Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 10. szám, 2007. március 09

Arcok

Kiss Tünde
Aggasztó aggastyán
Robert Mugabe, a demokratikus diktátor

A maga nyolcvanhárom évével a zimbabwei Mugabe a világ államfőinek korelnöke. Az elismerő szavaknak azonban itt vége is szakad, ugyanis a vezető mára nemcsak saját, de népének kenyere javát is megette: huszonhét éve tartó uralma alatt Zimbabwe elátkozott országgá lett.


Belföld

Munkatársainktól
Ünnep, rontás?
Lázas készülődés a forradalom évfordulójára

Szélsőséges csoportok gyűjtik az akár életek kioltására is alkalmas fegyvereket, támadó eszközöket, és gyakorlatoznak, hogy március 15-én összehangolt támadást indítsanak a közintézmények és a rendőrök ellen - értesült a Hetek. Információink szerint szélsőséges csoportok rendbontást terveznek március 15-ére - állítja a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorizmus és extrémizmus elleni osztályának vezetője. Mayer Zoltán úgy tudja: a szélsőségesek aktívabbak, mint korábban, példaként pedig az egyik weblapon működő visszaszámlálót említette, amelyen március 15-ét az „Új Forradalom Napjának” nevezi. Hasonló szlogent további két formáció is zászlajára tűzött. „Márciusban Újra Kezdjük” - szól a Hatvannégy Vármegye tiszteletbeli elnökének nevével fémjelzett Mi Magunk mozgalom toborzója, de - talán véletlenül - ez az ‘56-os forradalom leverése utáni jelszó ihlette meg a Schmidt Mária vezette XX. Század Intézetet is, amikor ilyen címmel rendezett konferenciát a héten.


Sebestyén István
Az elnököt veszik

Újabb „front” nyílhat a kormánnyal szemben, miután a Farkas Flórián vezette Lungo Drom nyerte az országos cigány önkormányzati választásokat. Igaz, a cigánypolitika rejtelmeit ismerők azt mondják, még nem lefutott a mérkőzés: akár a legyőzött Kolompár Orbán csapatából is lehet bárki OCÖ-elnök. Ez csak pénz kérdése.


Munkatársunktól
Garázsmenet
Két generáció siratta a vonatokat

Több ezren búcsúztatták hétvégén az utolsó személyszállító vonatokat országszerte. Tizennégy vasúti mellékvonalon ugyanis utoljára jártak a szerelvények. Vasutasok, önkormányzati vezetők, lokálpatrióták szinte mindenhol egy-egy mécsessel, koszorúval és a vonal beutazásával emlékeztek, sőt az egyik szárnyon cigányzenekar húzta el a vonatok utolsó nótáját.


Hajdú Sándor
Gráf osztja a pénzt
– mondja Jakab István fideszes képviselő, a Magosz elnöke

A gazdák azt várják, hogy azok, akik a kormányrudat fogják, az ő javukat is szolgálják döntéseikkel. Ha nem rabolják le állami segédlettel a földjüket, a gazdaságukat, ha hozzájutnak azokhoz a forrásokhoz, amelyek jog szerint megilletik őket, és nem egy szűk csoportot részesít előnyben a kormány a rendelkezésére álló jogi eszközökkel, akkor a gazda otthon marad. De ha kisemmizik őket, akkor arra egyértelmű választ adnak. Tüntessék el végre a térről az ő kirekesztésüket jelző korlátokat, mert innen már csak egy lépés, hogy szögesdrót kerüljön a tetejére!


Faragó Emese
Terrorizálják az exfideszest
Pénzért vagy választóiért lépett ki a képviselő?

Az országban egyedül a Heves Megyei Közgyűlést vezeti kormánypárti politikus. Sós Tamást, a szocialisták Heves megyei elnökét február 23-án választották a testület élére. Erre azt követően került sor, hogy Ambrus Zoltán, a polgári frakció képviselője bejelentette: kilép a Fidesz vezette képviselőcsoportból, és függetlenként foglal helyet a testületben, majd megszavazta a baloldali elnök és tisztségviselők személyét.


Életmód

Gyurácz Ottília
Családanyák veszélyben
Tombol a testkultusz

Egy érzéketlen férj két gyerekszülés után azzal gyötörte csinos feleségét, hogy fogyjon le. Az asszony a végén már napi negyed liter tejen élt, és semmit nem mert enni. Ma csontsovány, és kórházban van. Az ő esete jól példázza: a nők önértékelése hihetetlen mértékben függ a férfiak véleményétől, különösen a férjekétől. Márpedig a média által sugallt szexideál mind a nőket, mind a férfiakat frusztrálja, és válságba sodorja a házasságokat. Olyannyira, hogy egyes férfiak képesek agyonszekálni a feleségüket a külsejük miatt, mert három gyerek után nem úgy néznek ki mint egy húszéves filmsztár. Vagy - mint az alábbi eset szereplői - egyszerűen lecserélik az asszonyt egy fiatal csinibabára. Akiről viszont közelről kiderül: ingerült anorexiás, kész pokol együtt élni vele.


Fókusz

Magyarok a kínaiakról
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán, Bagyarik Cecília, Hajdú Sándor, Vígh Gábor, Piros Péter, Somorjai László
Kínaiak Magyarországon

A magyarországi kínaiakról majdnem mindenkinek a piac, a korrupció és a bóvli jut eszébe. Pedig a valóság színesebb, mint képzelnénk. Szinte semmit sem tudunk róluk, nekik viszont nagyon markáns véleményük van rólunk. S a két ország jövőjét figyelve lassacskán hozzá kell szoknunk, hogy egy globalizálódó világhatalom polgárait lássuk bennük.


Szobota Zoltán
Kínai Sorstalanság
Interjú dr. Ju Zemin író, műfordítóval

Zemin csak át akart utazni hazánkon, végül itt ragadt és beleszeretett. Magyarországon ismerte meg az igazi kínaiakat, majd a feleségét is. Mivel esze ágában nem volt a piacokon rostokolni, kivárta a rá szabott feladatot: előbb kortárs magyar írókat fordított kínaira, majd Kertész Imre Nobel-díjas regényét. „Magyar tánc” című elbeszéléskötete pedig tavaly elnyerte az egyik legrangosabb kínai irodalmi díjat.


Piros Péter
Dzsingisz kán nyomában
Interjú To Ge La Ge mongol előadóművésszel és üzletemberrel

Február végén ünnepelték a holdújévet a magyarországi kínaiak. Az ELTE Jogi Karának dísztermében megrendezett „szilveszteri buli” láthatóan mélyen gondolkodóba ejtette a gyanútlanul arra tévedő egyetemistákat. Dalaik, táncaik, mozdulataik, gesztusaik, ruháik rövid bepillantást engedtek egy olyan világba, amely legjobb esetben is csak a National Geographic jóvoltából válik hozzáférhetővé az átlag magyar számára. To Ge La Ge úr egyedülálló tenorjával kápráztatta a nagyérdeműt.


Háttér

Hajdú Sándor
Örök gyújtópont
Koszovó elvesztését a szerbek zsebe bánja

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai megbízottja elutasította annak lehetőségét, hogy Koszovó egyoldalúan kiáltsa ki függetlenségét. Üdvözölte továbbá a hágai Nemzetközi Bíróság döntését, amely felmentette Szerbiát a boszniai népirtásban való kollektív bűnösség vádja alól. Az unió továbbra is azt szeretné, ha a helyi albánok és Szerbia képes lenne megállapodni a tartomány státuszáról, ám a Koszovó jövőjéről folytatott bécsi tárgyalásokat is radikálisan eltérő álláspon-tok ütköztetése jellemezte.


Hit és értékek

Morvay Péter
A kardinális az Antikrisztusról
Giacomo Biffi figyelmeztetése a pápának

Giacomo Biffi bolognai kardinális nagyböjti üzenetében arra figyelmeztette a katolikus egyház vezetőit, hogy készüljenek fel „az Antikrisztus megjelenésére”. A vitatott nyilatkozatairól ismert bíborost ezúttal XVI. Benedek kérte fel arra, hogy üzenetével nyissa meg a nagyböjti meditációt a Vatikánban. A főpap a Vatikáni Rádió beszámolója szerint arról beszélt, hogy az egyházat egy „pacifista, környezetvédő és ökumenizmust hirdető” politikus feltűnése fogja megkísérteni. A La Repubblica című olasz lap szerint Biffi bíboros leírása éppen ráillik a Prodi-kormány környezetvédelmi miniszterére.


Hetek-összeállítás
Keresztre vetítés
Kritikák össztüzében a Jézus sírjáról készült film

Keresztény és izraeli zsidó körökben is heves tiltakozásokat váltott ki Szimcha Jacobovici és James Cameron Jézus sírjáról készített dokumentumfilmje, amelyet az elmúlt hétvégén mutattak be a Discovery Channelen. Keresztény szervezetek szakmai körökre - köztük izraeli régészekre - hivatkoznak, akik hiteltelennek tartják a filmben megfogalmazott állításokat. Legtöbbjük pénzszerzési szándékot vél felfedezni az úgynevezett kutatások mögött.


Interjú

Tihanyi Péter
Az utolsó utáni vacsora

Stadler József juhászként kezdte, majd jött az üzlet, s aztán három év börtön. Utólag a bíróság minden vád alól felmentette. Solton új birodalmát építi. Bőráruban ma már ő a legjobb.


Külföld

Széchey Noémi
Atomhatáridő
Március 10-e után nő a támadás esélye Irán ellen

A belga Le Soir című lap szerint akár már március első felében sor kerülhet egy meglepetésszerű támadásra Irán ellen. Az újság a GlobalSecurity.org stratégiai elemzéssel foglalkozó amerikai honlap egyik forgatókönyvére hivatkozik, amely szerint az Egyesült Államok közvetlenül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség sorsdöntő ülése után, vagyis március 10-én, közel-keleti idő szerint este tíz óra után katonai támadást intézhet az iráni atomlétesítmények ellen. Az egyik érv: az akcióhoz Bush elnök most még számíthat a májusban leköszönő Tony Blair brit miniszterelnök támogatására.


Martin Melisko, Pozsony
Gombafelhő Nyitra mellett
Katasztrófa egy szlovákiai lőszerraktárban

Szlovákia legnagyobb ipari tragédiája történt múlt pénteken, amikor felrobbant egy katonai lőszerraktár a közép-szlovákiai Nyitranovákon. A gomba alakú füstfelhőt harminc kilométerről is látni lehetett. A többek között orosz SS-23-as középhatótávolságú rakéták szétszerelésével és megsemmisítésével foglalkozó üzemben történt robbanást a szlovák hadügyminiszter szerint nem terrortámadás váltotta ki, de hivatalos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy mi okozta a nyolc ember halálát követelő katasztrófát.


Konkolyi Katalin
Vérrel írt riportok
Újabb különös újságíróhalál Moszkvában

Március 2-án moszkvai lakása közelében holtan találták Ivan Szafronovot, a Kommerszant című hetilap katonai szakújságíróját. Az 51 éves férfi hazafelé még gyümölcsöt vásárolt gyerekeinek, majd kalapban és kabátban kizuhant lakóházuk ötödik emeletéről. A vizsgálat tart, az első hivatalos jelentések öngyilkosságot feltételeznek. Kollégái és mindazok, akik személyesen ismerték, ezt kizártnak tartják. Putyin hatalomra jutása óta Szafronov a tizennegyedik újságíró, aki gyanús körülmények között halt meg Oroszországban.


Hetek-összeállítás
Nőhiány Ázsiában
Magányos férfigenerációk, megölt lánygyermekek

India középső részén 390 magzat és újszülött maradványait találták meg egy kórház hátsó udvarában elásva. Az országban az elmúlt húsz év alatt közel 10 millió leánygyermeket öltek meg, de a helyzet nem jobb az egygyermekes modellt erőltető Kínában sem. A nemek közti arányok felborulása a bűnözés és a szegénység terjedése mellett azt is eredményezheti, hogy Ázsia egyes régióiban a homoszexualitás lesz a meghatározó kapcsolati forma.


Papp Levente, Brüsszel
Jön a militáns Európa
Lejárt a Solana-féle pacifizmus kora

Alain Lamassoure, Nicolas Sarkozy francia elnökjelölt tanácsadója az Európai Unió minden eddiginél szorosabb együttműködését sürgette az új biztonsági fenyegetésekkel szemben. Ehhez az európai újmilitarizmus hívei erősíteni akarják a hadseregek mellett a titkosszolgálatokat is.


Busa Viola
Kamikázehadsereg

Öt évvel az afganisztáni háború után a legyőzöttnek hitt tálibok újra támadásba lendültek. Dadullah mullah tálib parancsnok a brit Channel Four csatornán és az al-Dzsazíra televízióban is azt nyilatkozta: több ezer harcos vár arra, hogy öngyilkos merényleteket hajtson végre az afgán kormányerők és az országban állomásozó NATO-erők ellen.


Online

Virtuális EU-s iroda

Az Európai Bizottság irodát tervez nyitni a Second Life internetes virtuális világban, hogy javítsa kommunikációját és közelebb kerülhessen az unió polgáraihoz - jelentette az . Az unió ezzel a svéd kormány és a francia elnökjelöltek példáját követné, akik már korábban beléptek a „második életbe”. Az EB terveit létszámhiány akadályozza, az informatikai szolgálat erőforrásait egyelőre a közösség ötvenedik születésnapjára való készülés köti le.


Szívből jövő segítség

Nemrég Jordániába utazott izraeli orvosok egy csoportja, akiket a Ments Meg Egy Gyerekszívet nevű izraeli humanitárius egyesület küldött ki, hogy vizsgáljanak meg mintegy harminc, szívbetegségben szenvedő iraki gyereket. Irakból amerikai humanitárius szervezetek hozták el a gyerekeket Jordániába, ahol izraeli orvosok megállapították, hogy a megvizsgált gyerekek közül legalább tíznek szívműtétre lenne szüksége. Az akciót felkarolta Szami Simon Irakból származó izraeli vállalkozó, aki további húsz iraki gyerek kezelését akarja megszervezni. Az izraeli kórházakban egy hetventagú, önkéntesekből álló orvoscsoport fog gondoskodni a gyerekekről. „Nem teszünk különbséget szív és szív között - mondta Szami Simon. - El kell választanunk e tevékenységet a politikától.”


Legendák Budapesten

2007. július 17-én Budapestre látogat a Givin’ It Up turnéjának keretén belül George Benson és Al Jarreau. A turnéval azonos című lemezükön 13 dal található, köztük mindkettőjük legnagyobb slágereivel, mely dalok várhatóan hallhatók lesznek a budapesti koncerten is. Jarreau saját szövegével énekli el Benson instrumentális dalát, a Breezin’-get, míg a legendás dzsesszgitáros Jarreau Mornin’ című szerzeményének instrumentális változatát adja elő. A 2007. február 12-én megrendezett Grammy-díj-kiosztón két díjat is elnyertek: a legjobb pop instrumentális előadás díját, valamint a legjobb tradicionális R&B előadás díját a God Bless the Child című szerzeményért. George Benson nyolcszoros, Al Jarreau ötszörös Grammy-díjas.


Riói drogháború

Egyre több riói fiatal keveredik bele a drogháborúba, mivel a brazil drogbandák előszeretettel végeztetik el velük a piszkos munkát - rájuk ugyanis csak enyhébb büntetés szabható ki. A Rio de Janeirót körülvevő hétszáz favelából (nyomornegyedből) mintegy háromszázat a drogbandák uralnak. Ezek a kábítószer mellé fegyvert adnak az ott élő tinédzserek kezébe, akik aztán a drog hatása alatt gátlástalanul ölnek. A brazil fiatalok között a leggyakoribb halálozási ok a gyilkosság: az áldozatok 40 százaléka 15 és 25 év közötti fiatal.


TESCO-benzin

A Tesco a sajtón keresztül kért elnézést, valamint kártalanítást ígért azoknak a vásárlóinak Nagy-Britanniában, akik az áruházlánc benzinkútjainál szennyezett benzint tankoltak. A Tesco egész oldalas hirdetéseket jelentetett meg a brit országos napilapokban, amelyekben közölte, hogy üzemanyagai ismét megfelelő minőségűek. A Reuters tudósítása szerint ez azt követően történt, hogy több mint 2500 nagy-britanniai autós kocsija lerobbant, miután a Tescónál és más társaságoknál szennyezett benzint tankolt, amiről a vizsgálatok kimutatták, hogy szilíciummal szennyezett, ólommentes üzemanyag. A hipermarketlánc kártalanítást ígért az autósoknak - a javítási költség autónként átlagosan 200 font (76 ezer forint).


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Beküldte: Túróczy Krisztián


Ki a pirézekkel

A magyar lakosság több mint negyede nyíltan idegenellenes a Tárki februárban készült felmérése szerint. A megkérdezettek 27 százaléka vélte úgy, hogy egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad beengedni az országba, függetlenül attól, hogy honnan és milyen okokból érkezik. A válaszadók mindössze 6 százaléka tekinthető idegenbarátnak. A határon túli magyarsággal szemben az arabok, a kínaiak, az oroszok vagy a románok érkezését utasítják el, a többségük egyre merevebben. A felmérés készítői mérték az általuk kitalált népcsoporthoz, a pirézekhez való viszonyulást is. Míg tavaly júniusban a megkérdezettek 59 százaléka utasította el befogadásukat, idén februárban már 68 százalékuk.


Az exhadügyminiszter és az ufók

Paul Hellyer volt kanadai védelmi miniszternek korszakalkotó ötlete támadt a globális felmelegedés orvoslására. Szerinte arra kell kényszeríteni a kormányokat, hogy tegyék közzé az 1947-es roswellihez hasonló ufókatasztrófák és a harmadik típusú találkozások nyomán megszerzett titkos technológiákat. A France Press ügynökség szerint a most 83 éves Hellyer azt állítja, hogy „mivel a földönkívüli űrhajók hatalmas távot tesznek meg ahhoz, hogy elérjék a Földet, bizonyára különleges üzemanyagot használnak”, amellyel ki lehetne váltani a környezetszennyező földi energiahordozókat. Hellyer, aki a hatvanas években volt hadügyminiszter, két évvel ezelőtt már meglepte a kanadaiakat azzal, hogy kijelentette: ufót látott.


Tarol a HPV

Human papilloma vírussal (HPV) fertőzött az Egyesült Államokban élő nők 27 százaléka, különösen a húszas éveik elején járók. A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely akár két évig is lappanghat a szervezetben. Némely válfaja méhnyakrákot, végbélrákot és egyéb nemi szervi megbetegedéseket idéz elő. Eileen Dunne professzor és kollégái az Egyesült Államokban élő 14-59 éves nők HPV-fertőzését vizsgálták a 2003-2004-es időszakra vonatkozóan, és megállapították, hogy közel 27 százalékuk (25 millió hölgy) fertőzött. A 20-24 év közötti nők 49 százaléka, tehát közel a fele HPV-vírushordozó, míg a 14-24 év közötti lányok egyharmada szintén fertőzött.


Elhunyt Szakácsi Sándor

Életének 55. évében elhunyt Szakácsi Sándor, Jászai Mari-díjas színművész. Szakácsi Sándor a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1974-ben végzett Várkonyi Zoltán osztályában, majd a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. Egy évvel később már a Vígszínház, majd a József Attila Színház tagja. 1992-től a Nemzeti Színház társulatának művésze, 2000-től a Pesti Magyar Színház tagja.


A móri bíró cáfol

Nem fontolgatja nyugdíjba vonulását Varga Zoltán, a móri mészárlás ügyében első fokon eljáró büntetőbíró - így reagált a Fővárosi Bíróság az erről szóló hírekre. A Magyar Nemzet írt arról, hogy Varga Zoltán a lemondásán és a nyugdíjba vonulásán gondolkozik, mert a móri mészárlás miatt meghozott ítélete után számos támadás érte. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint „Varga Zoltán az őt ért támadások ellenére sem fontolgatja a nyugdíjba vonulást, és az FB vezetésében fel sem merült ennek a lehetősége”. Varga Zoltán egyébként harminc éve ül már a pulpituson, az elmúlt években szinte csak kiemelt ügyekben járt el. Ő ítélte el a sorozatgyilkos Magda Marinkót, a bombagyáros Dietmar Clodót, és hozzá került Zalatnay Sarolta ügye is. Jelenleg a K&H-ügy tárgyalását vezeti.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Al Gore quot lebukott quot

Képmutatónak titulálták Al Gore volt amerikai alelnököt, amiért túl sok áramot használ több mint 900 négyzetméteres nashville-i otthonában. Al Gore Kényelmetlen igazság című filmje a múlt héten nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Kritikusai szerint azonban maga Gore sem tesz meg mindent annak érdekében, hogy saját áramfogyasztását csökkentse. Az egykori alelnök szóvivője elmondta, hogy a költségek csökkentése érdekében Gore már sokat költött természetes energiaforrások, úgymint a napfény, szélenergia és metángáz kihasználására.


Kapituláltak

A spanyol kormány úgy döntött, hogy szabadon engedi a 114 napja éhségsztrájkot folytató hírhedt ETA-terroristát, Ińaki de Juana Chaost. Az óriási felháborodást kiváltott döntés ellenzői szerint a lépés azt sugallja, hogy a Zapatero-kormány, amely a madridi vonatmerényletek után pánikszerűen kivonta a spanyol katonákat Irakból, most a belföldi terrorizmus előtt is térdet hajt. Chaos 25 katona és rendőrtiszt meggyilkolásáért 18 év börtönt kapott még a nyolcvanas években. Büntetése 2004-ben járt volna le, ekkor azonban két, már a börtönben írt újságcikke miatt újabb vádakat hoztak fel ellene terrorizmusra való bujtogatás miatt. Tavaly novemberben újabb 12 évet és 7 hónapot kapott, ami ellen de Juana éhségsztrájkkal tiltakozott. A legfelsőbb bíróság a múlt hónapban 3 évre csökkentette az ítéletet, mielőtt most szabadon engedték volna a terroristát.


Szabad a bicikli

Július közepétől 14100, később 20600 „szabadon elköthető” bicikli áll majd a párizsiak rendelkezésére. A kétkerekűeket a tavaly kiírt pályázat nyertese, a francia JCDecaux, a világ egyik legnagyobb közterület-hasznosító cége bocsátja majd a város polgárainak rendelkezésére, melyért cserébe 1428 reklámtáblát helyeztethet ki a város különböző pontjain a következő tíz év során.


Árpádsáv Kassán

A kassai Thália Színházban botrányba fulladt Örkény István Tóték című darabja, miután a színmű végén árpádsávos lobogók tűntek fel a színpadon. A rendező célja - saját bevallása szerint - az volt, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a Magyarországon elterjedőben lévő „ordas eszmékre”. Vas Zoltán Iván budapesti vendégrendező a közfelháborodást követően a lobogók helyett elemlámpát adott a színészek kezébe, majd közölte, hogy magyarországi vendégjátékaik során ismét megjelenik majd a heves indulatokat kiváltó zászló, hiszen az nálunk már a mindennapok része.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Magyarország tetején

A Mátra hazánk leglátogatottabb hegysége, amelyet elhelyezkedése, magassága, kiépítettsége és természeti szépségei tettek közkedveltté. Szubkontinentális klímája miatt minden évszakban alkalmas kikapcsolódásra, regenerálódásra: itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa, az 1014 méteres Kékes és a 964 méter magas Galya-tető.


E. K.
Chocolate Chips

Amerika kedvenc süteményét a véletlen szülte. Történt, hogy 1937-ben Ruth Wakefield panziójában a csokis süteményekhez felhasznált csoki elfogyott, ezért más minőségű csokoládét volt kénytelen belekeverni a tésztába, ami kevés zsírtartalmánál fogva nem olvadt el sütés közben. Ebből lett a hivatalosan Chip Chocolate Chips névre hallgató, jellegzetes kinézetű süti.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...


Slaza
ilyen nincs

Hír: A múlt pénteki Egis gyógyszergyári tűzben megsérült tűzoltóktól is beszedték a vizitdíjat. Az ellátást végző orvos a kezelés előtt elkérte a 300 forintot.


Jelenszky László
Remete

A remetéskedés is egy vállalkozási forma, az azzal járó adó-, és járulékterhekkel


Kreszvizsga elmélet

3. Ön az őrület határán áll. Készítse elő útlevelét!


Nem vicc


grrr
Ízletes ízeltek Bogaras séftől
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam, 10. szám - 2007. március 9-15.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Beleegyezett?
Tovább a cikkhez >>>

Árpádsáv
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
APEH a rendelőben
Áprilistól az adóhatóság is vizsgálja a beteget

Nem vicc: április 1-jétől nemcsak az orvos vizsgálja a betegeket, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is. Utóbbi a jogviszonyukat. Bár az idén még rendezetlen jogviszony ellenére is megkapják a betegek az egészségügyi ellátást, az APEH kezelésbe veszi azokat a munkáltatókat, melyek nem jelentik be az alkalmazottakat, és nem fizetik utánuk a járulékot.


Török Flóra, Herczeg János
Lakáshitelek
Pénzügyi kultúra

Itt a tavasz, a hőmérő higanyszála a 20 fokot veri, és ezzel kezdetét vette a lakásvásárlási szezon is. Ám akciók ide, piaci verseny oda: hazánkban ma is mintegy kétszer akkora kamatnyereséggel operálnak a bankok, mint akár Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban. Nem is beszélve Nyugat-Európáról, ahol feleannyiba kerülnek a lakáshitelek, mint itthon!


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>