Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 19. szám, 2007. május 11

Belföld

H. Balogh Zsolt
A lovasberényi csata
Vigyázó szemeteket a Szonda Ipsosra vessétek

Két ügy is próbára teszi a kormánypárti politikusok idegeit. A Szonda Ipsos közvélemény-kutató cég szerint drámai az MSZP népszerűségvesztése, másrészt a több-biztosítós modellről szóló vita kapcsán sikerült egy koalíciósválság-gyanús helyzetbe manőverezniük magukat. Míg a liberálisok szerint a reformok gyorsításával lehetne az emberek szimpátiáját visszaszerezni, addig a szocialisták ennek éppen az ellenkezőjéről vannak meggyőződve. Utóbbiak kulcskifejezése a konszolidáció.


Sebestyén István
Kádár-horror
A nosztalgiának kedvezett a sírgyalázás

Politikai merénylet történelmünk és népünk ellen; vegytiszta vandalizmus; szélsőjobbos vagy szélsőbalos politikai megnyilvánulás; Isten ujjának ítélete - íme néhány értelmezés Kádár János csontjainak és felesége urnájának elrablása kapcsán. Az eset után újra elhangoztak értékelő vélemények az egykori pártfőtitkárral kapcsolatban - pro és kontra.


Hajdú Sándor
Gyümölcstelenül
Politikai meccs a fagykár körül

A jelenlegi időjárási és ökológiai helyzet a mezőgazdaságban katasztrófa képét vetíti előre, a terméskiesések meghaladhatják a 2003. évi, összességében 200 milliárd forintban megjelölt kár összegét. Nem kizárt takarmányhiány bekövetkezése, illetőleg az étkezési és takarmánygabonák árának drasztikus emelkedése - áll abban a szakmai jelentésben, amely a magyar mezőgazdaság helyzetéről igyekszik átfogó képet adni.


Piros Péter
Rend a lelke mindennek
Borban erősítenek a katolikusok

Magyarország leggazdagabb üzletemberei is meghívást kaptak abba az új borrendbe, melyet Erdő Péter bíboros hívott életre múlt pénteken. A „Vinum Primatis” hazánk legjobb minőségű borait készül felvásárolni, és a borhoz kapcsolódó kulturális területek mindegyikén éreztetni kívánja hatását.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Addig jó, míg Orbán él
Bruck Gábor kampánymenedzser Gyurcsány és a kormány kilátásairól

Törvényszerűnek látja a koalíció mélyrepülését, ugyanakkor azt állítja, a hosszú ideje szárnyaló Fidesz rosszabb állapotban van, mint a kormánypártok. Bruck Gábor kampánymenedzser - aki jelentős részt vállalt Demszky, Gyurcsány és Kóka sikereiben - a kormányzóképességet tartja a választási győzelem fő feltételének, amit a reformok végigvitelével igazolhat a jelenlegi hatalom.


Makki Marie-Rose
Iskola, szex, család

Kinek a feladata a gyerekek szexuális felvilágosítása, és milyen szellemben tegye? A tapasztalatok szerint a szülők határozottan az iskolára hárítják a feladatot, a szakemberek szerint viszont az erkölcsi nevelés a család hatásköre, a biológiai felvilágosítás pedig az iskola feladata. Lényegében mindkét oldal a fogamzásgátlásra redukálná a kérdést, pedig a szexuális nevelés sokkal összetettebb jelenség, amely a születésnél kezdődik, szerves részeként a család értékrendjének, intimitásról alkotott felfogásának is.


Bagyarik Cecília
Az állam szócsöve
A köztévé ellentmondásos ötven éve
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Pátkai Mihály
Nyomuk veszett
Luxusutak rejtélyei

A vietnami háború utolsó napjaiban Hue Pham és felesége, Hue Tran egy háborús menekültektől túlzsúfolt konténerszállító hajón szöktek meg a háború sújtotta országból. Miután élelem nélkül két hétig hánykolódtak a Dél-kínai-tengeren, végül csodával határos módon megmenekültek. A házaspár az Egyesült Államokba vándorolva új életet kezdett. Harminc évvel a vietnami kalandos szökés után befizetnek egy Karib-szigetek körüli luxushajó-utazásra. A gyönyörű Carnival Destiny a Barbados és Aruba közötti szakaszon szelte a hullámokat, amikor a házaspárnak örökre nyoma veszett...


Busa Viola
Templeton: a vallási Nobel-díj

Idén is átadták a „vallási Nobel-díjként” ismert Templeton-díjat, melyet az amerikai születésű brit filantróp befektető, az idén 94 éves Sir John Templeton hozott létre 1972-ben, azzal a céllal, hogy elismerje és támogassa a „spirituális tartalmakért tevékenykedő személyeket”. A rangos elismerést ez alkalommal a 75 éves kanadai filozófus, Charles Taylor kapta, aki negyvenöt éve hangoztatja: a kizárólag szekuláris nézetekre való támaszkodás csak részleges és hibás eredményekhez vezethet.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Megtalálták Heródes sírját

Máris az évtized régészeti szenzációjaként értékelték Izraelben azt a hét eleji bejelentést, mely szerint a Jeruzsálemtől néhány kilométerre délre fekvő Heródionban megtalálták „Nagy” Heródes szétrombolt sírját. A lelet minden bizonnyal felveti majd az utolsó júdeai királyi család újraértékelését.


Interjú

Tihanyi Péter
A rejtélyes bankrabló
2007. május 4., Széna tér, OTP Bank

- Péntek délután háromkor mentem be a Széna téri OTP-be, hogy befizessem a közös költséget. A megszokott kép fogadott, hét-nyolc ember lehetett benn. Ez egy hosszú, keskeny bankfiók, melyet kettéoszt egy végig futó pultsor. A középtájon megálltam, előttem állt egy harmincöt-negyven év közötti férfi, neki is sorszám volt a kezében.


Külföld

Széchey Noémi
Merre tovább?
Sarkozy új Franciaországot ígér

„Franciaország ezennel visszatért Európába” - jelentette be Nicolas Sarkozy a vasárnapi franciaországi elnökválasztás eredményének nyilvánosságra hozatalát követően. Győzelmi beszédében baráti jobbot nyújtott valamennyi franciának, azoknak is, akik nem rá szavaztak, és újfent megerősítette, hogy a „cselekvés embere” lesz - nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi ügyekben is. Bár a franciák többsége most Sarkozy mellé állt, ellenfelei arra számítanak, hogy az új elnök esetleges kudarcai szembefordíthatják majd a közhangulatot.


Halmos László, Jeruzsálem
Forró nyárelő
Izraeli pillanatkép: tüntetések, átkok és a szürke vezetők

„Az egész jelentés fölösleges. Amit hallottunk, azt előtte is tudtuk. Egy kormány által kinevezett vizsgálóbizottság bizonyára nem fogja lemondásra késztetni azokat, akik kinevezték. Ezt a munkát független állami bizottságnak kellett volna elvégeznie!” - mondta a napokban egy középkorú férfi az egyik izraeli televízió kamerája előtt. Kevesen bírálhattak nálánál jogosabban: a megszólaló polgár katonafiát vesztette el a tavaly nyáron lefolyt, azóta „második libanoni háborúnak” nevezett összecsapásban.


Széchey Noémi
Óriástwister
Eltűnt egy város Kansasban

Újabb tornádóhullám söpört végig az Egyesült Államok közepén az elmúlt hétvégén. Az óránkénti több mint négyszáz kilométeres sebességgel száguldó vihar több ember életét kioltotta, egy városkát pedig teljesen eltörölt a föld színéről.


Vígh Richárd
Becstelen ügy
Megkövezték a 17 éves szerelmes lányt

Megdöbbentő videofilm került a nagy nyilvánosság elé a YouTube.com amerikai internetes oldal jóvoltából. A nemzetközi felháborodást is kiváltó amatőr filmen egy 17 éves kurd lányt rugdosnak, majd köveznek halálra honfitársai Irak északi részén, Bashika város egyik utcáján. Dua Khalil Asvadnak azért kellett meghalnia, mert beleszeretett egy szunnita muzulmán fiúba.


Lukács András, Párizs
A Tornádó célba ért
Harminc éve készült arra, hogy elnök legyen

„A te neveddel és a te tanulmányi eredményeiddel semmire sem fogod vinni Franciaországban” - szokta idézni barátainak nevetve Nicolas Sarkozy apja dorgálását középiskolai éveiből. Az egykori arisztokrata Sárközy Pál a saját tapasztalata alapján is úgy gondolta, hogy fiának, egy magyar apa és egy görög zsidó anya gyermekének nehezebb lesz a felemelkedés, mint egy őshonos franciának - ráadásul ő a felemelkedéshez szükséges támogatást is elmulasztotta, miután néhány év házasság után elhagyta feleségét, majd később megtagadta fiai anyagi támogatását.


Online

Foglalkozása: anya

Az amerikai Salary.com keresetfigyelő honlap becslése szerint egy tipikus háztartásbeli anyának, aki egyebek közt házvezetőnőként, szakácsként és pszichológusként is helytáll, 138095 dollárt, azaz 25 millió forintnak megfelelő összeget kellene keresnie évente.


Blair a YouTube-on gratulált sarkozynek

A brit miniszterelnök, Tony Blair a YouTube internetes portált használta fel, hogy a frissen megválasztott francia elnöknek gratuláljon. Üzenetében Blair franciául méltatta az exbelügyminisztert, és „erős vezetőnek” nevezte. Elmondta, biztos abban, hogy Sarkozy jó és szoros kapcsolatot fog ápolni Nagy-Britannia és Franciaország között, mindkét ország, Európa és a világ többi része érdekében. Sarkozy Európa vezetőinek új generációjához tartozik, mondta Blair, utalva a frissen megválasztott elnök és saját életkorára. Sarkozy ugyanis 52 éves, a nemsokára leköszönő Blair pedig 54.


A magyar kultúra nagykövete

Hiller István, kulturális és oktatási miniszter A magyar kultúra követe címet adományozta Kertész Imrének. A miniszter kifejezte, hogy a Nobel-díjas író gondolatain és történelmi tapasztalatain alapuló bölcsesség nem csupán a magyar, hanem a világirodalom kincse is. A 78 éves író januárban, a magyar kultúra napján betegsége miatt nem tudta átvenni a díjat.


Perel, mert meggyógyult

Vad költekezése miatt akar kompenzációt orvosaitól az a férfi, akinek nemrég azt mondták, már csak rövid ideje van hátra. Később azonban kiderült: egészséges, de addigra már minden pénzét elherdálta. A 62 éves John Brandricknél két évvel ezelőtt diagnosztizáltak hasnyálmirigy- rákot. Ekkor úgy döntött, otthagyja állását, eladta vagy elajándékozta mindenét, nem fizette jelzáloghitelét sem, ugyanakkor vacsorázni járt és nyaralt.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Pedofilok a Second Life-ban

Majdnem láthatatlanul, a hatóságok és a média elől elbújva élik ki durván perverz vágyaikat a Second Life online játékban a pedofilok, akik sokszor tömeges megerőszakolásokat játszanak el a virtuális térben. A Report Mainz újság két újságírója több héten át kutatta a „párhuzamos világot“, és számtalan gyermekpornó-ajánlatba botlottak.


Tilos a kakasfrizura

Az iráni rendőrség figyelmeztette a fodrászokat, hogy ne ajánljanak nyugati stílusú frizurákat és szemöldökszedést férfi vendégeiknek. Az ügy egy héttel azután kezdődött, hogy egyre több fiatal nőt büntettek meg azért, mivel megpróbáltak tágítani a jelenleg alkalmazott szigorú öltözködési szabályokon rövid, élénk és hiányos öltözékükkel a nyári hónapokban.


Bevállalós kínaiak

A kínai újgazdagok egyre inkább figyelmen kívül hagyják a Kínában törvényileg meghatározott gyermekszám-korlátozást. Az ország hatalmas gazdasági növekedését kihasználó, frissen meggazdagodott réteg nyíltan bevállalja a második gyermeket, a megszabott magas büntetés ellenére is.


Allergiások figyelem

Egy magyar feltaláló, Vajai László Allergofilter elnevezéssel dobta piacra szabadalmát, amely egy speciális, szivacsos szűrőrendszerrel rendelkező, orrba helyezhető, „láthatatlan” filter. Lényege, hogy az allergiát kiváltó anyagoknak már a belélegzését is megakadályozza. A szűrőrendszeren átáramló levegő így az allergiát kiváltó anyagoktól megtisztítva jut a szervezetbe.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Élethű robotot alkottak japánban

Álmodott már arról, hogy egyszerre legyen két helyen? Egy japán kutató úgy tűnik, megoldotta a problémát: egy robottal, ami úgy néz ki és pontosan úgy is mozog, mint ő. A Geminoid nevű „ikerrobotot” Isiguro Hirosi alkotta meg.


Életünk delén

Az 50-es éveikben járók életvitelét a fél évszázaddal ezelőttiekével összehasonlító tanulmány szerint a tiniként a hosszú hajért és a farmerért küzdők ugyanakkora energiával veszik fel a harcot a korukkal is. A Future Foundation felmérése szerint az 50 év felettiek utazgatnak, golfoznak, és a barátaikkal szórakozni járnak, az 1957-ben 25 évesek életét élik. 1957-ben egy férfi 7,6 nyugdíjas évre számíthatott, egy nő pedig kevesebb, mint 14-re.


A reklám is felelős

A televízióban sugárzott ételreklámok megnövelik az elhízott gyermekek étvágyát. A liverpooli egyetem munkatársai szerint ennek következtében megduplázódhat az elfogyasztott ételmennyiség. A pszichológusok egy 60 fős, 9-11 év közötti, különböző testsúlyú gyermekekből álló csoport viselkedését vizsgálták: étel- és játékreklámot, majd rajzfilmet vetítettek nekik, s ezután megfigyelték, mennyit esznek.


Autó hívja a mentőt

2009-től az Európai Unió döntése szerint minden új autót elektronikus vészhívó rendszerrel kell felszerelni. Egy uniós projekt keretében Európa hét különböző kutatóhelyén vizsgálták az ilyen rendszereket - írja a bajor közszolgálati rádió és televízió internetes portálja.


Szabadidő

Pajor István
Sítúra Lombardiában

Rifugio Forni. Azaz menedékház vagy turistaház 2176 méteren, öt kilométerre Santa Caterinától Bormio mellett Lombardiában, az észak-olasz Alpokban.


E. K.
Tavaszi újburgonya

Néhány hét, és itt a nyár! A piacokon egyre több standon találunk az „öreg” helyett újburgonyát. Vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag: tartalmaz C-, B1-, B2-vitaminokat, foszfort, kalciumot és vasat. Magas víztartalmánál fogva energiatartalma is töredéke öreg társának. E heti receptajánlatunk egytálételként salátával, de köretként is tökéletesen megállja a helyét.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Biztos, hogy Sarkozy nem magyar származású, és már nem is lesz!


kohnbandi
Bevallás

Kedves adóellenőrök, szeretnék eloszlatni néhány csip-csup félreértést, amely a vagyonosodási vizsgálatom közben felmerült.


A 100 leg
Tovább a cikkhez >>>

Valamit félreértett a táblakészítő


Szárazedzés
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Uri Stein
Ki lopta el?

Kihallgatási jegyzőkönyv 1.


Múlt idő
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 19. szám - 2007. május 11-17.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Városi kerékpározás
Tovább a cikkhez >>>

EMO: a nyafogókultúra
Tovább a cikkhez >>>

Végszó Szociális Egyesület
1104 Budapest, Harmat u. 65 C Tel. fax: 215-5206, 06 30 992-6424
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Zavar az ingatlanadó körül

Jelentős késésben van a kormány - ám ezt senki sem bánja, ha új adó bevezetéséről van szó. Az ingatlanadóról szóló törvényt eredetileg júniusban kellett volna megalkotnia az Országgyűlésnek, ehhez képest bizonytalanság, megválaszolatlan kérdések és egy bukott államtitkár jelzi, hogy a háttérben valami készülődik.


Herczeg János
Elárverezett otthonok
Ingatlanhitelezési gondok a tengerentúlon

100 milliárd dollárra becsült veszteségek, csődbe jutott cégek tucatjai, aggódó lakástulajdonosok milliói. Íme néhány az utóbbi hónapokban kibontakozó lakáshitel-bedőlési hullám következményei közül - az Egyesült Államokban. A tengerentúli lakáshitelpiac problémái az érintett családok tömegein túl immár az egész amerikai gazdaságot is fenyegetik.