Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko, Pozsony
Gombafelhő Nyitra mellett
Katasztrófa egy szlovákiai lőszerraktárban

Szlovákia legnagyobb ipari tragédiája történt múlt pénteken, amikor felrobbant egy katonai lőszerraktár a közép-szlovákiai Nyitranovákon.
A gomba alakú füstfelhőt harminc kilométerről is látni lehetett. A többek között orosz SS-23-as középhatótávolságú rakéták szétszerelésével és megsemmisítésével foglalkozó üzemben történt robbanást a szlovák hadügyminiszter szerint nem terrortámadás váltotta ki, de hivatalos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy mi okozta a nyolc ember halálát követelő katasztrófát.

A nyitranováki fegyverraktárban történt robbanás a földdel tett egyenlővé egy száz méter hosszú csarnokot, melynek helyén most egy tizenöt méter mély kráter tátong. A robbanás következtében hárman életüket vesztették, és több mint harmincan megsebesültek. További öt személy eltűnt. Őket hőkamerákkal keresik, de nincs remény arra, hogy a romok közt megtalálják maradványaikat. A detonáció tíz kilométeres körzetben okozott károkat a környező településeken.
Frantisek Kasicky szlovák védelmi miniszter a robbanás miatt felajánlotta lemondását, mivel még mindig nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget. Robert Fico miniszterelnök segítséget ígért az áldozatok hozzátartozóinak.
A szlovák rendőrség a szándékosság, illetve a terrortámadás lehetőségét nem tartja valószínűnek. A hagyományos lőszerek, gránátok, rakétalövedékek megsemmisítése úgynevezett bunkerekben történik, amelyeknek fala több méter vastagságú. Ezekben a bunkerekben emberek nem dolgoznak, a lőszerek szétszedését gépek végzik - nyilatkozta egy katonai szakember, aki szerint emberi mulasztás állhat a robbanás hátterében.
Tavaly több hírforrás arról számolt be, hogy a lőszertárban szakképzetlen munkások dolgoztak, a biztonsági előírásokat nem tartották be, illetve az engedélyezettnél jóval nagyobb mennyiségű lőszert tartottak a bontóüzemben. Erről a minisztériumot tavaly augusztusban tájékoztatta is a katonai
kiképzésért felelős tiszt, Ján Kacmar, aki levelében hangsúlyozta, hogy a lőszerüzem tevékenysége nem felel meg a biztonsági előírásoknak. A nyitranováki katonai lőszerbontóban a múltban eddig mintegy hatezer tonna
lőszert bontottak, többek között szovjet középhatótávolságú SS-23 rakétákat. A gyárban már kilenc évvel ezelőtt is történt hasonló tragédia, akkor két ember vesztette életét.