Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 26. szám, 2007. június 29

Arcok

Major Nóra
Csak zene és semmi más
Egy természetes hang: Norah Jones

21. századunk első éveiben a híres-hírhedt fehér rapper, Eminem után Norah Jones, New York-i Dzsesszénekesnő adta el a legtöbb korongot világszerte. Ez a szép, fiatal és selymesen búgó hangú művész egyszerűen magát adja a dalokban, és ez nemcsak a hallgatóknak, de neki is bejön: eddig összesen 35 millió lemezt vásároltak tőle a zenerajongók a tengeren innen és túl. Norah nemrég Cannes-nak vette az irányt, és egy kínai rendező filmjében, a Blueberry Nightsban debütált. Természetesen a filmzenét is ő szállította.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Sűrű, sötét olajügyek
Öt megszorítócsomag ára

Az olajbűnözés, a Fenyő-gyilkosság és a Cattani-kommandó története is felmerült Kármán Irén újságíró elrablásának és megverésének lehetséges okaként. Az érintett a sajtószabadság elleni támadásként értékeli a brutális akciót. Egy korábbi rendőr szerint Kármánt nem csupán figyelmeztetni, hanem megölni akarták. Bár lapzártánkig csupán annyi tudható, hogy a rendőrség ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel, a példátlan támadás ismét ráirányította a figyelmet a ‘90-es évek máig tisztázatlan olajügyeire.


Hazafi Zsolt
Kitört a családi béke
Becsszóra: újra reformlendület

„Legalább sikerült elásni a csatabárdot, és egy kicsi nyugalom lesz. Sok kis apró lépéssel talán sikerül javítani a népszerűségünkön” - értékelte a Parlament folyosóján egy szocialista képviselő, hogy a hetek óta tartó huzavona után megegyezett a MSZP és az SZDSZ vezérkara.


Szobota Zoltán
A társadalom bölcsebb, mint a politikai elit
– mondja Horn Gábor koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkár

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy egy kompromisszumos megoldás született. Abban a tíz pontban, plusz az egészségügyben, amit mi egy hónapja felvetettünk, sikerült egy olyan megállapodást kötnünk, amely a reformok folytatásának menetrendjére vonatkozik.


Hetek-összeállítás
Készül az újabb politikai összecsapás
Az MSZP magyarázna, a Fidesz buktatna

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette a Fidesz és a KDNP közös népszavazási kezdeményezésének a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó aláírásgyűjtő íveit. Orbán Viktor győzelemről, a szocialisták a „kesztyű felvételéről” beszélnek, miközben az Alkotmánybíróság (AB) és az OVB tovább marakodik.


Húsba vágó témát kerestem
Interjú Kármán Irénnel

- Nem tudom, életveszélyben voltam-e. Ami tény, hogy az első vizsgálat belső vérzést állapított meg, és úgy tűnt, hogy a májlebeny sérült meg, ezért azonnal operálni kellett. Egy ideig még biztosan kórházban maradok.


Hajdú Sándor
Meg akarták ölni
Karancsi Tibor egykori nyomozó


A hét eseményei

Pirulamaffia Csalás miatt nyomoz a rendőrség egy férfi ellen, aki 24 millió forint értékű gyógyszert értékesített Szerbiában. A nagykereskedelmi cég alkalmazottja onkológusokat keresett meg azzal, hogy hormonkészítményeket, csonterősítőket, illetve citosztatikumokat írjanak fel betegeiknek, illetve rendeljenek meg, majd adják át neki. Az ügyben tizenegy onkológus és több onkológiai centrum érintett.


Életmód

Piros Péter
Sör, virsli, vízpart
Drámaian magas a vízbefúltak száma

Emberek tömegei menekülnek a napokban vízpart közelébe, sokszor mindent, sajnos még a józan eszüket is otthon hagyva: az elmúlt két hét alatt tizenegy ember fulladt vízbe Magyarországon, és ami még ennél is szomorúbb, hogy ez a szám az átlagos értéknek felel meg. Már a rendőrség is megelőző tevékenységet folytat, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával javulhatnának az egyébként romló statisztikák.


Falaki Gyula
Vízközelben otthon

A víz mindig is vonzotta az embert, különösen hőség idején. Pihenésünket is többnyire úgy választjuk meg, hogy az víz közelében legyen. Ha nincs természetes lehetőség, akkor egy kerti tó is biztosíthatja ezt az idilli környezetet, a víz megnyugtató közelségét. Élőhelyet nyújt különböző színű tavirózsák, vízinövények, szebbnél szebb halak számára, odacsalogatja a madarakat, szitakötőket, pillangókat. Élvezhetjük a csendesen csobogó víz megnyugtató hangját, látványát pedig különböző vízjátékokkal, vízesésekkel, csobogókkal fokozhatjuk. Hangulatossá tehetjük kertünk középpontját különböző színű vízparti és víz alatti világítással is.


Fókusz

Eperjesi Ildikó
Erősödőben az európai birodalom

Hiába bukott meg két éve a holland és a francia népszavazáson a tervezett európai alkotmány, a dokumentum java részét átmentették az új szerződésbe az EU vezetői. A lengyelek makacskodása miatt kis híján kudarcba fulladt uniós csúcson megegyezés született arról, hogy külön elnöke lesz az uniónak, és összességében még több hatalom kerül át a tagállamoktól az uniós intézményekhez.


Gyurcsány blog
Hosszú volt a hétvége

… Brüsszel nem a szokványos képét mutatta … ez most nem egy szokásos tanácsülés volt. Rendkívül távol voltak egymástól az álláspontok, ráadásul egy olyan kérdésben, amely ugyan az unió jövője szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír, de az európai átlagpolgár számára minden bizonnyal nem könnyen követhető, talán jelentősége sem feltétlenül belátható. … Bizonyos értelemben ez a kérdésfelvetés egy föderatívabb jellegű Európai Unióról szól. … Az álláspontok láthatóan nagyon messze voltak egymástól.


Szikora Márton
Előnykovácsolás
Interjú Andrzej Bobinski lengyel politikai elemzővel


Papp Levente, Brüsszel
Brüsszeli helyzetértékelés

A brüsszeli Európai Politikai Központ által szervezett előadáson zsúfolásig telt terem várta a magyar miniszterelnököt, aki hosszasan elemezte hazánk gazdasági és politikai helyzetét a régióban, illetve az Európai Unió-ban. Gyurcsány szerint Magyarország nehéz politikai, gazdasági és társadalmi háttérrel vágott neki az uniós integrációs folyamatnak. Politikai változáshoz elég hat hónap, gazdasági változáshoz hat év kell, teljes körű társadalmi változáshoz viszont hatvan év, idézett egy mondást a miniszterelnök, ezzel is jelezve, hogy a reformfolyamathoz időre és türelemre van szükség.


Háttér

Gesztesi Márta
A bulvár felé nyit a közrádió?
Már múlt idő a Szabó család és a Kabarécsütörtök

Kizárólag szakmai döntéseket hozunk - állította lapunknak Kerényi György, a Kossuth rádió adófőszerkesztője annak kapcsán, hogy júniustól gyökeresen megváltoztatták a Magyar Rádió műsorstruktúráját. A műsorok egy része eltűnt a színről, mint például a Szabó család vagy a Kabarécsütörtök, mások másképpen és új időpontban egy másik adón tűnnek majd fel. Kerényi szerint lehetetlen minden médiafogyasztási igényt kielégítő „full service” rádiót csinálni.


Lukács András
A holnap szörnyei
Zöld lámpa az emberi–állati klónozásnak

Fejet hajtott az őssejtkutatásokkal foglalkozó tudósok követelése előtt a közelmúltban a brit kormány, és engedélyt adott humán-állati embriók létrehozására. A klónozással létrehozott hibridek túlnyomórészt emberi genetikai állománnyal rendelkeznek, ezért a kutatás támogatói szerint az így nyert őssejtek nem jelentenek semmiféle veszélyt felhasználásuk során. A kutatást ellenzők azonban úgy vélik: semmilyen tapasztalat nem támasztja alá ezt az optimizmust, egyesek szerint például az sem zárható ki, hogy a módszer, amelyet gyógyításra kívánnak felhasználni, a faji keveredés miatt korábban ismeretlen betegségeket hoz létre.


Kiss Tünde
Fellendülőben a hűs-ipar

A kánikula miatt egyre több klímaberendezés fogy világszerte. Ezzel párhuzamosan egyre égetőbb problémát jelent a klímaberendezések miatt megnövekedett energiafogyasztás, amely lassan hazánkban is eléri a téli fűtésszezonok mértékét. Ha mindez így folytatódik tovább, még egy Paksra lesz szükségünk, hogy fedezni tudjuk az ország energiaszükségletét.


Hajdú Sándor
Amikor a ló olvas a gazdájának
Magyarország a lovaglás birodalma lehet

A lóval foglalkozó szakemberek szerint ma 60-80 ezer között lehet a lovak száma Magyarországon. A jövő azonban bizonytalan, mert a pesszimisták szerint az elmúlt tizenöt év tapasztalata szerint csupán idő kérdése, mikor szűnik meg teljesen a hazai lóállomány. Persze találkozhatunk örök optimistákkal, akik a szebb jövőről beszélnek, ahol a magyar újra lovas nemzet lesz, és ahogyan Ausztria a síelés fellegvára Európában, úgy Magyarország könnyen lehetne a lovaglás birodalma.


Sebestyén István
Mitől lesznek az orvosok munkanélküliek?
Kórház a vidék szélén

„Az életben maradásért folyik a verseny a kórházak között” - mondják a kiskunhalasi Semmelweis Kórház, illetve a helyi önkormányzat vezetői. A halasi volt ez első részlegesen privatizált kórház, amely most az ágazati pénzelvonás miatt jelentkező havi 25-30 milliós veszteségét nem a város, hanem a befektető kasszájából fedezi. Az üzemeltető ugyanakkor eddig 200 alkalmazottat bocsátott el, a múlt héten pedig újabb 88 dolgozó kapta kézhez a felmondólevelét.


Udvari bolondok, pökhendiek és tehetségtelenek

Meglepő módon megoszlik a humoristák véleménye a Kabarécsütörtök megszűnéséről. Míg Nádas György szerint „ha már az udvari bolondtól is félnek, ott diktatúra van kilátásban”, addig Selmeczi Tibor úgy véli, hogy túl van lihegve a történet, hiszen „Farkasházy kirúgásának hogyan is lenne politikai oka, hiszen ő ennek a mostani koalíciónak a gyermeke”. Összegyűjtöttük a humoristák véleményét.


Hit és értékek

Busa Viola, Széchey Noémi
Merre tovább, Mr. Blair?
A Közel-Keleten vállal új szerepet a volt brit miniszterelnök

„Mindenkinek, barátnak és ellenségnek, minden jót kívánok, ennyi volt, vége” szavakkal köszönt el a brit képviselőtestülettől Tony Blair brit miniszterelnök június 27-én több mint egy évtizedes hivatali idő után, miután átadta a kormányfői stafétabotot utódjának, Gordon Brown pénzügyminiszternek. Az ambiciózus politikus nem tűnik el a nemzetközi porondról, a jövőben a közel-keleti konfliktus rendezésében fog kulcsszerepet vállalni.


Lukács András
Az anglikán egyház

T legtöbb forrás szerint az anglikán egyház megalakulásának oka VIII. Henrik válási szándéka volt. Az 1509 és 1547 között uralkodó angol király el akart válni Aragóniai Katalintól, mivel az nem szült neki trónörököst. Mivel VII. Kelemen pápa a válást nem akarta engedélyezni, VIII. Henrik megtagadta a pápa főségét az angliai egyház felett, és magát kiáltotta ki annak fejéül. Az ő vezetése alatt az egyház pedig rövid úton legalizálta válását. Ezt követően vált hivatalossá Boleyn Annával való házassága. Bár ez a házasság rövid életű volt - három év után koholt vádakkal kivégeztette feleségét -, a kedvéért létrejött egyházszakadás tartós maradt.


Interjú

Tihanyi Péter
Én emberem, te embered
Rohanunk az elsilányosodás felé – mondja Szikora János színházrendező

Ma, mikor azt sem tudják az emberek, holnap mi lesz velük - hogy ki tudják-e fizetni a jövő havi törlesztőrészleteiket, fel tudják-e nevelni gyermekeiket -, ha este színházba mennek, mindezeket a gondokat el akarják felejteni. Vicceket és szerelmes dalokat akarnak hallani. Ez mindaddig tartani fog, amíg társadalmi és egyéni környezetünkben a létbizonytalanság, a jövő nem ismerése, érték s értéktelen összemosása dívik.


Külföld

Pátkai Mihály
Szökés a Pokolból
Élet-halál a szögesdróton belül

Kisgyermek korában Szin Dong-Hjok azt hitte, hogy a földön mindenki egy észak-koreai koncentrációs táborban él. Szin a koreai Pjeongan tartományban elhelyezkedő „14-es tábor” egyik cellájában született, és nagyon sokáig biztos volt abban, hogy a szögesdrótok mögött fog meghalni is.


Hechs László
Sharm-os csúcs kérdőjelekkel
Olmert bőkezűen adakozik a palesztinoknak

A Vörös-tenger partján fekvő Sharm el-Sejkben megtartott hétfői csúcs Abbásznak és a Fatahnak a gázai vereséget követően megingott helyzetét kívánta megerősíteni. A Palesztin Hatóság elnökének vérmes reményeit Olmert már az előzetes tárgyalásokon lehűtötte. Bár Abbász elvárása a független palesztin állam megteremtését célzó tárgyalásokról és Marvan Bargúti szabadlábra helyezéséről hiábavalónak bizonyult, mégsem távozott üres kézzel. Olmert hathatósan, de főleg teátrálisan is jelezte: a béke opciója nyitott a palesztinok előtt.


Németh Csillag
Hamasz-terror Gázában
Brutális kegyetlenséggel gyilkolják egymást

Kegyetlen és megdöbbentő mészárlásokra került sor a Fatah és a Hamasz között kirobbant harcok során. A súlyos sérültek közül többeket a Tel Aviv-i kórházban ápolnak. Egy kilencéves kislány például olyan találatot kapott, mely a gerincét, belét és egyik veséjét is érte. Egy huszonhárom éves rendőrre pedig Hamasz-fegyveresek támadtak rá, körbevették, és térdtől lefelé a lábaiba lőttek. A férfinak egy ösztönös mozdulattal sikerült elkerülnie a fejére célzott golyót, mely így a kezét érte. A Fatah egyik elit alakulatának egyik 39 éves tisztjét négy Hamasz-fegyveres rabolta el, egy elhagyatott helyen három golyót röpítettek a lábába, és otthagyták. Egy másik elrabolt férfi pedig úgy bénult le, hogy egy egyezséget követően elengedték a Hamasz-fegyveresek, majd hátba lőtték.


Vagyim Arisztov
Kit hoz az orosz jövő?
Prognózisok a probléma 2008 megoldására

Bármi történik is Oroszországban az utóbbi hónapokban, a belpolitika fő kérdése egyre inkább a „probléma 2008” - a 2008 márciusára kiírt elnökválasztás témaköre. Két fő kérdés fogalmazódik meg: ki veszi át az ország irányítását, és mihez kezd Vlagyimir Putyin. Az teljesen világos, hogy a nagypolitika színterén marad, hiszen 70-80 százalékos népszerűségi index mellett butaság lenne visszavonulni. A hatalmon levő elnök minden, az utódlást érintő kijelentését kiemelt figyelem kíséri. Vlagyimir Vlagyi-mirovics közelmúltban tett kijelentése, miszerint az elnöki ciklust öt vagy hat évre kellene meghosszabbítani, vad találgatásoknak adott teret. Sokan úgy vélték, a gyors alkotmánymódosítás révén elhalasztható az utódlás kérdése. A megfigyelők többsége azonban megegyezik abban, hogy Putyin rövidesen átadja posztját, így az utódlás kérdése nagyon is aktuális.


Online

111 éves a legidősebb japán

Egy 111 éves japán férfi a legidősebb ember a földön.


Sztálin ismeretlen ír áldozatai

Egy, a sztálini tisztogatások iratait Bécsben kutató történész, dr. Barry McLoughlin ír nevekre bukkant, miközben az 1930-as évek sztálini tisztogatásainak áldozatául esett osztrákok után kutatott. Amikor meglátta Patrick Breslin nevét egy moszkvai újságban, további kutatásokba kezdett, amelyek aztán fényt derítettek három ír áldozat tragikus sorsára, akik az ügy lelkes harcosaiként látogattak a Szovjetunióba, de ott táborokba kerültek. A kutató szerint a sztálinizmusnak még több ír áldozata is lehet, akiknek története azonban továbbra is homályban marad. A családok számára a történet megismerése szomorúságot okozott, hiszen rokonaik elképzelhetetlen magányban, otthonuktól és szeretteiktől távol váltak a sztálini terror áldozataivá.


William herceg és Kate Middleton újrakezdik?

Egyre többször mutatkozik együtt nyilvánosan William herceg és volt barátnője, Kate Middleton. A bulvárlapok szerint a brit királyi család tagja szeretné újrakezdeni a kapcsolatukat, míg Kate csak akkor hajlandó erre, ha William végre elkötelezi magát mellette. William herceg és Kate Middleton áprilisban szakítottak, közel négyévnyi randevúzgatás után. Bennfentesek tudni vélik, hogy William bármikor kész lenne „hivatalosan” újrakezdeni Middletonnal. Korábban is azért szakítottak, mert William nem akarta feleségül venni Kate-et, és Kate most nem tudja, ugyanazt játsszák-e majd el, mint a korábbi években. Azt mondja, ez élete legnehezebb döntése.


SS-botrány: az iskola megvált a tanártól

A Székesfehérvári Egyházmegye mint a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium fenntartója pénteken megállapodott Kosaras Péter Ákossal, az intézmény tanárával a munkaviszonya megszüntetéséről - közölte az egyházmegye képviselője.


Új melegrekord

Hétfőn megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord, a hőség Baranya megyében, Sátorhelyen volt a legnagyobb - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Sátorhelyen mért 35,3 Celsius-fokkal megdőlt az 1962-ben Békéscsabán és Túrkevén mért 34,6 fokos hőmérsékleti rekord. Új rekord született a fővárosban is, ahol 33,3 fokot mértek, ez az 1984-ben mért 33,2 fokos értéket döntötte meg. A kettes fokozatú hőségriasztás ideje alatt Budapesten zacskós víz és ásványvíz osztásával hűsítették az autósokat és a gyalogosokat. A közterület-fenntartók kétszer 12 órás műszakban 20-20 locsolóautóval frissítették az utakat és a levegőt.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Lakásfelújítás magyarosan (Fotó: Somorjai László)


A WalMart kártérítést fizet

Kétmillió dolláros (közel 400 millió forintos) kártérítést kell fizetnie az egyesült államokbeli WalMart áruházláncnak, amiért egykori női alkalmazottjának nem ugyanazt a bért fizette, amelyet a vele azonos pozícióban dolgozó férfi kollégáknak. Cynthia Haddad a legnagyobb amerikai áruházlánc egyik gyógyszertárában dolgozott középvezetőként. A munkáltatótól előléptetése után a férfi kollégákkal azonos bért kért, ám a menedzsment válasza a menesztés volt. A hölgy pert indított nemi diszkriminációra hivatkozva, amit meg is nyert. A WalMart az USA-ban az egyik legtöbbet perelt és legvitatottabb munkaügyi viszonyokat fenntartó foglalkoztatónak számít. Szintén szexuális diszkrimináció miatt indul ellene olyan per, amelyhez közvetve másfél millió női alkalmazott csatlakozott. A felperesek azt állítják, hogy a cég módszeresen és tudatosan szorítja háttérbe a nőket a fizetések megállapításánál és az előléptetéseknél.


Ismeretlen Anna Frank-dokumentumok

Anna Frank rokonai kölcsönzik azt a fénykép- és levélgyűjteményt, amelyet a zsidó tinédzser második világháborús búvóhelyén berendezett múzeum állít ki a héten a lány híres naplója megjelenésének 60. évfordulója alkalmából. Anna Frank híres naplóját egy amszterdami raktárépületben írta, ahol családjával 25 hónapig bujkált Hollandia náci megszállása alatt. A családot 1944 augusztusában tartóztatták le. Anna 1945 márciusában halt meg tífuszban a Bergen-Belseni koncentrációs táborban. A bázeli Anna Frank-archívumból való anyag Anna unokatestvérétől, Buddy Eliastól származik.


Hazánkban a legnagyobb a keresetek közötti szakadék

A fejlett államok közül az utóbbi évtizedben Magyarországon nőtt a leggyorsabban a keresetek közti egyenlőtlenség. Tíz éve még az Egyesült Államok állt az első helyen, mára hazánk vette át a kétes dicsőségű posztot a legnagyobb és legalacsonyabb jövedelmű 10 százalék közötti különbség szempontjából az OECD által vizsgált húsz ország listáján.


Ismét lehet Federer–Nadal-döntő

Wimbledonban, az angol nemzetközi teniszbajnokságon a döntőben találkozhat egymással Roger Federer és Rafael Nadal. A héten kezdődött rangos grand-slam torna szervezői elkészítették a kiemeléseket, és ennek alapján a svájci klasszis kapta az 1-es, spanyol riválisa pedig a 2-es sorszámot. Harmadikként az amerikai Andy Roddickot rangsorolták. Az angolok az elmúlt két év füves pályás eredményeit súlyozottan figyelembe vették.


Derült égből a villám

Szó szerint „derült égből villámcsapás ért” egy parkosító vállalkozót Miamiban. A Miami Herald beszámolója szerint a 41 éves David Canales egy fa mellett állt, mikor a fát villámcsapás érte, pedig az égen egyetlen felhő sem volt.


Számok

5200 méteren, Payou táborhelyen tartózkodik a magyar K2 hegymászó expedíció. A csapat felfelé halad a Karakorum Himalájában a 8068 méter magas Gasherbrum I. alaptábora felé. A 11 tagú alpinista csoport június elején indult útnak azzal a céllal, hogy az összes 8000 méteres csúcsot elérje magyar hegymászó, eddig ugyanis a 14 ilyen csúcsból 7-et másztak meg magyarok.


Nevetéssel az allergia ellen

Az anyatej jótékony hatása eddig is ismert volt, most úgy tűnik, hogy a nevetés is elősegíti a gyógyulást, sőt, még a bőrallergiákkal szemben is védelmet biztosít. Az ekcémás, ám anyatejjel táplált bébiknél enyhébb tüneteket tapasztaltak, ha az anyukák az etetés előtt egy órával nevettek, áll az oszakai Moriguchi-Keijinkai kórház által végzett tanulmányban.


Kié lesz a Fradi-pálya?

Immár a harmadik pályázatot írta ki a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szerdán a Ferencvárosi Torna Club Üllői úti stadionjának és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának értékesítésére vonatkozóan. A közlemény szerint a pályázat eredményességének az ingatlan vételárának megfizetésén túl további feltétele, hogy a nyertes befektető megvásárolja az FTC Labdarúgó Zrt. közel százszázalékos tulajdoni hányadát, kifizesse az FTC használati jogát, illetve kötelezettséget vállaljon az FTC labdarúgó-stadionjának felújítására. A hat plusz két hektáros ingatlanra először 2005 novemberében írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. A második fordulóban szintén akadt volna jelentkező, egy spanyol cég, de a KVI eredménytelennek minősítette a benyújtott pályázatot.


Szabadidő

Pálfy Gyula
Vércseppek a mesevilágban

A Balkán szó hallatán máris sok mindenre gondolunk. Fügefák a kertekben, sült hal illata és fehér márványköves sikátor. Szikrázó Adria, korrupt rendőrök és lusta hivatalnokok. Lüktető zene, vérpezsdítő körtánc és szétbombázott házak az út mentén. Bárányhús zamata és egy adag hepatitis vírus. Az ellentmondások földjéhez hiteles útikönyvet az egyéni átélés képes adni. Mégis erre tesznek kísérletet a térség filmjei, melyek az itteni sorsokba a majdnem kockázatmentes bepillantás esélyét nyújtják.


Recept: Sörbet és eperfagyi

A fagylalt készítésének ötezer éves múltja a kínaiaknál kezdődött. Tejből, vízből és cukorból állítottak elő a mai sörbethez hasonló hűsítőt. Hozzánk Mátyás király udvarán keresztül nápolyi cukrászmesterek hozták el az első, fagylalthoz hasonló receptet. A ma már mindenki számára elérhető jeges nyalánkság évszázadokon keresztül csak az uralkodók kiváltsága volt. Az eperfagyi hozzávalói: 30 dkg eper, 1 dl natúr joghurt, 1 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 5 dkg porcukor.


Színes

Beszélni mádzsár kicsi

A magyar és az angolszász nyelvek között megfigyelhető egy, igaz nem túl jelentős, de mégis határozott hasonlóság. Például felhívnám a figyelmet a kimerülőben lévő akkumulátor és a fiatal csikó megülése közötti párhuzamra: low battery (ló betöri). Vagy gondoljunk csak a szép régi kuruc népdal soraira: „szép selymes lódingom, dali pár pisztolyom”. Figyeljük meg a ’lóding’ kifejezés megfelelőjét a modern angol informatikai nyelvhasználatban: loading mint töltés. Ezen túlmenően kimutatható az angol és szláv nyelvek közös gyökere is, erről tanúskodik egy régi csehszlovák rajzfilm szobastúdióban újraforgatott változata, a Room Size (Rumcájsz). Ezek után próbáljuk meg elképzelni, hogyan olvasná végig a következő céges ajánlót mondjuk Berzsenyi, Csokonai vagy Móricz Zsigmond.


Duma Pláza

Kérek egy randi-gyrost: hagyma és csípős nélkül!


Honnan volt rá zsetonja?
Tovább a cikkhez >>>

Fokozódik a verseny


Ma este apa hoz bébiételt

 


Döntsön a nép
Akarja-e Ön, hogy…

Orbán Viktor is receptkönyvet jelentessen meg?


Bizi


Váratlan fordulat
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Bakó Zoltán
Adómenekültek
Szlovákia élhetőbb ország lett?

Immár közel tízezer szlovák, lichtensteini és egyéb külföldi rendszámú gépkocsi van hazánk útjain. Vajon az egységesülő Európa, a valóban könnyebben átjárható határok az okai az egyre növekvő „turistaáradatnak”? Nem, valójában egy újabb magyar leleményességről, az uniós tagság kínálta kiskapu kihasználásáról van szó.


Major Nóra
Agyunkra mennek a bankok

Egyre többet panaszkodunk. Az év első hónapjaiban ugrásszerűen megnövekedett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beérkezett banki és biztosítói panaszok száma. Legjobban a hitelekkel gyűlik meg a bajunk - mondta lapunknak a felügyelet szóvivője.


A hét eseményei

Dupla vizitdíj A nyaralók ugyanúgy igényelhetik szükség esetén az orvosi alapellátást a nyaralás ideje alatt, mint a bejelentett lakóhelyükön, de mivel nem a körzeti, illetve a választott háziorvos látja el őket, így a szokásos 300 forintos vizitdíj helyett 600 forintot kell fizetniük. Ez alól csak az ügyeletet igénybe vevő sürgős ellátásra szorulók jelentenek kivételt, valamint a szakrendelésre beutalóval érkezők. Egyébként a nyaralási időszak alatt a Balatonon megerősített ügyeletet tartanak a háziorvosok.