Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 15. szám, 2007. április 13

Arcok

Major Nóra
Angela Merkel
Templomból az unió élére

Angela Merkel német kancellár asszonyt a Forbes magazin 2006-ban a világ legbefolyásosabb asszonyának választotta. Pedig az ötvenhárom éves fizikus-politikus, aki az egykori NDK-ban, református lelkészcsaládba született, nem kifejezetten feminista. A német vaslady, akiről még homoszexuális pletykák is keringtek férfias viselkedése miatt, valójában meglehetősen konzervatív. Sőt: jóvátehetetlen történelmi véteknek tartaná, ha a kereszténységet mint alapértéket kihagynák az Európai Alkotmányból.


Belföld

H. Balogh Zsolt
Beszáll vagy kiszáll?
Titokzatos konfliktus a koalícióban

„Legalább elvi kérdésről szól a vita, nem úgy, mint Medgyessy idején Csillag István gazdasági miniszter kapcsán” - értékelte fejlődésként egy szocialista tanácsadó a legújabb keletű koalíciós konfliktust az MSZP és az SZDSZ között.


Szobota Zoltán
Kamikaze kormányfő
Interjú Debreczeni József közíróval

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is koszorút helyezett el Antall József néhai miniszterelnök születésének 75. évfordulóján Budapesten a Fiumei úti sírkertben. Az egykori kormányfő megítélése máig ellentmondásos: jóakarói a rendszerváltás áldozataként, bírálói a radikális változások kerékkötőjeként tekintenek rá.


Piros Péter
Űrbiznisz
Készül hazánk Szilícium-völgye?

Tizenhatmilliárdos űripari beruházásra kerül sor ebben az évben Magyarországon, az erre épülő uniós támogatások pedig ennek többszörösei is lehetnek. A technológiai és tesztközpont megépítése következtében a tervek szerint a régió centrumává válhatunk, sőt, az ipar más területein is robbanásszerű fejlődés bontakozhat ki.


Hajdú Sándor
Fegyverkezés itthon
A Kalasnyikov az alvilág kedvence

Magyarországon - a többi országhoz képest - viszonylag könnyű fegyverhez jutni. Ennek ellenére csupán ezrelékekben mérhető azoknak a száma, akik legális úton szerzett „harci eszközzel” hajtanak végre bűncselekményt. Az illegális lőfegyverek számáról a rendőrségnek csak hozzávetőleges adatai vannak, annyi azonban bizonyos, hogy számuk sokszorosa a nyilvántartott pisztolyoknak, puskáknak és sorozatlövőknek.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Bagyarik Cecília
Biojövő
Alkohol és kukoricaolaj vár az autóinkra

Hamarosan nemcsak a TESCO gazdaságos étolajat illegálisan autójukba töltő honfitársaink mondhatják el magukról, hogy tettek valamit kőolajfüggőségünk csökkentése érdekében, hanem mi is, akik nemsokára törvényesen tankolunk majd alkoholt vagy repceolajat járgányunkba. Ha a tagállamokat nem sikerül időben rávenni az átállásra, az EU energiaimportja 2010-re a mostani 50 százalékról 70 százalékra emelkedhet.


Széchey Noémi
ENSZ-riadó
Új jelentés a felmelegedésről

Politikai csatározások áldozatává vált az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága (IPCC) által készített jelentés összefoglalója. A független tudósok által kiadott jelentést csak éjszakába nyúló egyezkedések eredményeképpen fogadta el a testület, mivel a dokumentum első változata túl határozottan állította, hogy a globális felmelegedést az ember okozza.


Földvári Katalin
Trágyából áram

Az új energiaforrások felfedezése olyan, mintha az arany ott bújna a lábunk alatt. Ha észrevesszük, bebiztosíthatjuk a jövőnket - állítja Manfred Spira bioenergetikai szaktanácsadó.


Gyurácz Ottilia
Terjed a munkahelyi szex
A férfiakra vizuálisan kell hatni

„A nők csak a fajfenntartásra jók” - közölte sommásan beosztottaival egy hazai multicég családos vezetője, aki kollégáihoz hasonlóan minden alkalmat megragad arra, hogy flörtölhessen a munkahelyén. Egyre több szakmában igaz, hogy a kolleginák előmenetele a legkevésbé függ a szakmai teljesítménytől, sokkal inkább a külső adottságoktól. Jó példa egy egyedülálló hölgy esete is, aki első munkahelyén azért lehetetlenült el, mert nem engedett főnöke csábításának, a másik helyen meg azért, mert nem vett részt a közös banzájokon. Sajnos ma már a hölgyek többsége alámegy a munkahelyi „elvárásoknak”, hisz a pénz nagy úr, a luxus még nagyobb.


Hit és értékek

Morvay Péter
A gyávaság új rémtetteket szül
Aggasztó tendencia Európában: ne emlegessük a múltat

Izraelben és világszerte április 19-én emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól. Az idei megemlékezés előtt néhány nappal jelent meg a brit oktatási minisztérium jelentése, amely szerint Nagy-Britanniában egyre több tanár hagyja ki a tananyagból a holokauszt témáját, mivel nem akarják megbántani a muszlim diákok érzékenységét. Márciusban Németországból érkezett hír arról, hogy egy berlini rendőrakadémia hallgatói megtagadták, hogy tanóra keretében megemlékezzenek a második világháborús zsidóüldözésekről. A téma iránti közömbösség és passzivitás más európai országokban is növekszik, miközben a fiatalokat az interneten keresztül igényesen kivitelezett antiszemita, holokauszttagadó honlapok százai veszik célba.


Morvay Péter
Megfordított holokauszt

Randolph Braham, a City University of New York professzora a holokausztkutatással foglalkozó Rosenthal Intézet igazgatója. Harminckilenc könyvet írt és szerkesztett a holokauszt témájában; a legutóbbi - A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája - márciusban jelent meg.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Egyelőre nincsenek politikai ambícióim
Interjú Schmidt Máriával

Lesújtó véleménnyel van a kormányzatról, a reformokat csak pénzbehajtásként tudja értelmezni, és úgy véli, a magyarok rosszkedvű polgárai egy mindinkább leszakadó hazának. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy mindezek ellenére csak 2010-ben lesz kormányváltás. - Nem Orbán Viktor személye a lényeg. A magyar politikai élet egyik abszurditása, hogy az ellenzéknek nagyobb szerepet próbálnak tulajdonítani, és a felelősségét nagyobbnak akarják láttatni, mint amekkora valójában. 2002 óta szocialista-szabad demokrata koalíció vezeti az országot, minősíthetetlen eredménnyel: padlóra küldték a gazdaságot, az ország éllovasból a legutolsók közé csúszott az Európai Unióban. Elfogyott a bizalom, az emberek rosszkedvűek. Ezért fölösleges úgy beszélni, mintha az elmúlt hónapokban az ellenzék játszotta volna itt a vezető szerepet. Gyurcsány Ferenc kiemelt felelőssége nem kerülhető meg.


Tihanyi Péter
A Tanú vallomásai
Kállai Ferenc a heroikus mondatokról, a katarzis hiányáról, bűnbocsánatról és a jövőről

- Mostanában a betegség fiziológiailag és biológiailag kicsit megvisel, illetlen, megalázó módon szobafogságra kényszerít. Így több időm van figyelésre és elemzésre. A megélt idő, a kor egy kontrollt tett a szemüvegem elé. Szép ez a napsütés, de majdhogynem azt mondom, hogy szinte már az évszakok is ellopják tőlem a szépség, az öröm felét. Nehezebben jönnek ki a számon az ezekhez hasonló a heroikus mondatok: „Ó, milyen csodálatos az élet!”


Külföld

Kulcsár István
Ukrán narancs
Forradalom után polgárháborús patthelyzet Kijevben

A húsvétvasárnapra virradó éjszaka elmondott beszédében Viktor Juscsenko kijelentette: honfitársai kötelessége, hogy vele együtt űzzék ki a templomból a farizeusokat és a pénzváltókat. Az előbbin az ukrán elnök a parlamentet, az utóbbiakon a „hatalom bitorlására törekvőket”, vagyis politikai ellenfeleit értette, nevezetesen Viktor Janukovics miniszterelnököt és híveit, azokat, akik ellenszegülnek a verhovna rada (a legfelső tanács) feloszlatásáról szóló elnöki rendeletének.


Lukács András
Francia kampányfinis
Jobban hisznek Sarkozynek

A franciaországi elnökválasztási kampány finisében egyik francia elnökjelöltnek sem kell a szomszédba mennie egy kis populizmusért: mind Nicolas Sarkozy, mind SÉgolČne Royal kampánya bővelkedik a teljesíthetetlen vagy éppen ellenőrizhetetlen ígéretekben. A választók, úgy tűnik, Sarkozynek hisznek jobban, mivel a jobboldali jelölt két héttel az április 22-én sorra kerülő első forduló előtt növelni tudta előnyét.


Hechs László
Gyilkosokat foglyokért
A brit példára hivatkozik az izraeli baloldal

Fogolycsere hírei borzolják az izraeli közvéleményt. Az izraeli baloldal ugyanis, fellelkedesve a módon, ahogy London elérte a brit túszok elengedését, most azt követeli a kormánytól, hogy szakítva az eddigi gyakorlattal, bocsásson szabadon olyan palesztin terroristákat is, akiknek a kezéhez vér tapad.


Németh Csillag
A damaszkuszi úton
Bush ellenfelei Amerika ellenségeivel barátkoznak

Egymásnak adják a kilincset Damaszkuszban amerikai demokrata párti vezetők, akik a Bush elnök által a „gonosz tengelyének” minősített Szíria látványos felkarolásával tiltakoznak a washingtoni külpolitika ellen. Nancy Pelosi nem érte be azzal, hogy ő az amerikai képviselőház első női házelnöke, hanem újabb ambiciózus célt tűzött ki magának: békét csinál a Közel-Keleten. Az önjelölt „békenagykövetként” fellépő házelnök ráadásul Izrael nevében olyan üzenetet adott át a szír elnöknek, mely nem hangzott el az izraeli miniszterelnök szájából.


Online

Szeszmentes város

Szeszmentes marad a jövőben is az immár százéves Bourneville nevű brit városka: lakosai elérték, hogy nem nyithat italboltrészleget egy áruházlánc. Bourneville-t a kvéker vallású csokoládémogul, George Cadbury alapította gyári munkások számára az 1900-as évek elején.


Molnár Lajos nem gyilkos

Saját felelősségére távozott a szentesi kórházból az a 67 esztendős mindszenti férfi, aki egy mentőautóban vesztette életét Hódmezővásárhely és Szentes között.


Lesújtó adatok a magyar diákokról

A magyar diákok 20-30 százaléka nem érti az elolvasott szöveget, ők a kétszer 45 perces teszten feldolgozott nyolc szöveghez feladott kérdésekre gyakorlatilag nem tudtak válaszolni - ismertette a Figyelőnet az országos kompetenciamérés adatait.


Futkosó vár a futóra

Elismerte bűnösségét Tim Montgomery: a 100 méteres férfi síkfutás 2005 decemberében visszavonult korábbi világcsúcstartója ellen sikkasztás és pénzmosás gyanújával folyik eljárás. 


Kevés az osztrák szaki

Egyre aggasztóbb a szakmunkáshiány az osztrák kis- és középvállalati szektorban. A bécsi gazdasági kamara adatai szerint a 90 ezer cégtől összesen 24 ezer szakmunkás hiányzik.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Ukrajna szégyenkezik

Verka Szergyucska, ukrán transzvesztita képviseli hazáját Helsinkiben az Eurovíziós Dalfesztiválon a nézők szavazatai alapján, ám számos honfitársa felháborodottan tiltakozik a sztár fellépése ellen, mert szerintük lejáratja az országot.


Justin tévéje

Egy 23 éves amerikai fiatalember magára szerelt egy kamerát, és a nap 24 órájában élete minden mozzanatát közvetíti az interneten keresztül. „Azért indítottam el a Justin-tévét, mert úgy gondoltam, hogy fantasztikus lenne, ha az emberek láthatnák: milyen is Justinnak lenni”


Szülinap ötmillióért

Egy exkluzív New York-i játéküzlet 4,6 millió forintnál kezdődő áron rendez bulit tinédzsereknek, amelynek során az ünnepelt és a meghívottak saját maguk által megálmodott, mesterszabók által megvarrt ruhákban parádézhatnak.


Többet árt, mint használ

Egy új tanulmány szerint a fogyókúrás programok nagy része semmilyen eredményre nem vezet, ugyanakkor különböző betegségek kialakulásának veszélyével járhat.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A piramisok titka

Megoldódni látszik a világ egyik legnagyobb építészeti talánya, Kheopsz fáraó piramisának építése. Az új elmélet szerint a piramist nem kívülről felhúzott rámpa vagy csigák és daruk segítségével építették,


A brit tanárok harmada narkotikumokhoz nyúl a stressz miatt

Nagy-Britanniában minden harmadik tanár fordul alkoholhoz, kábítószerekhez, vagy dohányzik az őt ért stressz miatt. Sokuk ráadásul nem táplálkozik megfelelően. Egy országos szervezet kutatása szerint a függőségek mellett az sem ritka, hogy egy pedagógus öngyilkosságot követ el.


Rossz elvtárs a nagycsaládos

Kizártak a Kínai Kommunista Pártból és elbocsátottak az állásából egy ötgyermekes kínai tisztviselőt, aki súlyosan megsértette a születési számok alacsonyan tartását előíró állami családtervezési szabályokat - közölte egy pekingi állami napilap.


Tengeri temető

Megkezdte működését a helyhiánnyal küzdő HongKong első hivatalos tengeri temetője - jelentette be a helyi kormányzat vasárnap. A várostól másfél kilométernyi távolságra található egyik sziget közelében szombat délután tartották az első temetést. 


Szabadidő

Sz. M.
Bakancsban a Bakonyba

A Bakony északi része a maga érintetlenségével kiváló hely egy nyugodt hétvégéhez. A legfőbb vonzerő itt maga a természet, a vadregényes táj.


Sz. M.
Sajtos brokkoli

A brokkoli a karfiol rokona, a Földközi-tenger vidékéről - valószínűleg Ciprus szigetéről - származik. Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát, virágzatát fogyasztjuk: a brokkolinak nemcsak rózsája, hanem szárának egy része is ehető. A legfinomabb zöldségfélék egyike, ráadásul rendkívül egészséges: energiatartalma alacsony, rostokban gazdag, kitűnő C-vitamin-, folsav- és béta-karotin-forrás! A megszokott párolt zöldborsó és sárgarépa helyett brokkolit is tálalhatunk köretként, de felhasználása sokrétű - készíthetünk belőle levest, egytálételt, de salátát is.


Színes

Duma Plaza

Első a pihenés, aztán a szórakozás! (ismeretlen magyar fiatal)


-Slaza-
Cirkusz

A pénztárosnő egy műanyag kerti székben ült - ebben a helyzetben döfték át hatszor a fejét. A visítás mégis akkor tört ki, amikor berohantak a púpos tevék.


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Karikatúra
Tovább a cikkhez >>>

kohnbandi
Fizetett hirdetés

Karrier! Kimagasló fizetés! Garantált sajtó! 2006 óta nem teljes körű állami feladatokat ellátó kormány megbízásából keresünk KORMÁNYSZÓVIVŐT


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 15. szám - 2007. április 13-19.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Támad az APEH
Tízezer vagyonosodási vizsgálat

Újra virágkorát éli az offshore cégek alapítása, beindult a vagyonmentés, kézzel fogható a pánikhangulat. Nem véletlenül, hiszen az APEH szinte „rászáll” a vagyonosokra: az idén 10 ezer vizsgálatot tervez elindítani ellenük.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>