Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Ki volt Iszmail Fejszéje?

Percekkel azt követően, hogy először a Chicago Times internetes kiadásában, majd a Fox News televíziócsatorna híradásában nyilvánosságot kapott a hír, miszerint a virginiai lövöldöző diák karján vörös festékkel tetoválva az „Ismail Ax” (Iszmail Fejsze) szavak szerepeltek, megindult a keresés a rejtélyes kifejezés értelmezésére.

Az interneten egy napon keresztül az egyik legtöbbet keresett kifejezés volt az „Ismail Ax”, és hat órán belül több mint 300 webes naplóbejegyzés keletkezett a témában. Az önkéntes kutatók számos teóriával előálltak, amelyekkel a titokzatos és hallgatag koreai diák lehetséges motívumait igyekeztek megmagyarázni.
Az értelmezések során az egyik legtöbbet idézett forrás a Korán volt, amely Ábrahám (arabul: Ibrahim) pátriárka idősebbik fiát, Ismáelt Iszmail néven említi. Az Ábrahám és szolgálója, Hágár kapcsolatából született fiút általában a muszlimok pátriárkájának tekintik, hasonlóan ahhoz, ahogy Izsákot a zsidóság ősatyjának. Bár az Ábrahám családjával kapcsolatos történetekben azonosak a szereplők, a Korán beszámolója számos ponton eltér a Biblia leírásától. A muszlimok úgy tartják, hogy amikor Isten fia feláldozását kérte próbaképpen Ábrahámtól, a pátriárka Izsák helyett Iszmailt vitte fel a Mórija hegyére, ahol fejszével (nem pedig a bibliai történetben szereplő késsel) készült fiát feláldozni. A tradíció szerint innen ered a két testvér, és a tőlük származó két nép mai napig tartó ellenségeskedése. Iszmail ettől kezdve ke-reste az alkalmat, hogy bosszút álljon öccsén, aki helyett neki kellett volna meghalnia. A Korán tartalmaz egy történetet is, miszerint Ibrahim prófétát annyira feldühítette az, hogy kortársai a szülőföldjén még mindig bálványokat imádnak, hogy a helyi pogány templomban egy fejszével szétvagdalta a szobrokat.
Szeptember 11-e után érthető, hogy az ilyen súlyos bűncselekményekkel kapcsolatban sokan felvetik a terrorizmus lehetőségét. A hivatalos híradások szinte semmit nem árulnak el Cho Seung-Hui világnézetéről, még kevésbé esetleges vallási hovatartozásáról. Az internetes naplóírók azonban a tetovált felirat kapcsán azt firtatják, hogy Cho titokban szimpatizált a muszlim radikálisok nézeteivel. Mi van akkor, ha Ibrahim és Iszmail koránbeli történetéből az olvasta ki, hogy a hitetlenek ellen neki is fegyvert kell ragadnia? Vagy Iszmail félbemaradt áldozatát neki kell beteljesítenie? A blogírók hangsúlyozzák, nincs bizonyíték arra, hogy az „Ismail Ax” szavak valóban a Koránra utalnak, ám tény: a támadásra pontosan azon a napon került sor, amelyen a világon mindenütt a holokauszt áldozataira emlékeztek. Cho áldozatai között egy, a vészkorszakot tinédzserként túlélt izraeli professzor is volt.
A koreai diák a lövöldözés előtt írt üzenetében a „gazdag gyerekeket” és „képmutatókat” okolja, akik miatt tettét elkövette. A szociális okok azonban aligha játszhattak szerepet a gyilkosságban, hiszen Cho családja jól szituált középosztálybelinek számít, a gyerekeket a legjobb amerikai egyetemekre járatták. Nővére, Sun Cho a Washington Post értesülése szerint 2004-ben végzett közgazdász szakon a világhírű Princeton Egyetemen, és jelenleg az amerikai külügyminisztérium (!) személyzeti kérdésekkel foglalkozó szerződéses alkalmazottja. A nyolcoldalas búcsúüzenetet a hatóságok nem tették közzé, így nem derült fény arra, hogy kikre gondolt Cho „gazdag gyerekek” és „képmutatók” alatt.
Meglehet, hogy lapzárta után további információk és magyarázatok látnak napvilágot a megdöbbentő tömeggyilkosságról. Ám az is lehet, hogy nem, hiszen miután az interneten elkezdtek keringeni a teóriák az esetleges iszlám kapcsolatról, szinte varázsütésre a legtöbb amerikai nagy hírügynökség és televízió törölte anyagaiból a gyilkos karjára tetovált feliratra vonatkozó tudósítást.


Nincs magyarázat még a gonosztettre
Fotó: AP