Vissza a tartalomjegyzékhez


Miért éppen ő?

„Az SZDSZ-nek nyitni kell új csoportok felé” - bocsátotta elöljáróban válaszának indoklását a párt jelenlegi elnöke, Kuncze Gábor. A magyar liberális pártot előbb 1997 és 1998, majd 2001-től napjainkig irányító politikus úgy vélekedett: utódja egyik legfontosabb feladata annak a rétegnek a megnyerése, akik szerint nem az államnak kell minden problémára megoldással szolgálnia. „Ezért én Kóka Jánost támogatom” - zárta rövidre válaszát.

Pető Iván már számtalan alkalommal letette azt a bizonyos garast, ugyancsak Kóka János mellett. „Egy politikus kritikusan, önreflexíven tekintsen önmagára, és vegye figyelembe mások véleményét. Ezek a tulajdonságok Kóka Jánosban megvannak, míg Fodor Gáborban kevésbé” - érvelt a gazdasági miniszter mellett nem is olyan rég az InfoRádió egyik műsorában az SZDSZ ügyvivője.

„Én Kóka Jánosban látom az esélyt arra, hogy az SZDSZ meg tudjon újulni” - nyilatkozta lapunknak Magyar Bálint. A politikus 1998-ban Kuncze Gábort követte a pártelnöki székben egészen 2000 decemberéig. A volt oktatásügyi miniszter - aki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott, Sándor Klárával közösen jegyzett közel kétszáz oldalas tanulmányban boncolgatta pártja helyzetét - úgy fogalmazott: Kóka János vezetésével a korszerű liberalizmus pártjává válhat a rendszerváltó párt.

„Egyik jelölt mellett sem teszem le előre a voksomat” - ezt már Demszky Gábor mondta lapunknak. A pártot 2000 és 2001 között - az akkori közvélemény-kutatási adatok szerint - egy időre 10 százalék fölé tornászó politikus lapunk kérdésére most úgy fogalmazott: „liberális főpolgármesterként azt szeretném, hogy az a jelölt győzzön, akinek vezetésével a Szabad Demokraták Szövetsége megerősödve, klasszikus liberális alapelveket képviselve kerülhet be 2010-ben a parlamentbe”.