Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 13. szám, 2007. március 30

Arcok

Kiss Tünde
Nincs, aki forrón szereti
Tony Curtis

Kétséges, hogy megéri-e nyolcvankettedik születésnapját a leghíresebb magyar származású filmsztár. Tony Curtis halálos beteg, decemberben kis híján elvitte a tüdőgyulladás, ráadásul vastagbélrákja és izomsorvadása is van. A család szívét már az örökség iránti aggodalom tölti el.


Belföld

Hubert József
Balek vagy terrorista?
Bíróság előtt a „koktélgyáros”

Március 13-án egy tinédzsert tartóztattak le Budapesten a rendőrök: a tizenkilenc éves fiú bevallottan Molotov-koktélok gyártásához halmozott fel közel száz darab ásványvizes üveget, rongydarabokat, két liter benzint. P. György tárgyalását a hét elején tartották. Ha a bíróság végül terrorcselekmény előkészületében találja vétkesnek, akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Piros Péter
Munkaképtelenség
Válogatott megpróbáltatások álláskeresőknek

Meseszerű fordulatot vett egy magyar munkanélküli férfi helyzete, miután a sajtó több képviselőjének küldött levelet az újpesti munkaügyi központban uralkodó állapotokról. H. Ferenc állítja: az illetékes osztályok még telefonon sem kommunikálhatnak egymással a pénzhiány miatt. A váratlan segítség egy minisztériumi telefonnal érkezett.


Dittel Szilvia, Pécsi Tibor
Fordulat Képíró-ügyben
Deportált is a háborús bűnös

Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, hogy véget ért a háborús bűnökkel vádolt Dr. Képíró Sándor volt csendőrszázados (kis képünkön) ellen indított eljárás. A Fővárosi Bíróság végrehajthatatlannak nyilvánította azt az 1944-es ítéletet, amelyben a volt tisztet hűtlenséggel vádolták és tíz évre elítélték. Röviddel később azonban a Legfőbb Ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ügyben. Dr. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója többek között emiatt érkezett a hét elején Magyarországra.


Szobota Zoltán
Balhitek
Új egyházpolitikával próbálkozik a kormány

Új baloldali egyházpolitikát hirdetett meg Csepregi András, a kormány egyházügyi refe-rense a héten megrendezett Vallás és társadalom című fórumon. A szintén meghívott Szili Katalin házelnök és Erdő Péter bíboros jól láthatóan nem értettek egyet helyzetértékelésével és javaslataival.


Sebestyén István
Drága gyermekem
Magyar, német, székely családok nevelési kiadásai

30 millió forint - átlagosan ennyibe kerül Magyarországon egy gyermek felnevelése a születéstől az esetleges egyetemi tanulmányok befejezéséig. A viszonyítás kedvéért igyekeztünk bekukkantani egy németországi és egy erdélyi család életébe is: vajon az ő fizetésükhöz viszonyítva mekkora teher a gyermeknevelés?


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Becski Leonóra
Régi újra szabva
2007 tavaszi-nyári divat

Az elmúlt évek egyediségre való törekvése és színes kavalkádja után a divat új vizekre evezett, már ami a külsőségeket illeti. Az egyediségre való törekvés most is jelen van, ám a folyamatok a visszájára fordultak. Az eddigi divatra oly jellemző aprólékos kézművesség és a stílusok keverése helyett idén az egyszerűség és a lezserség hirdeti a különlegességet, az újszerűt.


Gazdaság

Kovács Klára
Kék Áramlat kontra Nabucco

Kül- és belföldről egyaránt megtámadták Gyurcsány Ferencet, miután Putyin elnöknél tett látogatása során hitet tett az orosz Kék Áramlat gázvezeték mellett. Kritikusai szerint ezzel Gyurcsány nemcsak a konkurens Nabucco gázvezetéket, hanem az EU energiapolitikáját is elutasította. A probléma csak az, hogy a Nabucco még a tervek szintjén sem létezik.


Török Flóra
Shopping karosszékből
Pénzügyi kultúra: online vásárlás

Egy felmérés szerint több mint 627 millió ember vásárolt már interneten, vagyis a föld minden tizedik lakója tudja, mit jelent „online shoppingolni”. A legnépszerűbb interneten vásárolt termékek a könyvek, a videojátékok és a repülőjegyek.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Vagyim Arisztov
Fel nem robbant bombák
Az új kelet-nyugati konfliktus orosz szemmel

Több mint egy hónap telt el Vlagyimir Putyin Münchenben elmondott beszéde óta, azóta is nem kevés találgatásra adva okot, vajon mi válthatta ki és mit is akart jelenteni. A nyugati média azonnal a hidegháború újjáéledését emlegette, mondván: Oroszország ráébredt ereje nagyságára és kesztyűt dob a Nyugatnak.


Széchey Noémi
Készül a védelmi rendszer
O’Reilly tábornok az európai rakétatelepítésről

Patrick J. O’Reilly dandártábornok, az amerikai Védelmi Minisztérium rakétavédelmi ügynökségének igazgatóhelyettese Magyarországra látogatott, hogy tájékoztassa a magyar honvédelmi és külügyi szerveket az Egyesült Államok Európába tervezett rakétavédelmi rendszerével kapcsolatosan. A látogatás keretében szervezett sajtótájékoztatón April H. Foley amerikai nagykövet asszony elmondta, hogy Irán részéről valós és egyre komolyabb veszély fenyegeti az Egyesült Államokat és szövetségeseit, ezért a tervezett rakétavédelmi rendszer alapvető fontosságú a számukra. A nagykövet asszony kiemelte, hogy kizárólag védelmi, és nem támadó rendszerről van szó. Washington számára fontos, hogy folyamatos és átlátható tájékoztatást adjon valamennyi szövetségesének a rakétavédelmi rendszerre irányuló tervekkel kapcsolatban.


Bagyarik Cecília
Új vallás
Miért küzdenek a környezetvédők?

Sokakat sikerült meglepnie Václav Klaus cseh államfőnek az amerikai törvényhozáshoz írt véleményével. Szerinte ugyanis a környezetvédelem olyan ideológia, amely megpróbálja felváltani „az emberiség szabad és spontán fejlődését az egész világ valamiféle központi megtervezésével”. Úgy véli, hogy jelenleg a szabadságot, a demokráciát, a piacgazdaságot és a jólétet ezek a csoportok veszélyeztetik és nézeteik leginkább egy új vallásnak tekinthetőek.


Hit és értékek

Márványi Péter
Árokásás Erdélyben

Egy új uniós tagállamban általában komoly kérdés, ki kit képvisel az Európai Parlamentben, de ami most a romániai magyarság körében a választások körül zajlik, alaposan túlnő az uniós kereteken. A Tőkés László fémjelezte egyik, és a Markó Béla nevéhez köthető másik oldal most először ütközik meg frontálisan. Az EU-választások őszre tolódtak ugyan, de a belpolitikában kialakult iszapbirkózás sajnos az egész erdélyi magyarságot besározza.


Morvay Péter
Kiűzetés az unióból
Nincs helye a zsidó–keresztény örökségnek az Egyesült Európában

Aposztáziával és önfeladással vádolta meg a pápa az Európai Unió vezetőit, miután az ötvenedik évfordulóra kiadott berlini nyilatkozatból kihagytak minden vallási utalást. XVI. Benedek szerint „Európa eltűnhet a történelemből”, ha nem változtat individualista magatartásán. A pápa nem véletlenül fogalmazott ilyen élesen: három éven belül immár másodszor vallottak kudarcot azok a törekvések, amelyek Európa alapértékei közé szerették volna felvenni a zsidó-keresztény örökséget. 2004-ben az alkotmánytervezet szövegéből törölték a kereszténységre való utalást, most pedig már a vallás szó is feketelistára került. A formálódó új, szövetségi Európa - ma úgy tűnik - világi-ateista birodalom lesz, amely új önazonossága érdekében kész akár múltját is átértékelni. Pedig az alapítók többsége számára a kontinens zsidó-keresztény múltja megkérdőjelezhetetlen tény volt. „Az igazi választóvonal Európa és Ázsia között nem holmi hegylánc, nem holmi természetes határ, hanem egy hit- és eszmerendszer, amit Nyugati Civilizációnak nevezünk” - mondta az Egyesült Európáról elmondott híres beszédében Winston Churchill (képünkön). Az 1947-ben a londoni Royal Albert Hallban elhangzott üzenetében a volt brit miniszterelnök egy honfitársa, Gordon Sewell író szavait idézve azt mondta Európa gyökereiről: „E kultúra gazdag szövetében sok szál van; a héber istenhit; a részvét és a megváltás keresztény üzenete; a görögök igazság-, szépség- és jóságszeretete; a rómaiak jogi lángelméje. Európa szellemi fogalom. De ha az emberek nem tartják többé észben ezt a fogalmat, nem érzik értékét a szívükben, akkor el fog halni.”


Külföld

Pátkai Mihály
Kész csapás
Katasztrófába sodorta Zimbabwét Robert Mugabe elnök

Véget érhet Robert Mugabe 27 éve tartó diktatúrája Zimbabwében. A nemzetközi figyelem középpontjában a Mugabe politikai jövőjéről szóló éles vita és az ellenzéki aktivistákkal szembeni állami hajtóvadászat áll, de egy ennél sokkal szörnyűbb humanitárius katasztrófa is fenyeget: az országot sújtó aszály és az erőszakos farmelkobzások miatt az idei gabonatermés kétharmada odaveszett.


Hechs László
Ellenségem ellensége
Felmelegített szaúdi béketerv

Irán a hétvégén egyhangúlag elfogadott új, politikai, gazdasági és katonai szankciókat is tartalmazó biztonsági tanácsi határozat nyomán sem változtat fenyegető magatartásán. Igaz, a síita államot Mahmúd Ahmadinezsád elnök nemrég olyan vonathoz hasonlította, amelyből kiszerelték a féket. Teherán inkább élezni igyekszik a Nyugattal való konfrontációt, ennek egyik jele a brit tengerészgyalogosok elfogása (az incidensről lásd külön írásunkat a 9. oldalon). A politikai eszközök Irán megállítására egyre inkább kimerülni látszanak. Amerika ismét a régi - már többször kudarcot vallott - receptjét vette elő arra, hogy pacifikálja a térségben a helyzetet: újabb területi engedményeket kért Izraeltől, cserébe az Iránnal vallási okokból szemben álló arab államok elismerését kínálva.


Németh Csillag
Atomtúszok
Brit tengerészgyalogosok Ahmadinezsád börtönében

Az iráni Forradalmi Gárda hírhedt börtönében hallgatják ki azt a tizenöt brit haditengerészt, akiket Teherán kémkedéssel vádol. Nagy-Britannia GPS-adatok alapján tagadja a vádakat, mondván, hogy katonái iraki felségvizeken tartózkodtak, amikor elhurcolták őket. Teherán kémkedés vádjával bíróság elé akarja állítani a brit katonákat. A kémkedésért az iráni törvények szerint halálbüntetés jár. Tony Blair brit kormányfő szerint „nagyon súlyos helyzet” áll elő, ha nem engedik szabadon a tengerészgyalogosokat.


Hetek-összeállítás
Szabad a verés
Bírósági ítélet a Korán alapján

Heves vitákat váltott ki egy német bírónő határozata, amelyben a Koránra hivatkozva elutasította egy muzulmán asszony azonnali válás iránti kérelmét. A marokkói származású feleség azért adta be a válóperi keresetet, mert férje rendszeresen verte, később pedig életveszélyesen megfenyegette. A bírónő a határozat indoklásában arra hivatkozott: a Koránon alapuló marokkói kultúrában nem ritka, hogy a férj testi fenyítést alkalmaz a feleségével szemben.


Rimaszombati Andrea
Éljen és virágozzék

Euroszkeptikusok pedig nincsenek: „Minket, az Európai Unió polgárait boldogsággal tölt el Európa egyesítése” - ezzel a felhőtlenül és alaptalanul optimista kijelentéssel kezdődik az unió 50. évfordulójára elfogadott Berlini Nyilatkozat. A helyenként a pártkongresszusi kommünikék - tévedhetetlenséget sugalló - stílusában fogalmazott dokumentum legfontosabb üzenete: a megbukott alkotmány helyett új, népszavazásmentes államközi szerződéssel hoznák létre az új Európát. Ha Merkelék terve megvalósul, 2009-re saját erős elnöke, külügyminisztere és hadserege lenne az Európai Uniónak.


Németh Csillag
A britek kivárnak

Geoff Hoon brit Európa-ügyi miniszter egynapos magyarországi látogatása során a Hetek kérdésére elmondta, hogy nagyon pozitív és konstruktív módon állnak hozzá az alkotmánnyal kapcsolatos mindenféle megoldáshoz, különösen ahhoz, amit a német elnökség alatt fogalmaztak meg.


Online

Running-man

Öt évig és nyolc hónapig volt úton Robert Garside, aki első emberként futotta körbe a földet.


Párizsi csata

Verekedés robbant ki a párizsi Gare du Nord állomáson, ahol mintegy kétszáz fiatal csapott össze a rohamrendőrséggel.


Börtön Berlusconinak

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérte hétfőn Milánóban az ügyész Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőre az úgynevezett SME-perben.


Nem bízunk a focistákban

Nem övezi túl nagy bizalom a labdarúgókat az öreg kontinensen: az európaiaknak mindössze a 24 százaléka bízik nagyon vagy meglehetősen a focistákban.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Beköltözött betörő

Egyéves börtönbüntetést kell letöltenie annak a kínai férinak, aki nemcsak betört luxusvillákba, hanem ott is felejtette magát.


Szúnyoggal a malária ellen

Amerikai tudósok olyan, a maláriával szemben rezisztens génmódosított (GMO) szúnyogtörzset állítottak elő, amelynek jobbak a túlélési mutatói, mint a betegséget hordozó rovaroknak.


Az a jó, ha meleg

A Human Rights Campaign Foundation 2006-ban is elkészítette éves jelentését azokról az amerikai nagyvállalatokról, amelyek a gyakorlatban is egyenlő bánásmódot biztosítanak meleg munkavállalóiknak.


Újraforgatott kivégzés

Újabb, elrettentő részletek derültek ki Daniel Pearlnek, a Wall Street Journal újságírójának kivégzésével kapcsolatosan.


Vonalakkal viccelt

Ötvenhat éves korában elhunyt a Népszabadság karikaturistája, Lehoczki István. Karrierjét még a Ludas Matyinál kezdte 1975-ben.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Titkos főváros

Először tette lehetővé külföldi újságírók számára a Mianmarban hatalmon levő katonai rezsim, hogy látogatást tegyenek az ország új fővárosában


Töményen szeretjük

Egy felmérés szerint egy év alatt 260 millió liter gyümölcslevet fogyasztottunk el. E tekintetben igazán igényesnek bizonyult a hazai közönség, hiszen egyre több 100 százalékos juice és nektár fogy el az üzletekben.


Sherlock Holmes Gyilkolt?

Harry Hudini, minden idők leghíresebb szabaduló művésze exhumálásával kívánnak fényt deríteni arra, vajon gyilkosság áldozata lett-e a néhai illuzionista.


Rakéta-man

Egy svájci pilóta „rakétaemberré” vált egy időre, miután egy pár szárnyat és két repülőgépmotort szerelt a hátára.


Riport

Rokob Tibor
Bűnös vagy áldozat?
Egy nevelőintézeti lány hányatott sorsa

Anna dús, barna haja és izzó kék szeme nem mindenki számára árulja el cigány származását. Nekem azonban sikerült alaposan megismernem az utcán felnőtt tizenhat éves lány múltját. Sokat mesélt gyermekkoráról, családja széteséséről, intézeti kalandjairól. Nem volt nehéz megtalálnom őt, hiszen egy nyereségvágyból elkövetett csoportos rablás miatt a bíróság már több mint egy éve előzetes letartóztatásba helyezte. Ügyében csak tíz hónap után született jogerős döntés: Annát két év hat hónap javítóintézeti nevelésre ítélték. E szerint a lánynak 2008 júniusáig a Rákospalotai Javítóintézetben kellene maradnia, de jó magaviseletének köszönhetően már idén augusztusban szabadulhat.


Sport

Mindenki ebédeljen!

Egy huszadik kerületi házhoz érünk, egy kutya ugat a zsebkendő méretű kertben. Bemegyünk a házba: három gyerek rögtön a nyakamba ugrik, a másik négy visszafogottan pislog. A kétautónyi méretű szobában három ágy húzódik meg, melyeken kilencen (!) alszanak, plusz a nagymama, aki ki tudja, talán a konyhában, egy lócán húzza meg magát.


Szabadidő

S. L.
A 25. sajtófotó kiállításról
szubjektíven

Patinás helyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitották meg nemrég a jubileumi - huszonötödik - Magyar Sajtófotó kiállítást.


Sz. M.
Pirított dióleves és fánk

Íme, bor, sajt és dió, a gasztronómia „édes hármasa” egy levesbe sűrítve.


Színes

Duma Plaza
Tovább a cikkhez >>>

Slaza–Pédzsör
Alulról jött milliárdosok

Szerény József neve ma már szinte egybeforr a Szerény és Társai Generálimpex Rt.-vel. Nem is csoda, hiszen az évi többmilliárd dolláros forgalmat bonyolító konszern nem csupán névadóját, de egyben tulajdonos elnök-vezérigazgatóját is tisztelheti Szerény József személyében. A Heteknek adott interjújában Szerény József a szerény kezdetekről és a felemelkedés titkáról is beszélt.


Környezetbarát erőmű
Tovább a cikkhez >>>

Security
Tovább a cikkhez >>>

Pégé
Feloszlik az MSZP

Gyurcsány Ferenc bejelentette: enged az ellenzék akaratának, lemond miniszterelnöki posztjáról, és azonnali hatállyal feloszlatja pártját. Új parlamenti választásokat nem szükséges kiírni, hiszen vitathatatlan tény, hogy a megüresedett helyeket kizárólag a polgári oldal tudja betölteni.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 13. szám - 2007. március 30 - április 5.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Békevágy rosszkor
Tovább a cikkhez >>>

Igazi botrány
Tovább a cikkhez >>>