állam szerepvállalásának csökkenése vagy akár teljes megszűnése új helyzetet teremt minden magyar család életében. A kérdés az, hogy ama nagy testű futómadárhoz hasonlóan homokba dugjuk-e a fejünket, vagy szembe nézünk a hosszú távon sokkal nagyobb biztonságot teremtő helyzettel, és merünk saját magunkról gondoskodni - ami mellesleg a világ legtermészetesebb dolga lenne.


Bagyarik Cecilia
Mikor az empátia elfogy
Betegséggé nyilvánították a kiégés szindrómát

A pedagógus örül, ha nem lát gyerekeket? Ápolónő úgy néz a betegekre, mint problémákat okozó tárgyakra? Elképzelhető, hogy kiégés szindrómával küszködnek. Azzal a tünetcsoporttal, amit korábban a segítő szakmákban a tanároknál, orvosoknál, lelkigondozóknál figyeltek meg, ma már szinte minden szakmában jelentkezhetnek. Az informatikusoknál például úgy, hogy undorodni kezdenek a feladataiktól, a menedzsereknél pedig úgy, hogy veszélyes sportokat kezdenek el űzni.


Szobota Zoltán
Lázadnak az emberi robotok
Hosszított műszak, éjszakai ovi, ötperces kisdolgok

A dolgozók nem bírják a 11 órás műszakokat, gyerekeik viszont éjszakai oviba járhatnak. A védelmükre kelt szakszervezeti vezetőt kirúgták, a gyár vezetése pedig a jogszabályokra hivatkozik, és állítja: néhány elégedetlen munkavállaló balhézik csupán, mintha hatezer kollégája véleményét képviselné. Ez röviden az esztergomi Suzuki gyár belháborúja.


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Elvarázsolt nemzedék
Felőrölte az ellenállást a Potter-mánia

„Hangosan zokogtam, aztán egy húzásra kiittam egy fél üveg pezsgőt a minibárból. Az arcomon elkenődött a festék, észre sem vettem, úgy mentem haza...” - mesélte az utolsó, hetedik Harry Potter-regény befejezésének körülményeit J. K. Rowling. A BBC-n sugárzott interjúban az angol írónő elmesélte: egyszerre felszabadultnak és letörtnek érezte magát, amikor pontot tett a Potter-történetek végére. A július 21-től megvásárolható kötet, amely a (egyes fordítások szerint „halálos ereklyék”) címet viseli, lezárja a rekordokat döntögető sorozatot.


Meglátta és leírta

A meseíró J. K. Rowling (képünkön) élete maga is modern tündérmese: életútja az abszolút szegénységtől a „nyárspolgári” többség számára alig elképzelhető gazdagságig ível. Az 1965-ben született író első novelláját hatévesen írta, amit később követett még két, saját bevallása szerint nagyon rossz felnőttregény és néhány novella.


Külföld

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Orosz rulett
Putyin csak a statisztikákat tartja rendben

Június végén Oroszországban a legmagasabb szinten tárgyalták „az állami bűnmegelőzés és a közbiztonság elérése érdekében tett lépéseket”. Vlagyimir Putyin személyes utasítására a rendőrségi statisztika szerint 2007 első negyedévében az elkövetett bűncselekmények száma 3 százalékkal csökkent, ennek ellenére a tények mást mutatnak: a Szovjetunió összeomlása óta minden évben kitartóan nőtt az elkövetett bűncselekmények száma, 1996 és 2006 között 1 millió 788 ezerről 3 millió 855 ezerre, azaz tíz év alatt több mint duplájára nőtt a bűnelkövetések száma. Továbbra is több mint 1 millió ember van bebörtönözve, a börtönök és javító-nevelő telepek száma változatlan a szovjet idők óta, miközben a lakosság 280 millióról 140 millióra csökkent a kommunista birodalom széthullásával.


Németh Csillag
Újraszervezett terrorhálózatok
Az al-Kaida fiatalok ezreit toborozza Európában

Szakértők szerint ma sokkal átfogóbb, elszórtabb és erőteljesebb terrorfenyegetettséggel nézünk szembe, mint a szeptember 11-ei támadások előtt vagy közvetlenül utána. Úgy tűnik, a dzsihádisták hosszú távú konfrontációra rendezkedtek be; Nagy-Britanniában úgy vélik, hogy ez a küzdelem még legalább 15 évet vesz igénybe.


Széchey Noémi
Megtört ellenállás
Bevették a pakisztáni Vörös Mecsetet

Egyhetes ostromállapot után a pakisztáni biztonsági erők megrohamozták az Iszlamabad központjában elhelyezkedő Vörös Mecsetet. A támadás időpontjában több tucat állig felfegyverzett lázadó és ismeretlen számú - több száz, de lehet, hogy ezernél is több - civil, főleg nők és gyerekek tartózkodtak a mecsetből és vallási iskolákból álló épületkomplexumban. A bennrekedtek közül sokan, nők és gyerekek is, vezetőjüket követve „önként” vállalták inkább a „mártírságot”, mint önmaguk megadását.


Kulcsár István
Bőrfejűek terrorja

Oroszországban - túlzás nélkül - nem múlik el egyetlen nap sem anélkül, hogy fizikailag ne bántalmazzanak egy idegent, és egyetlen hét sem anélkül, hogy ne gyilkolnának meg egy nem oroszt. A „célszemélyek”: kaukázusiak, közép-ázsiaiak, zsidók, arabok, távolkeletiek, feketék. Az elkövetők: szkinhedek vagy más szélsőségesen nacionalista csoportok tagjai.


Online

Materazzi fellebbenti a fátylat
A Zidane-hergelésről

Marco Materazzi, az Internazionale olasz világbajnok védője hamarosan megjelenő önéletrajzi könyvében elárulja: mivel is hergelte fel Zinedine Zidane-t a németországi torna berlini fináléjában. „Megtettem, amit meg kellett tennem. Egyelőre csak annyit mondok, hogy augusztus 27-én megjelenik a könyv, abban minden benne lesz” - mondta a döntőben gólt fejelő játékos. A franciák kapitánya a találkozó 110. percében kisebb szóváltást követően mellkason fejelte Materazzit, ezt követően pedig a játékvezető kiállította a magáról megfeledkezett sztárt.


KIMÚLT A HAMASZ EGERE

Mártírhalál halt Farfur, az iszlamista Miki egér. A palesztin gyerekek így nem láthatják többet a Holnap úttörői című tévés gyereksorozat főszereplőjét. A sorozat záró epizódjában Farfur (arabul Pillangó) ugyanis az izraeliek kezébe került, akik Farfur földjét akarták megszerezni. „Farfur mártírként halt meg, akit a földjéért öltek meg” - mondja Saara, miközben egy plüss Farfurt tart a kezében, majd hozzáteszi: „Gyerekgyilkosok ölték meg.” Farfur minden péntek délután az iszlám uralomra, Izrael és az Egyesült Államok gyűlöletére tanította a kis tévénézőket a Hamasz által irányított al-Aksza tévécsatornán keresztül. A tévé vezetői szerint azért állították le a sorozatot, mert új programtervet készítenek - állítja az napilap.


TÖBB MAGYAR NYARAL AZ IDÉN

Ez derül ki az Ecostat gazdaságelemző társaság felméréséből. A statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy a tavalyinál rövidebb a pihenés, és kevesebb pénzt szánnak rá. A 46 százalékos index tükrözi azt, hogy az idegenforgalmi vállalkozások optimizmusa szép lassan helyreáll.” A kutatóintézet felméréséből az is kiderül, hogy idén a magyar családok rövidebb időre és kevesebb pénzből utaznak majd üdülni. Két éve például átlagosan nyolc napot töltöttek nyáron pihenéssel, és fejenként 200 ezer forintot költöttek el. Most legfeljebb hat napot és 120 ezer forintot szánnak erre a célra.


RETTEGHETNEK A SZLOVÁK RENDSZÁMÚ AUTÓSOK

A szomszéd vámhatóságtól kér segítséget a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) az adókikerülés visszaszorításához. A VPOP tapasztalatai szerint egyre több ilyen jármű látható a magyar utakon, bár a pontos számot nem lehet tudni. A vám- és pénzügyőrség az ellenőrzések során felvett adatok alapján fordul a szlovák hatósághoz.


ÚJ VILÁGCSODÁK

A múlt hét végén kicsit újraírták a történelmet, miután befejeződött az a világméretű szavazás, amely több mint 100 millió szavazat érkezett be, s ezek alapján állították össze az újkori világ hét csodáját. A heves vitákat kiváltó szavazás nyerteseit hatalmas ünnepség keretében jelentették be a lisszaboni Fény-stadionban. A világ hét új csodája a kínai Nagy Fal, az indiai Tadzs Mahal, a mexikói Chichén Itzá piramisa, a jordániai Petra romvárosa, a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra, a római Colosseum, valamint a perui Machu Picchu lettek.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

2007. július 11. Blaha (Fotó: V. B.)


Muszlim tiszteletes

Egy évre felfüggesztették tisztségéből azt az episzkopális papot, aki beismerte, hogy a keresztény vallás mellett az iszlám vallást is gyakorolja. Ann Holmes Redding tiszteletes véleménye szerint nem szegett meg egyetlen szabályt sem, mi több, azt mondja: „Mióta az iszlám vallást gyakorlom, véleményem szerint jobb tanító, jobb prédikátor és jobb keresztény is vagyok.” Redding elmondása szerint kiábrándult, amiért a püspöke felfüggesztette, és nem fogja önként elhagyni a papságot.


MEGBÜNTETTÉK A MÉDIAÓRIÁST

A brit köztelevízió legnézettebb gyermekműsora, a Blue Peter botránya miatt az Ofcom brit médiafelügyelet megállapította: a BBC súlyosan vétett a sugárzási előírásokkal szemben, amikor egy stúdióvendégét egy vetélkedő hamis győzteseként mutatta be. Az Ofcom most először büntette egyedülállóan magas, 50 ezer fontos pénzbírsággal a BBC-t, megtévesztés és egy kiskorú cinkossá tétele miatt. Közel 40 ezer gyermek hívta fel tavaly november 27-én a Blue Peter című vetélkedő emelt díjas számát abban a reményben, hogy megnyerheti a műsor által felkínált játékot. A feladat az „EastEnders” egyik karakterének azonosítása volt, amelyet a szereplő lábáról készült fotó és a hozzá tartozó segítség alapján kellett elvégezni. Amikor egy technikai hiba folytán úgy tűnt, nem tudnak győztest hirdetni, a műsor egyik készítője megkért egy, a stúdióban vendégeskedő kislányt, hogy álljon a kamerák elé mint a vetélkedő nyertese.


KÜLÖNLEGES KIVÉTEL

A Barcelona szimbólumaként is ismert Sagrada Familia több mint 125 éve épül folyamatosan építési engedély nélkül. Antoni Gaudí 1883-ban helyezte le az épület alapkövét, majd két évre rá az építési engedély módosítását kérte a helyi önkormányzattól. „A város soha nem adta meg az engedélyt a változtatások alkalmazásához, így az építkezés tulajdonképpen illegálisan folytatódott” - írja az El País. Ez az „adminisztrációs anomália” azonban kezd egyre több gondot okozni. Annál is inkább, hogy Gaudí hívei az épület előtt álló tér teljes megnyitását tervezik, hogy így biztosítsák a katedrális jobb érvényesülését. Ehhez azonban mintegy 150 családot és egy tucat üzletet kellene kilakoltatni. Ráadásul kemény tiltakozásba kezdtek a Barcelona és a francia határ között tervezett gyorsvasút (AVE) megépítése ellen, ugyanis a vasúti alagútnak az épület alatt kellene elhaladnia.


45 MILLIÓ OLDALT KÉZZEL TERVEZNEK ÖSSZERAGASZTANI

A német kormány 6 millió eurót tervez a Stasi által a kommunizmus összeomlása után ledarált dokumentumok helyreállítására fordítani. A dokumentumok megsemmisítését Erich Mielke Stasi-vezető rendelte el, miután világossá vált, hogy Kelet-Németország sem kerülheti el a rendszerváltást. Mivel az intézetnek nem volt akkor elegendő iratmegsemmisítő gépe, az alkalmazottaknak kellett a 45 millió papírlap jó részét kézzel apró miszlikre tépni. A tervek szerint az így keletkezett szemetet elégették volna, azonban az események gyorsasága miatt a Stasinak erre már nem volt ideje. A helyreállítási munka tíz éve kezdődött meg 25 ember részvételével. Eddig 350 zsákot sikerült így feldolgozni. Csepp a tengerben, hiszen összesen 16 ezer (!) zsák vár még feldolgozásra. A „restaurátorok” így nemrég kaptak 100 számítógépet, amelyekkel két év alatt 400 zsákot terveznek feldolgozni, ami alapján további értékes információkhoz juthatnak.


VESZÉLYES HOMOK

Tengerparti utazás előtt jó felkészülni a várható veszélyekre. A víz jelentette veszélyekkel általában tisztában vagyunk, ám sokan nem tudják, hogy a homokvárak akár életveszélyesek is lehetnek. Egy orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint ugyanis a strandok homokjába ásott gödrök 1990 óta több ember vesztét okozták, mint a cápák: az előbbiek 16, az utóbbiak 12 emberéletet oltottak ki. A homokba ásott gödrök és alagutak ugyanis pillanatok alatt válhatnak halálos csapdává - írja dr. Brandly Maron.


Számok

39 milliárd dolláros kártérítést követel Nigéria a dohánygyártó cégektől, amiért azok a gyerekeket vették célba reklámjaikkal, hogy így növeljék eladásaikat.


A MARS-UTAZÁS FŐPRÓBÁJA

„Olyan személyek jelentkezését várjuk, akik hajlandóak 125 napot eltölteni 5 idegen személy társaságában egy összesen 200 négyzetméteres, négy egységből álló modulban.” A hirdetést nem a legújabb valóságshow producere, hanem az Európai Űrügynökség (ESA) adta fel, amely a 2030 körülre tervezett Mars-utazás előkészületeihez keres önkénteseket. A jelentkezők feladata lesz, hogy a vörös bolygóra való utazás szimulált körülményei között élve (a súlytalanságtól és az űrsugárzástól eltekintve) választ adjanak a kutatók olyan kérdéseire, mint: hogyan viselik a bezártságot, a helyhiányt, az alkalmazkodási kényszert, a külvilággal való kommunikáció szinte teljes hiányát, az előre porciózott élelmiszeradagokat. Az orosz űrkutatási intézettel együttműködve azt is vizsgálják, hogyan reagálnak a résztvevők a váratlan helyzetekre. A hírek szerint jelentkezőkben nincs hiány.


Átverések, támadások az IWIW-en?

A Panda Software szakemberei szerint vírustámadások és pénzügyi átverések melegágyává válhatnak az olyan népszerű közösségi oldalak, mint az IWIW vagy a MyVIP. Mint az elemzésben kiderült, az eleinte „rendeltetés-szerűen“ használt oldalakon az elmúlt években szinte mindennapossá váltak a féllegális adatgyűjtések, innen pedig csak egy kis lépcsőfok vezet a tudatos pusztításhoz: valószínűsíthető, hogy a kiberbűnözők (terroristák) a számítógépes vírusokat (a bombát) is a legzsúfoltabb helyen „robbantják majd fel”.


A VULKÁN KITÖRNI KÉSZÜL

A Gamkonora vulkán miatt riadókészültséget rendeltek el, a fokozat megfelel a kitörés előtti szintnek. A lakosság nem kapott hivatalos evakuálási parancsot, de a hatóságok gépjárművekkel és mentősátrakkal segítik az elmenekülteket. Az 1650 méter magas Gamkonora az indonéz fővárostól, Jakartától 2400 kilométerre északkeletre fekszik. Legutóbb 1987-ben tört ki. A légkörkutatók a füstfelhőket 4000 méter magasban is észlelték. A Gamkonorán kívül Indonéziában még közel 120 aktív vulkán található.


Svájciak győztek a világ legnagyobb vitorlásversenyén

Mi lehet nagyobb teljesítmény a legrégebbi vitorlástrófea, az Amerika Kupa elnyerésénél? A válasz egyszerű: megvédeni attól, hogy a kihívók megkaparintsák. Ehhez elképesztő mennyiségű csapatmunka, fejlesztés, pénz és akaraterő kell, így a svájci Alinghi jogosan örülhetett második győzelmének a világ legnagyobb vitorlásversenyén. A svájci csapatnak július legelején sikerült Valencia vizein megvédenie a kupát a tizenegy kihívóval szemben. A kupát, amelyért 1851 óta megy a küzdelem, „feneketlen kannának“ csúfolják. A gúnynév inkább a győzelemre fordított pénz gigászi nagyságát próbálja kifejezni. Még a legkisebb csapat is elköltött a versenyre körülbelül 25 millió eurót (több mint 6 milliárd forintot). A kihívók összköltsége 600 millió euró volt, a címvédő Alinghi pedig 100 millióval gazdálkodott. Jelenlegi árfolyamon közel 180 milliárd forintnyi összeget fordítottak a csapatok az Amerika Kupa elnyerésére.


Szabadidő

Öltözz a Föld javaiba
The Earth Collection: a természetes elegancia

Hogy mi a nyári divattrend? Idén a természetes anyagok dominanciája figyelhető meg a forró hónapok kollekcióiban. Vannak persze más preferenciák is, ahogy már megszokhattuk, de ne zavartassuk magunkat: a trendek jönnek-mennek. Ahogy azonban a napfényt és a szellőt sem unja meg az ember, létezik olyan viselet is, amelyik annyira kellemes, hogy nem csupán a lezser elegancia híveit hódítja meg. A The Earth Collection nagyszerűsége egyszerűségében van: a szabás, a színvilág és az anyagok mind természetesen egyszerűek. Július elejétől már Budapesten is betérhetünk „a Föld javainak” egyik márkaboltjába.


Színes

Emelt szintű érettségi

RETORIKA 2500 lázadó, őrült bennszülött tombol a szomszédos teremben. Nyugtassa meg őket! Bármely ősi nyelvet használhat, kivéve a latint és a görögöt.


Duma Pláza

Csak a hangom miatt nem lettem énekes


Alkalmazott dinnyeárusok


Miss Kund


Mi van a képen?

3. Kínai gipszkartonakció a készlet erejéig


Hungarikum
Tovább a cikkhez >>>

Legyen Ön is TÚSZ

Elege van a hétköznapok egyhangúságából? Kiszállna néhány hétre a taposómalomból? Vágyik egy kis kalandra és kikapcsolódásra? Utazzon a Túsz Tours-szal!!! Mi segítünk, hogy régi álma valóra váljon! Legyen ön is túsz a Közel-Keleten! Kínálatunk a váltságdíjas, brutális emberrablástól a kényeztetett politikai túsz szerepéig a teljes skálát felöleli. Utazási irodánk egyedülálló ingyenes felkészítést tart a jelentkezőknek: orrlégzés napokon át betömött szájjal, vizelet-viszszatartás, fájdalomküszöb-emelés stb. Egzotikus vidékek, hamisítatlan őskultúrák, vallási folklór, tájjellegű ételkülönlegességek! Jelentkezzen most! Csapatépítő kalandtúratréningek a titkos nehézvíz-üzemekben és Amerika-ellenes tömegdemonstrációkon! Diákoknak kiscsoportos anyanyelvi szemináriumok! Az extrém sportok szerelmeseinek bemutatóval egybekötött öngyilkos merényletoktatás! Ne hagyja ki élete utolsó, nagy lehetőségét!


Misa és Gyula

Ugye milyen jó, hogy bejöttünk?


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 28. szám - 2007. július 13-19.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Nem lesz elitklub a Balatonból
Interjú Bóka Istvánnal, az Év Polgármesterével

Aki régen járt Balatonfüreden, valószínűleg meglepődik a belvárost, a Balaton-parti sétányt látva, hiszen nyoma sincs a bódésornak, omladozó külsejű, egykori patinás épületeknek. Bóka István, a város első embere - aki a közönségszavazatok révén az Év Polgármestere lett - uniós és hazai pályázati pénzekből felújíttatta a reformkori városrészt, megújultak a középületek, terek, szállodák, az egykori bádogsor helyén pedig igényes üzletsor és szálloda kapott helyet.


Jegyrendszer és lázongás Iránban
Megvan a gyenge pont

Mahmúd Ahmadinezsád iráni diktátor könnyen elcsúszhat egy olajfolton, amit gazdaságnak hívnak. Iránban hónapok óta mélyülő gazdasági válság van, mivel a hatalmas kőolajkészletek ellenére sincs elég benzin. Utcai harcok, felgyújtott benzinkutak, betört kirakatok jelzik, hogy egyre több iráni érzi úgy, hogy becsapták, és elege van a jelenlegi rezsimből.


A hét eseményei

Vége az autópálya-matricáknak A gazdasági tárca januártól megszüntetné az autópálya-matricák forgalmazását, ami 100 millió forint megtakarítást hozhat az autópályákat kezelő cégnek - közölte a Népszava. A vignettáknak szinte semmi szerepük nincs, hiszen az úthasználati jogosultságot rendszámfelismerő rendszer segítségével ellenőrzik. Vagyis lényegesebb, hogy a kamerákkal ellenőrzött autópályákon utazó autósok rendszáma szerepeljen a nyilvántartásban, mint az, hogy ki legyen ragasztva a szélvédőre a műanyag tikett.