Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 11. szám, 2007. március 17

Arcok

Pécsi Tibor
Aki a 12 pontot írta

Az 1848-as forradalmat elindító pesti márciusi ifjak olyan fiatalok voltak, akik mögött huszonéves korukra már komoly tudományos vagy irodalmi munkásság állt. Köztük volt a franciás bohém, Irinyi József jogász-újságíró is. Mégis, karrier ide vagy oda, őket egyfajta, ma már nehezen értelmezhető romantikus hevület hajtotta, hogy életüket kockáztassák olyan értékek miatt, mint hazafiság, becsület vagy igazságosság. Ugyan ki akarna ma párbajozni azért, mert engedély nélkül hozta le valaki az írását, ahogy azt Petőfi tette? Az európai forradalmak lángja különösen pezsdítően hatott a feudális viszonyok között, a polgári demokratikus rend akkor még maga volt az álmok netovábbja.


Belföld

Munkatársainktól
Mindenki másképp csinálja

Lapzártánkig sikerült a rendőrségnek szétoszlatni azokat a tüntetőket, akik a forradalom emléknapján valamennyi jelentős fővárosi eseményen részt vettek árpádsávos zászlóikkal és zajkeltő szerszámaikkal. A Fidesz-naggyűlést követően többen a belváros felé vonultak, majd miután többször is összecsaptak a rendőrökkel, kisebb csoportokra oszolva rongálták tovább Budapest utcáit és a parkoló autókat.


Munkatársunktól
Jó zsidók és rossz zsidók
Polgári esték a Fidesz szervezésében

Hol nyílt, hol kódolt zsidózással telt a békéscsabai „Polgári esték” rendezvénysorozat nyitó előadása. Bayer Zsolt a fideszes polgármester vendégszeretetétől és helyeslő pillantásaitól övezve uszította ötszáz fős hallgatóságát.


Hubert József
Náci a föld alatt

David Duke, a Ku-Klux-Klan egykori vezetője után újabb szélsőjobbos nemzetközi „sztár” látogatott hazánkba a Gede Testvérek kiadó jóvoltából. A hét elején a holokauszttagadó nézeteiről hírhedté vált angol történész, David Irving járt Budapesten, hogy új könyvének magyar fordítását népszerűsítse hazánkban.


Életmód

x
Előny a kisvállalkozónál

Volt egyszer egy kiskereskedő, akinek volt egy kisboltja. A vevők szerették, mert jó és szép árukat, kedves kiszolgálást, odafigyelést kaptak. A kisbolt forgalma nőttön-nőtt, így hamarosan az egyszem dédelgetett boltocska kilencre szaporodott. Aztán egyik nap megjelent egy óriás, és elkezdte felfalni a kisboltokat. Egy sem maradt. Az egyik leleményes túlélő azonban levonva a szükséges következtetéseket, azon kezdte törni a fejét, hogy van-e élet az óriás mellett? Rájött, hogy van. És nem is akármilyen!


Fókusz

Munkatársainktól
Márciusi ifjak, 2007

Milyennek látja Magyarországot? Mit szeret, és mit utál itt leginkább? Kinek hisz, és honnan tájékozódik? Hogyan definiálná a siker fogalmát, és mit gondol a sikerhez vezető útról? Melyek a legfontosabb értékek az ön számára? Érdekli-e a politika, és milyen mértékben veszi ki a részét a közügyekből? Mekkora áldozatra volna képes a hazáért? Néhány kérdés, melyet korunk márciusi ifjainak tettünk fel.


Szarka Lajos
Márciusi sikertörténet
Amiről idén kevés szó esik

1848 március 15-e üzenete ritka, magyar sikertörténet: a polgári átalakulás reformprogramjának győzelmét, a politikai elit és a tömegek közös táborban való egyesítését jelképezi. A korszak neves és névtelen „hősei” vállalták az áldozatot, a nemesek az előjogaikról való lemondást, a „megajándékozottak” pedig később, a szabadságharc kitörésekor a haza védelmét. A márciusi napokban győzelemre vitt eszmék, a magyar nyelvű és kultúrájú, polgári berendezkedésű, független nemzetállam megteremtése több, mint fél évszázadnyi küzdelem után valósult meg.


Háttér

Bagyarik Cecília
Műtét baltával
Három kórházra szűkült a reform

„Mindenki tisztában van vele, hogy az egészségügy beteg, de ami most zajlik benne, azt leginkább baltával való műtéthez hasonlítanám” - hangzott el egy főorvos szájából a Lipótmezőn tartott tájékoztatón, ahol az Egészségügyi Minisztérium megbízottjai próbálták felvázolni a számukra is még igen homályos jövőt. Egyetlen dolog biztos: miniszteri határozat született a március 31-ével megszüntetendő kórházakról és ágyakról.


Hit és értékek

Busa Viola, Lukács András
Kémchipek

Tíz éve a Közellenség című filmben még a titkosszolgálatok csúcsfegyvere volt a hordozója minden lépéséről jelentést adó kémchip. Ma szupemarketek tömegcikkeinek csomagolásában is ott rejtőznek a miniatűr jeladók, csakúgy mint a mobiltelefonok új generációjában. Hamarosan az eladók egy monitoron már a belépéskor megtudhatják az érdeklődőről, hogy mennyi pénz lapul a zsebében, azaz a kártyáján. Az autósról pedig a jogosítványa fogja jelenteni, ha lejárt. A jóléti tarsadalmak hálózatai a diktatúrák lehetőségeit meghaladó módon képesek már ma is ellenőrizni a polgárokat. A Nagy Testvér már nemcsak figyel, de követ és jelent is.


Interjú

Tihanyi Péter
A vezér karaktere
Ranschburg Jenő Orbánról és a demokrácia kiszolgáltatottságáról

És a máz alatt ott húzódik egy sértett, hatalmat és győzelmet rettenetesen akaró másik személy, aki egészen addig harcolni fog benne, ameddig visszafordíthatatlanná nem válik a mélybe zuhanása


Szlazsánszky Ferenc
Mór: fatális véletlenek sorozata?
Exkluzív interjú Bolcsik Zoltánnal, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatójával

Bár jogi értelemben még Kaiser Ede a móri gyilkos, N. László és W. Róbert beismerő vallomása óta szinte biztos: közel öt éven át tévúton járt az igazságszolgáltatás. A főnyomozó százévente előforduló véletlenekkel és Kaiserék együttműködési készségének teljes hiányával magyarázza a történteket.


Külföld

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Népítélet és a hatalom vaksága
Az orosz március 15. – Erre a forradalomra még Lenin sem számított

Kilencven éve, 1917. március 15-én győzött az orosz polgári forradalom, és lemondott II. Miklós cár. Az évforduló kapcsán Alekszandr Szolzsenyicin drámai hangú cikkben figyelmeztette Vlagyimir Putyint arra, hogy hatalmas a szakadék Moszkva és a szegény provinciák között. Szavai szerint „a jövőben ez borzalmas következményeket válthat ki”. A régóta hallgató Nobel-díjas író szerint a nép megalázott csoportjainak türelme kiszámíthatatlan időpontban fog elfogyni, hasonlóan az 1917-es eseményekhez.


Rákóczi István
Elnökök párbaja
Bush-körút Latin-Amerikában

Felemás fogadtatásban részesült latin-amerikai körútján George W. Bush amerikai elnök. Az elmúlt években radikális baloldali fordulatot átélt kontinens önjelölt vezetője, Hugo Chávez „politikai hullának” nyilvánította az amerikai elnököt, aki a maga részéről igyekezett barátságos hangot megütni a térség mérsékeltebb vezetőivel. A tét politikai és gazdasági szempontból is igen jelentős Amerika számára, nem beszélve arról, hogy a közel-keleti nehézségek ellensúlyozására is jól jönne Bush elnöknek a külpolitikai siker.


Hetek-összeállítás
Megfélemlített áldozatok
A CNN vezető újságíróját is zaklatták az egyházi iskolában

A CNN vezető hírolvasója, húszévnyi hallgatás után nyilvánosság előtt vallott arról, hogy tizenéves korában szexuális zaklatás áldozatává vált. Az elkövető egy katolikus pap volt, akit ötéves börtönbüntetésre ítéltek, melyből mindössze tíz hónapot töltött le.


Papp Levente, Brüsszel
Bizalmatlan információk
Harc a titkosszolgálati adatokért

Az Európai Unió és az Egyesült Államok titkosszolgálatai hajba kaptak az Amerikába induló légi utasok adatbázisán. Február végén Brüsszel bejelentette, hogy igényt tart az Európából Amerikába utazó utasok adataira, de Washington a brüsszeli European Voice című hetilap szerint nem bízik az európaiakban, és visszatartja az információkat.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Pátkai Mihály
Üzen a mozijegy

Az E-Group Budapesten is bemutatta a világ legjelentősebb mobiltechnológiai kiállításán, a barcelonai 3GSM kiállításon már sikeresen debütált NFC (Near Field Communication) mobilmegoldásait. A fizikai összeköttetést nem igénylő alkalmazások lényege, hogy a mobiltelefonokba ültetett chipek szinte bármilyen - az NFC-technológiát támogató - elektronikus eszközzel képesek kommunikálni.


Online

Piálás mindhalálig

Eszméletvesztésig tartó ivászatverseny hódít a brit és német fiatalok között. Egy 16 éves berlini gimnazista 52 pohár tequila elfogyasztása után esett kómába, és a mai napig küzd az életéért.


Dögunalmas boszorkányfiú

A minden idők legolvashatatlanabb és legunalmasabb könyveinek listáján a második helyet szerezte meg J. K. Rowling egyik írása, a Harry Potter és a Tűz Serlege.


A felső száz

Továbbra is Bill Gates, a Microsoft alapítója a világ leggazdagabb embere az amerikai Forbes magazin csütörtökön nyilvánosságra hozott listáján. Az 51 éves amerikai Gates a 2007. február 9-én lezárt adatok szerint 56 milliárd dollár felett rendelkezik, vagyonát az elmúlt egy évben 6 milliárddal gyarapította.


Kampány a reggeliért

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, mivel ekkor visszük be azokat a tápanyagokat, melyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy az éjszakai pihenést követően az előtte álló napot végig tudja „dolgozni”.


Virághatalom

Természetkárosítás és lopás vétsége miatt ítélte felfüggesztett szabadságvesztésre a Miskolc Városi Bíróság azt a hat embert, akik nőnap előtt védett hóvirágot szedtek százszámra a Bükkben. Az elkövetőket természetvédelmi felügyelők érték tetten Bükkszentkereszt térségében mintegy másfélezer szál virág társaságában. A védett hóvirág szálának eszmei értéke tízezer forint.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója
Tovább a cikkhez >>>

Kémek, mint mi

2003 óta kémkedett a Nyugatnak az a volt iráni védelmi miniszterhelyettes, aki a múlt hónapban rejtélyes módon eltűnt Törökországban.


Bioforradalom

Emir Kusturica „Che Guevara”, „Fidel Castro”, „Josip Broz Tito” és „Szaddám Huszein” nevekre keresztelte biogyümölcsleveit, melyek márkája nemes egyszerűséggel „Bioforradalom”.


Gyógyít és rombol

Egy új kísérlet bizonyítékkal szolgál arra a régi feltételezésre, hogy a túlzott antibiotikum-használat ellenállóvá teszi a mikrobákat az ilyen jellegű gyógyszerekkel szemben.


Nyomul az Opus Dei

Robert de Niro, Antonio Banderas vagy Nicolas Cage lehet a főszereplője annak a filmnek, amelyet San Josémaria Escrivá de Balaguernek, az Opus Dei alapítójának életéről terveznek készíteni.


Megalázták Atatürköt

Újra hozzáférhetővé tette a YouTube internetes fórumot Törökországban a legnagyobb helyi távközlési szolgáltató, miután egy isztambuli bíróság két nappal korábban betiltotta az oldalt a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürköt homoszexuálisnak beállító amatőr videó miatt.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Padlógáz sötétben

Ha megvalósul Bernie Ecclestone ötlete, akár éjszakai futamok is bekerülhetnek a Forma-1-es naptárba. A pilótáknak mindenesetre tetszik az elképzelés.


Politikai vitában szúrt?

Bevallotta tettét az olasz hatóságoknak az a magyar kamionos, aki vasárnapra virradóra leszúrta egyik társát, és súlyosan megsebesített két másikat az olaszországi Ventimiglia közelében egy parkolóban. 


Lassie hazatért

Életét áldozta idős gazdáiért Lassie, a skót juhászkutya: amikor kigyulladt a ház, felébresztette őket, hogy kimenekülhessenek, de ő már a lángok martaléka lett.


Mégis lyukas a Föld

Az Atlanti-óceán mélyén hatalmas lyukra bukkantak brit kutatók. Ott, ahol kilométernyi vastagságban kőzetnek kellene lennie, szabadon látható a Föld köpenye félúton Teneriffe és Barbados között. A kutatók szerint a lyuk nem más, mint „ablak a Föld belsejébe”.


Szabadidő

Papp Levente
Futball-unió

Az Európai Unió 2007. március 25-én ünnepli 50 éves fennállását. Az unió PR-szakemberei a legnépszerűbb európai labdajátékot, a futballt választották az unió unalmas intézményrendszere iránti figyelemfelhívás érdekében.


E. K.
Tormás spagetti

Hozzávalók: 30 dkg koktélrák, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem, 1 dl fehérbor, 2 dl zsíros tejföl, 1 dl tejszín, 3 evőkanál ecetes torma, olívaolaj, só, ízlés szerint őrölt chilipaprika, 30 dkg spagetti.


Színes

Duma Plaza

- Egy almát kérek! - Kettő lett. Maradhat?


-kormosfree-
Fűrész 3

Úgy sejtem, jó néhány éve végérvényesen lemaradtam a horrorfilm-felhozatal követésében. Sejtésemet arra alapozom, hogy amikor megláttam a moziműsorban a fenti címet, STIHL-szerűen, semmi nem rémlett. Sem a Fűrész 2, de szégyenszemre a Fűrész 1 sem. Aztán hetedikes fiam felvilágosított, hogy az osztályban mindenki erről beszél: egy fazon levágja a lábát.


Helyesbítés

A magyar fatah és alkaida című írásunkban azt állítottuk, hogy Hegedűs Lóránt református lelkész a MIÉP egykori alelnöke büntetett előéletű, a valóság ezzel szemben az, hogy nem az.


Help
Tovább a cikkhez >>>

Kedves Olvasónk

Kérjük, alaposan törölje meg szemüvegét!


Hungarikum
Tovább a cikkhez >>>

grrr, Slaza
Sólyom elszállt
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 11. szám - 2007. március 17-22.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Árpádsáv
Tovább a cikkhez >>>

Menekülnek a diplomások
Tovább a cikkhez >>>

Nők és férfiak egymás közt
Tovább a cikkhez >>>

Kínaiak Magyarországon
Tovább a cikkhez >>>

Családanyák veszélyben
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Az EU fúrja meg a 4-es metrót?
Demszky szerint sínen vagyunk, csupán az alagút hiányzik

Az Európai Unió a remélt 4-500 milliárd forint helyett maximum 100-120 milliárd forinttal támogatná a 4-es metró megépítését. Demszky Gábor főpolgármester továbbra is állítja: 2010-re elkészül az első szakasz.


Török Flóra
Kezdődhet az agytorna
Pénzügyi kultúra: devizahitelek

Ön melyiket választaná: a kétszámjegyű kamattal „megáldott” forinthitelt vagy a csupán egyszámjegyű kamatot „kérő” euró- vagy svájcifrank-hitelt? Egyszerűnek és logikusnak tűnik a válasz. A baj csak az, hogy a devizahitelek megértéséhez nem elég a kamat nagyságát ismerni. Itt muszáj lesz száraz, közgazdaságtani összefüggéseket is megértenünk, hacsak nem akarjuk magunk alatt vágni a fát. Kezdődhet az agytorna!


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>