Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Az átformált Hillary
Összefogtak a kampánytanácsadók és a plasztikai sebészek

Hillary Clintonnak a 2008-as elnökségért folyó kampánya továbbra is viták és ellentmondások kereszttüzében zajlik. Bár a volt first ladynek egyedülálló előnyt jelent nyolcéves fehér házi tapasztalata és harcedzettsége, a kampányhoz szükséges pénzek felhalmozási technikái, valamint a politikai álláspontjának gyors változásai miatti éles bírálatok nem csitulnak. Hillarynak azonban nemcsak a programjára, hanem a külsejére is alig lehet ráismerni: a látványos ránctalanítás mögött amerikai újságírók plasztikai sebészek beavatkozását sejtik.

A demokrata elnökjelöltség sorsa minden bizonnyal Hillary Clinton és Barack Obama között fog eldőlni. A legfrissebb Gallup közvélemény-kutatás szerint Clinton 36-37 százalékra vezet Obama előtt, míg más felmérések ennél nagyobb előnyt mutatnak Clinton javára. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a két jelölt közötti különbség csökkent az elmúlt időszakban.
Az ultraliberális Hillary Clinton már a múlté: a szenátor asszony ma több kérdésben mérsékelt, sőt konzervatív álláspontot képvisel. Sokak számára azonban kérdéses, hogy ez az „átváltozás” mélyreható-e, vagy inkább a korábbi népszerűtlenségéből tanulva a közvélemény megnyeréséhez szükséges külső eszköz. Azt viszont senki sem vitatja, hogy a szenátor az egyik legfegyelmezettebb politikus, aki férjével együtt a politikát mindig is a háború másfajta eszközökkel történő folytatásának tekintette, ráadásul Clinton asszony férjénél keményebb harcosnak bizonyul.
A volt first lady nagyszabású és professzionális kampányát mindenesetre beárnyékolják a körülötte zajló erőszakos pénzgyűjtési módszerek. A szenátor egyik kampánypénz-felhajtója, Vinod Gupta, az InfoUSA cég vezetője ellen például eljárás indult. A cég részvényesei által benyújtott panasz szerint Gupta állítólag 900 ezer dolláros értékben finanszírozta Clintonék utazásait. Bill Clintonnak egyébként 3,3 millió dollár tanácsadói megállapodása van a céggel, mely kiadást a részvényesek pazarlásnak tartanak. A Clinton házaspár éveken át Gupta vállalati repülőgépeit használta, aki cserébe a világ vezetőivel ismerkedhetett meg rajtuk keresztül. Emellett adományokat is biztosított Clintonék politikai kampányaihoz és jótékonysági alapítványaihoz.
Az indiai születésű Gupta azonban azzal védekezik, hogy Bill Clinton neve és kapcsolatai többet érnek a cég számára, mint a lobbizásra költött 40 millió dollár, mivel milliárdosokkal és kormánytagokkal sikerült rajta keresztül kapcsolatba kerülni. A szenátus most mindenesetre megtiltotta, hogy tagjai, így Hillary is, cégek magánrepülőgépeit használják kampányútjaikhoz.
Az elmúlt időszakban a politikai fordulat mellett az újságírók a volt first lady külső megjelenésében történt változásokra is felfigyeltek. Több internetes oldal és újság foglalkozott azzal, hogy Hillary külseje mennyire megváltozott 2006 óta, és ehhez mindenképpen mesterséges kezeléseket kellett igénybe vennie. Egyes értesülések szerint Botox injekciókról van szó, melyekkel Clinton asszony ráncaitól kívánt megszabadulni. A Botox eredendően idegméreg, amelyet a ráncok csökkentése érdekében szoktak az arcba injekciózni. Ez az eljárás manapság Amerikában hétköznapinak számít, és nagyon könnyen elvégeztethető: Hillary akár egy esti gyűlése után is meg tudja csináltatni, másnap reggel pedig már a „megfiatalodott arcával” folytathatja kampány-körútját.
Egy New York-i plasztikai sebész beszámolt arról, hogy tizennyolc közéleti pácienssel volt dolga, köztük hat szenátorral. Mint elmondta, azért fordulnak hozzá, hogy fiatalabbnak, egészségesebbnek nézzenek ki, de olyan módon, hogy ne lehessen róluk elmondani, hogy plasztikai műtéten estek át. A volt first lady „átalakulása” egyébként rávilágít arra, hogy a külső megjelenés igenis fontos tényezővé vált azóta, hogy Richard Nixon 1960-ban részben azért maradt alul John F. Kennedyvel szemben, mert a televíziós vitájuk során a nézők láthatták, hogy nem visel sminket, és hogy izzad a fények alatt.
Az elmúlt évek folyamán több politikust is értek olyan vádak, hogy különböző kozmetikai beavatkozásoknak vetették alá magukat, hogy külsejükkel szavazókat „hódítsanak”. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó például tagadta 2003-ban, hogy ránctalanító kezelésen vett volna részt. A demokraták elnökjelöltjéről, John Kerryről az elmúlt választások során pedig olyan hírek röppentek fel, hogy szintén Botoxot vett igénybe a homlokán lévő ráncok kisimítására.
Mindemellett újabb és újabb leleplező könyvek íródnak Hillary Clintonról. Az egyik ilyen, nemrégiben megjelent könyv szerzője, Bay Buchanan arra világít rá, hogy a negyven éven át eltökélt liberális élharcos a 2008-as elnökválasztásra szép lassan megvált a liberális kellékektől, és mérsékelt köpönyeget öltött magára, melyhez a liberális média is óriási segítséget nyújt számára. A Hillary Rodham Clinton teljes körű átalakulása (The Extreme Makeover of Hillary Rodham Clinton) című könyv beszámol többek között arról, hogy a szenátor „pálfordulása” hogyan befolyásolja a kinézetét, hangját, retorikáját, hozzáállását, vallását, valamint politikáját is. A szerző szerint Clinton asszony átalakulásában szerepet játszhatott férjének azon kijelentése is, mely szerint Amerika készen áll egy női elnökségre, de ezt egy Margaret Thatcher típusú republikánus személyében tudná elképzelni.