Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Izmos forint

Igazi meglepetést okozott a szlovák jegybank azzal, hogy váratlanul megváltoztatta a korona árfolyamsávját. Azóta nemcsak a környező országok valutái, hanem a forint is jelentősen erősödött, a hét elején csupán 243 forintba került egy euró. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint - ennyire nem, de - tartósan erős forintra kell számítanunk a következő időszakban is.

Jól járnak most azok, akik külföldre utaznak, hiszen olcsóbban jutnak hozzá a különböző valutákhoz. De talán még náluk is jobban örülhetnek azok, akik nem forintban, hanem valamely külföldi pénznemben vettek fel hitelt. Egy éve 170 forinton állt a svájci frank árfolyama, míg jelenleg csupán 153 forintba kerül. Ez egy 50-60 ezer forintos havi törlesztő részlet esetén akár 5 ezer forinttal is csökkentheti a család kiadásait, ami tartósan erős forint esetén éves szinten 60-70 ezer forint megtakarítást is jelenthet.
Az államkassza is jobban jár az erős forinttal, hiszen az államadósság törlesztése is lényegesebben olcsóbbá válik, ami tetemes kiadáscsökkentést jelenthet az ország számára - mondta a Heteknek Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Nem örülnek azonban ennyire az exportra termelő cégek, hiszen ugyanazért a termékért, változatlan költségek mellett, forintra átszámítva kevesebbet kapnak, mint korábban. Ez éves szinten akár jelentős kiesést, rosszabb esetben veszteséget is okozhat. Hozzá kell azonban tenni, hogy ezek a vállalatok az alapanyagokat külföldről hozzák be, tehát az erősebb forint miatt olcsóbban jutnak hozzá, ami enyhítheti az esetleges veszteséget.
....