Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 18. szám, 2007. május 04

Arcok

Kiss Tünde
A manipuláció nagymestere
Leni Riefenstahl, Hitler főrendezője

Kicsoda valójában? Az övé a legtöbbet elemzett és a legtöbbször félremagyarázott életmű. A film első száz évének leginkább zavarba ejtő alakjáról - aki 2003-ban, százegy éves korában halt meg - újabb életrajzi könyvek jelentek meg, amelyek talán pontot tesznek a művésznővel kapcsolatos vita végére.


Belföld

Sebestyén István
A nagy utazó
Martonyi esete a szolgálatokkal

„Mi ellen kell nekem védekeznem?! Nekem van egy életpályám, nekem van egy életművem, nekem volt egy életcélom. Én egész életemben azért dolgoztam, ’90 előtt is, hogy ez az ország felzárkózzon, bekerüljön Európába” - jelentette ki Martonyi János miután kiderült: jelentéseket készített a kommunista titkosszolgálat hírszerzésének. Az Orbán-kormány volt külügyminisztere azt mondja, ő éppenséggel „ellenséges személy” volt az előző rendszerben. Egykori párttitkára viszont azt állítja, azért vették fel az MSZMP-be, mert nemcsak szakmailag, hanem politikailag is megbízható volt.


M. Varga Katalin
Családban maradt
Börtönben a vérfertőző gyerekorvos

Zárt tárgyalás keretében született másodfokú ítélet annak a hatgyermekes értelmiségi házaspárnak az ügyében, ahol a férfi négy lánygyermekével folytatott huzamosabb ideig vérfertőző kapcsolatot. A vádlottak köztiszteletben álló, mélyen vallásos prominensei városuknak.


Hubert József
Retromajális
Gyurcsány, sör, virsli, tömeg

Sör, virsli, sör, Gyurcsány, tömeg, sör, sör, sör - néhány szóban összefoglalva ez volt az elmúlt hónapok legbékésebb szocialista rendezvényének, a munka ünnepének veleje. A majálisra ezúttal - bár több lelkes jelentkező is akadt - végül egyetlen szélsőjobboldali szervezet sem tudott egységes, füttyös kedvű mélymagyar brigádot gründolni, pedig a tavaly őszi zavargások óta most először mondott nyilvános beszédet a miniszterelnök. A rendőrségnek csupán egyetlen középkorú asszonyt kellett elvezetnie a helyszínről.


Munkatársunktól
Kender otthon
Törvényesnek tűnő törvénytelen módszerek

Ha rászánja azt a 100-150 ezer forintot, holnaptól akár Ön is legálisan termelhet a reggelihez friss paradicsomot, paprikát, újhagymát a spájzban - ugye megéri? Ennyit kóstálnak ugyanis azok a szerkezetek, melyek a legsötétebb pincébe rejtve is bármilyen növényt „kikeltenek”. Bármilyet.


Életmód

Zsurkán Mariann
Minidivat kontra jó ízlés
Ez a maximum

Úgy tűnik, a divattervezők idén fatálisan mellényúltak, mert a nők tömegesen fütyülnek a trendekre. A kreátorok a nyárra minden eddiginél rövidebb szoknyahosszal botránkoztatták meg a nagyérdeműt, s nem maradt el a szebbik nem reakciója sem: a napokban a londoni nők rohamszerűen vásárolták fel a boltok még meglévő maxiszoknya-készleteit. Ám a tervezőknek nem kell elkeseredniük: ha nyugaton nem is, de Kelet-Európában láthatóan kelendőek lesznek a képtelenül rövid aljak.


Göndör Ottó
Brutális katarzis
Nu metal, az elit ifjúság kedvence

A fiatalok, különösen az intellektuális elit körében a zúzós, agresszív hangzású metalzene képviselői, a „nu metal” zenekarok - mint például a SlipKno T - jelentik az igazi zenei alternatívát, mondhatni Nagy-Britanniától Magyarországon át minden jelentősebb oktatási intézményben.


Fókusz

Bereczky Enikő
Diplomagyár
Milyen értelmiséget nevelünk az uniónak?

Van-e értelme felsőfokú végzettség megszerzésének Magyarországon? Mindenképpen, feltéve, hogy olyan diplomát kapunk a kezünkbe, amelynek kibocsátó intézménye figyelembe veszi az uniós munkaerő-piaci elvárásokat. Ennek eléréséhez nem odázható tovább a felsőoktatás gyökeres átalakítása.


Tudatos jövőépítés

A skandináv országok jelentős gazdasági növekedésének egyik titka az aktív munkaerő-piaci politikában keresendő. A svéd Országos Felsőoktatási Intézetnek (the National Agency for Higher Education) a 2006-os munkaerőpiacról és felsőoktatásról kiadott programjában (The labour market and higher education programmes) a munkaerőpiac szükségleteinek megfelelően tervezi meg az egyetemi, főiskolai programot. Az intézet folyamatosan felméri, hogy mely szakmákban lesz hiány vagy éppen többlet a közeljövőben. Lapunknak Lennart Wikander, az Uppsalai Egyetem Pedagógia Tanszékének vezetője nyilatkozott a témában.


Háttér

Somorjai László
Egy úr az űrből
Magyarországon dokkolt a második magyar űrhajós

Charles Simonyi, a világ ötödik űrturistája a Földre érkezését követő rövid pihenése után rögtön szülőföldjére látogatott. Magyarországon mindenütt kitüntetésekkel és ajándékokkal fogadták a Forbes magazin szerint 374. leggazdagabb „amerikait”. Sólyom László köztársasági elnökkel kezdődő, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel végződő hétfői programja során Simonyi Károly meglátogatta a Vöröskeresztet és a Puskás Tivadar Távközlési Technikumot is. Simonyi Károlynak 4,5 milliárd forintba kerülő űrutazása vélhetően jóval nagyobb mértékben javított Magyarország imázsán a világban, mint a millennium idején működő Országimázs Központ akkori áron 4 milliárd forintos, külföldet megcélzó reklámhadjárata. Simonyi útját ráadásul nem a magyar adófizetők finanszírozták. A magyar űrturistát, akit hirtelen mindenki a szívébe fogadott, a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki, a miniszterelnök pedig Radnóti Miklós egy 1938-ban kiadott verseskötetével ajándékozta meg.


Morvay Péter
Amerikai pszicho
Erototoxikus szenvedély rabja volt a sorozatgyilkos

Ki tanította meg gyűlölni Seung-Hui Chót? A virginiai egyetemi mészárlás tettese 28 videofelvételt, egy hosszú búcsúlevelet és számos internetes üzenetet is hagyott maga után, ennek ellenére a médiában a tettes többnyire mint magányos ámokfutó őrült jelent meg, akinek tette teljes mértékben kiszámíthatatlan volt. Egy internetpornográfiával foglalkozó neves amerikai pszichológus, aki elemezte a koreai diák személyiségét, úgy véli, hogy Cho „erototoxikus addikció” rabja volt, és ezt erősítette meg egy helybéli prostituált vallomása is. Más szakemberek az egyetem bölcsészkarát is felelőssé teszik, mivel a tananyagok között transzszexualitást és más deviáns szexuális magatartásformákat népszerűsítő könyvek is szerepeltek.


Benke László
Pápa a zsidók mellett
Püspöki konferencia a katolikus antiszemitizmus visszaszorításáért

Az antiszemitizmus elleni küzdelem lesz a 2008. évi katolikus püspöki találkozó egyik fő témája - tudatta a Vatikánban tartandó szinódus múlt pénteken közzétett előkészítő dokumentuma.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Városok és szellemek
A kereszténység és a helyi kultúra konfliktusa az ókori metropoliszokban

A kereszténység a Názáreti Jézus halála és feltámadása, valamint Pál apostol Rómában bekövetkezett halála között eltelt harminc-egynéhány évben fenekestül felforgatta a Római Birodalmat, s máig ható érvénnyel változtatta meg annak szellemi, politikai, vallási és kulturális arculatát. Az evangélium hirdetése azonban nem kis ellenállásba ütközött: hol a kulturális elit, hol a vallási vezetők, hol az üzletemberek, hol a hatalom részéről.


Interjú

Tihanyi Péter
Megtaláltam, ami boldoggá tesz
Interjú Bognár Mihály fertőszentmiklósi asztalosmesterrel

- Mindent kézzel csinálok. Na nézzen ide, ez egy 1700-as évekből való, Mária Terézia korabeli szék másolata. Ebből kettő darabot csináltam, de a legapróbb részletek finomsága, a faragások, a berakások, a színek, minden hű mása az eredetinek. A megrendelő főorvos felesége nem hitte el, hogy ez most készült. A rajzokat, terveket, az intarziákat, az aranyozást, a bronzolást, pácolást, esztergálást, csiszolást, mindent magam csinálok. Sokszor a farönköket is egyenként válogatom és szeleteltetem. És itt szárítom a műhelyem feletti padláson. Egyedül a székgarnitúrák kárpitozását hagyom másra. Van három kárpitosom, egy jó, egy igen jó és egy művész, jól kiegészítik egymást. Ott van a földön egy bieder karosszék, amihez most készítem a kanapét, a karfája már megvan. Sokszor csak egy fotót hoznak egy-egy régi muzeális bútorról, ez lehet barokk, empire, szecesszió, angol barokk, én teljesen új anyagokból reprodukálom. De korabeli műtárgy bútorokat restaurálni is szoktam kastélymúzeumok részére. De faragtam már egy soproni iskolába Szent Imre-szobrot is. Na ezt nézze meg, ráismer?


Külföld

Széchey Noémi
Török válság
Világi és vallási erők ütköznek

A török alkotmánybíróság érvénytelenítette az ankarai parlament elnökválasztási eljárásának első fordulóját, mivel az iszlamista háttérrel rendelkező Abdullah Gül eddigi külügyminiszter nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. A döntés és az azt megelőző belpolitikai csatározások következtében előrehozott választások várhatók Törökországban.


Kulcsár István
Utolsó üzenet
Hogyan tartja meg Putyin a hatalmát?

A Kreml márványtermében Vlagyimir Putyin felolvasta a szövetségi gyűléshez intézett nyolcadik, szokásos éves üzenetét, amelyben többek között kijelentette, hogy ez az utolsó ilyen beszéde: az alkotmánynak megfelelően a jövő évi elnökválasztáson már nem jelöltetheti magát harmadszor is. Ennek ellenére az üzenetben alapvetően nem eddigi tevékenységét összegezte, hanem programot hirdetett a jövőre.


Eperjesi Ildikó
Szoborháború
Zavargások Észtországban

A gázháború és az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer miatti orosz tiltakozás után újabb konfliktus alakult ki Oroszország és a Nyugat között. Az észt főváros központjából elszállították ugyanis a második világháborús szovjet emlékművet, amit véres utcai zavargások követtek Tallinban.


Hechs László
Az elrontott háború ára
Káosz az izraeli belpolitikában

Elkészült a Winograd-jelentés első változata, mely a jelenlegi kormányt teszi felelőssé a tavalyi, a második libanoni háború kudarcáért. A jelentés megállapításai ellenére nem mondott le Amír Perec hadügyminiszter, de a közvélemény-kutatások szerint nulla (!) százalékos támogatottságra süllyedt Ehud Olmert (képünkön fent) széke nagyon megingott. A Kadimában most egyesek „vezéráldozatra”, Olmert-Livni-vezetőcserére készülnek, hogy legalább az előrehozott választásokat elkerülhessék. Erre azonban kevés esély mutatkozik. Közben megkezdődött a többszörös nemi erőszakkal vádolt Móse Kacav államelnök ügyészségi meghallgatása is.


Németh Csillag
Bush: Maradunk
A demokraták magára hagynák Irakot

Újabb kritikus szakaszához érkezett az iraki háború körüli vita a demokrata vezetésű törvényhozás és a Fehér Ház között. A képviselőház után a múlt héten a szenátus is megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely a pénzügyi támogatás mellett konkrét határidőket szabna meg az amerikai csapatok kivonására. Bush elnök ígéretéhez híven megvétózta a határozatot.


Busa Viola
Az al-Kaida nem a nyaralásra készült
Újabb terroristák kerültek kézre

Elfogták az amerikaiak Abd al-Hadi al-Irakit, az al-Kaida egyik főemberét, akit a 2005. július 7-ei londoni metrómerényletek kitervelőjének is tartanak. A terrorista még tavaly került fogságba, azonban a Pentagon csak a napokban jelentette be kézre kerítését, amikor az eddig ismeretlen helyen őrzött foglyot átszállították a Guantanamo-öbölbeli börtönbázisra. Mindeközben az iraki al-Kaida újabb vezetőjét veszítette el, a szaúdi királyságban pedig egy nagyszabású razzia révén több öngyilkos merényletet sikerült meghiúsítani.


Online

Veszélyeztetett férfiak

A KSH felmérése szerint az utóbbi években országszerte nőttek a különbségek a társadalmi rétegek életkilátásai között, ma már a tehetősebb budai kerületekben lakók akár 10 évvel is tovább élnek, mint a józsefvárosiak.


Gazdagodó britek

Nagy-Britanniában az ezer leggazdagabb személy vagyona mintegy megháromszorozódott az elmúlt bő egy évtizedben, mióta Tony Blair miniszterelnök hatalomra került. Pedig tisztébe lépésekor Blair még nagy társadalmi egyenlőséget ígért - állítja a Sunday Times.


Szexbotrány a capitoliumon

Az egyik legnagyobb botrány látszik kibontakozni Washingtonban azt követően, hogy egy kifejezetten luxusigények kielégítésére létrehozott call-girl-csoport madámja, Deborah Jeane Palfrey a múlt héten átadta az egyik amerikai televíziós csatornának a mintegy tizenötezer fős ügyféllistáját. Ha a lista nyilvánosságra kerül, az nagy vihart kavarhat a washingtoni politikai elitben, ugyanis a nő állítása szerint számos befolyásos személyiség, többek között politikai tanácsadók is igénybe vették a cég szolgáltatásait.


A hit megvéd

Jó a gyerekeknek, ha a szülők istenfélők - derült ki a Mississippi Egyetem tanulmányából. A vizsgálatok alatt több mint 16 ezer gyerek szüleit kérdezték meg. Az elemzők párhuzamba állították a gyerekek viselkedését azzal, hogy a szülők milyen gyakran vesznek részt istentiszteleten, illetve beszélnek hitükről.


Hillary-regény

A legendás hírű Watergate-újságíró, Carl Bernstein legújabb könyvében Hillary Clinton élettörténetének bemutatására vállalkozott. Bernstein nyolcéves kutatómunkája során több mint 200 olyan emberrel beszélt, akik Clinton asszony barátai, munkatársai és ellenfelei voltak.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Halálos üzemanyag?

Egy legfrissebb amerikai tanulmány szerint a bioetanol legalább annyira környezetszennyező és az egészségre ártalmas, mint a kőolajszármazékok.


Mi lesz a kismamákkal?
Tovább a cikkhez >>>

Orbán nem megy rács mögé

Megérkeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróságra (PKKB) azok a nyilatkozatok, amelyekben a Kossuth téri rendőrségi kordon bontásában részt vevő nyolcvan fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról.


Adatkalózok

Megjelentette újabb féléves jelentését a Symantec a világháló szörföseire leselkedő veszélyekről. Érdemes tudni, hogy a támadók napjainkban már nem egyenként vetik be a különböző módszereket, hanem ezeket kombinálva, hátsó ajtókat telepítenek, melyek ezután külön életet élve kiszolgálják a csalókat és kiszolgáltatják a gép felhasználóját.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A nőknek jobban árt a szesz

Az alkohol agykárosító hatása jobban érinti a nőket, mint a férfiakat, állítja egy új tanulmány, melyet Oroszországban végeztek el. A kísérlet során alkoholista férfiakat és nőket hasonlítottak össze.


Tudornagyi

Nola Ochs, a Fort Hays Állami Egyetem friss diplomása immáron 95. esztendejébe lépett. Ezzel ő lett a világ legidősebb végzős egyetemi hallgatója. Nola nem teljesen így tervezte tanulmányait, amikor is tinédzserként a Hodgeman Couty farm egytantermes iskolájában végzett, majd ezt követően férjhez ment, és gyermekeket szült.


Kié lesz az aranylabda?

A Chelsea csatára szerint a brazil Kaká jobb játékos, mint Cristiano Ronaldo. Andrij Sevcsenko mindezt a La Gazzetta Dello Sportnak nyilatkozta. „Kaká a világ legjobbja, megérdemelné az Aranylabdát. Biztos vagyok abban, hogy meg is kapja majd, ha nem is idén, de néhány éven belül biztosan.”


Fúró rudi szépen halad

Eddig 22 métert haladt előre a négyes metró fúrópajzsa, az építők szóvivője szerint ez a terveknek megfelelő.


Zsíros a magyar konyha

Mint az egy nemzetközi vizsgálatból kiderült, a hagyományosan zsíros magyar konyha mellett a világon mindenütt elvileg egyenételeket kínáló magyarországi gyorséttermek is egészségtelenebbek a nemzetközi átlagnál.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Lillafüred, a bükk ékköve

A Bükk-hegység keleti részén, három hegy által körülvett festői völgyben található Magyarország egyik legszebb klimatikus üdülőhelye, Lillafüred, mely a meredek hegyoldalakkal határolt Hámori-tó mellett fekszik. A Hámori-tó felett épült hazánk egyik legszebb üdülője, a Palotaszálló, ami ma is háromcsillagos szállodaként működik. Parkjának egyik természeti látványossága hazánk legmagasabb vízesése - a szálló függőkertjén keresztül közelíthető meg, robaja messzire elhallatszik -, amely a 20 méter magas édesvízi mészkő teraszról zúdul le. A vízesés közelében, a függőkert falában nyílik a Forrásmésztufa-barlang vagy másképpen Anna-barlang mesterséges bejárata.


M.R.
görög saláta

A görög saláta, a horiatiki megkerülhetetlen étel Görögországban, de lassan a világ bármely pontján is.


Programok


Színes

Duma Plaza

Kifőzdén:


TZolee
Szájensz csenel

A következő egy órában egy szenzációs tudományos felfedezésnek járunk utána! Az elmúlt ötszáz év folyamatos kétségben tartotta a Föld lakosságát: vajon csíphette-e meg szúnyog Kolumbusz Kristófot? Eddig csupán homályban tapogatózott a tudomány, most azonban fantasztikus új eredmények láttak napvilágot. Fjord Verőeren grönlandi származású tudós legutóbbi közép-amerikai útja során olyan indián törzsekkel ismerkedett meg, akik állítják, a kis vérszívók már évszázadok óta megtalálhatók a kontinensen!


Slaza
Tiétek a jövő

Jellemezze Baradlay Jenőt! - futott végig Váradi György szeme az elsőre kihúzott érettségi tételen, valamikor a hetvenes évek elején, egy esti tagozatos dolgozók gimnáziumában. - De ki az a Baradlay Jenő? - kezdett kétségbeesett kutatásba Váradi György, ám akármennyire is erőltette memóriáját, csak nem ugrott be Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regénye. Hogyan is ugrott volna be, ha egyszer sosem olvasta. Ám hősünk nem a meghátrálás embere volt, így mielőtt bárkinek is feltűnt volna a kávéját kavargató, fesztelenül csevegő érettségi bizottságból, egy hirtelen mozdulattal visszacsúsztatta a tételt a többi közé, és újat húzott.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Mi nincs a képen?

3. Gázártámogatás


Bevásárlóturizmus
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 18. szám - 2007. május 4.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Papp Levente
Made in China
Veszélyes és hamis termékek az EU-ban

Égési sérülést okozó szaunatakaró, rosszul szigetelt irodai gépek és fulladásveszélyt jelentő játékok is akadtak a közel ezer veszélyes cikk között, amelyeket az unió piacáról kitiltottak. Az Európai Bizottság eltökélt abban, hogy megóvja piacát a főként Kínából áramló veszélyes, illetve hamisított termékektől. A márkás termékek hamisítása az egyre szigorodó ellenőrzések ellenére is folyamatosan bővülő, virágzó üzletág.


Holecz Erika
Semmiből sokat
Megtakarítás és életpálya-tervezés

A kemény munkával, apránként megszerzett vagyon ideája mai, fogyasztói társadalmunkban úgy tűnik, hogy megszűnőben van. Ehelyett az emberek az „amerikai álmot” élik, ami a hirtelen, véletlenszerű meggazdagodást lebegteti a szemük előtt, mint egy irreális csodavárást.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>