Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Magyarország tetején

A Mátra hazánk leglátogatottabb hegysége, amelyet elhelyezkedése, magassága, kiépítettsége és természeti szépségei tettek közkedveltté. Szubkontinentális klímája miatt minden évszakban alkalmas kikapcsolódásra, regenerálódásra: itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa, az 1014 méteres Kékes és a 964 méter magas Galya-tető.

Meredek hegyoldalak, kőfolyások, jó illatú erdők váltogatják egymást, melyek botanikai ritkaságokban gazdagok. Délre lankásabb, párhuzamos völgyek futnak le, melyek közül legmeghatározóbb tájosztó vonal az úgynevezett Nagy-völgy. A Nagy-patak völgyével párhuzamosan alakult ki a Mátra „főbejárata” Mátrafüredtől Mátraházáig.
Mátrafüred látnivalói között szerepel a Kozmáry kilátó, amely a Dobogó-hegy oldalkúpján áll 370 méteren: csodálatos kilátás nyílik innen a Mátraaljára és Gyöngyösre. Mátrafüred mellett található a Sástó is - az ország legmagasabban (520 m) fekvő tava -, mely az év minden szakában csónakázható. A 9 km hosszú, 12 állomást tartalmazó természetismereti tanösvény pedig a Természetvédelmi Terület gyepi, erdei és mocsári növény- és állattársulásait mutatja be.
Parád felől a 24-es út mellett található egy növénytani különlegesség, a parádsasvári ősjuhar: érdekessége, hogy az egész földön ez az egy példány él. A fenyves közepén áll az Ybl tervezte Károlyi-kastély, a völgy végén található az 1815-ben alapított üveggyár - mely gyönyörűen csiszolt ólomkristály termékeiről híres, ezek a mintaboltban meg is vásárolhatók.
Több jelzett útvonalon is bejárható a vidék, ezek közül csak néhány ajánlat: Parádsasvárról indul az úgynevezett Rákóczi turistaút: ez a Mátrát észak-déli irányban átszelő több mint 30 kilométernyi sárga sávjelzéssel a hegység egyik legszebb és legváltozatosabb útvonala, melyet akár egy nap alatt is be lehet járni.
Parádfürdőről is felejthetetlen kirándulások tehetők az ország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatagához, az Ilona-völgyi vízeséshez; valamint a Sas-kőhöz a Kékes és Mátraháza felé. Kihagyhatatlan a kékestetői kilátótorony panorámája: tiszta időben nemcsak a Bükk vagy a Karancs látható, hanem a Magas-Tátra is.
A 781 méter magas Vörös-kő hegyen található a Vörös-kő kilátó, mely Mátraszentlászlóhoz legközelebb eső, gyönyörű panorámával szolgáló, 2005-ben felújított kilátótorony. Galyatető pedig, a Mátra szívében található magaslati üdülőhely, fenyvesek és bükkerdők gyűrűjében fekszik.