Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Helyére tenni a forintot

Veres János pénzügyminiszter szerint a piac majd a helyére teszi a forintot. Veres véleménye szerint az MNB és a jegybank nagyon szorosan együttműködik az árfolyamváltozás kérdésében. Mint mondta, nem jó, ha árfolyamügyben a pénzügyminiszter nyilatkozik, ezért a fentieken túl mást nem is akar mondani. Arra azért emlékeztetett, hogy Magyarországon a jelenlegi forintárfolyamot alapvetően Szlovákia közelsége, az ott bekövetkezett árfolyamváltozások befolyásolják.

Ferihegy: újra sztrájk

Munkabeszüntetést tartanak a Ferihegyi repülőtéren üzemanyag-kiszolgálást végző RÜK Kft. dolgozói szombaton 11-18 óráig. A járatok már kedden is némi késedelmet szenvedtek, amikor a földi kiszolgáló tevékenységet végző Celebi GH Kft. dolgozói tüntettek. A szóvivő szerint nem volt nagy fennakadás, a munkabeszüntetés összesen 22 járatot érintet, és 30 percnél sehol sem volt nagyobb késés. Szombaton a RÜK Kft. dolgozói követelik majd munkabeszüntetésükkel bérük 15-18 százalékos emelését.

Fejletlen a banki kultúránk

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérései szerint a magyar felnőtt lakosságnak 74 százaléka rendelkezik banki kapcsolattal. Ez az arány lényegesen alacsonyabb a nyugat-európai átlagnál, de régiónk több országában is fejlettebb a lakosság banki kultúrája, mint nálunk. A legnépszerűbb banki termék továbbra is a folyószámla. A felnőtt magyar lakosság kétharmada vesz igénybe ilyen szolgáltatást, ezzel szemben csak a lakosság 53 százaléka rendelkezik a folyószámlájához kapcsolódó bankkártyával.

Gyorsteszt élelmiszerekhez

Amerikai vegyészek gyorstesztet készítettek annak megállapítására, hogy egy látszólag tökéletes gyümölcs, hal- vagy hússzelet romlott-e vagy sem. A romlottsági teszt hasonlóan működik egy terhességi teszthez; egy kis csövet kell a vizsgált anyagba dugni, egy percet várni, majd megnézni, hogy milyen színűre váltott a cső. A laboratóriumi kísérletek 90 százalékos pontosságot mutattak. A tudósok úgy vélik, hogy 2-3 éven belül már ott lehet az áruházak polcain a rudacska.

Kóka: ne legyen elvárt adó

Kóka János gazdasági miniszter azt javasolta a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és helyette semmilyen új adónemet. Ehelyett az ellenőrzési és behajtási módszereket kívánja erősíteni. Azoknál a cégeknél pedig, amelyek a bevételük 2 százalékánál kisebb nyereséget mutattak ki, az APEH számára többlet adatszerzést biztosítanak. A többlet adatgyűjtés ugyanakkor nem járna többlet adminisztrációval a cégek részéről.

Kína euróval fizet az iráni olajért

A világgazdaság csodája: Zhuai Zhenrong, az iráni nyersolaj legnagyobb kínai vásárlója euróval fizet a múlt év vége óta az iráni olajért. A kínai állami vállalat, mintegy napi 240 ezer hordó olajat vásárol. Kína olajszükségletének 12 százalékát elégíti ki iráni nyersolajból. Irán már hónapokkal ezelőtt közölte, hogy vevőinek több mint fele már nem dollárban egyenlíti ki a nyersolajszámlát. A váltást devizatartalékai változatossá tételével indokolta. A dollárról való átállás azonban élénk érdeklődést kelt a valutapiaci kereskedők körében most, miután kiéleződtek a két állam között az atomprogram miatti feszültségek.

Változik a BUX és a BUMIX

Megváltozik két hazai tőzsdeindexünk, a BUX és a BUMIX összetétele. Négy új részvénysorozatot, a Danubius, az Econet, a Pannonplast és a Rába papírjait vezetik be a BUX kosarába, miközben a jelenleg indextagsorozatok közül egyetlen társaság részvényei sem kerülnek ki onnan. A BUMIX-ban az Elmű helyét a Graphisoft Park részvényei veszik át. Az új összetételű BUX és BUMIX kosarak 2007. április 2-ától lépnek életbe.

Kinevezték Karvalits Ferencet

Megkapta kinevezését Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke. Az alelnök - aki a Monetáris Tanács tagja is lesz - az MNB monetáris politikai és közgazdasági, a piaci műveletek és statisztikai területet felügyeli majd. A korábbi alelnök, Szapáry György mandátuma február 21-én járt le. Az alelnök első meghallgatásán követendőnek nevezte az inflációs célkövetés rendszerét és hitet tett a jegybank politikai függetlensége mellett. Karvalits Ferenc ezt megelőzően az FHB Jelzálogbank igazgatóságának elnöke volt.