Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 12. szám, 2007. március 23

Arcok

Zsurkán Mariann
Egy amerikai Párizsban
Lovaggá ütötték Clint Eastwoodot, a western fenegyerekét

Clint Eastwood a múlt hónapban nyerte el a Francia Becsületrend lovagi fokozatát, amelyet az Élysée-palota kertjében Jacques Chirac köztársasági elnöktől vehetett át. Nem mindennapi kitüntetés ez egy amerikai színész számára a köztudottan USA- és Hollywood-ellenes Franciaországban. Chirac indoklása szerint Eastwood „kivételes helyet foglal el a film világában, Hollywood legjobbját testesíti meg”. Az elismerést legújabb rendezői munkájával érdemelte ki a nemcsak filmszerepeiben, hanem magánéletében is csöndes férfi, akinek mellesleg hét gyermeke van. A dolog szépségéből valamennyit levon, hogy legalább négy nőtől.


Belföld

Vígh Gábor
Megijedtünk az újtól
Csalódtak a magyarok a rendszerváltásban

Nőtt a rendszerváltásban csalódottak száma - állapítja meg a GfK Hungária kutatóintézet legújabb tanulmánya. A négy év elteltével újra elvégzett kutatás érdekes változásokat mutat a közgondolkozás alakulásában.


Bagyarik Cecília
Az igazi botrány
Felsőben is tanulhatnak majd olvasni a lusta diákok

Szeptembertől az alapkészségek megerősítését célzó órákat is tartanak a felső tagozatos diákoknak az iskolákban. E célra az intézményeknek a tanítási időkeret 20-50 százalékát kell fordítaniuk, amely során olyan készségek hiányosságainak pótlása történik majd, mint az írás, az olvasás vagy a matematikai összefüggések átlátása.


Sebestyén István
Koalíció, de kivel?
Kossuth tériek az új pártban

Nem vagyunk radikális jobboldaliak, pártállástól függetlenül akarunk tenni az országért és a Kárpát-medence magyarságáért - hangoztatja Gorka Sebestyén, a bejegyzés alatt álló Új Demokratikus Koalíció egyik alapító ügyvivője. Mondja ezt annak ellenére, hogy a négy fős vezetőségből ketten részt vettek a Kossuth téri tüntetések szervezésében.


Sebestyén István
A kerekasztal lovagjai
Mégis beszállt az ellenzék

Mégiscsak részt vesznek a Fidesz vezette költségvetési bizottság szakértői a Gyurcsány Ferenc által elindított szakmai vitafórumon. A legnagyobb ellenzéki párt saját korábbi kijelentését bírálta felül, miszerint nem működik együtt a „hiteltelen” miniszterelnökkel.


Munkatársunktól
Tisztogat a Fidesz
Orbánt nem lehet büntetlenül kritizálni

A fővárosi Fidesz nemrég fegyelmi ügyekben döntött, melynek nyomán egy VII. kerületi tagot kizártak a pártból. A döntés nem okozott meglepetést, hiszen Deutsch-Für Tamás egykori kampányfőnöke, Hont András körül jó másfél éve „elfogyott a levegő”. A köztársaságielnök-választás után ugyanis Orbán Viktor politikáját kritizálta.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Holecz Erika
Mellbevágó problémák
Interjú dr. Demeter Jolánnal, a Szent János Kórház Emlőszűrő Centrumának vezetőjével

„Hány éves? Volt már emlőszűrésen? Hallott már az emlőszűrő programról?” - szegezi nekem kérdéseit dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga alelnöke, amint leülünk beszélgetni. „Nem” - vallom be kissé meghökkenve. „Akkor elég rosszul kommunikálunk!” - vágja rá a doktornő. Tény és való: egyes nyugat-európai országokban a rákbetegeknek jóval magasabb a gyó-gyulási aránya, mint hazánkban, és ennek fő oka nem a gyógyítás színvonalában, hanem a hatékony megelőzésben, a szűrésben keresendő.


Fókusz

Miért éppen ő?
Tovább a cikkhez >>>

Bebetonozott érdekek
Interjú Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel, az SZDSZ egyik elnökjelöltjével

a frissességgel írjanak egy aktuális forgatókönyvet, és véghez is vigyék azt.


H.S.
Kádárista reflexek
Interjú Bozóki Andrással, az első Gyurcsány-kormány kultúráért felelős miniszterével

- Személyesen nincsenek negatív érzéseim se Szabó Istvánnal, se mással szemben. Egyszerűen ragaszkodtam bizonyos demokratikus alapelvekhez, törvényes előírásokhoz, amelyek kimondják, hogy ha valakinek lejárt a mandátuma, akkor a helyére pályázatot kell kiírni.


Hubert József
Jövőképverseny

Alig két héttel a megmérettetés előtt egy budapesti gimnáziumban vívott szócsatát egymással az SZDSZ két elnök-jelöltje: Kóka János és Fodor Gábor. Liberális rendezvény iránt rég volt ekkora érdeklődés, ami szemmel láthatóan a szervezőgárdát is felkészületlenül érte. A vita helyszínéül szolgáló teremben húsz perccel a kezdés előtt már egy gombostűt sem lehetett leejteni, kezdéskor pedig a kinti kivetítő körül is csak állóhelyek voltak. „A siker valóban fontos, ebben egyetértünk, de én egy olyan pártot akarok vezetni, ahol egyáltalán nem mellékes, hogy milyen úton-módon érjük el a sikert” - válaszolt Fodor.


Háttér

Ferge Alexandra
Imádkoznak értünk
Nemzetmentő ökumenikus összefogás jobboldalon

Mintegy 300-400 érdeklődő részvételével zajlott szerdán az Összefogás Pécsért és az Élő Pécs Társaság által rendezett ökumenikus imaest. Az Ima Európáért és a nemzetért címet viselő rendezvény apropója a március 21-ei dátum, Benedek napja, mivel a szervezők őt tartják Európa védőszentjének. A meghívott előadók: Tőkés László és Balog Zoltán arra keresték a választ, hogy formálható-e a magyar valóság imádkozás által.


Hetek-összeállítás
Róma és a Szent Grál
Folytatódik az ókori kincsvadászat

A Szent Grál Rómában van - állítja egy olasz tudós, aki szerint az egyik római bazilika mozaikpadlója egyértelműen arra utal, hogy a Jézus által az utolsó vacsorán használt kehely az Örök Városban van elrejtve. A tudós azt is tudni véli, pontosan hol található a Szent Grál.


Sztálin zsidóakasztásra készült

Sztálin élete utolsó heteiben arra készült, hogy a nagyvárosok főterein végrehajtott nyilvános kivégzésekkel adja meg a jelzést a Szovjetunióban élő zsidóság tömeges deportálásához - állította 2000-ben megjelent visszaemlékezéseiben Nyikolaj Bulganyin egykori szovjet miniszterelnök az 1953-as antiszemita orvosperek történetét feldolgozó Jakov Etinger filozófusnak. Az országos leszámolás nyitányát - az X-napot - titokban készítették elő, de a pogrom kezdete előtt néhány nappal a diktátor váratlanul meghalt. 


Hetek-összeállítás
Két csontváz, egy kripta
Hamisítók a Jézus elveszett sírja filmesei?

Alig mutatták be, máris kiderülhet, hogy egy hamisítványra építették teóriájukat a Jézus családjának állítólagos sírját bemutatató film készítői. Stephen Pfann (képünkön), a jeruzsálemi Szentföld Egyetem írásszakértője határozottan cáfolta James Cameron és Szimcha Jakobovici állításait, melyek heves tiltakozásokat váltottak ki az elmúlt időszakban szakmai és vallási körökben egyaránt. A Discovery Channel időközben a kritikák ellenére tudományos szenzációként mutatta be a Jézus elveszett sírja című filmet.


Vagyim Arisztov
Pogromok és multimilliárdosok
Az antiszemitizmus története Oroszországban

Az antiszemitizmus története Oroszországban sokáig jelentősen eltért a hasonló jelenségek európai históriájától. A sötét középkorban, amikor Európa-szerte hétköznapi volt a zsidók megvetése és fizikai megsemmisítése, Oroszországban ilyesmit nem lehetett tapasztalni, mivel ott egyszerűen nem voltak az orosz nyelvben „héberek” néven jelölt zsidók. Ma a helyzet ennél lényegesen bonyolultabb.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Perzsa nindzsák a szorosban

Az iráni kormányzat „pszichológiai hadviseléssel” vádolja Hollywoodot, amiért egy i. e. 480-ban a görögök és perzsák között lejátszódott csatát - melyben ráadásul a görögök maradtak alul - a nyugati demokrácia kulcsfontosságú eseményeként állít be, amellyel sikerült megtörni a perzsa befolyást Európában. A Nyugat-ellenes kirohanásairól elhíresült Ahmadinezsád iráni elnök szóvivője egyenesen „Irán elleni inzultusnak” titulálta a Warner Brothers most piacra dobott 300 című alkotását. Iráni honatyák sürgetik a külügyminisztert, hogy gyakoroljon nyomást az iszlám országokra a film közös elítélése érdekében.


Külföld

Peremiczky Szilvia
Békevágy rosszkor
Ehud Olmert egy év alatt elveszítette az izraeliek bizalmát

Kereken egy évvel az izraeli választások után Ehud Olmert miniszterelnök és a vezető kormánypárt, a Kadima támogatottsága gyakorlatilag megszűnt, egyes mérések szerint alig két (!) százalék. Izrael, miközben az iráni atomprogram miatt történetének legsúlyosabb fenyegetésével néz szembe, politikai és morális válságot él át. Mi okozta a békében és háborúban egyaránt sikertelen Ehud Olmert tündöklését és bukását?


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Rejtély a tárnában
Drogfüggő bányászok is okozhatták a tragédiát

Gyásznapot tartottak Oroszországban, miután öt nap alatt több súlyos tragédia történt. áldozataira emlékeztek, miközben Novokuznyeckben eltemették az utóbbi hatvan év legsúlyosabb bányaszerencsétlenségének első áldozatait. A tragédia híre hasonló megrázkódtatást váltott ki Oroszországban, mint hét éve a Kurszk tengeralattjáró pusztulása.


Németh Csillag
E-mail botrány
Csoportosan elbocsátott amerikai ügyészek

Újabb heves politikai csatározás vette kezdetét az amerikai közéletben, miután napvilágra kerültek nyolc szövetségi ügyész elbocsátásával kapcsolatos e-mailek. A demokraták úgy vélik, politikai indítékból váltak meg az érintett személyektől. Az ügy felelősének Alberto Gonzales igazságügy-minisztert (aki az amerikai rendszernek megfelelően egyúttal a legfőbb ügyész is) tartják, akinek lemondását nemcsak demokrata, hanem egyes republikánus körökben is követelik. George W. Bush azonban továbbra is a posztján kívánja látni Gonzalest.


Hetek-összeállítás
Buta kíváncsiság volt
Egy hónap után botlott az olasz kormányszóvivő

Romano Prodi olasz miniszterelnök szóvivője közölte, hogy nem mond le, amiért lefényképezték, amint egy transzszexuális prostituálttal beszélgetett.


Online

Orbánné receptjei

Orbán Viktor felesége is nekilátott a first lady imidzs építésének: szakácskönyvet írt. Anikó asszony pár hónap alatt vetette papírra saját receptjeit, ismerősei kedvenceit és külföldi gasztronómiai élményeit, majd állítólag mind a 170-et ki is próbálta otthon.


A GE maradt a legtekintélyesebb

Az amerikai Fortune magazin az idén is kiadta a világ legnagyobb vállalatainak rangsorát. 26 ország 1506 vállalati vezetőjének megkérdezése alapján a győztes most is a General Electric (GE) lett, amely immáron hetedik éve vezeti a listát.


A püspök titka

Váratlanul lemondott hivataláról Szabó Tamás püspök, katonai ordinárius, a Katolikus Tábori Püspökség vezetője. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 15-én közleményben adott tájékoztatást arról, hogy XVI. Benedek elfogadta a karrierje elején álló, alig ötvenéves püspök személyes indítékokból benyújtott hivatali lemondását.


Halálba kergették Monroe-t?

Egy újonnan nyilvánosságra került FBI-akta szerint az egykori legendás amerikai szexszimbólumot, Marylin Monroe-t „hagyták, hogy öngyilkos legyen”, és a tervről állítólag Robert Kennedy is tudott.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Haledző Kínából

Hat éven keresztül tanított egy halat egy kínai férfi. A „mester” szerint a halacska már hallgat a nevére. A Tengeralattjáró nevet viselő ponty szerencsére nem a fürdőkádban, hanem egy folyóban él. Az idomár arra tanítja a kedvencét, hogy amikor kimondja a hal nevét, ugorjon ki a vízből. A sikeres produkció után természetesen megkapja a jutalomfalatot. Az edző szerint tanítványa annyira tehetséges, hogy a horgászok csaliját sosem kapja be.


Képviselő-park

Április 2-án adja át a főváros az Országgyűlés Hivatalának a Kossuth tér használati jogát, ahol egy éven belül modern közparkot építenek majd - szól a Szili Katalin házelnök, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Demszky Gábor főpolgármester és Rogán Antal, az V. kerület polgármestere között született megállapodás.


2 dollárért 17 év börtön

Egy afroamerikai kamasz életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mert egy férfit fegyverrel fenyegetett meg, elvett két dollárt a tárcájából, de a többi pénzt visszaadta. Súlyosbító körülmény volt, hogy később marihuána nyomait találták meg a vérében. Az ügy érdekessége, hogy az őt büntető bíró egy eredetileg gyilkosságért elítélt, majd kokainfogyasztáson kapott fehér férfit felmentett.


Élet beckhamékkel

David Beckham és neje nemrég írtak alá egy szerződést, melynek értelmében egy tévétársaság minden lépésüket nyomon követheti. Az Amerikai Egyesült Államokba települő házaspárról szóló valóságshow címe: Living With The Beckhams.


Útlevél terroristáknak

Tízezer brit útlevél juthatott az utóbbi hónapokban olyanok birtokába, akik hamis kérelmeket adtak be a brit belügyminisztériumba. Közülük legalább két ismert terrorista is érvényes brit úti okmányhoz jutott ezen a módon.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Luxus a köbön

Megnyílt az első európai hétcsillagos szálloda, a milánói Town House Galleria. A vendégeknek lakosztályonként jár egy zongorista, a fürdőszobában plazmatévét nézhetnek, és luxusautóval furikázhatnak bevásárolni, illetve igény szerint bárhova a városba.


Ausztriában elítélik a holokauszttagadót

„Az egész református közösség arculcsapása az a tény, hogy David Irving, Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója ifj. Hegedűs Lóránt jóvoltából egyházi fórumon tarthatott előadást“ - írja tiltakozó levelében Thomas Hennefeld, az osztrák református egyház főtanácsosa, aki a sajtóból értesült a történtekről.


Háttérben a brit keresztények

Nagy-Britanniában minden harmadik keresztény úgy érzi, diszkriminálják a médián keresztül, a munkahelyén vagy a lakóhelyén. Ez a megállapítás egy a BBC által készített felmérés eredménye. A London Evening Standard szerint a brit keresztények egyre inkább úgy tapasztalják, hogy a sokrétű kultúra elnyomja a hitüket, míg más vallások, mint az iszlám vagy a hinduizmus, különleges bánásmódban részesülnek.


Szondáztatás az iskolában

Sajátos módon javította a diákok tanulmányi eredményeit egy bulgáriai iskola igazgatója. Alkoholtesztnek vetette alá a tanárokat.


Szabadidő

Málnási György
Tavasz a retyezátban

A Retyezát Nemzeti Park a Kárpátok déli részének ékköve Romániában. Páratlansága abból adódik, hogy megtalálható benne a magas hegység minden jellegzetessége: a vad sziklaormok, a gleccserek visszahúzódásakor keletkezett morénák és a völgyekben ékeskedő tengerszemek. Területén valaha bölénycsordák éltek.


M. R.
Marokkói sárgarépa-saláta

Hozzávalók két személyre: 4 sárgarépa, 1 kk. kömény, fél citrom leve, friss korianderlevél, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj


Színes

Duma Plaza

Kevés vagy, mint Fa dezodorban a fűrészpor


Dollárpapa
Amitől az ügyfél fél

- Üdvözöljük! Ön az Aranybánya Bt. telefonos, interaktív automata ügyfélszolgálatát hívta. Szolgáltatásunk révén Ön könnyen, gyorsan, kényelmesen bonyolíthatja ügyeit. Mindenekelőtt kérjük, hallgassa türelmesen végig legújabb akcióinkat. Kérjük, pillanatnyilag ne nyomogassa telefonja gombjait. Teljesen hasztalan. Kizárt, hogy Önt ne érdekelné legújabb akciónk. „Kihagyhatatlan! Kettőt fizet, egyet kap! Vásároljon most…”


Isee
A lényeg

Életbevágóan fontos dolgot szeretnék megosztani az emberiséggel, amelyet ha nem mondanék el, s arra nem történne gyors reakció, rövid időn belül minden elpusztulna. A tragédia most még elkerülhető, de ahhoz mindent pontosan úgy kell tenni, ahogy mindjárt elmondom.


NATO-kompatibilitás
Tovább a cikkhez >>>

Meggyőző érv
Tovább a cikkhez >>>

Hullámvasúton
Tovább a cikkhez >>>

grrr, Slaza
For President
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Jó zsidók, rossz zsidók
Tovább a cikkhez >>>

Népítélet és a hatalom vaksága
Tovább a cikkhez >>>

Árpádsáv
Tovább a cikkhez >>>

Mindenki másképp
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Izmos forint

Igazi meglepetést okozott a szlovák jegybank azzal, hogy váratlanul megváltoztatta a korona árfolyamsávját. Azóta nemcsak a környező országok valutái, hanem a forint is jelentősen erősödött, a hét elején csupán 243 forintba került egy euró. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint - ennyire nem, de - tartósan erős forintra kell számítanunk a következő időszakban is.


Török Flóra
A klikkelés vonzásában
Netbank, mobilbank

A bankoknak olcsóbb, az ügyfeleknek kényelmesebb. Mégis: ma a kliensek közel 90 százaléka választja inkább azt, hogy elballag egy közeli bankfiókba vagy postára, és ott legalább negyedórát tölt el azzal, hogy személyesen előadja óhaját. Az ügyfeleknek még csak töredéke használja az elektronikus szolgáltatásokat, holott ezek révén ma már szinte minden tranzakció könnyen és gyorsan elvégeztethető, és legalább felére csökkenthető a havi költségük.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>