Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 23. szám, 2007. június 08

Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Mintha minden józanságukat elvesztenék
– mondja Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere


Hazafi Zsolt
Kormánypárti rögbi
Liberális halálugrás : kilép-e az SZDSZ a koalícióból?

Nemcsak az egészségügy finanszírozása kapcsán kényszerítette tárgyalóasztalhoz az MSZP vezérkarát az SZDSZ, hanem olyan - az átlagpolgárok által ismeretlen - ügyeket is elővettek, mint az energiapiac liberalizációja vagy az egyházfinanszírozás kérdése. A szocialisták szerint egyértelmű, hogy a liberálisok erőteljes „arculatépítésbe” kezdtek, de aggódnak, hogy erre rámegy a koalíció. MSZP-s körökben máris nosztalgia támadt a „békecsináló” Kuncze Gábor után.


Sebestyén István
A Fidesz a vizitdíjjal buktatná meg Gyurcsányt

Egyelőre nem tudni, zöld utat kapnak-e a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazás „legütősebb” témájának szánt, vizitdíjra és kórházi napidíjra vonatkozó kérdések az Országos Választási Bizottságtól. Az Alkotmánybíróság ugyan felülbírálta a testület elutasító határozatát, ez azonban az OVB elnökhelyettese szerint nem jelenti a döntés automatikus megváltoztatását.


A hét eseményei

Új BRFK-főnök Bencze József országos rendőrfőkapitány (képünkön) Tóth Gábor dandártábornokot, a budapesti rendőrfőkapitány eddigi bűnügyi helyettesét jelölte budapesti rendőrfőkapitánynak, míg a Rendészeti Biztonsági Szolgálat élére pedig Papp Károlyt, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság eddigi vezetőjét. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette: mindkét javaslatát elfogadta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.


Háttér

Makki Marie-Rose, Gesztesi Márta
Az érdemes ember
Elhunyt Darvas Iván színész

Darvas Iván neve már életében fogalomnak számított: valószínűleg kevés olyan ember él az országban, akinek ismeretlenül cseng a nemzet kétszeres Kossuth-díjas színészének, az egyik legnépszerűbb művésznek a neve. Liliomfi, A tizedes meg a többiek, Szerelem, Egy őrült naplója - csak néhány cím, utalásképp tán leghíresebb alakításaira, azon nagyon fiatal emberek kedvéért, akiknek nem ugrana be elsőre Darvas kiléte. Hatvan évet töltött el a pályán, de neve nem csupán színészi teljesítménye miatt vált élő fogalommá, hanem a személyisége, mély embersége okán is. Darvas Iván szinte minden jelentős szerepet ragyogóan játszott el filmen és színházban egyaránt, miközben mindvégig megőrizte sajátos iróniáját és végtelen humánumát.


Réti Ervin
Mose Dajan
A hatnapos háború legendás tábornokai – 40 év távlatából

Vigyázzon a titkos küldetésekkel, ha valaki különös, sőt mondhatni eltéveszthetetlen ismertetőjeggyel rendelkezik. Ezt a tapasztalatot Mose Dajan akkori izraeli vezérkari főnök is levonta naplójában, amikor egyik párizsi utazására emlékezett. A tábornok 1956 szeptemberének végén járt a francia fővárosban, hogy megkezdődjék a szuezi háborúval kapcsolatos visszaszámlálás. Két átfogó haditerv is készült, hogy csapást mérjenek a nasszeri Egyiptomra: a brit-francia elképzelés a Muskoteer (Testőr) fedőnevet viselte, az izraeli kódja a Kades volt.


Bányai László
Jeruzsálem, a próbatétel
Egy európai kormány sem ismeri el Izrael fővárosának

Négy évtizede, 1967. június 5-én szabadította fel Izrael a Jordánia által 1947-ben jogellenesen megszállt Kelet-Jeruzsálemet, benne a Templom-heggyel, a Siratófallal és a zsidó óvárossal. A knesszet ünnepi üléséről a meghívott európai és amerikai nagykövetek testületileg távol maradtak.


Sebestyén István
Kritika volt, de vita nem
Mivel orvosolható a rendőrség válsága?

A rendőrség megújításának elmaradása nemcsak a kormány, hanem a konszenzusra nem igazán hajlandó ellenzék felelőssége is - állította lapunknak Finszter Géza kriminológus, az ELTE Állami és Jogtudományi Karának tanára. Szerinte az elmúlt években egy magát túlélt szervezetet erősítettek meg, ezek megváltoztatására lenne szükség, kezdve az alkotmánymódosítással.


Bagyarik Cecilia
Melyik a jó, melyik a rossz kórház?

Már évek óta próbálkozik az Egészségügyi Minisztérium, hogy nyilvánosságra hozzon olyan adatsorokat, melyekből kiderül, hogy a közpénzen fenntartott kórházakban milyen minőségű munka folyik. Mekkora a halálozási vagy fertőzési arány, illetve kiderül-e, ha félrekezelték a pácienst. Eleinte a kórházakat kódok jelölték, de jelenleg csak a mellékes adatok olvashatók az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján. Talán egyszer bátrabbak lesznek.


Hit és értékek

Morvay Péter
Negyven év a pusztában
Rabbik, akik várják Izrael megváltását

„A Templom-hegy a kezünkre került! Ismétlem: a Templom-hegy a kezünkben van!” - negyven évvel ezelőtt, 1967. június 7-én hangzott el a történelem egyik leghíresebb élő háborús közvetítésében az izraeli Mordehaj Gur tábornok híres bejelentése a jeruzsálemi Óváros elfoglalásáról. Izrael fennhatósága alá vonta az egész várost, a Siratófal feletti hegyen álló mecsetek felügyeletét azonban Mose Dajan tábornok tíz nappal később visszaadta a muszlim hatóság vezetőjének. Az évforduló kapcsán Izraelben több ultraortodox vallásos szervezet úgy látja, hogy a Templom-hegy feladása hiba volt, amellyel Izrael a Jeruzsálem iránti muszlim igényeket erősítette meg. A Hetek ennek a vitatott nézetnek a két ismert képviselőjét, Gerson Salomont, a Templom-hegy Hívei Mozgalom vezetőjét, és Haim Richman rabbit, a jeruzsálemi Templom Intézet igazgatóját kérdezte arról, hogyan látják ma az 1967-es eseményeket.


Széchey Noémi
Amerika pásztora
Három elnök a Billy Graham Központ megnyitásán

Ünnepélyes keretek között találkozott újra a hit és a hatalom múlt hét csütörtökön az egyesült államokbeli Észak-Karolinában, amikor három korábbi elnök - Jimmy Carter, idősebb George Bush és Bill Clinton - is tiszteletét fejezte ki az iránt az ember iránt, aki elmondásuk szerint mindhármuk számára szellemi vezetőül szolgált életük során. Az alkalmat a Charlotte város közelében elkészült Billy Graham Központ megnyitása szolgáltatta, amelyen részt vett a névadó prédikátor is.


Interjú

Tihanyi Péter
Tárgyalás életre-halálra
Exkluzív interjú Végh Józseffel, a Széna téri túszdráma tárgyalójával

- Nyugalom volt bennem, ahogy robogtam az OTP felé egy nagy adag csiklandozó, kíváncsi izgatottsággal keverve. Ezek azok a kihívások, amiket szeretek: hogy tudom leszerelni a túszejtőt, a börtönlázadót vagy az iskolában fegyverrel lövöldöző diákot. Sose indultam úgy a munkába, hogy nem fogok hazamenni, ugyanakkor - ezt ugyan a civilek nehezen hiszik el -, ha úgy adódik, képes vagyok a kollégáimmal együtt akár az életemet is feláldozni. Erre tettünk esküt. És ebben nincs semmilyen hősi, patetikus ethosz vagy beteges küldetéstudat. Egyszerűen ilyenek vagyunk.


Külföld

Németh Csillag
Amerika célkeresztben
Szeptember 11-ét felülmúló terrortámadásra készültek

Az Egyesült Államok továbbra is a terrortámadások egyik fő célpontja. A 2001-es szeptember 11-ei merényletek óta számos olyan tervet lepleztek le és hiúsítottak meg, melyek során iszlám szélsőségesek minél több áldozattal járó pusztítással akarták megbénítani Amerikát. Az elmúlt héten négy karibi férfit gyanúsítottak meg egy nagyszabású terrorakció kitervelésével a New York-i John F. Kennedy reptér ellen, amely a világ egyik legforgalmasabb repülőtere. Az akció volumene meghaladta volna a szeptember 11-ei eseményekét. Paul Williams volt FBI-tanácsadónak a május végén megjelent, Az iszlám napja című könyvében pedig bizonyítékokkal szolgál arra, hogy az al-Kaida hét amerikai nagyváros ellen készül nukleáris támadásra a közeljövőben.


Kulcsár István
Ukrajna válaszúton
A futball mentheti meg az országot a polgárháborútól

Két szenzációs esemény történt az előző vasárnap Ukrajnában. A köztársasági labdarúgókupa döntőjében a Dinamo Kijev 2-1 arányban győzött a Sahtar Donyeck ellen. És ami ennél is nagyobb szenzáció volt: a mérkőzést a kormánypáholyból a legnagyobb békességben együtt nézte végig Juscsenko elnök, Janukovics kormányfő és Piszkun, a leváltott legfőbb ügyész.


Hetek-összeállítás
Fagyos hangulat a G8-as csúcson
Globális felmelegedés vagy újabb hidegháború?

Idén a németországi Heiligendamm adott otthont a G8-ak csúcstalálkozójának. Bár a vendéglátó Angela Merkel kancellár asszony a konferencia fő témájaként a klímaváltozást, a globalizációt és az afrikai segélyeket nevezte meg, a nemes célkitűzéseket nagyban beárnyékolta néhány váratlan incidens. Miközben sokak szerint bolygónkon erősödik a globális felmelegedés, a politikai arénában is zajlik a „klímaváltozás” - ott azonban egyre fagyosabb a hangulat.


Online

Cenzúra Párizsban

Tiltakozik a párizsi Courrier International című nemzetközi sajtófigyelő hetilap szerkesztősége, ugyanis a Matin Plus című ingyenes napilap nem volt hajlandó közölni egy magyar újságból fordított cikkét, mert kifejezetten kellemetlen Franciaországra nézve. A Magyar Hírlapban május 16-án jelent meg Kovács Istvánnak Az Air France és rendőrei meg a magyar Romengo című írása, amelyet francia fordításban a Courrier International közölt. A beszámoló a Romengo zenekar tagjainak egy megalázó átvizsgálásáról szól a párizsi repülőtéren. „... a brezsnyevi szovjet hatóságok harminc évvel ezelőtt demokratikusabban tudtak eljárni, mint a nehezen menthető francia hivatalnokok” - idéz az írásból a Le Monde című napilap.


Orbán és Semjén
Nem vesz részt a közös imán

Sem Orbán Viktor, sem pedig Semjén Zsolt nem vesz részt azon az imán, amelyet Jánosi Katalin, Nagy Imre néhai miniszterelnök unokája kezdeményezett június 15-ére, és amelyre meghívta a parlamenti pártok elnökeit. A Fidesz, illetve a KDNP elnöke egyaránt azt közölte szombaton: előre lekötött programja miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak. Korábban Gyurcsány Ferenc, az MSZP, Kóka János, az SZDSZ és Dávid Ibolya, az MDF elnöke jelezte, hogy részt vesz a közös imán.


Drága az amerikai állampolgárság

Egyre költségesebb az Egyesült Államokba bevándorolni. A nyár folyamán megduplázódik az amerikai állampolgárrá válás díja, és megtriplázódik a zöldkártya költsége. A Bevándorlási Hivatal elmondása szerint az emelés célja a szolgáltatás javítása, több munkaerő alkalmazása, és a jelentkezési folyamat fejlesztése. Bevándorlócsoportok és a Kongresszus néhány demokrata képviselője szerint a magasabb költségek az állampolgárság megszerzését és a törvényes bevándorlást lehetetlenné teszik.


Előkerült a 14 éves kislány megdöbbentő naplója

Hatvan évig őrizte egy lengyel asszony gyermekkori barátnője naplóját, amelyet a barátnő rábízott, mielőtt a nácik Auschwitzba hurcolták volna egy közeli város gettójából. A kézzel írt feljegyzéseket az asszony a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek ajándékozta. „Az az érzésem, hogy utoljára írok. Folyik a zsidók összefogdosása a városban. Nem szabad kimennem, és megőrülök, a saját házam a börtönöm“ - írta 1943. február 20-án Rutka Laskier tizennégy éves lengyel kislány, aki családjával együtt a lengyelországi Bedzin település zsidó gettójában élt, majd az egész családot Auschwitzba deportálták. Sorsa kísértetiesen hasonlít a vele egykorú holland Anna Frankéhoz, akinek naplója az egész világot megrendítette.


Mérgező gyümölcsök

„Magyarországon évente mintegy 20 ezer tonna növényvédő szert használnak fel, azaz egy lakosra két kiló vegyszer jut” - hangzott el a Levegő Munkacsoport sajtótájékoztatóján. Ennek egy része elkerülhetetlenül bekerül a fogyasztók szervezetébe, a mérgek némelyike ugyanis nem lemosható. A legnagyobb, 90 százalékos arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, nagyobbrészt a héjukban. A zöldségeknél a nagy felületű primőrök, így a káposzta vagy a fejes saláta érintettek, a salátán található a legtöbb lemoshatatlan vegyszer. Legbiztonságosabbak a cseresznye, a meggy, a szilva és a dinnyefélék.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Küzdősport Fotó: AP


Demonstráció babákkal

Kismamák tüntettek Budapesten, és a demonstráció célja a babakocsis közlekedésre alkalmas város megteremtése volt. A szervezők petíciót juttattak el az éppen ülésező Fővárosi Közgyűlésnek, amelyben pontokba szedték követeléseiket. Nevezetesen, hogy részesítsék előnyben a gyalogosközlekedést az autóssal szemben, épüljenek megfelelő szélességű járdák, teremtsék meg az akadálymentesítést, a szabálytalan parkolással szemben pedig lépjenek fel határozottabban.


Kirúgta magát a polgármester

Kirúgta saját magát Harkakötöny polgármestere. A Bács-Kiskun megyei falu első embere csak társadalmi munkában polgármester, egyébként tanárként a helyi általános iskolában dolgozik. A falu 70 milliós költségvetési hiánya miatt két óvónő, egy kisegítő munkás és egy tanár - saját maga - menesztésére is javaslatot tett a polgármester, melyet a képviselőtestület megszavazott. Ha nem sikerül hamarosan új munkát találnia, ő lesz az ország első munkanélküli polgármestere. Az alig több mint 900 lelkes faluban jelenleg nincs betölthető munkahely.


Sérelmezte a mutyikat, ezért kirúgták

Leleplezte főnökei visszaéléseit, ezért kirúgták az őrezredtől - így összegezhető Posta Imre pszichológus története. A szakember hét évet töltött a Köztársasági Őrezrednél, a visszaéléseket előbb Szabó Ferenc tábornoknak jelezte, majd a miniszterelnöknek. „Ha a kormányőr azt látja, hogy vezetői mutyizással vannak elfoglalva, hogy a beosztás nem szakmai alapon készül, hogy nem törődnek a kiképzésével, és az a természetes, ha esetenként megkérdőjelezhető maszek munkákkal lehet pénzt keresni, aligha várhatjuk tőle, hogy egy szükséges pillanatban tökéletesen koncentráljon a feladatára” - nyilatkozta az Indexnek Posta Imre. Szerinte „belterjessé vált a jutalomosztás, az előléptetés, ami nem a szakmai rátermettségtől függ, hanem az ismeretségtől, attól, hogy ki kinek a kicsodája” - állította pszichológus.


Antiszemita bekiabálások a könyvhéten

A legújabb könyvek mellett antiszemita megnyilvánulásokban sem szűkölködött az idei könyvünnep. Albert Györgyinek szombaton gyűlt meg a baja Orbán Viktor politikus-szerző rajongótáborával. A televíziós újságíró és a Fidesz frontembere egymás melletti sátorban dedikáltak, s miközben Albert Györgyi próbált saját pavilonjához jutni, az Orbán Viktorhoz kígyózó sorból egymás után repkedtek felé az antiszemita megjegyzések: „Zsidó bérenc, takarodj az ATV-be!” „Mért itt kell átjönnöd, te szadeszos k..va?” „Az ilyen erőszakos zsidók miatt tart itt az ország.” A férjéhez érkező Lévai Anikó elsők között lépett Albert Györgyihez, mivel jó kapcsolat van közöttük. Az újságíró zokogva mesélte el Lévai Anikónak a történteket, aki próbálta őt megnyugtatni, és azt mondta, nagyon szégyelli magát, a férje nem azonosul ezekkel a beszólásokkal, de „a tömeg sajnos ilyen”.


Zsanett: attól félek, engem hurcolnak meg

Újabb részletek kerültek napvilágra a május 4-én állítólag megerőszakolt E. Zsanett interjújából. A lány egy internetes honlapnak mondta el, hogyan könyörgött a rendőröknek, hogy hagyják elmenni. Elmondása alapján azonban a rendőrök nem engedték el, mert még pénzt követeltek tőle. Ezért visszavitték a kocsijához, majd hazáig kísérték. Zsanett levitte nekik a pénzt, és csak azután kapta vissza az iratait. A lány azt állítja, ő azonnal elment a rendőrségre, de több órán át várakoztatták, majd kihallgatói folyamatosan azt hangoztatták: rendőr ilyet nem tesz. A nőgyógyászati vizsgálat a sértett vallomását igazolja.


Számok

35,2 milliárd számítástechnikai műveletet hajt végre másodpercenként a francia meteorológiai szolgálat új szuperszámítógépe. A csütörtökön átadott NEC SX8R szerver nemcsak az időjárás előrejelzését teszi majd pontosabbá, hanem a globális felmelegedés kapcsán végzett kutatásoknak is fontos eszköze lesz.


Börtön fenyegeti, mert keresztény

Egy precedensértékű perben a malajziai legfelsőbb bíróság elutasította egy nő kérését, hogy hivatalosan is elismerjék keresztény mivoltát. A három bíróból álló testület állásfoglalása szerint csak az iszlám saria bíróságnak van joga ahhoz, hogy hozzájáruljon Lena Joy kéréséhez, miszerint el szeretné távolítani az „iszlám” minősítést a hivatalos kormányzati igazolványából. A hét éve tartó küzdelemre, hogy hivatalosan is kereszténynek ismerjék el, a hölgynek ráment a családja, elveszítette barátait és a munkáját is. Most, a legfelsőbb bíróság ítéletének köszönhetően, az iszlám bíróságon bűnvádi eljárás elé néz, ugyanis az aposztáziát bűncselekménynek ítélik Malajziában, és bírsággal, illetve több év börtönnel büntethető.


Túl sok a brazil

Brazília szponzorálni kívánja saját állampolgárai születésszabályozási törekvéseit. Luis de Silva brazil elnök (képünkön) bejelentette, hogy egy új programot indítanak, melynek keretében tízezer gyógyszertárban olcsó fogamzásgátló tablettákat hoznak forgalomba. Így a szegényebb braziloknak is ugyanolyan lehetőségük nyílik a születésszabályozásra, mint gazdagabb polgártársaiknak. XVI. Benedek pápa a közelmúltban tett brazíliai látogatásán felszólalt a fogamzásgátlás állami támogatása ellen, azt az emberek jövője elleni fenyegetésnek nevezve.


Helikopterrel a dugók ellen

Teherán központja és a környező külvárosok között mára szinte lehetetlen közlekedni az óriási dugók miatt. Ennek feloldására találta ki Abu Alfezal iráni vállalkozó, hogy rendszeres helikoptertaxi-járatot fog üzemeltetni a város egyik főtere, Azadi és Teheranpars, a várostól keletre fekvő külváros között. Az egyelőre öt, a további tervek szerint ötven helikopterrel kiszolgált járat üzemeltetésébe a teheráni városháza is beszáll. A kezdetben külföldieknek és magas rangú tisztviselőknek fenntartott járatot a tervek szerint a későbbiekben bárki igénybe vehetné, ennek ellenére nem valószínű, hogy az ötlet önmagában megoldást hozhat a teheráni dugókra. A városban ugyanis napi szinten 12 milllió ember fordul meg.


Megszégyenült tanárnő

Intim fotókra bukkantak a számítógépen az inkei általános iskola hetedikes diákjai, a képek az iskola egyik tanítónőjéről készültek. A fiatal nő alsóneműben vagy félmeztelenül látható a fényképeken - írja a Somogyi Hírlap. A diákok az iskolai számítógépen bukkantak rá a mappára. A képek azóta közkézen forognak, már elektronikus levélben is küldözgetik egymásnak, és a mobiltelefonjukra is letöltik az intim fotókat. A gyerekek szóltak az igazgatónak, aki letörölte a gépről, ám két nap múlva ismét felkerültek. A szülők és a lakosok háborognak. A pedagógus valószínűleg hazavitte az iskolai fényképezőgépet, és ezután készültek el a képek. Majd visszavitte a gépet az iskolába, saját részre rátöltötte a fotókat a számítógépre, amit később más megtalált. A tanárnő a közfelháborodás miatt elutazott a településről.


Szabadidő

Kötetlen kötet
Megjelent Pajor Tamás első verseskötete

Idén, a 78. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Pajor Tamás: Kötetlen kötet című verseskötete, a Jószöveg Műhely Kiadó jóvoltából. Az előszóban a szerző rögtön világossá teszi művészethez való viszonyát: mint mondja, amit ő művel, az a modern kort megelőző, egyetlen művészetfogalomba sűríthető, vagyis „alkalmazott művészet”. Nem megváltó és messianisztikus, hanem a Megváltónak és Messiásnak a szolgálatába állított művészet. Nyílt hitvallást tartalmaz a könyv, a kiadó mégsem érezte kompromittálónak, hanem kulturális értéket látott benne, sőt eladhatónak is tartja, nyilván ezért kezdeményezte a kiadását is.


RECEPT: epersaláta

Az eper hallatán mindenkinek édes ízek jutnak az eszébe. Ki gondolná, hogy nemcsak fagyi vagy lekvár ízesítője lehet, hanem grillezett húsok kiváló kísérője is! A következő salátarecept méltó bizonyítéka az eper sokrétű felhasználásának és az emberi találékonyságnak.


Színes

Tisztelt Sztori Magazin Szerkesztősége

Alulírott özvegy Pók Imréné azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy tessenek mán’ kijönni ide, mihozzánk, és egy fájintos riportot készíteni rólam is, mint ahogy a sztárokról szoknak, mer’ volna igény rá, hogy a kisemberek élete is be legyen mutatva.


Duma Pláza

- Téged mi zavar jobban: a tudatlanság vagy a közöny? - Nem tudom, de nem is érdekel!


Hungaricum


Mégis üzemelt a kormányzati jósda

Soha nem látott dokumentumok kerültek a Hetek birtokába, a ciklusokon átívelő kormányzati jósda titkos archívumából.


Társadalmi célú hirdetés
Tovább a cikkhez >>>

Frédi és Béni Csehszlovákiában


Perdöntő

Az alábbiak szó szerinti idézetek bírósági jegyzőkönyvekből (az ügyvédek kérdései)


Vélemény

Helyreigazítás – Cenzúrázott bűnök

Tisztelt Szerkesztő Úr! Cenzúrázott bűnök című írásuk téves állítással indul, mert egy 1962-ben született vatikáni dokumentumot a jelenlegi pápának tulajdonít. Ezzel szemben Ratzinger bíboros akkor még a bonni egyetem fundamentális teológia professzora volt, 1977-ben lett bíboros, és 1981-ben nevezte ki II. János Pál pápa a Hittani Kongregáció prefektusává. Vagyis e hivatal vezetőjeként két évtizeddel korábban nem írhatta alá a cikkükben említett dokumentumot. Egyébként e vatikáni hivatal elődjének, a Szent Officiumnak 1962-ben Alfredo Ottaviani bíboros volt a vezetője, az Önök által említett dokumentumot vélhetően ő írta alá. Kérném lapjukban és honlapjukon helyesbítsék téves közlésüket.


Cikkeinkkel kapcsolatos véleményüket várjuk a e-mail-címre. A levelek szerkesztésének jogát fenntartjuk.


Üzlet

Kovács Klára
Fitnessmobil
Jönnek a jövő autói

Igazi szenzációnak tűnt a bejelentés, miszerint jövőre elkezdődik a sűrített levegővel működő autó sorozatgyártása. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azonban az Air Car egyelőre nem forgatja fel a világot: marad a kőolajszármazékok, illetve az olajkitermelők hegemóniája. A jövő azonban mindenképpen az alternatív meghajtású autóké.


Hetek-összeállítás
Dresdner: stabil Gyurcsány pozíciója

„Magyarország már túljutott az infláció és a takarékossági intézkedések nehezén” - állítja a Dresdner Bank londoni befektetési részlege. Az elemzők optimisták, úgy vélik, a következő időszakban javulhat a koalíció támogatottsága.


Elérhető luxus a fordításban
Fordítási memóriával bővült az Óriásszótár

A hatalmas adatbázist tartalmazó, szaknyelvekkel bővített dativus Óriásszótár egyike a Magyarországon található legnagyobb szótáraknak. A dativus Fordítóprogram 2005-ben elsőként tette lehetővé a magyarról angolra való gépi fordítást. A fejlesztő élen járt a gépi weblapfordításban is, hiszen 2006 májusában kétirányú weblapfordító modullal gazdagította termékét, mely hiánypótló volt a magyar piacon. Ennek segítségével a weboldal eredeti formázását megtartva fordíthatunk egész honlapokat angolról magyarra és magyarról angolra.


A hét eseményei

Bajban a pályakezdők A korábbinál nehezebb helyzetben lesznek az idén diplomát szerzők, a gazdasági megszorítások miatt nem lesz könnyű elhelyezkedniük. A gazdasági folyamatoknak köszönhetően a régebbi, gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérét is alacsonyan lehet tartani, és sokan nem bajlódnak az újak betanításával. Szakemberek szerint az angol mellett érdemes egzotikus nyelveket tanulni: egyre nagyobb szükség van például kínaiul tudó fiatalokra. A nyelvtudás mellett a hiányzó mobilitás korlátozza leginkább a magyar fiatalokat.