Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 20. szám, 2007. május 18

Arcok

Csingár Edit
Bobby McFerrin
A zene szolgálatában

A héten Budapestre látogatott Bobby McFerrin, a tíz Grammy-díjjal büszkélkedő világhírű jazzénekes és karmester, aki páratlan zenei tehetsége mellett széles mosolyával is levette lábáról a kelet-európai közönséget. A Don’t Worry, be Happy című dal szerzőjét bámulatos képességei miatt „élő hangszernek” is titulálják. A zene nagymestere a muzsika megszerettetését és tanítását érzi leginkább hivatásának, bár húszmillió eladott lemezzel a háta mögött előadóművésznek sem utolsó.


Belföld

Piros Péter
Vigyázz, rendőr
Nemi erőszak gyanúja és lopás a rendőrség számláján

Alig csitultak el az őszi események visszhangjai, újabb visszaélések miatt főhet a rendőrség vezetőinek feje. A napokban ítélték el azt a Széna téri bankrabláskor pénzőrzéssel megbízott századost, aki majd félmillió forintot tett zsebre, és ügyészségi nyomozás indult egy huszonegy éves nő vallomása nyomán is, aki azt állítja, hogy két egyenruhás rendőr erőszakolta meg.


Munkatársunktól
A jó és a rossz harca
Lezsák, Orbán és a Gój motorosok

A piac mindenhatóságának dogmája végzetesen meggyengíti hazánkat. Az erre épített politika kiváltságokat követel magának, de semmilyen felelősséget nem vállal - jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Fórum második országos gyűlésén, Kiskunmajsán.


Náray Tamás, Lénárt Levente, Cseszkó Tamás
Heroin receptre
Liberálisokkal tüntettek a liberalizálók

Nem fogadták kitörő örömmel a Kendermag Egyesület országszerte tartott drogliberalizációs demonstrációit vasárnap. Debrecenben állítólag Kósa Lajos polgármester akadályozta meg a színpad felállítását, Budapesten pedig a rendőrségnek kellett a kordonon kívülre terelni a Jobbik megtévedt bárányait. Mindeközben kiderült: a drogosoknak kínos az SZDSZ, a liberálisoknak azonban nagyon is kapóra jönnek a hasonló események.


Csizmadia Ervin
Hídverés helyett kirekesztés

A politikai idő múlása sajátosan átretusálja a múltat. Furcsa, de tény: minél messzebb vagyunk a rendszerváltástól, annál több mindent várunk utólag tőle. Csoóri Sándor nemrégiben megjelent Márciusi levél című dolgozatával is ez a helyzet. A szerző nem kevesebbet állít, mint hogy „A rendszerváltás pillanatában azt hittük, hogy a szabadság megigazulása és megváltása jön el”. Azon túlmenően, hogy az „azt hittük” szerkezet meglehetősen homályos (hitte, aki hitte), a kitétel tárgyilag sem állja meg a helyét. A rendszerváltás időszakában készült felmérések, közvélemény-kutatások ugyanis szinte egybehangzóan állították, hogy a magyar társadalom tagjainak többsége a demokráciától nem elsősorban a szabadság növekedését várta (talán nem is tudta, mi az), hanem jólétet. Megigazulást és megváltást pedig bizonyosan nem. Nem csoda viszont, hogy ha valaki manapság a szabadság megigazulásaként írja le 1989-90-et, az végképp csalódik.


Életmód

Zsurkán Mariann
A sípot és a szabályokat is kívülről kell fújni
Gaál Gyöngyi, futballbíró

Magyarország egyetlen olyan női futball játékvezetője, aki férfi NB I-es mérkőzésen fújta a sípot. Gaál Gyöngyi mindössze harmincévesen vezette élete legemlékezetesebb nyitómeccsét az angol Manchester City pályáján, ahol élőben közel harmincezren a televízión keresztül pedig milliók kísérhették figyelemmel az angol-finn összecsapás izgalmas másfél óráját. Ma pedig ő az egyik esélyes jelölt a kínai női focivébé játékvezetői posztjára.


Háttér

Gyurácz Ottilia
Cyber-özvegyek
Egyre több családapa válik internetfüggővé

Évának néhány héttel ezelőtt megakadt a szeme egy magazin írásán, amely arról szólt, hogy milyen tünetei vannak a netfüggőségnek, és hogy a világháló egyre több áldozatot szed itthon is. Villámcsapásként érte a felismerés, hogy az a férfi, akivel már tizenöt éve együtt él, szenvedélybeteg. Az elején elnéző volt vele, azt gondolta, ebben a stresszel teli világban mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra. De ma már ott tart, hogy a számítógép-függőséget ugyanolyan tragédiaként éli meg, mintha párja alkoholista vagy drogfüggő lenne.


Kulcsár István
Befűtöttek a Nabuccónak
Orosz stratégiai győzelem Közép-Ázsiában

A Szovjetunió felbomlása óta az orosz diplomácia egyik fő törekvése a „közelkülföld” (a volt szovjet tagállamok) megtartása Moszkva holdudvarában. Ez a próbálkozás azonban - különösen a grúziai és az ukrajnai „narancsos” forradalmak óta - kevéssé volt eredményes. Most azonban úgy tűnik, hogy a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságokban.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
A Bronzkatona harca
Globális konfliktus állhat az emlékműcsaták hátterében

A legutóbbi észt-orosz konfliktust szándékosan provokálták ki a május 17-18-ára tervezett Oroszország-EU csúcstalálkozó előtt, ahol egy újabb tíz évre szóló együttműködési megállapodás aláírására kerülne sor - vélik sokan Oroszországban, ahol az emberek nehezen térnek napirendre a tallinni Bronzkatona eltávolítása okozta megrendülésen. A közvélemény egyharmada szerint a hadsereget kell erősíteni, hogy a jövőben „senki ne merje megalázni hőseinket”.


Hajdú Sándor
Magyar trapper

Nem túl jó szezont tudnak maguk mögött az egyetlen legális hazai prémvadász-társadalom tagjai. Ők azok, akiket vidéken a nép egyszerűen csak „hörcsögösök” néven emleget. A szakma nagy múlttal rendelkezik, de jelenleg éppen leszálló ágban van, mert a hörcsögöknél nincs gradáció. A szakszó arra a helyzetre vonatkozik, mikor a hörcsögtársadalom töméntelen mennyiségben vállal utódot. Talán a megszorítások, talán a klímaváltozás miatt, vagy csak egyszerűen divatba jött a szingli létforma, de mostanság nem sokasodnak.


Hit és értékek

Lukács András, Morvay Péter
Felrázta Amerikát
Elhunyt Jerry Falwell lelkész, televíziós prédikátor

„Az erkölcsi relativizmus terjedésének korában nagyon fog hiányozni az a bátorság és rendíthetetlen meggyőződés, amelyet Jerry képviselt” - nyilatkozta Pat Robertson, az amerikai CBN televízió alapítója a héten elhunyt Jerry Falwell tiszteletesről. A 73 éves Falwell - Robertsonnal együtt - sokat tett azért, hogy a korában szubkultúrának számító evangéliumi kereszténység Amerika egyik meghatározó politikai és közéleti erejévé vált. A Falwell által alapított Erkölcsi Többség (Moral Majority) elnevezésű szervezet mozgósította először szervezetten a sokmilliós amerikai keresztény konzervatív tábort 1980-ban, Ronald Reagan megválasztása előtt. Azóta csak Bill Clinton tudott győzni az „erkölcsi többséggel” szemben, így nem véletlen, hogy a republikánus elnökjelöltek egymást igyekeznek túllicitálni Falwell örökségének méltatásában. A San Franciscó-i melegek azonban „anti-megemlékezéseket” kívánnak tartani Falwell halála kapcsán, amelyekkel egy „intoleráns korszak” végét ünnepelnék meg.


Busa Viola
Csata a lelkekért
Benedek pápa visszahódítaná Brazíliát

2005-ös megválasztása óta először látogatott Dél-Amerikába XVI. Benedek pápa. A régió stratégiai fontossága jelentős, hiszen a globálisan 1,1 milliárd katolikus hívőnek közel a fele ebben a térségben él. A Vatikánnak azonban mégis „aggasztó problémákkal” kell itt szembesülnie, amelyek közül XVI. Benedek szerint a legnagyobb fejfájást az evangéliumi gyülekezetek előretörése, valamint a hedonista kultúra terjedése jelenti.


Interjú

Tihanyi Péter
Felszabadulásaim
Egy hetvennégy éves világpolgár, üzletember, Jehuda Berkovitz vallomásai

Az emberiség jövőjét tekintve nem gondolkozhatunk szűk országhatárok között, mert egy szabad gondolkozású ember ennél szélesebb látókörben figyeli és értékeli a történéseket. Egy haladó gondolkozású embernek ilyen módon szükségszerűen kozmopolitává kell lennie.


Külföld

Hetek-összeállítás
Irak lett a veszte
Vége a tízéves Blair-korszaknak

Tony Blair bejelentette, hogy június 27-én benyújtja lemondását II. Erzsébet királynőnek, amikor is a régóta kiszemelt utód, Gordon Brown pénzügyminiszter veheti át a stafétabotot. Blair búcsúbeszédében azt mondta: „Lehet, hogy tévedtem Irakkal kapcsolatban, de legalább akkor is felszámoltunk egy olyan veszélyforrást, amely embertelen mészárlásokért volt felelős, és sok szenvedést okozott. Biztos vagyok benne, hogy a történelem ezt megbocsátja majd.” Ellenfelei Bush bábujának tartják, míg megfogyatkozott hívei Churchill és Thatcher mellett a háború utáni legnagyobb brit politikusként búcsúztatják a távozó miniszterelnököt.


Lukács András, Párizs
Meglepetéskormány
Összeállítás alatt a francia dream-team

A frissen megválasztott francia elnök szokásához híven meglepte a közvéleményt: a sajtóban lebegtetett francia apátságbeli pihenés helyett egy luxushajón időzött pár napig Máltán, majd sietve visszatért, hogy összeállítsa a beígért „dream-team” kormányt. A kormány összetétele hidegzuhanyként érte nemcsak a vezetői válsággal küzdő szocialistákat, de még a külföldi megfigyelőket is. Nicolas Sarkozy ugyanis ígéretéhez híven nyitni akar a baloldal felé; ennek megfelelően több szocialista politikust hívott meg kormányába, többek között az arab és palesztin elkötelezettségéről ismert Hubert Vedrine-t is.


Lukács Ibolya Anna
Zarándokünnep
Négyszáz éves Amerika

Amerika ünnepel: ünnepli magát és azokat a négyszáz évvel ezelőtti bátor embereket, akik mindent maguk mögött hagyva hajóra szálltak, hogy egy új világot építsenek a föld másik felén. Május 13-án volt a 400. évfordulója annak, hogy az első telepesek megalapították Jamestown városát a mai Virginia állam területén.


Pátkai Mihály
Ki rabolta el Madeleine-t?
Pedofilhálózatok vadásznak a tengerparti üdülőhelyeken

Praia da Luz a portugál tengerpart egy festői szépségű falucskája, a népszerű Algarve régió kiemelt üdülőhelye. Portugália e legdélebbi tartományának fő vonzerejét a turisták számára az enyhe éghajlat, a hosszú mór befolyást hirdető arab kultúra és a hosszan elnyúló, hol homokos, hol bizarr formájú sziklákkal és barlangokkal szabdalt tengerpart jelenti, ám vannak, akik „vadász-területként” tartják számon.


Online

Traktor-majális

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei Bokor községben a traktorok felvonulását. Az egykori kispesti Vörös Csillag Traktorgyárban készült Dutra traktorok közül tizenhatot vonultatnak fel tulajdonosaik; a majálisra összesen hatvanhárom járművet visznek ki, köztük egy 1945 előtt gyártott veterán traktort is. A mezőnyben emellett Fordsonok és McCormikok is jelen lesznek, de a két világháború közötti korból egy 1927-es HSCS járgány is képviselteti magát. Hasonlóképpen a hatvanas évek jellegzetes Hofferei is, valamint Lanzok, Zetorok és Porschék. Traktorrock néven nosztalgiazenével, a hatvanas-hetvenes évek muzsikájával zárul a traktormajális.


Ellenállunk az aids-nek

Magyar kutatók vizsgálatai alapján a magyar lakosság mintegy 10 százaléka kevésbé fogékony az AIDS-et okozó HIV-vírus-fertőzésre, mint akár az afrikai, akár a mediterrán vidékeken élők - jelentette be a SOTE Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója. Nagy Károly professzor elmondta, hogy mindez egy génmódosulásnak köszönhető. Ahhoz ugyanis, hogy egy vírus megfertőzzön egy sejtet, kapcsolódnia kell hozzá. A vírusfertőzést segítő horgonyzóhelyek (kapcsolódási lehetőségek) száma nemcsak a magyarokban, hanem például a skandináv országokban élők sejtjeiben is kevesebb, mint a mediterrán országok lakosaiban.


Moore újra támad

Az Egyesült Államokbeli hatóságok vizsgálati eljárást indítottak Michael Moore díjnyertes filmrendező ellen a Kubát sújtó kereskedelmi embargó valószínűsíthető megsértése miatt. Moore Sicko című filmjét forgatta Castro rezsimjében, hogy az amerikai egészségügyi ipar tüzetes felülvizsgálatával „lerántsa a leplet a profitot az ellátással szemben előtérbe helyező vállalatokról, illetve azokról a politikusokról, akiknek csak a pénz számít”. Szóvivőnője, Lisa Cohen a francia AFP hírügynökségnek elmondta, hogy Moore körülbelül tíz beteg New York-i mentőmunkást vitt magával orvosi gyógykezelés céljából, mivel szerinte állapotuk összefüggésbe hozható a 2001. szeptember 11-ei, World Trade Center elleni terrorcselekményt követő romeltakarítással. A Sicko várhatóan a jövő héten megrendezésre kerülő Cannes-i Filmfesztiválon debütál majd.


Elkészült noé bárkája

Egy holland vállalkozó - Johan Huibers - Noé bárkájának hiteles mását építette meg. A Biblia több fordítását is elolvasta, hogy megvalósíthassa a bárka eredetivel azonos, de lekicsinyített mását. A Schagenben kiállított bárka ötlete akkor fogant meg a vállalkozó fejében, amikor egyszer az özönvízről álmodott. Az idén nyáron már vízre is kerülő hajó közel hetven méter hosszú, kilenc és fél méter széles, és magassága meghaladja a tizenkét métert. Huibers a projekt keretében több kikötőbe is ellátogat, ahol filmvetítésekkel, kiállítással is várja a bárkájára látogatókat.


Éhesek a kenguruk

Ausztráliában a hatalmas szárazság miatt az éhező kenguruk beköltöztek a hadsereg két gyakorlóterepére. A haderő vezetői nem vették jó néven a dolgot, és azt tervezik, hogy a hívatlan vendégek ezreit lövik majd ki profi vadászok segítségével. Az állatvédők hevesen tiltakoznak a tervek miatt. A kenguruk viszont máris károkat okoztak, és veszélyeztetik egy ritka és védett gyíkfaj élőhelyét is. A szárazság a kengurukat Canberra központjába is behajtotta, ahol lelegelték a parkok és a sportpályák rendszeresen karbantartott füvét is.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Fodor Zita


Nagyok országa

A leggyakrabban viselt családnévnek jelenleg a Nagy számít Magyarországon. A Belügyminisztérium adatai szerint csaknem negyedmillió személyt hívnak így. A legelterjedtebb száz családnév között még mintegy tucatnyi olyan található, amely általában egy valamikori „ősapa” külső tulajdonságára látszik utalni (a Kiss például a 7., a Veres az 53., a Csonka épp a 100. a listán).


Állati stressz

Az egyik berni állatklinika munkatársa, Linda Hornisberger szerint a túlhajszolt kutyák mind nagyobb számban szenvednek a stressz okozta feszültségtől: gyomor- és fejfájástól. A panaszoknak természetesen többféle okuk lehet, a leggyakrabban azonban a gazdik által támasztott követelmények okozta feszültség a kiváltó ok.


Szellem a keresőben

Minden tizedik weboldal tartalmaz olyan rosszindulatú kódot, amely megfertőzheti a felhasználó számítógépét - derül ki a Google kutatásából. A számítógépes megavállalat szakemberei több milliárd oldalt vizsgáltak át tüzetesen, 4,5 milliót pedig mély analízisnek vetettek alá. Közülük 450 ezer volt képes olyan letöltéseket elindítani, melyek rosszindulatú kódokat telepítenek, és további 700 ezer honlapról gondolták úgy, hogy olyan kódokat tartalmaznak, amelyek veszélyeztetik a számítógépeket.


Biofarmer

A kezdeti időkben kizárólag a cowboyoknak készültek a farmerok, manapság azonban már a környezetbarátoknak is külön kollekciót tervez a Levi’s. Az évente mintegy két és fél milliárd méter farmeranyagot feldolgozó megavállalat új terméke a Levi’s® ECO nevet viseli, 100 százalék biopamutból készül, a gombjait valódi kókuszdióhéjból gyártják, és fémszegecseket egyáltalán nem találhatunk rajta. Az ECO Jeans színárnyalatait kizárólag természetes anyagokkal állítják elő. A fiúk az 506-os, a lányok az 570-es változatokban lehetnek környezetbarátok. Biofarmerunkat a többi farmertől a zöld márkajelzés különbözteti majd meg.


No smoking

Az amerikai filmminősítő bizottság bejelentette, hogy ezentúl a dohányzást is figyelembe fogják venni a filmek osztályozásánál a szex, erőszak és közönséges beszédek mellett. Dan Glickman, az MPAA vezetője szerint ugyan korábban is tilos volt a filmekben a dohányzás, ennek ellenére a filmek háromnegyedében mégis találtak „egy röpke filmkockányi dohányzást”. Simon Clark, a dohányzók jogait védő csoport vezetője szerint nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy a gyerekekre hatással vannak a filmekben látott dohányzó színészek.


Vulkánkuka

Hova rakjuk a szemetet, ha nem akarunk újabb szeméttárolót létrehozni? Erre a kérdésre találtak kézenfekvő választ Új-Zélandon: a vulkánokba! A déli földrész szigetországa ugyanis a Puketutu sziget harmincezer éves vulkánjának újrahasznosítása mellett döntött. Az utóbbi ötven évben kőbányaként használt hatalmas kráterbe heti 61 tonna előszelektált szerves hulladékot terveznek bezúdítani. Felmerülhet a kérdés: na jó, de mi van, ha kitör a vulkán? Állítólag ettől sem kell tartani, mert a Puketutu már jó ideje kialudt.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Mickey egérrel Izrael ellen

A Hamasz terrorszervezet birtokában lévő gázai Al-Aksza tévécsatorna „a Holnap úttörői” címmel nemrég új műsort kezdett sugározni. A show főszereplője, Farfour, aki megtévesztően hasonlít a Walt Disney rajzfilmekből már jól ismert Mickey egér figurájára, fekete-fehér kosztümben jelenik meg a vásznon.


Tornyok városa

Pisa hamarosan nem lesz többé „A Torony városa”, mert kap másik hármat. Az egyik a város délkeleti részében, 5 kilométerre a Ferde toronytól, a maga 57,6 méterével pontosan olyan magas lesz, mint az eredeti. A posztmodern klónnak nem lesznek ugyan harangjai, egyenesen fog állni, de egy építészeti fény-árny játék következtében a néző ferdének fogja látni. A 70 millió eurós (17,2 milliárd forint) beruházás tervezője Dante Oscar Benini ökológiai szempontok figyelembe vételével tervezte meg az építményt. A kiválasztott cementfajta elnyeli az autók által kibocsátott szén-monoxidot, és oxigénné alakítja, a homlokzatok pedig nyáron hideget, télen meleget bocsátanak ki.


Kávé rendel

Olyan gépet akar piacra dobni egy svájci kávéfőzőgyártó, amelyik először megtanulja a családtagok preferenciáit és kávézási szokásait, majd automatikusan lefőzi a feketét a szokott időben. James Pappas, a forgalmazó cég termékmenedzsere szerint kézenfekvő volt, hogy a gép tanulja meg kávéfogyasztási szokásainkat, melyik családtag a hét melyik napján, mikor milyen kávét fogyaszt, és ajánlja fel, esetleg készítse el automatikusan az italt.


Felfújható pótpapák

Apa a fronton van, a hasonmása pedig otthon - így az Irakban állomásozó amerikai katonák gyerekeinek egy percre sem kell az apjuk nélkül maradniuk. Az interneten beszerezhető, Daddy Dolls névre keresztelt felfújható bábukra ugyanis a katonák fényképét nyomják. Sőt még beszélni is tudnak: egy miniatűr szerkezet ugyanis kívánságra lejátssza az apa indulás előtt felvett egy mondatát. A Daddy Dollsok iránti kereslet az utóbbi időben nagyon megnőtt, miután a szolgálat idejét 12 hónapról 15-re növelte az amerikai hadsereg.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Kaposvár, a virágváros és környéke

Somogyország fővárosának egyik leghangulatosabb része a sétálóutca, amelyen egymást követve helyezkednek el a szebbnél szebb épületek és hívogató kávéházak. Itt folyton pezseg az élet: fesztiválok, ünnepek, vásárok és egyéb kulturális rendezvények mellett számos múzeum, képtár és magángyűjtemény várja a látogatókat. Immár hagyomány, hogy a tavasz utolsó hétvégéje a művészeké, ilyenkor Kaposvár átalakul a Festők Városává.


Sz. M.
Bodzaszörp

Virágzik a bodza, és a fekete bodza. Kifejlett virága ital, szörp vagy fagylalt, illetve a rántott bodza kedvelt alapanyaga. Sőt, a virág nemcsak bodzavirág lehet, hanem akácvirág vagy rózsaszirom is, azaz ugyanígy készíthetünk akác- és rózsaszörpöt is. Vigyázat: semmiképp se szedjünk virágot szennyezett levegőjű helyen!


Programok

Habán mítosz 1593-1734 - Magyar magángyűjtemények kincsei - az Iparművészeti Múzeumban nyílt kiállítás egy közel 150 darabos kerámiaválogatást mutat be. A habánok (más néven anabaptisták vagy újrakeresztelkedők) 16. századi protestáns vallási irányzat tagjai voltak, magas szintű kézműves tevékenységeik közül a kerámiakészítés a legismertebb, fajansztechnikával készült tárgyaik főúri megrendelésre készült remekmívű darabok. (Budapest IX., Üllői út 33-37.)


Színes

Duma Plaza

Föri, ölmönt az öszöd?


Cseri
Mindenhatóság

A hivatal komor és barátságtalan épülete előtt állok. Belépek, az ajtón túl három fegyőr fogad. Szúrósan fürkésznek, különösen a kopasz, hajszálon múlik, hogy nem fordulok vissza. „Bocs, hogy élek, ígérem, nem fordul elő többet” - mondanám, ekkor azonban a kicsi kétmázsás hozzám fordul: „Mit parancsol?” - kérdi szájából két pohár szürkebarát. Röviden tisztázzuk, továbbmegyek, gombot nyomok, sorszámot kapok. Bent néhány tucat adóalany ül bevallásra készen, fegyelmezetten, türelmesen. Cetlim két ablakot jelöl számomra, előttem várakozó nincs. Az ablak mögött sincs. Még tíz perc múlva sincs!


Az egészséges fog aranyat ér
Tovább a cikkhez >>>

Hívj bátran
Tovább a cikkhez >>>

Hungaricum
Tovább a cikkhez >>>

Megkezdte adását OV TV
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 20. szám - 2007. május 18-24.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Szívet melengető élmény

Széchenyi István Egyetem, Győr, 2007. április 27-e, kilenc óra harminc. Gyülekeznek az érdeklődők, a kilencvenfős előadóterem egykettőre megtelik egyetemi polgárokkal, a többségük diák. Van, aki már be sem fér, sürgősen átköltözünk tehát egy kétakkora hodályba.


x
A rák nem gyógyíthatatlan

„Nem hajoltam meg a közvélekedés előtt, miszerint a rák gyógyíthatatlan betegség” - mondja Balogh István a Gyermekrák Alapítvány elnöke, akinek akkor hároméves Roland nevű fiánál 1996-ban diagnosztizáltak nyirokcsomórákot. Mikor tudomására jutott: az Egyesült Államokban a gyermekkori nyirokcsomórákból kilencvennyolc százalékban gyógyulnak meg a betegek, szemben a hazai ötven százalékkal, kapcsolatba lépett külföldi szaktekintélyekkel, kiharcolta, hogy a specialisták tanácsot adjanak az itteni orvosoknak, hogyan kellene Rolandon személyre szabottan elvégezni a kezeléseket.


Üzlet

Kovács Klára
Golf és wellness együtt húz
Interjú Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztővel

Az idegenforgalom olyan, mint egy puzzle: nem elég csak egy-egy elemére koncentrálni, hanem összefüggő egészet kell létrehozni. Legalábbis ha azt akarjuk, hogy húzóágazattá váljon - állítja Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztő, aki a nehézségek ellenére is nagy fantáziát lát Magyarországban.


Papp Levente
Hatalom és erkölcs
Csúcsvezetők bukása magánéleti problémák miatt

Egyre szorultabb helyzetbe kerül Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, miután nyilvánosságra hozták, hogy jogosulatlanul adott fizetésemeléseket barátnőjének. A sajtó már tényként kezeli távozását. Lord Browne, a British Petrol néhai sikerelnöke Wolfowitznál is rosszabbul járt zilált magánélete miatt. A két eset alapján úgy tűnik, még érvényben vannak olyan erkölcsi normák, melyek csúcsvezetők számára sem hagyhatók figyelmen kívül.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>