Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Angela Merkel
Templomból az unió élére

Angela Merkel német kancellár asszonyt a Forbes magazin 2006-ban a világ legbefolyásosabb asszonyának választotta. Pedig az ötvenhárom éves fizikus-politikus, aki az egykori NDK-ban, református lelkészcsaládba született, nem kifejezetten feminista. A német vaslady, akiről még homoszexuális pletykák is keringtek férfias viselkedése miatt, valójában meglehetősen konzervatív. Sőt: jóvátehetetlen történelmi véteknek tartaná, ha a kereszténységet mint alapértéket kihagynák az Európai Alkotmányból.


Fotók: AP

Angela Dorothea Kasner 1954-ben született Hamburgban. Apja Horst Kasner, a Berlintől északra fekvő Templin város református lelkésze volt. Angela hetedik évében járt, amikor 1961-ben felhúzták a vasfüggönyt Németország közepén. Anyja, Herlind akkor heves zokogásban tört ki, a kislány így szerezte első, mélyreható élményét a politikáról, s ezt követően huszonhárom évet kellett várnia ahhoz, hogy ismét az ország nyugati felére tehesse a lábát.
Angela egykeként nőtt fel, és lelkészgyerek lévén hamar megtanulta a két legfontosabb leckét: amit otthon hall, arról az iskolában mélyen hallgatnia kell, továbbá származása miatt mindenkinél jobbnak kell lennie ahhoz, hogy előrejuthasson. Volt osztálytársai szerint, noha jó tanuló volt, nem volt stréber, nem tűnt fel, és mindig a tanterem hátsó soraiban foglalt helyet. Jól ismert pókerarca ma is gyakran megfigyelhető, ha stresszes állapotban van.
Angela a lipcsei egyetemen szerezte meg fizikusi diplomáját. Ekkor még távol állt tőle az aktív politizálás, de elégedetlen volt az őt körülvevő viszonyokkal. Saját környezetében is világosan láthatta, hogy az NDK milyen reménytelenül le van maradva a Nyugat mögött. Egészen a fal leomlásáig kerülte a feltűnést. 1989 őszén csatlakozott egy főleg egyházi ellenzékiekből verbuválódott párthoz. Néhány héten belül a párt szóvivője lett, majd 1990 tavaszán az első szabadon választott NDK-kormány helyettes szóvivőjeként tündökölt. Pártjuk a német egység létrejöttekor beolvadt a CDU-ba (Kereszténydemokrata Unió), de ami még ennél is fontosabb: felfigyelt rá Helmut Kohl. A politikusnak kapóra jött a fiatal, tehetséges nő az ország keleti részéből, akinek nem utolsósorban garantáltan tiszta a múltja. Angela ez idő tájt ment feleségül Ulrich Merkelhez, akitől bár hamarosan elvált, ám vezetéknevét azóta is viseli.